גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשנות - טראמפ כבר לא אופטימי: "שקי גופות ממלאים את המסדרונות"

הנשיא טראמפ צופה בבית החולים בשכונת הולדתו ברובע קווינס, ניו יורק, ורואה חזיונות אימים. הוא מוותר על קיצורי דרך ומאריך את הנחיות המרחק עד סוף אפריל ● רכבת אוויר של אספקה רפואית התחילה אתמול עם ציוד סיני בניו יורק ● הנשיא מוסיף להעליב מושלי מדינות: "מגעילים"

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ / צילום: Carolyn Kaster, Associated Press
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ / צילום: Carolyn Kaster, Associated Press

יום א' של חג הפסחא הוא החג החשוב ביותר בלוח השנה הנוצרי. ביום הזה, החל השנה ב-12 באפריל, נשיא ארה"ב קיווה להכריז ניצחון על נגיף הקורונה. מה מועד הולם יותר לניצחון על אויב אכזרי מאשר היום שבו הנוצרים מציינים את נס תחייתו של ישו משיחם ועלייתו השמימה. רוח אלוהים עמדה לרחף על אמריקה החופשית מ Covid-19.

לוח הזמנים של הנשיא עורר מלכתחילה ספקות ניכרים, בייחוד בין אנשי מדע הבקיאים בהליכות התפשטותן של מגפות. אתמול הנשיא עצמו גנז את תוכנית חג הפסחא. "אני רק הבעתי תקווה", הוא אמר, וגילה שדעתו השתנתה כאשר שמע את ההערכה הקודרת ביותר על מספר המתים, אם ארה"ב לא תעמוד בהנחיות מרחק הביטחון החברתי. הוא עצמו הוציא אותן לפני שבועיים, ושיגר אותן בגלוית דואר לכל בית בארה"ב.

בתדרוך היומי שלו, בגן הוורדים של הבית הלבן, ביום שמש נעים של תחילת האביב, דונלד טראמפ הודיע כי הוא מאריך את תוקף ההנחיות עד 30 באפריל. אין זאת אומרת שהכנסיות, או הקניונים, או מועדוני הגולף יתמלאו מאליהם באחד במאי. אבל הנשיא מכיר עכשיו בחומרת הסכנה של התרופפות המשמעת לפני הנצחון הסופי.

אנשי המדע שלו שיתפו אותו במספר, העולה ממודלים מתמטיים: עד 2.2 מיליון אמריקאים עלולים למות, אם אמריקה תחזור אל חיים נורמליים מוקדם מדיי. גם כך, הבולט שבאנשי המדע האלה, ד"ר אנת'וני פאוצ'י, אמר אתמול בראיון טלוויזיה כי הוא מצפה שימותו בין 100 אלף ל-200 אלף, ויהיו "מיליוני הידבקויות", גם אם יוסיפו להינקט הנחיות המרחק.

ד"ר פאוצ'י הסביר בתדרוך כי המודלים המתמטיים תלויים בהנחות המוזנות אליהם.

"יש לך מודל", הוא אמר, "יש לך הקצה הגרוע ביותר, ויש לך הקצה הטוב ביותר. לעתים קרובות, הגרוע ביותר משקף פסיביות מלאה... הטוב ביותר משקף מאמץ שיכוך אופטימלי".

זה לא שינה הרבה. היה ברור במהלך התדרוך שבדעתו של הנשיא להיאחז מכאן ואילך בקצה הגרוע ביותר של המודל, ולתבוע אשראי על כל מספר שיהיה קטן מ-2.2 מיליון. יכולתו להוציא מים פוליטיים מכל סלע מדעי אינה מוטלת בספק.

מוכים ולא-כל-כך-מוכים

וכך, בתוך פחות מ-24 שעות, הנשיא חזר בו משתי כוונות דרמטיות למדי: חג הפסחא - והרעיון שהוא הפריח בשבת בבוקר, לאסור תנועת אנשים בין מדינות ניו יורק, ניו ג'רזי וקונטיקט לשאר חלקי ארה"ב. אתמול הוא טען בכל תוקף שלא הייתה לו כוונה כזאת.

נראה שלא עלה יפה ניסיונו של הנשיא לחלק את אמריקה בין אזורים מוכי-וירוס ואזורים לא-כל-כך-מוכים. נגיף הקורונה מתפשט עכשיו אל תוך אמריקה, הרחק מאזורי-החוף שבהם היו ריכוזיו העיקריים. מדינת מישיגן, במערב התיכון, מעפילה בטבלת Covid-19, בייחוד סביב העיר דטרויט. כיוצא בזה, לואיזיאנה, בדרום ארה"ב, הופכת למוקד מסוכן, בייחוד סביב העיר ניו אורלינס.

ד"ר דברה ברקס, מתאמת כוח המשימה לענייני הקורונה בבית הלבן, אמרה אתמול כי מוטב ש"כל אזור עירוני בארה"ב יניח, שהוא מועד להתפרצות מן הסוג של ניו יורק". היא מוסיפה להיות שדה המערכה העיקרי, וממתינה להחמרה ניכרת בימים הבאים.

"משאיות באורך גן הוורדים"

הנשיא עצמו נתן אתמול ביטוי מוחשי מאוד למצוקת ניו יורק. הוא תיאר בית חולים ברובע קווינס, סמוך לשכונה שבה הוא עצמו נולד. "משאיות באורך של גן הוורדים בבית הלבן" מגיעות אל בית החולים הזה, אמר הנשיא, "ואתה שואל מה הן מובילות? זה בית חולים אמהרסט, זו בוודאי אספקה. זו לא אספקה. זה בני אדם. אלה משאיות עם תאי הקפאה, מפני שבית החולים אינו מסוגל עוד לטפל בגופות, כי יש כל-כך הרבה מהן. שקי גופות ממלאים את המסדרונות".

עמוד ראשון של הניו יורק פוסט עם צילום של צפיפות מחרידה מבית חולים בניו יורק / צילום: צילום מסך, גלובס

זו הייתה הפעם הראשונה מאז התחיל את תדרוכיו היומיים, לפני שבועיים ויותר, שהנשיא לא ניסה להשרות אופטימיות על שומעיו, ותיאר את המצב בצבעים הקודרים ביותר העולים על הדעת - אם כי הוסיף לטעון להצלחה בהקטנת נזקיו של הנגיף, ובאספקת צורכי הציוד של מדינות, של ערים ושל בתי חולים.

הוא השתבח בנחיתתו של מטוס ראשון עם 80 טון אספקה מסין, אם כי הוא לא נקב בשמה של סין. המטוס הזה נחת בניו יורק אתמול בבוקר "עם 1.8 מיליון מסיכות וחלוקים, עם 130 אלף מנשמים, עם 10.3 מיליון כפפות ודברים רבים אחרים, מיליונים ומיליונים של פריטים". זה חלק מ"מבצע גשר אוויר", שמנהל ג'ארד קושנר, יועצו הבכיר של טראמפ וחתנו.

הנשיא לא נשאל במסיבת העיתונאים אם אין הוא חושש מפני מה שיקרה כאשר מיליוני הפריטים יקולפו מעטיפותיהם. שורה של ארצות הודיעו בימים האחרונים, כי גילו פגמים חמורים במוצרים רפואיים שיובאו מסין. הולנד הודיע אתמול, כי היא מוציאה משימוש 600,000 מסיכות פגומות מסין. גרמניה, ספרד וצ'כיה הודיעו כי ערכות בדיקה סיניות נמצאו פגומות.

הנשיא הרבה לדבר אתמול על מסיכות. תלונות ניו יורק על מחסור במסיכות אינן מתיישבות עם המספרים, הוא אמר. בית חולים אחד בעיר, שנהג להזמין בין 10,000 ל-20,000 מסיכות הזמין וקיבל 300,000.

