גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בלי אופוזיציה: מדוע שותק פרופ' רוטשטיין ולאן נעלמו קולות ביקורתיים של בכירים במערכת הבריאות

זאב רוטשטיין, מנכ"ל הדסה ומקורב לשר הבריאות ליצמן, הביע בתחילת המשבר עמדה אופוזיציונית ביחס להתנהלות מערכת הבריאות, אבל קולו נדם • גורמים במערכת הבריאות: "בכירי המערכת נכנסו לוורטיגו"

זאב רוטשטיין. תומך בהגדלה מסיבית של הבדיקות  / צילום: ליאור מזרחי
זאב רוטשטיין. תומך בהגדלה מסיבית של הבדיקות / צילום: ליאור מזרחי

בימים האחרונים נטען כי הנהגת מערכת הבריאות נתונה בקונספציה שמונעת השמעת דעות שונות. ל"גלובס" נודע כי מנכ"ל הדסה פרופ' זאב רוטשטיין, שאמר לפני כחודש בראיונות לעיתונים כי משרד הבריאות מייצר "היסטריה לא פרופורציונלית", הפסיק להתבטא בנושא לאחר ש"חטף על הראש". מה קרה למנכ"ל הדעתן שגרם לו לשתוק? לדברי גורמים במערכת הבריאות התומכים בעמדתו, "הוא החליט שהוא מעדיף לעשות מאשר לדבר".

באחרונה פרסם "גלובס" ראיון גם עם פרופ' יורם לס, לשעבר מנכ"ל משרד הבריאות, שמתח ביקורת חריפה על המדיניות הקיצונית בישראל, עד כדי סגר כמעט מלא. לס אמר באותו ראיון כי יותר אנשים ימותו מהתקפי לב או ישימו קץ לחייהם בשל איבוד פרנסה בעקבות עצירת הכלכלה, מאשר מהקורונה. לס הוא הראשון שהקביל בין הקונספציה ערב מלחמת יום הכיפור לבין הקונספציה השוררת בעניין הקורונה. לדבריו, דעותיו שלא התיישרו עם דעת הכלל ומקבלי ההחלטות הביאו להדרתו מאולפני הטלוויזיה.

"תקפו את מי שהביע דעה הפוכה"

שאלת שתיקתו של רוטשטיין מתחדדת לנוכח מעמדו הבכיר של רוטשטיין במערכת הבריאות והעובדה שהוא מקורב לשר הבריאות ליצמן, שאף מינה אותו בשנה שעברה ליו"ר ועדת סל התרופות. בעימות שהתפתח בין רוטשטיין לבין ארגון נשות הדסה, הבעלים של הדסה, שבמסגרתו הן דרשו להדיחו מתפקידו, התייצב משרד הבריאות לימינו של רוטשטיין וסירב להיענות לדרישה בנימוק כי לא ניתן לבצע החלפת מנכ"ל בנקודה כה קריטית לבית החולים, המצוי בשנה האחרונה בהסכם הבראה.

בתחילת הדרך תקף רוטשטיין, במספר כלי תקשורת, בין היתר ב"גלובס", ב-27 בפברואר, את ההחלטה על עצירת הפעילות המשקית בישראל וביקר את ההתנהלות המוגזמת, שלדעתו "פוגעת יותר מאשר מועילה". בין היתר אמר רוטשטיין בריאיון כי "אף מדינה לא סגרה גבולות עם אף מדינה בתוך אירופה, שם לא הוציאו אזהרת מסע בכלל מפני טיסות, והחיים מתקיימים קרוב מאוד לחיים רגילים, להוציא נקודות שבהן גילינו העברה בתוך כפר או בתוך קהילה מסוימים, דוגמת בית המלון בטנריף או העיירה בצפון לומברדיה.

השלטונות האיטלקיים יצרו מיד בידוד נרחב, והם מנטרים כל הזמן כל התפרצות קטנה בכל מקום ומיד אוטמים אותה מסביב. זו השיטה הנכונה וכך צריך להילחם בווירוס כזה".

לדבריו באותו ראיון, ההרס מעצירת הכלכלה מוגזם ומיותר ויביא ליותר נזק מאשר תועלת. כן אמר כי נחרד כששמע את ד"ר בועז לב, נציב קבילות הציבור למקצועות רפואיים, שהשווה את הקורונה לפנדמיה של אבעבועות שחורות (מגפה שהתחוללה לפני מאות שנים), שכן, "אנשים צריכים להבין שלא מדובר לא בפנדמיה ואפילו לא באפידמיה גלובלית - התלקחות בסדר גודל קטן יותר, אלא בכך שאנו חיים בכפר גלובלי עם מעברים חופשים בין מדינה למדינה, עם טיסות בכל רחבי העולם".

בעקבות אותו ראיון קיבל רוטשטיין איתותים חריפים מגורמים במשרד הבריאות, שהביאו למעשה להפסקת התבטאויותיו בתקשורת בנושא מאז. גורמים במערכת הבריאות התומכים בעמדתו אומרים על כך כי "הוא החליט שבמלחמה עדיף לשתוק ולא לתקוף את מקבלי ההחלטות. בקרב מקבלי ההחלטות השתררה קונספציה שגויה כמו ביום כיפור. ההנהגה נכנסה לוורטיגו, היא לא מבינה מה קורה ועד היום לא נפל שם האסימון, כי בתוך ורטיגו החושים משדרים משהו הפוך, כך שתקפו כל מי שניסה להביע עמדה הפוכה".

"מיליון מובטלים יקפצו מהמרפסות"

אף שחדל מלהתבטא בתקשורת, רוטשטיין השמיע את עמדותיו בפני מקבלי ההחלטות. באותן הזדמנויות הוא הציג בפניהם כדוגמה את ההתנהלות במדינות כמו דרום קוריאה, יפן, סינגפור, ואפילו סין - שבהן גם נמנעו מפגיעה משמעותית בכלכלה וגם הצליחו למגר את הנגיף, וזאת בזכות בדיקות מרובות שאיפשרו להפריד בין החולים לבריאים. לדבריו, בתחילת הדרך האמינו מקבלי ההחלטות כי בזכות הצעדים הקיצוניים ישראל לא תידרדר למצבן של מדינות שונות באירופה, ואולם נכון להיום, לא רק שיש סגר כלכלי, אלא שגם מבחינת התחלואה מצבה של ישראל אינו מזהיר. בין היתר התבטא בפני מקבלי ההחלטות כי עצירת הכלכלה תביא לנזק משמעותי, ול"מיליון מובטלים שיקפצו מהמרפסות".

עוד הוא ציין כי ישראל, כמו שאר המדינות למעט סין, ש"ייצאה" את הנגיף החוצה, קיבלה את הנגיף מבחוץ. ולכן, הדבר היעיל ביותר היה לקיים בדיקות לכל מי שמגיע מחו"ל, לדאוג לקבלת תשובות מהירות, ולבודד את מי שנמצא כחולה, תחת שליחת המונים לבידוד ועצירת הפעילות הכלכלית.

מהלכים שכאלה כרוכים בהגדלה משמעותית של מספר הבדיקות, עד כדי 200 אלף בדיקות ביום. הבדיקות המרובות היו גם מאפשרות ליצור אזורים "אדומים", שבהם נמצאו חולי קורונה, ואזורים "ירוקים", הנקיים מקורונה, וזאת מבלי לסגור את המשק. תחת זאת היקף הבדיקות מצומצם ובודקים רק את מי שמגלה סימפטומים, בעוד התשובות מאחרות להגיע

בימים האחרונים החל רוטשטיין בביצוע בדיקות נרחבות לגילוי קורונה בקרב הצוותים הרפואיים בהדסה, ומתוך כ-800 אנשים נמצאו כ-15 חולים בלבד, ואלה נשלחו לבידוד. על פי פרסומים בכלי תקשורת, התנהלותו העצמאית של רוטשטיין גרמה לכעס במשרד הבריאות.

רוטשטיין אמר בעניין זה לפני כשבוע, כי "המהלך לסיקור צוות הדסה מוכיח את עצמו וזוכה להתעניינות רבה מגורמים גדולים במשק, כולל בתי חולים אחרים. אנו נעביר בנוסף פיילוט במפעל חיוני ביטחוני בישראל כבר בימים הקרובים ונתרחב למפעלים נוספים בהמשך. רק כך יהיה ניתן לשחרר עובדים רבים בחזרה לעבודתם ולאושש את המשק".

ממשלת בריטניה הודיעה בשבוע שעבר כי תחל לבצע בדיקות קורונה לכל הצוותים הרפואיים. מייקל קוב, חבר הממשלה, שהופיע מטעמו של ראש הממשלה החולה בקורונה, בוריס ג'ונסון, אמר כי "העלאת היקף הבדיקות, היא חיונית לאחריותנו במאבק בנגיף הקורונה".

לא התקבלה תגובה ממשרד הבריאות. 

עוד כתבות

נתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

המתקפה האיראנית יצרה "פקק" בנתב"ג: זה הפתרון של משרד התחבורה

בימי שגרה אין המראות מנתב"ג בשעות הלילה המאוחרות ● בליל המתקפה האיראנית המרחב האווירי של ישראל נסגר, ולמרות ביטולי הטיסות הרבים, עם חידוש הטיסות לישראל וממנה נוצר פקק ● במשרד התחבורה הנחו על פתרון ליומיים הקרובים

מייסדי חברות Ermetic, Snappy ו-Pecan, שדורגו בעבר / צילומים: איל יצהר, אלעד מלכה

רווח במקום צמיחה: תובנות מהסטארט־אפים המבטיחים של השנים הקודמות

לקראת חשיפת 10 חברות הסטארט־אפ המבטיחות של גלובס לשנת 2024 ביום חמישי הקרוב, בדקנו מה אפשר ללמוד מחברות שדורגו פה בעבר וכעת מתמודדות עם מציאות שונה בחוץ ● "המשקיעים נוהרים להשקעה במספר מצומצם יותר של חברות, אך בעלות איכות גבוהה יותר"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

החשש מעימות חזיתי בין ישראל לאיראן הפיל את וול סטריט

הנאסד"ק ירד בכ-1.8% ● הניקיי ירד ב-1.2% ● מאסק: "עשינו בדיקה מעמיקה והחלטנו, בהחלטה קשה, לפטר יותר מ-10%" ● BDO: "המתיחות מול איראן ובמיצרי הורמוז צפויה להשפיע על שוק הנפט העולמי" • בזכות מאזניהן החזקים, בוול סטריט צופים תשואת יתר ל"שבע המופלאות" ● 10.5 טריליון דולר - שיא בשווי הנכסים שמנהלת בלקרוק

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

הבורסה ננעלה בירידות; מדד הבנקים ירד ב-1.2%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.3% ● התנודתיות החריגה בשווקים לאור המתיחות בין איראן לישראל ממשיכה, וגם בשאר העולם אי הוודאות מורגשת ● אי.בי.אי מתייחסים לזינוק באגרות החוב הממשלתיות: "ניתן לנצל את עליית התשואות להארכה הדרגתית של מח"מ התיק" ● מדד המחירים לצרכן הפתיע לרעה, והסיכויים להפחתת ריבית הולכים ומתרחקים ● לאומי: "התנודתיות תימשך, בגלל רגישות מחיר הנפט למתיחות באזור"

מטוס של EasyJet / צילום: Shutterstock

איזיג'ט מבטלת טיסות עד סוף אוקטובר: איזה קווים יושפעו במיוחד?

ענקית הלואו קוסט רק החזירה פעילות לישראל, ותוך שבועיים ביטלה את כל הטיסות לארץ עד סוף אוקטובר ● המהלך צפוי להשפיע על כ־100 אלף נוסעים, שלדברי החברה יקבלו החזר כספי ● בשוק מעריכים כי הנפגעים העיקריים יהיו הקווים למערב אירופה

ג'ו וג'יל ביידן / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

הנתונים נחשפים: כמה מרוויחים ג'יל וג'ו ביידן בשנה?

הנשיא האמריקאי והגברת הראשונה דיווחו על הכנסה ברוטו של 619,976 דולר ב-2023 ● לפי אתר החדשות אקסיוס, בני הזוג שילמו 146,629 דולרים למס ההכנסה הפדרלי - מדובר בשיעור מס של כ-24% ● בניגוד לנשיא לשעבר דונלד טראמפ, ביידן מקפיד לפרסם את דוחות המס שלו מאז שכהונתו התחילה

כנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

הסטארט־אפים הישראלים ממשיכים להוביל קדימה

כנס TECH IL של גלובס התקיים בהצלחה, בהשתתפות בכירים רבים מהתעשייה, ממשרדי הממשלה ורגולטורים מובילים ● הכנס הוכיח שדווקא בימים מאתגרים אלו, קהילת ההייטק הישראלית ממשיכה לשגשג, ליזום ולהוביל קדימה

השופט בדימוס ד''ר עדי זרנקין / צילום: פאול אורלייב

בן הבורר הוא בכיר בחברה מתחרה - האם זו עילה לפסילתו?

ביהמ"ש דחה את בקשת קבוצת סיגמא לפסול את הבורר ד"ר עדי זרנקין, שופט בית המשפט המחוזי בדימוס, בשל טענה לחשש לניגוד עניינים, מאחר שבנו מכהן כבכיר ומחזיק במניות של חברה מתחרה לחברה שבלב המחלוקת

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם הממשלה הנוכחית בלמה את הכניסה של פועלים מעזה?

השר מירי רגב טענה כי הממשלה הקודמת הכניסה פועלים מעזה. אך כך גם ממשלתה שלה ● המשרוקית של גלובס

צילומים: מארק ישראל סאלם (ג'רוזלם פוסט), (AP (Jacquelyn Martin, רויטרס, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אפילו סעודיה עזרה: כך פעלה הברית שסייעה לישראל מול איראן

מזה כמה עשורים, ארה"ב מובילה מאמץ לטובת הידוק הקשרים הצבאיים בין ישראל ליריבותיה הערביות הוותיקות, כדי להתמודד עם האיום המשותף מצד איראן ● המאמץ הזה לא נבדק בקרב, עד שטהרן שיגרה את מטח הטילים והמזל"טים נגד ישראל ● כך הוא נראה מאחורי הקלעים

ערן רביד, CIO, מקורות / צילום: כדיה לוי

ערן רביד, CIO במקורות: "המשכנו לספק מים גם למוצבים בצפון שנפגעו קשות בלחימה"

בחברת המים הלאומית מקורות מספקים מים, גם בשעות משבר ● ערן רביד CIO במקורות, הוצנח לתפקיד יממה אחרי פרוץ המלחמה ● במהלך כנס TECH IL של גלובס הוא הציג את דרכי ההיערכות הטכנולוגית של החברה לזמני משבר

האלוף במיל' ישראל זיו / צילום: גיא חמוי

"אני מודאג": ישראל זיו מנתח - מה יקרה עם רפיח והאם נתקוף באיראן?

האלוף במיל' ישראל זיו, שכיהן בעבר כראש אגף מבצעים בצה"ל, עוקב בדאגה אחרי מהלך העניינים לאחר המתקפה האיראנית נגד ישראל ● "מבחינת ישראל, יש לה את הלגיטימציה לתקוף, אבל אני חושש שזו החלטה קצת נמהרת. יש לנו שתי חזיתות פתוחות" ● ומה הוא חושב שצריך לעשות ברפיח?

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

המנכ"ל שמכר מניות בעשרות מיליוני שקלים: "במבט לאחור עשינו דברים מסוכנים מאוד ברמה האישית"

יאיר נחמד הקים את חברת הפינטק נאייקס עם שני שותפים, הנפיק אותה בת"א לפי שווי של כמעט מיליארד דולר ובהמשך הוביל אותה לנאסד"ק ● הגיוס בנאסד"ק בוצע אחרי שהמניה עלתה בעשרות אחוזים מתחילת 2024 ● "לא רציתי למכור", טוען נחמד, "אני מאמין בחברה ולא רוצה למכור מניות. יכולנו גם לא להנפיק, אבל היו לנו סיבות"

שר המשפטים יריב לוין, יו''ר הוועדה לבחירת שופטים / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המערכת קורסת תחת העומס, אבל הוועדה לבחירת שופטים לא מינתה שופטים

למרות שהייתה אמורה למנות שופטים לבתי המשפט המחוזיים בתל אביב, מרכז ולבית משפט השלום בירושלים, הוועדה לבחירת שופטים התכנסה אך לא בחרה שופטים חדשים ● השופטים בישראל דנים בעשרות ומאות תיקים בו זמנית, ובינתיים בתי המשפט נותרים במחסור גדול של שופטים וקורסים תחת העומס, כך שהציבור נפגע

גיל שויד / צילום: גלובס

גיל שויד על הפרישה מתפקיד מנכ"ל צ'ק פוינט: "לא מתחרט על כלום, רוצה לבנות את המוצר הבא"

"אני גאה שצ'ק פוינט תמיד הייתה יציבה, לא הייתה שנה אחת שלא הרווחנו", כך אומר גיל שויד, מנכ"ל חברת הסייבר צ'ק פוינט ב-31 השנים האחרונות, בשיחה עם עורך ההייטק של גלובס, אסף גלעד, בכנס TECH IL של גלובס ● על השפעות המלחמה אומר שויד כי "הנזק המקומי הוא לא הבעיה, אלא הנזק שייגרם לטווח רחוק"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בוול סטריט; מורגן סטנלי עולה ב-4%, טסלה יורדת ב-3%

נאסד"ק יורד ב-0.3% ● קרן המטבע העלתה את תחזית הצמיחה העולמית ● טראמפ מדיה יורדת ב-11% ● בנק HSBC ממליץ על מניית AMD ● שווי השוק של טסלה ירד בכ-40% מתחילת השנה ● השקעת ענק למיקרוסופט בחברת AI מאיחוד האמירויות ● איתן בן אליהו ימונה ליו"ר ננו דיימנשן ● באופנהיימר חיוביים לגבי פאלו אלטו ונטפליקס

שלט אנטי־ישראלי המציג טילים איראניים, טהרן / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

רבים מהטילים ששוגרו מאיראן לישראל נפלו בדרך. וזו הסיבה

לפי "וול סטריט ג'ורנל", כמחצית משיגורי הטילים הבליסטיים האיראניים נכשלו או התרסקו עוד לפני הגיעם ליעד, מה שקרה גם לחלק מהכטב"מים ● רותם מי־טל, מנכ"ל חברת אסגארד, המפתחת טכנולוגיה צבאית לתעשיות הביטחוניות, מסביר בשיחה עם גלובס למה זה קרה

מנכ''לית בול מסחר, אדוה עשור / איור: גיל ג'יבלי (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

המנכ"לית שתקבל מיליונים בזמן שמחזיקי האג״ח יחטפו תספורת

שנה לאחר קריסתה הפתאומית של חברת האשראי החוץ-בנקאי, חושף מתווה הסדר החוב שלה כי מחזיקי האג"ח צפויים למחוק עשרות מיליוני שקלים ● מי שצפויה להוביל את ההסדר היא מנכ"לית בול מסחר, אדוה עשור, שתזכה לתגמולים המוערכים בכ-5 מיליון שקל בתקופת ההסדר

שיחה משותפת בין אילנית אדסמן, ר' נבחרת ביטוח ופינטק, KPMG, לבין עופר גולן, מנהל תחום תשלומים, ניהול סיכונים וציות, KLMG / צילום: תמר מצפי, כדיה לוי

הבנקים המרכזיים מול השוק הפרטי: מי ינצח במרוץ על המטבע הדיגיטלי?

במסגרת כנס TECH IL של גלובס, אילנית אדסמן ועופר גולן, שני בכירים מפירמת KPMG, דנו במאבק החם על שוק התשלומים העתידי, שכולל מגוון הזדמנויות לצד לא מעט סכנות ● השניים שוחחו על היתרונות והחסרונות של מטבעות דיגיטליים בהנפקת בנקים מרכזיים

רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ''לית מרכז המו''פ של AT&T בישראל, בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

סגנית נשיא AT&T העולמית: שלושה אנשים יושבים בחדר וממציאים מוצר שנוגע במיליוני אנשים - זה התבלין הסודי שלנו בישראל

רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ"לית מרכז המו"פ של AT&T בישראל, אמרה בכנס TECH IL של גלובס כי מה שייחודי בדנ"א של ההייטק הישראלי הוא "הפיוז'ן שקיים פה בין סטארט-אפים לחברות גדולות, החינוך לטכנולוגיה, המיקס של חוש הישרדות ומנהיגות שמפתחים בצבא"