גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשנות: להיות אופציה על המדף - ולהמתין בסבלנות

החלופה לשלטון הימין הגיעה אל סוף דרכה ● האפשרות האחרונה שנותרה לאופוזיציה הישראלית היא להודות בעקרותם של קיצורי הדרך, להסכים להיות אופציה, ולדעת שמימושה יצריך דור שלם

בני גנץ / צילום: Sebastian Scheiner, Associated Press
בני גנץ / צילום: Sebastian Scheiner, Associated Press

על מה כדאי לדבר כדי להסיח את הדעת מן החדשות הרעות, שאין להן שיעור ואין להן תאריך סיום? אני מציע לדבר על פוליטיקה. על פוליטיקה ישראלית.

מעולם לא חשבתי את בנימין נתניהו לקוסם. מה פתאום קוסם? איש בינוני, המוקף באנשים בינוניים, משתמש באמצעים בינוניים, כדי לנהל מדיניות בינונית. הוא אינו צריך להלך קסמים. הוא צריך רק קצת מזל. והנה המזל אזל, והוא מחוסל, וחסל.

ואז בא רגע גנץ, ושינה את דעתי על מהלך ההיסטוריה ועל פשר בנימין. שם היה קסם, כישוף; שם הפוליטיקה התמזגה עם המטפיזיקה; שם, המדינאי הטובע הצליח למצוא לא סתם קרש הצלה, אלא יאכטה, או צוללת גרעינית.

הוא טרף את הקלפים בחפיסה שאפילו לא הייתה עוד בידיו. הוא שכנע את יריבו המסוכן ביותר זה שנים לקפוץ מראש ההר, במקום לרדת ממנו אל הארץ המובטחת. תפיסת "הגוש החוסם" הגיעה אל קיצה בדיוק בזמן שבו התקרבה להתממש. אין לזה הסבר רציונלי, לא ייתכן הסבר רציונלי, מפני שהתמוטטות רצונו של בני גנץ לנצח הייתה מאורע לא-רציונלי.

אין עוד נוסחה

הבעתי כאן את דעתי שהשמאל הישראלי הגיע אל סוף דרכו. אבל עכשיו לא על השמאל אנחנו מדברים, אלא על עצם הרעיון של חלופה דמוקרטית כלשהי לשלטון הימין. החלופה היא שהגיעה אל סוף דרכה.

אין עוד נוסחה אריתמטית. אין עוד נוסחה פוליטית. 43 שנה לאחר ד"ש ויגאל ידין, נודע סוף-סוף שלא יהיו עוד קיצורי דרך. שום גיבור לא ירכיב את האופוזיציה על סוסו הלבן, וינחיל לה שלטון קל. מי שירצו אופוזיציה יצטרכו תחילה להמציא אותה, בסבלנות של ברזל.

הטור הזה מנסה מפעם לפעם למצוא מקבילות היסטוריות למאורעות ההווה, בתקווה שהעבר ילמד משהו על העתיד. ההשוואות לעולם אינן מלאות או מדויקות. אבל לא דמיון העובדות עומד במרכז האנלוגיות, אלא דמיון הדינמיקות: סך כל הדחפים, הרצונות, הגחמות והתאוות של הנשמות הפועלות. אנשים אינם מוכרחים להיות דומים; מספיק בהחלט שהם מבורכים בחולשות דומות.

בחיפוש אחר עקרותם של קיצורי דרך אני מציע לפנות אל דמוקרטיה פגומה ורעשנית ששמה הודו. היא התחילה את דרכה העצמאית רק חודשים מספר לפני ישראל, הייתה לה מפלגת שלטון כול-יכולה, לא הייתה למפלגה ההיא שום חלופה סבירה.

לבסוף, מפלגת השלטון לא עמדה בפיתוי הסמכותני, ובנסיבות שאין לנו כאן המקום לתאר השעתה את הדמוקרטיה, השליכה רבבות ממתנגדיה לכלא, וסתמה לאופוזיציה את הפה. כמעט שנתיים אחר כך, מרץ 1977, היא החליטה שהיא חזקה מספיק כדי לערוך בחירות חופשיות.

מנהיגי האופוזיציה שוחררו מן הכלא כדי שיוכלו להתחרות. בגלל שיטת הבחירות, פיצול היה מבטיח את תבוסת האופוזיציה. היא החליטה להתמודד ברשימה משותפת לא-מתקבלת-על-הדעת, מן השמאל הקיצוני עד הימין הקיצוני.

הליכוד הלא טבעי של השורות הנחיל לאופוזיציה ניצחון מרעיש. העולם כולו הוכה בתדהמה. אפילו בארץ המאורע עשה רושם, חודשיים וקצת לפני הבחירות לכנסת התשיעית. אם בהודו, אמרו אז, אז אולי גם בישראל.

מפלגת העם חיכתה 30 שנה

הניסיון ההודי לא האריך ימים. הליכוד הלא-טבעי התפורר במהירות עצומה, וממשלתו התמוטטה. בחירות מוקדמות ב-1980 החזירו את מפלגת השלטון משכבר הימים אל השלטון. בקצה הימני של האופוזיציה המובסת גמלה ההכרה שאין עוד טעם בקיצורי דרך, ומוטב לנסות ולגדול בהדרגה במקום בקפיצות מטאוריות.

"מפלגת העם של הודו" (BJP) התחרתה בפעם הראשונה בבחירות ב-1984. היא קיבלה 8% של הקולות, שני מושבים בפרלמנט של 541. המפלגה המנצחת קיבלה 49%, שהעניקו לה 404 מושבים. כוח והשפעה לא היו למפלגת העם. אבל היא הייתה מבורכת בסבלנות.

בדיוק 30 שנה אחר כך היא קיבלה רוב מוחלט של המושבים בפרלמנט, ובשנה שעברה הרוב הזה גדל עוד יותר. הרסיס המיקרוסקופי של 1984 הוא עכשיו מפלגת השלטון הטבעית של הודו. מנהיגיה מדברים על עשרות שנים של מונופול פוליטי.

מעניין שגם האופוזיציה הנוכחית בהודו מנסה את כוחה בקיצורי דרך. פה ושם הקיצורים אפילו עובדים, בבחירות מקומיות. אבל הכישלון בבחירות כלליות הוא מלא, ללא תנאי.

מבחן הרצינות

צריך להודות שכישלונם של קיצורי דרך אינו מובן מאליו. הם דווקא עולים יפה בשיטה הנשיאותית, המזמינה דמגוגים פופוליסטיים, או כוכבים יפי-קלסתר (לא ציון מגדרי) לנחול את השלטון. אלמלא בוטלה הבחירה הישירה של ראש הממשלה בארץ, אולי אופציית קיצורי הדרך הייתה יכולה לעבוד. אבל קשה להגיע לשלטון במשטר פרלמנטרי מבלי לעשות עבודת שטח עמוקה מאוד, מסניף לסניף, משכונה לשכונה.

כמובן, פרויקט כזה מחייב מכנים משותפים רחבים, ששום קבוצת אופוזיציה בישראל אינה מסוגלת להציע. לזה יש אולי תשובה לא-מבטיחה אחת: הנכונות להישאר על המדף לאורך ימים, להעלות אבק, אפילו להצהיב קצת, אבל לסמוך על כושר ההתרגלות של הבוחרים. לחיות לאורך ימים כאופציה אינה משאת נפשו של איש. אבל עניינן של אופציות הוא שיום אחד עשוי לבוא תורן להתממש.

המתנה לתור ההיסטורי היא מבחן עצבים וגם מבחן רצינות. כל-כך הרבה אנשים קצרי רוח נכשלו בזמן האחרון במבחן הרצינות. אפילו רסיסי שמאל כמעט בלתי נראים מפלרטטים עכשיו עם ממשלת נתניהו, כי מה יש להם להפסיד חוץ מאשר את שמם הטוב ואת הסיכוי הלא-סביר שיום אחד יימצא להם קונה.

לא הכול מאבדים את סבלנותם. בעל טור אחר, שיכתוב בעוד 30 שנה, יזכיר אולי את אביב 2020. בימי הקורונה, הוא יכתוב, נבט הזרע של השינוי הפוליטי שזמנו הגיע לבסוף ב-2050. היה שווה לחכות. או לא.

עוד כתבות

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?