טראמפ אמר, כי הוא רוצה שמושל המדינה וראש העיר יבדקו מה קרה למסיכות האלה. "האם הן יצאו מן הדלת האחורית?" דקות אחדות אחר כך הוא אמר, כי הוא חושד שנעשה "משהו חמור יותר מאגירה". הוא לא נשאל מה חמור יותר, אבל ברור למדי שהוא התכוון לגניבה ולספסרות.

"הוא בן אדם מגעיל"

הנשיא לא ויתר על ההזדמנות להוסיף ולתקוף באופן אישי מושלי מדינות, שמתחו עליו ביקורת. יום אחד לאחר שהשפיל את מושלת מישיגן, והשתמש במשחק מלים באנגלית כדי להעמיד בספק את מנת המשכל שלה, הוא תקף את מושל מדינת וושינגטון. "אני לא צריך לטלפן אליו. הוא מועמד כושל לנשיאות. הוא בן אדם מגעיל. אני לא סובל את מושל וושינגטון".

עיתון בדטרויט, מישיגן, כתב אתמול במאמר לרוחב עמודו הראשון, "היי, הנשיא טראמפ, לא זה הזמן לעלבונות". אבל עלבונות - לפוליטיקאים יריבים, או למבקרים בתקשורת - הם לחם חוקו של הנשיא. הוא התעלל אתמול בשני עיתונאים, שהציגו לו שאלות ביקורתיות בתדרוך, ותקף את כלי התקשורת שהם מייצגים.

"היי, הנשיא טראמפ, לא זה הזמן לעלבונות", מכריז עיתון בדטרויט, מישיגן, שטראמפ עלב בגסות במושלת שלה / צילום: צילום מסך

אבל הוא עושה כן על יסוד שיפור מהותי במעמדו הציבורי. הסקרים מוסיפים להראות, שרוב האמריקאים נותנים אמון בהתנהלותו בימי משבר הקורונה, ועלה גם מספר האמריקאים הסומכים את ידיהם על התנהלותו הכללית. סקר בוושינגטון פוסט הראה אתמול שוויון סטטיסטי בין טראמפ לג'ו באיידן, המועמד המשוער של המפלגה הדמוקרטית בבחירות לנשיאות של חודש נובמבר.

נראה שטראמפ הצליח ליטול את מושכות המנהיגות במשבר הזה, לטובת סיכוייו להישאר ארבע שנים נוספות בבית הלבן. כמובן, מוקדם להגיד, אבל לא מוקדם מאוד.

ואלה נתוני הקורונה באמריקה הבוקר:

סך כל הנדבקים: 142,178

סך כל המתים: 2,484

סך כל המחלימים: 4,559

המדינות הפגועות ביותר:

ניו יורק: כמעט 60,000 נדבקים; 956 מתים

ניו ג'רזי: 13,386 נדבקים; 161 מתים

קליפורניה: 6,312 נדבקים; 131 מתים

מישיגן: כמעט 5,500 נדבקים; 132 מתים

מסצ'וסטס: 4,955 נדבקים; 48 מתים

פלורידה: כמעט 5,000 נדבקים; 60 מתים

אילינוי: כמעט 4,600 נדבקים; 65 מתים

מדינת וושינגטון: כמעט 4,500 נדבקים; 200 מתים

לואיזיאנה: 3,540 נדבקים; 151 מתים

ב-47 מ-50 המדינות, מספר הנדבקים גבוה ממאה; ב-20 המספר גבוה מאלף; ב-13 המספר גבוה מ-2,000

רשימות קודמות ב yoavkarny.com וב https://tinyurl.com/yoavkarny-globes

ציוצים (באנגלית) ב twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

 

אחרי שבוע על המדף: בכמה נמכרה וילת יוקרה בהוד השרון?

בשכונת הדר בהוד השרון נמכרה וילת יוקרה בשטח בנוי של 280 מ"ר לאחר שעמדה כשבוע בלבד על המדף, תמורת 11 מיליון שקל ● "שוק היוקרה במצב קשה כרגע - הקונים מאוד בררנים כי יש להם היצע גדול" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים