גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: המשל על הנמלה, הצרצר, המגפה והפדרל רזרב

הנמשל העולה מהמעשייה המפורסמת - האחריות האישית של כל אדם למעשיו –היה אחד מאבני היסוד של האבות המייסדים של אמריקה ● מאז קמה "אמריקה התאגידית", שבה חברות הענק ומנהליהן לא נדרשים לשאת באחריות לכישלונותיהם ● הקורונה והכלכלה - מה הלאה?", כתבה שנייה בסדרה

דונלד טראמפ / צילום: Alex Brandon, Associated Press
דונלד טראמפ / צילום: Alex Brandon, Associated Press

בימים אלה, שבהם כל הקונספט של כסף נכתב מחדש בארה"ב, נראה שגם מוסר השכל בן אלפי שנים עובר עדכון יסודי. לפני 2,500 שנה חי ביוון איש חכם, איזופוס שמו. בין המשלים הרבים שהותיר אחריו, אחד הידועים הוא הסיפור על "הנמלה והצרצר". המשל מספר על הצרצר שכל הקיץ עסק בבילוי ובשירה, תוך שהוא מלגלג על הנמלה שעובדת בחריצות, "אך עם בוא הקור בא הצרצר רועד ורעב מבקש רחמים... אך זו שלחתו לדרכו להמשיך בשירתו".

מיליוני ילדים גדלו על המשל הזה, שאחד הלקחים החשובים שעולים ממנו הוא - "האחריות האישית" של כל אדם על מציאות חייו. זה היה גם אחד מאבני היסוד של אמריקה הישנה. אך איזופוס לא הכיר את הפדרל ריזרב, ואמריקה של האבות המייסדים כבר אינה קיימת מזמן. במקומה, קמה אמריקה חדשה של קפיטליזם אכזר לעניים ולמעמד הביניים, ומנגד סוציאליזם מפנק לחברות הגדולות ול-1% העליון.

בחודש האחרון עלתה אמריקה מדרגה. ניקח למשל את חברת בואינג. . במשך שבע השנים האחרונות הרוויחה החברה כ-40 מיליארד דולר נטו. ברווחים אלו היא השתמשה לרכישות חוזרות של מניותיה, בעלות של 43 מיליארד דולר. בנוסף, בואינג חילקה דיבידנדים לבעלי המניות בסכום של יותר מ-22 מיליארד דולר בתקופה זו. בסך-הכול העבירה בואינג לבעלי מניותיה יותר מ-65 מיליארד דולר בין השנים 2013 ל-2020. חלקים גדולים מתשלומים אלו מומנו באמצעות חוב שהגיע לכ-40 מיליארד דולר עוד לפני הקורונה. בשנים הנדונות השתכר מנכ"ל החברה סכום עתק של 24 ועד 30 מיליון דולר לשנה, וגם זכה ל"מענק עזיבה" בתחילת 2020, בסך של 60 מיליון דולר.

בואינג לא היתה מוכנה לחורף

המנהלים הבכירים האחרים בחברה, השתכרו כ-8 מיליון דולר לשנה. לדוגמה, סמנכ"ל הכספים בחברה השתכר כ-8.7 מיליון. ואז, עם פרוץ המשבר התברר פתאום לצרצר (בואינג), כי אין בידיו יתרת מזומנים להתמודד עם החורף שהגיע לפתע. אך במקום לפנות לנמלה העמלנית-החרוצה, פנתה בואינג לבעלת "מכונת הדפוס", וביקשה סיוע בסך 60 מיליארד דולר.

באמריקה הישנה, בשיטה קפיטליסטית, או אפילו סתם בכל מקום שמבקש לשמור על מידה של הגינות, בעלי המניות והנהלת החברה - ולא הציבור! - היו נדרשים לתת את הדין על החלטותיהם לרוקן את החברה מכל המזומנים. במילים פשוטות, אם חברת בואינג היא עסק אמיתי, אשר יש לו ערך כלכלי והיא זקוקה עתה לכסף, אותו כסף שהיא בזבזה על רכישת מניותיה, יתכבדו בעלי המניות להשקיע ולהציל את נכסיהם. ואם לאו, תתכבד החברה למצוא משקיעים בשווי חדש, תוך שהיא מדללת בהתאם את בעלי המניות הקיימים.

וזה לא נגמר רק בהם. גם המחזיקים בחוב (רוכשי האג"ח שלה) צריכים לשלם את מחיר החלטת המנהלים להלוות כסף לחברה השוקעת בחובות, כדי לממן חלוקת דיבידנדים לבעלי המניות. אלא שזה לא דבר שצפוי לקרות באמריקה החדשה, הבנויה על כלכלת חוב, על ניפוח שוק המניות ועל העברת כספים מההמון לחברות הגדולות ומנהליהן.

במסגרת המאבק בנגיף הקורונה, העביר בשבוע שעבר המחוקק בארה"ב חוק, שעל פיו הממשלה תחלק 2 טריליון דולר לאזרחים ולחברות. הפדרל ריזרב החרה אחריה, והודיע כי ידפיס ויקנה חובות לא רק של הממשלה, אלא גם של חברות, בסך כולל הצפוי להגיע ל-4 טריליון דולר. בין הזוכים המאושרים נמצאת כמובן חברת בואינג.

יתר על כן, על-פי דיווח של "וול סטריט ג'ורנל", "בואינג היא הזוכה הגדולה מחבילת התמריצים שהעביר הקונגרס... החברה עשתה לובינג לסיוע של 60 מיליארד דולר לה, לספקיה וללקוחותיה. בחוק שעבר ישנו רוב למה שהיא ביקשה". אולם בכל מה שנוגע למניות, אמר המנכ"ל דיוויד קלהאן בראיון ל"פוקס ניוז" כי "הוא אינו בעד הרעיון שהממשלה תקבל מניות בחברה בתמורה לסיוע שלה".

על-פי "אופן-סיקרטס" - ארגון העוקב אחרי נתיבי הכסף בוושינגטון - ממטרי הכסף שאין להם שיעור ותקדים בהיסטוריה של אמריקה, הפיחו מרץ בתעשיית הלובינג בוושינגטון. 2 טריליון הדולר לא היו, אלא הקומץ שאינו משביע את הארי.

איפול מוחלט על פעולות הפד

וכך, בקשות החברות הגדולות מוושינגטון האמירו לסדרי גודל של 3 טריליון דולר. לאחר ניכוי הכספים המיועדים למובטלים ולחברות הקטנות, כמו גם למערכת הבריאות המקרטעת, הסכום שנותר ל"אמריקה התאגידית" לא הגיע לרבע מבקשותיהן. חלק מהפער הזה ישלים, אם כי באופן עקיף, הפדרל ריזרב. זה הודיע בשבוע שעבר, כי הוא ידפיס 100 מיליארד דולר ויקנה בהם איגרות-חוב של חברות. זאת, במקביל לרכישה של כמות בלתי מוגבלת של אג"ח ממשלתיות ואג"ח מגובי משכנתאות. הפדרל גם ביטל לחלוטין את חובת הלימות ההון של הבנקים, כך שהם יכולים להלוות כספים ללא הגבלה.

אם ניתן איכשהו לעקוב אחרי הכסף של הממשל, על מעשי הפדרל ריזרב הוטל איפול מוחלט. בין 800 העמודים של "חוק ההמרצות", "מסתתר" סעיף שמאשר לפד לקיים פגישות ולקבוע החלטות בחשכה מוחלטת - ללא פרסומן לציבור וללא כל סוג של שקיפות.

ושימו לב, הפדרל ריזרב אפילו אינו שייך לממשלה הפדרלית. בראשו עומדת מועצת מנהלים עצמאית של שבעה אנשים הממונים על-ידי הנשיא לתקופה של 14 שנה, אך 12 הסניפים המחוזיים של הפדרל ריזרב הם חברות פרטיות בבעלות הבנקים. ואלה, הבנקים, זוכים לדיבידנד שנתי בסך 6%, סכום שעמד למשל בשנת 2014 על 1.7 מיליארד דולר, וב-2018 על מיליארד דולר.

וכך, הגוף שהוקם על-ידי בכירי הבנקאים לפני כמאה שנה, ושהוצג אז לציבור כ"ארגון וולונטארי של עזרה הדדית" בין הבנקים, הצליח לצבור יותר כוח ופחות חשיפה ציבורית מכל זרועות הממשל הפדרלי ביחד. בהקשר זה, מה שמטריד הוא שעתידם של ארה"ב והעולם כולו תלויים בשיקול דעתו של הבנק, שהוכח כמה פעמים במהלך 40 השנה האחרונות כמוטעה.

מצילים את בועת האשראי

השאלה שצריך לשאול היא - איך הכסף המודפס ייצר ויקים לתחייה את הפרודוקטיביות האבודה?

כדי לנסות ולענות על הסוגיה, נשתמש בדוגמה פשוטה: נניח שכל הכלכלה היא שדה חיטה אחד גדול, שממנו חיה הקהילה. לפתע, נחת עליו ארבה שאכל מחצית מהשדה. האם חלוקת מטבעות לחברי הקהילה תוכל להחזיר את החיטה שאכל הארבה? ואם 6 טריליון מטבעות הקסם יוכלו להחזיר את מה שאכל הארבה? מדוע לא יחולקו 12 טריליון דולר? או אולי 24 טריליון דולר?

היקף הנזק הישיר ממשבר הקורונה עדיין אינו ידוע, ונשמעות הערכות שונות הנעות בין 10% ועד 30% מהתמ"ג של 2020. מסמך של סניף סנט לואיס של הפדרל ריזרב, שפורסם לאחרונה, ב-24 במרץ, העריך כי מספר המובטלים ברבעון השני של השנה יעלה ל-52.81 מיליון איש - "שיעור אבטלה של 32.1%". אלו מספרים שהם גבוהים אפילו יותר משיאי האבטלה של השנים 1930-1932, והם נובעים משתי סיבות: אחת, עצירת הפעילות בחלקים גדולים של השוק; ושתיים, התפוצצות בועת האשראי העצומה שנופחה בעשור האחרון.

די ברור שגשם של טריליוני דולרים לא יחזיר אנשים למלונות, לאוניות הקרוזים ולטיסות הטראנס-אטלנטיות. הם גם לא יפתחו את המסעדות הסגורות, או יגרמו למובטלים לרוץ למתווכי הנדל"ן. נכון, סיוע לאנשים פרטיים עבור קניית מזון או לבעלי העסקים הקטנים עבור שכר הדירה, הוא רעיון נאצל וראוי, אך לכך הוקצבו בקושי טריליון דולר מתוך 6 טריליון. גם פעולות הפד אשר בקרוב יתחיל לרכוש מניות בבורסה, לא נועדו לכך.

האמת הפשוטה שונה בהרבה. ההדפסה המאסיבית נועדה להציל את בועת האשראי ואת שוק המניות, שהוא חלק אינטגרלי ממנה. בארה"ב, סך חובות כל הסקטורים במשק עולה על 76 טריליון דולר. תשלומי הריבית על החוב הזה מתקרבים ל-3 טריליון דולר. גם לפני משבר הקורונה, המשק לא ייצר שליש מעלות הריבית לתחזוקת החוב, שלא לדבר על חוב חדש. לכן, יש צורך להמשיך ולהגדיל את החוב ללא הפסקה. כך שהמיתון החריף שהביאה הקורונה יהפוך משימה זו לבלתי אפשרית, והפד, כך נראה, מנסה להשלים את החסר.

המגפה השחורה חיסלה שליש מאוכלוסיית אירופה, וזירזה את הקץ של הפיאודליזם, המשטר החברתי-כלכלי של ימי הביניים. הקורונה מאיימת להביא לסיומו של הניאו-פיאודליזם, שבבסיסו גידול מתמיד בחוב, ירידת כוח הקנייה של ההמון, ודת צריכה בלתי מרוסנת. אלו מתקשים להמשיך ולהתקיים כאשר הצרכנים נמצאים-כלואים בעוצר בית גלובלי, ותיקי ההשקעות מתכווצים לשוויים האמיתי.

והשורה התחתונה היא - ההדפסה המאסיבית נועדה אפוא לשמור על הסדר החברתי הקיים, בתקווה שאיכשהו הוא ישרוד את המשבר. אך זה לא יקרה.

הכותב הוא עורך דין בהשכלתו העוסק ומעורב בטכנולוגיה. מנהל קרן להשקעות במטבעות קריפטוגרפיים, ומתגורר בעמק הסיליקון זה 22 שנה. מחבר הספר "A Brief History of Money" ומקליט הפודקסט KanAmerica.Com. בטוויטר: chanansteinhart

עוד כתבות

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

מניה בשפל ושלל צרות: מה צפוי בדוחות הענקית "שנתקעה מאחור"

טסלה, שצפויה להציג את תוצאותיה הכספיות הערב, איבדה כ-40% ממחיר המניה שלה מתחילת השנה ● האנליסטים בוול סטריט חוזים כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

טסלה 3 / צילום: יח''צ

טסלה מורידה את מחירי הדגמים בישראל. כמה הם יעלו?

כחלק ממהלך גלובלי של החברה, שהחל בסוף השבוע בארצות הברית, טסלה מוזילה את המחירים של דגמי טסלה 3 וטסלה S ● במקביל, סימנים ראשונים לכך שהקיצוץ הגלובלי בכוח האדם עליו הכריזה טסלה החודש, מגיע גם לישראל

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?