גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנה התסריט הסביר לפיו ניתן לנהל את תיק ההשקעות בימים אלו

פרופ' ליאו ליידרמן, הכלכלן הראשי של בנק הפועלים, מציין את עקרונות ההשקעה בימים של חוסר ודאות, ומתייחס לפעולות הממשלה: "אם הגירעון יעלה, והיחס חוב-תוצר יעבור את ה-70%, אין בזה גורם שיזעזע את השווקים"

פרופ' ליאו ליידרמן / צילום: אלה פאוסט
פרופ' ליאו ליידרמן / צילום: אלה פאוסט

"מוזיקת הרקע בעולם תהיה שהממשלות מתגייסות למנוע הידרדרות חדה במצב הכלכלי-חברתי-פיננסי בעולם, שעלול להביא אותנו למשבר חמור יותר מזה של 1929. ולכן, אם הגירעון הממשלתי יעלה, והיחס חוב -וצר יעבור את ה-70% - אין בזה גורם שיזעזע את השווקים, נהפוך הוא. ככל שהבזוקה תהיה עוצמתית עכשיו ככה הסיכוי להתאוששות יהיה גבוה יותר" - כך אמר היום (ב') פרופ' ליאו ליידרמן, הכלכלן הראשי של בנק הפועלים, בנוגע לצעדי הממשל לתמיכה בכלכלה. "אפשר לראות את זה כהשקעה של הממשלה במשק והחברה על מנת להתגבר על המשבר כמה שיותר מהר". 

בשיחת ועידה שקיימה הבוקר הבורסה למשקיעים, שרטט ליידרמן את התסריט הסביר לפיו ניתן לנהל את תיק ההשקעות בימים אלו?

"אנחנו מסתמכים על ידי ארבעה עקרונות השקעה, כאשר הראשון הוא שהטכנולוגיה והמדע ינצחו את נגיף הקורונה. אמנם כמה מדינות בעולם, כמו ארה"ב למשל, נראה כמו שאיבדו שליטה על המצב, ויש תחזיות פטאליסטיות וכדומה אך להערכתנו הטכנולוגיה, הרפואה והמדע יידעו לנצח את הנגיף", אמר ליידרמן.

"הנקודה השנייה", אמר ליידרמן, "צפוי שממשלות ובנקים מרכזיים יפעילו את כל הכלים שברשותם כדי שהפגיעה בכלכלה תהיה פחותה ככל שאפשר. אנחנו חיים בתקופה בה הרבה מאד לקחים ממשברים קודמים נלמדו, וצריך לעשות הכל על מנת למנוע את ההידרדרות הכלכלית שעלולה לבוא עם נגיף הקורונה. מה שמייחד מאד את המשבר הזה זו העצירה הפתאומית של הפעילות הכלכלית". 

"הנושא השלישי", אמר ליידרמן, "מדובר בתופעה גלובלית, מאד בולט שרמת התנודתיות בשווקים עצומה, מדד ה-VIX לא רחוק מרמתו ב-2008, כנראה שהשבועות הקרובים יהיו קשים, גם מבחינת השווקים, לכן להערכתנו ככל שגופים יאמצו את הראייה של חוסכי פנסיה על פני דייטריידר - זה מאד מומלץ, מתוך הנחה שהמדע ינצח את הנגיף". 

"ירידת המדדים עד כה רחוקה מלהיות קטסטרופה פיננסית. מומלץ להאריך את אופק התכנון למי שיכול ולא זקוק לנזילות מיידית. השוק ימשיך לחפש את נקודת שיווי המשקל וזה מאד קשה כי הניוז מבחינת העולם הרפואי לא מבשרותו טובות", אמר ליידרמן. מנגד, הוסיף ליידרמן, "נוצרו וייווצרו הזדמנויות, גם בתחום המניות ובמיוחד בשוק הקונצרניות שם השוק מתמחר פחד ברמה לאו דווקא מוצדקת".

האם המיתון המסתמן הוא המסמר האחרון בארון הקבורה של האינפלציה?

"קשה לאמוד את האינפלציה. למרות הדפסות הכסף המאסיביות, האינפלציה לא הרימה ראש בעולם. בוא נהיה צנועים, אנו לא יודעים מה קובע את האינפלציה בשיווי משקל כרגע. הערכה לטווח הקצר היא ירידת מחירים כי העולם נכנס למיתון. ככל שתחל התאוששות מסוימת ייתכן ונראה עלייה באינפלציה. נזכיר כי מספרי האבטלה יגדלו ואני מקווה שלא יהיה מחסור באינפלציה מפאת היעדר היצע".

בנוגע לנפילת ציפיות האינפלציה בחמש השנים הקרובות לאפס, אמר ליידרמן: "קשה להתווכח עם השוק. רמת אי הוודאות סביב כל תחזית האינפלציה מאד מאד גדולה ולכן לא הייתי רוצה לקלוע מספר. אם לפני המשבר היינו קרובים ל-1% בשנה מאשר ל-3%-2%, נוכח הירידה במחירי הנפט אנו קרובים מאד לאינפלציה אפסית ולא אופתע אם נראה אינפלציה שלילית".

כיצד על בנק ישראל להשתמש ביתרות המט"ח? 

"טוב עשה בנק ישראל שהרחיב את הפעילות שלו בשוק הריפו הדולרי. אם ייווצר פיחות של שער החליפין שהוא יציב ומתון יחסית, אנו לא רואים צורך שבנק ישראל ישתמש ביתרות כדי למתן אותו, מה עוד צריך לדאוג לייצוא ועוד. דווקא טוב שלמדינה יש מטבע חוץ כיוון שבעת משבר ניתן להשתמש בהן כתחמושת", אמר ליידרמן. 

האם אתה בעד תמיכה בשוק החוב הקונצרני?

"החשיבה הכי מתקדמת של בנקאות מרכזית בתוך המשבר היא שכן, יש הצדקה בהתערבות של הבנק המרכזי בשוק החוב הקונצרני. מחיר ההון עבור גופים שונים, גם עסקים קטנים וגם בינוניים, עלה בצורה משמעותית כתוצאה מהמשבר. חלק מהתמחורים יצאו מפרופורציה ויש עיוות בשוק שמצדיק התערבות. הפד עושה זאת, הבנק הבריטי עושה זאת. זה הזמן לפעול בהקשר הזה כי אחרת הפגיעה בצד הריאלי בחברות שתלויות במחזור החוב, הקושי שם הוא בדרגת חומרה מאד משמעותית", סיכם ליידרמן.

פסגות: "השוק לא יחכה לירידה במספר ההדבקות"

אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי של פסגות, אמר בשיחה בהקשר לאינפלציה: "אנחנו מצפים למדד אפריל של מינוס 0.4%, כמובן בהשפעת מחיר האנרגיה. את סביבת המדדים (לא אינפלציה) זה די מסובך לאמוד כי מדדים מסוימים פשוט נעלמו, כמו למשל, לא ניתן להתייחס לטיסות. אנחנו לקראת אינפלציה גבוהה ממה שהשוק חושב בשנתיים הקרובות. מחיר הנפט של 20 דולר יביא לפשיטות רגל של מפיקות בארה"ב ונראה שלא יתנו לזה לקרות.

"נקודה שנייה. אנו רגילים לומר שמדפיסים כסף ואין אינפלציה, אבל אותו כסף שהדפיסו לא מגיע לצרכן. זה שהפד מדפיס ומזרים לבנקים, זה נשאר במערכת הפיננסית. לעומת זאת, מה שעכשיו הולך לקרות זה הזרמות כספים לצרכן ואנו הולכים לראות גירעונות גדולים. גם בתוכנית כזו הגירעון של ממשלת ישראל צפוי להגיע ל-10% מהתוצר, גירעונות שעשויים לייצר אינפלציה גבוהה ממה שחושבים ולכן אנו חושבים שהשוק מתמחר אינפלציה בחסר".

האם יש הזדמנויות בשוק החוב הקונצרני?

"ברור לנו שיש הרבה אגרות חוב במחירים נמוכים כשהקרנות נאלצו למכור הרבה סחורה במחיר זול", אמר גרינפלד. "אנו נראה להערכתי את מקבלי ההחלטות מתערבים, כנראה יצאו קרנות מנוף שיאפשרו לספק אשראי, בנק ישראל יקנה אג"ח קונצרני, מדדים כנראה, ולכן אני חושב שבשוק הקונצרני יש הזדמנויות. יש הרבה חברות טובות עם ביטחונות באג"חים ששם בהחלט יש הזדמנויות".

לגבי שוק המט"ח אמר גרינפלד, כי "בנק ישראל לא רוצה שקל חזק מדי אבל הוא לא רוצה לראות את השוק מתפרק בגלל מחזור בנזילות ויש לו כלים לספוג את הירידות".

זה הזמן לחכות או לקחת נכסי סיכון?

"בשוק המניות אין תשובה חד משמעית. אנו כן יותר אופטימיים היום לעומת לפני שבועיים למרות שהמחלה משתוללת, בטח בארה"ב. השוק לא יחכה לירידה במספר ההדבקות. השוק צריך לתאר את הכלכלה וקיבלנו שני טריגרים לעליות בשווקים, האחד זה שמוצאים פיתרון למחלה או שהיא מתכנסת למספר טוב יותר, אנחנו עוד לא שם. אגב, גם לא ברור מה גובה המיתון שאמור להיות. יש המון חוסר ודאות לגבי הסביבה הכלכלית, אבל ברגע שהמדינות מצהירות על צעדים פיסקליים, ייתכן ונראה עליות. הייתי נזהר היום ברכיב המנייתי. מבחינת הקונצרני זה בהחלט נכון להעביר כספים לאג"ח הקונצרניות, בטח בדירוגים הגבוהים, וניתן להגדיל את הריסק בתשואות של 5%-6% ויש לא מעט כאלו", סיכם גרינפלד.

עוד כתבות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הבשורה של צוקרברג שהזכירה למשקיעים תקופות אחרות, ולמה לגוגל נוצרה סיבה לדאגה?

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה