גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשנות - האדמו"רים נעלמו, המנהיגים התמהמהו: כל הדרך למשבר בחברה החרדית

בשיאו של המשבר, הבינו אנשי רפואה שכדי לגרום לציבור החרדי להפנים את צו השעה יש לרתום את בכירי הקהילה למשימה • וגם: בדרך להקמת ממשלה נתניהו מוותר על מוקדי הכוח שטיפח במשך שנים

שר הבריאות יעקב ליצמן / צילום: Ariel Schalit, Associated Press
שר הבריאות יעקב ליצמן / צילום: Ariel Schalit, Associated Press

במהלך חודש מרץ, בין פורים לאמצע החודש, הבינו אנשי הרפואה בישראל שהיעד המידי שלהם חייב להיות אזהרות מפורשות לקהיליות החרדיות.

מדובר באתגר לא פשוט. איך מסבירים לציבור החרדי, שנוהר אחר רבניו את המציאות? איך מגיעים לשם ודורשים מהם לסגור את בתי המדרש, כאשר האדמו"רים לא מפרסמים הנחיות חד משמעיות, אוסרים תפילה, מזהירים מפני כניסה לבתי הכנסת, דורשים קיום מניין ומצוות. אפילו שר הבריאות, יעקב ליצמן, איש חסידות גור, מקדיש את כל דיוני הממשלה להחרגות למקוואות, מוסדות דתיים ושמירה על ההלכה.

אם בארזים נפלה שלהבת, מה יגידו איזובי הקיר. ליצמן עצם עיניים, עד שהתעורר לפני כמה ימים, ובאיחור ניכר העביר ציטוט לעיתון "ידיעות אחרונות" שהוא זה שדורש את הסגר. אחר כך גם הוא נדבק במחלה הארורה ונכנס לבידוד.

בינתיים אבד זמן יקר. ימים קריטיים שבמהלכם המשיכו בבתי המדרש בבני ברק ללמוד בקבוצות של עשרה אנשים. בעוד כל ילדי מערכת החינוך במדינת ישראל, יושבים בבית, עם הורים מושבתים ממלאכה, במגזר החרדי הלכו צעד קדימה, צעד לאחור. השביתו את גני הילדים. סגרו את בתי הספר לבנות, אך הרשו לבנים להשתמש במתקניהן. בתי התלמוד והישיבות התפצלו לקבוצות, הפסיקו להשתמש בחדרי האוכל, אך המוסדות נותרו פתוחים.

"עדיף להחמיר מאשר להקל", אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו. שר הבריאות הנהן, אך בפועל הוא הקל, והקל והקל עם הציבור שלו. תמיד מוחרגים, הבנים המועדפים. האשם לא צריך ליפול על האזרחים החרדים תושבי בני ברק לבד. ההפך הוא נכון. היום הם מתרצים את הבעיה בכך שהציבור שלהם אינו מחובר לכלי התקשורת המרכזיים, אינו נושא טלפונים מודרניים ואינו צורך מידע כמו הציבור הרחב.

שמענו הסברים אלה במשך ימים ארוכים מראש עירית בני ברק, מסגניו וממנכ"ל העירייה. אם כך הדבר, והם כה מנותקים, על אחת כמה וכמה, חייבים היו מנהיגי הציבור שלהם, האדמו"רים, השר ליצמן, רבני בתי הכנסת, להתייצב מולם ולעשות מה שראש הממשלה הציע: להחמיר.

קבוצה של אנשי רפואה התלבטו והבינו מהר. חייבים ללכת פיסית אל הרב הביתה, לדבר איתו פנים אל פנים ולשכנע אותו בצורך הרפואי. מספר רופאים חיפשו את האדמו"ר מגור, הרב יעקב אריה אלתר. הם חיפשו גם את הרבי מויז'ניץ. איפה מוצאים את הדמויות הרוחניות האלה? דופקים על הדלת ונכנסים?

האדמו"ר מגור, אלתר בן ה-80, שוהה ככל הנראה בביתו שבירושלים. הציבור הישראלי אינו מכיר את הדמות הראשית המשפיעה על ליצמן. מדובר באדם עתיר נכסים, עם שטחי אדמה ונדל"ן נרחבים ביישוב ארסוף וביישוב בני רא"ם (ראשי התיבות של רבי מרדכי אלטר) ומקומות נוספים.

יש לו בתים רבים והשפעה גדולה על הנהגת המדינה, אך בעת משבר, מי מצליח לדבר עם האדמו"ר? עבור אנשי רפואה הדרך כמעט חסומה. כל מערכות ניהול צה"ל, חדרי השליטה והבקרה במשרדי הממשלה, מנהל החירום של המל"ל, ואפילו זרועות המוסד של המדינה הדמוקרטית, לא יכולים, לא מסוגלים, וככל הנראה לא רוצים, להשפיע על ניהול אדמו"ריה אחת בבני ברק, תהיה חשובה הלכתית ככל שתהיה.

הרב בכלל יושב בחצור

אנשי הרפואה חיפשו גם את הרבי מויז'ניץ, ראש חסידות ויז'צניה, ישראל הגר, שבימי שגרה מתגורר בביתו בשיכון ויז'ניץ בבני ברק. הגר בן ה-74 הוא חבר נשיאות מועצת גדולי התורה של אגודת ישראל ומיוצג בכנסת ה-23 על ידי ח"כ טסלר. גם הגר לא היה בבית. אף אותו התחילו לחפש. איפה נמצא כבוד הרב?

הרבנים והאדמו"רים לא פרסמו הודעות מפורשות לציבור מאמיניהם כי עליהם להימנע מהתקבצות במוסדות הלימוד, לחדול ממניינים, להפסיק להיכנס לתוך בתי הכנסת. אבל ישראל הגר, הרבי מויז'ניץ, לא רק שלא פרסם הודעות לחסידיו, הוא אפילו לא נותר לשבת בתוך קהילתו, מחשש פן ידבק. לרבי מויז'ניץ בית נוסף ביישוב חצור ולשם הוא יצא.

בעוד ציבור המאמינים חי בצפיפות, עוני, ללא חיבור חדשותי לנעשה בחוץ בערים החרדיות, רבניהם מחזיקים בתים נוספים ומסתלקים מאזור סכנת המגיפה בעת הצורך. לפי בירור שערך "גלובס", הגר שהה בחצור כבר בחג הפורים.

בשבוע האחרון של חודש מרץ הוא הגיע לבני ברק פעם אחת בלבד, לשם עריכת ברית לנינו. ביום רביעי בלילה הוא דיבר עם חסידיו בשיחת וידאו, ואמר "אני רוצה להגיד לקהל: כואב לי, רציתי להגיע חזרה לביתי בקרית ויז'ניץ, אבל מה אני יכול לעשות, הרופא חייב אותי להישאר בחצור. אעשה את פסח בחצור".

בכלי התקשורת החרדיים, המסגור כמובן שונה, אך כשהמידע הראשוני בנוגע למקום הימצאם של ראשי הקהילה החרדית הגיע ל"גלובס", נאמר לנו כך - השמועה אומרת שהרבי ברח מבני ברק. יש לקהילה החרדית "מנהיגות של למעלה" ויש את הרחוב החרדי מטה. המנהיגות יודעת היטב איפה חיים האנשים, מה נעשה בבורו פארק בברוקלין ומה קרה בסין ובאיטליה. הם לא הזהירו את הציבור שלהם, ביקשו להחריג את התפילות ובינתיים המנהיגים יצאו להתבודד בבתיהם הנוספים.

הביצורים סביב מוקדי הכוח נופלים

ביתך הוא מבצרך, אמר השבוע ראש הממשלה נתניהו ביחס להנחיות החדשות והמגבילות שהושתו על אזרחי ישראל. בימים אלה, נתניהו אמן המילים, משכלל את השימוש בפתגמים. כל נאום לאומה, הנמסר בין השעות 20:00 בעת שידור המהדורה המרכזית או לעתים עם סיומה בשעה 21:00 משובץ באמרות כנף, יש יאמרו סיסמאות.

פִּתְגָּם שֶׁל עַם הוא סִכּוּם קָצָר שֶׁל נִסָּיוֹן אָרֹך וָמַר, כתב פעם הסופר והמתרגם, ואלוף תרגילי הלשון, חנניה רייכמן. בול קליעה.

"זוכרת שנתניהו הכריז שביתו הוא מבצרו? שבתי כולנו הם מבצרים וכך נשמור על בריאותנו?", שאל אותי השבוע אחד מן השרים הבכירים בליכוד. ובכן, את הביצורים שנתניהו הקים סביב משרד המשפטים, הוא הפיל במו"מ עם כחול לבן, הוא אמר. הליכוד ויתר על משרד המשפטים לח"כ אבי ניסנקורן. לדבריו אמנם נותרו לנתניהו זכויות וטו על המינויים במשרד, אבל זה נגמר, נתניהו כבר לא יקבע לבד, לא מי יהיה ממלא מקום פרקליט המדינה ומי ישב בועדת האיתור למינוי היועץ המשפטי לממשלה הבא. "זה הישג אדיר של כחול לבן" אמר אותו השר. לדבריו, מבצרים נוספים של נתניהו נפלו: משרד התקשורת, משרד התרבות, ועדות בכנסת.

משרד התקשורת, יש מי שיגידו שכבר אינו כלי עיקרי למימוש מדיניות חניקת התקשורת של נתניהו. פקידי הציבור הבכירים פועלים במשרד הזה תחת זכוכית מגדלת מאז החקירות וכתבי האישום, ונפילתו של מנכ"ל המשרד לשעבר שלמה פילבר למעמד עד מדינה במשפט פלילי נגד ראש הממשלה. עם זאת, קשרי הון-שלטון והטבות שראשי תאגידים בתחום זקוקים להם, עדיין נמצאים בצמת המשרד הזה.

על כל פנים, מדינת ישראל צועדת לסוג של ממשלת אחדות - שילוב של שאריות כחול לבן, קצותיה האחרונים של מפלגת העבודה ושאר בלוק הימין המתפקד כמו שפתיים הדוקות ולחוצות היטב. בינתיים חבריו חושקים שיניים אל מול פרץ הנתינה למפלגות מחוץ לבלוק.

השבוע נשלח אלי ספרו החדש של שמעון שבס, "חבר", המתאר את סיפורו של מנכ"ל משרד ראש הממשלה ומי שהיה צמוד ליצחק רבין ז"ל ב-12 השנים האחרונות בחייו. חלקים בספר הולכים אחורה גם לסוף שנות ה-80 והתנהלות מפלגת המערך (כיום העבודה) בתוך משברים פוליטיים אל מול הליכוד, בשנים של אחרי פרישתו של מנחם בגין ז"ל.

יצחק שמיר ז"ל, מספר שבס, היה ציר עיקרי בממשלות האחדות. ב-1988, שמיר השיג 40 מנדטים אל מול 39 של המערך. הגוש שלו מנה 65 מנדטים. הוא יכול היה לפעול ברוב של ימין-דתיים, אבל הייתה לו אמונה אמיתית בצורך בהכללת המערך בתוך הממשלה כדי להעביר לעם מסר של אחדות אמיתית. מי שהגיע מפיקוד הלח"י ומן האגפים של ההתנגדות הרוויזיוניסטית של הציונות, חתר באדיקות להכללת המרכז הפוליטי.

מי שמחפש השוואה להתנהלות נתניהו בימינו, יכול להמשיך לחפש. נתניהו העדיף וימשיך להעדיף ממשלות ימין צרות ורזות על פני שיתופי פעולה. אולם בסיום שנה של 3 מערכות בחירות, לא נותרה לו ברירה.

בחזרה לשבס והספר, אם ההיסטוריה צוחקת עלינו וחוזרת על עצמה, הרי שמה שפירק את ממשלת האחדות, היו ריבים בתוך מחנה השמאל, בין פרס לרבין, ולא הבעיות שלהם עם הליכוד. רבין חשש הרבה יותר מן התרגילים של פרס, מאשר מתפקוד הממשלה עם שמיר בראש. המערך של פעם הוא בטח לא מפלגת העבודה של ימינו. ואת כחול לבן, גוף פריך וארעי, לא ניתן להמשיל להיסטוריה של מפלגת העבודה, אם כי הפיצולים האינסופיים בקרב ראשי הגוש, הם בהחלט המורשת של אותה הקבוצה. 

עוד כתבות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר שוטרים מסביב כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים