גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המעסיקים בקריאה דרמטית לממשלה: "יש חיים אחרי הקורונה"

לא להגדיל את מעגל האבטלה: מאות מעסיקים פנו לממשלה בבקשת סיוע ● "ההטבה היחידה שהמדינה נותנת היא לשלוח עובדים הביתה. למה לשלוח הביתה? תעזרו לנו להחזיק אותם במקומות העבודה"

מתוך מחאת העצמאים בירושלים / צילום: שלומי יוסף, גלובס
מתוך מחאת העצמאים בירושלים / צילום: שלומי יוסף, גלובס

מאות מעסיקים, בעיקר בתחום הנדל"ן, חתמו על עצומה הקוראת לממשלה בבקשה לסייע להם להשאיר את העובדים במקומות העבודה ולא לאלץ אותם להוציאם לחל"ת ובכך להגדיל את מעגל האבטלה.

בסקירה של שירת התעסוקה שפורסמה ביום ראשון, הוצג מודל שפועל בכמה מדינות ולפיו המעסיקים והממשלה מתחלקים בתשלום השכר של העובדים וכך שומרים על הפירמות. גם פרופ' אביה ספיבק שהתראיין לכתבה הזהיר מפני המהלך הגורף של החל"ת שגורם להיעלמות מיידית של משרות מהמשק שיהיה קשה מאוד לבנות מחדש. כעת דורשים המעסיקים ליישם מודל דומה גם בישראל.

היוזמה של המעסיקים האלה אינה היחידה: הבוקר עלו לכנסת בירושלים בשיירת מכוניות עצמאים שמחו על כך שהממשלה לא מעניקה להם סיוע.

הפלטפורמה הראשונה של המעסיקים שחתמו על העצומה לקידום המהלך נוצרה על ידי רוני כהן מנכ"ל חברת אלדר שיווק, שהקים השבוע קבוצת ווטסאפ שבה חברים 250 בכירים בענף הנדל"ן, ביניהם מנכ"לים של חברות נדל"ן מובילות במשק, עורכי דין בולטים, אדריכלים, שמאים ועוד. בין החותמים דניאלה פז ארז, הבעלים של פז כלכלה והנדסה, ויו"ר לשכת שמאי המקרקעין חיים מסילתי.

"אנחנו דבוקה אחת, יש ערבות הדדית"

במסגרת זו העלתה עו"ד ענת בירן, הבעלים של משרד עורכי דין בולט בתחום הנדל"ן, את הרעיון והקימה עצומה הקוראת לממשלה לתמרץ מעסיקים שמעוניינים לשמר את העובדים במקומות העבודה גם בתקופה זו ולא להוציאם לחל"ת או לפטרם.

בירן מעסיקה כ-12 עורכי דין, שתיים מהן נמצאות בחל"ת, שתי מזכירות ומנהלת משרד, שכולם עובדים מהבית. "נכון שתחום התכנון והבנייה עדיין עובד, אבל יש האטה בפעילות. מה שאפשר לדחות - דוחים. אנחנו עוסקים הרבה בעררים ומייצגים מול רשויות מקומיות, וגם הרשויות עובדות על אש קטנה ולוחות הזמנים הוארכו, אז אנשים לוקחים את הזמן.

"אין פרופורציה בין כמות העבודה שנכנסת או מתקדמת או ההכנסות החדשות וגם אנשים שחייבים כסף אומרים 'אנחנו לא מסוגלים לשלם'. אתה בין לבין, אתה לא יודע אם אנשים ישלמו אם מה שקידמת במשך חודשים יתרסק. במשרדים שעוסקים התחדשות עירונית, זה ברקס מטורף, כולם שם עפים אחורה.

"עסק שרוצה לשמור על עצמו כעסק חי ושלא יתרסק כלכלית זקוק לעובדים שלו. אתה לא רוצה לשלוח את העובדים שלך לחל"ת, אתה רוצה שיהיו במעגל העבודה. ההטבה היחידה שהמדינה נותנת היא לשלוח עובדים הביתה. למה לשלוח הביתה? תעזרו לנו להחזיק אותם במקומות העבודה. סבסדו לכל מעסיק את השכר של העובדים והמעסיק ישלם את הדלתא, אז גם העובד לא ייפגע.

"ברגע שנוכל לצמצם את ההוצאות על העובדים ולקבל עזרה הרבה מאוד אנשים יכולים להמשיך לשרוד עוד חודש או חודשיים שלושה".

יגידו שאתם מנצלים את המצב כדי לקבל סבסוד. הרי הענף שלכם עדיין עובד. תמיד יש תקופות קשות.

"לצאת מתון הנחה שאנשים ינצלו את זה לרעה ובגלל זה לא לתת למעסיקים עזרה? למה כשאנשים מוציאים לחל"ת זה לא ניצול לרעה? רוב הקולגות שלי הם אנשים ישרים והגונים ורוצים לעשות טוב לאנשים שעובדים אצלם. אני לא חושבת שאפשר לחשוד להם שהם ינצלו את זה לרעה. צריך לשמור על המשק ולעזור לכל מי שמוכן להמשיך בדרך שלו".

דניאלה פז ארז, הבעלים של חברת ייעוץ הנדל"ן פז כלכלה והנדסה, מעסיקה כ-80 עובדים. החברה מייעצת למגזר הפרטי והציבורי ומעסיקה מהנדסים אזרחיים, מתכנים, שמאים וכלכלנים. מתחילת המשבר החלו כל העובדים לעבוד מהבית ונעשה קיצוץ רוחבי של 20% בשכר. "גם כדי להמשיך לשמור את המשרד מגובש וגם מתוך הערכה לעובדים על הרצון והמסירות, החלטנו שאנחנו לא מוציאים אף אחד לחל"ת, כולל מזכירות וגם אלה שאין להם כניסה של עבודה חדשה. מצאנו פעילויות יזומות ואנחנו מעבירים עובדים שיש להם פחות עבודה למחלקה אחרת".

איך את מעריכה את הירידה בפעילות?

"במרץ הייתה ירידה של 20%, אבל אני מעריכה שבאפריל נראה את הירידה האמיתית: קרוב ל-50%. ההחלטה לא להוציא לחל"ת ולקצץ בשכר הייתה מתוך רצון להשאיר את החברה ואת העובדים עם מסגרת של מקום עבודה וגם מתוך רצון שכשנצא מהמשבר, הצוות של המשרד יהיה פעיל ולא מפוזר בבתים אחרי כמה חודשים של חל"ת.

"אנחנו דבוקה אחת, יש ערבות הדדית ואני מאוד מקווה שההפחתה בפעילות לא תהיה כל כך דרמטית לאורך זמן ושנצליח כן לקיים את החברה עם ההפחתה הרוחבית הזו שקבענו. יש תחושה שדווקא מי שמרים ידיים ולא מצליח מקבל סיוע, ומי שכן נתרם ודואג לעובדים שלו לא מקבל סיוע. אני בכל זאת מקווה שתהיה הטבה והקלה ושארגונים שכן משאירים את העובדים שלהם וממשיכים להעסיק אותם באופן שפוי".

"כולם מריחים באוויר שמתישהו יגיע איזה סגר"

דורי שביב, בעלים של שביב מהנדסים, מעסיק כ-50 עובדים, חלק בעבודה משרדית וחלקם בשטח. בשטח יש דילול במספר העובדים, אבל העבודה נמשכת. אבל לדבריו, "כולם מריחים באוויר שמתישהו יגיע איזה סגר".

"המצוקה הכי גדולה שלנו היא דווקא בחלקים של פרויקטים שעוד לא יצאו לביצוע בגלל הנושא של הרשויות. כל המשרדים עובדים מהבית וערוכים, והיה אפשר לצפות גם מהרשויות שימשיכו לעבוד, שנוציא היתרים ונהיה מוכנים לעבודה ביום שאחרי המשבר. יש כמה אלפי יחידות דיור בהיתרים שהייתי מאוד רוצה שבמהלך אפריל יהיו היתרים. צריך איזו יד מכוונת.

"ברגע שאין עבודה הרבה משרדי תכנון הוציאו עובדים לחל"ת. הרעיון הוא לעשות פעולה שתעודד פרודוקטיביות. שהממשלה תיתן לעובדים את אותו הכסף, אבל בתנאי שהם עובדים והמעסיק מתחייב לשלם את יתרת השכר. דווקא להאיץ את העבודה, כדי שנהיה מוכנים ליום שאחרי".

גיל שנהב, בעלים של המשרד כנען שנהב אדריכלים, המעסיק 35 עובדים, מספר ש"אף עובד במשרד לא פוטר או הוצא לחל"ת. ברמה יומית אנחנו בודקים שלכל אחד יש על מה לעבוד. חיברנו את כל העובדים לרשת של המשרד כי התוכנות שלנו כבדות ואי אפשר להתקין אותן על המחשבים בבית. 

"יש ירידה קלה בהיקף העבודה, למשל השעו לנו חמישה פרויקטים, אבל אנחנו נערכים ליום שאחרי. העובדים שהפרויקטים שלהם הושעו עוזרים לאחרים. בתקופה הזו מתגלים הערכים האמיתיים של העובדים ושל המשרד ואנשים נרתמים עובדים בשעות לא שגרתיות. גם עיריות שאנחנו עובדים איתן נרתמות אבל אם ישעו את הפעילות הכול ייעצר וכל עסק מפחד להיכנס לבור תזרימי.

"אנחנו לא מבקרים את העובדה שהמדינה מוציאה לחל"ת, כי אם אתה בית מלון שנסגר זה הפתרון. אבל במקום שיש עבודה, אם תיתן תמיכה במקום לפטר אנחנו נילחם בשיניים כדי לא לשחרר את העובדים. המשבר הזה ייגמר מתישהו ואנחנו נרצה לחזור לשגרה.

"הנושא של יחסי עבודה וביטחון תעסוקתי ושל הזדהות העובד עם מקום העבודה ושמירה על ההון האנושי זה נושא שעובדים עליו שנים. חבל בשלושה חודשים קשים להרוס את המארג האנושי הכל כך חשוב הזה. יש חיים אחרי הקורונה".

עוד כתבות

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית