גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התוכנית הגרנדיוזית להקמת מעבדה שתבצע אלפי בדיקות קורונה ביום בישראל הותירה שובל של סימני שאלה

בתחילת השבוע הודיע הסטארט–אפ הישראלי מיי–הריטג’ כי יקים בשיתוף חברה סינית מעבדה שתבצע 10,000 בדיקות קורונה ביום • זמן קצר לאחר מכן הקפיא משרד הבריאות את המיזם ללא הסבר • בכירים במערכת הבריאות, בהייטק ובאקדמיה מעלים שורה של שאלות • מאחורי הקלעים של ההקפאה

מעבדה של BGI בסין. החברה הייתה אמורה לשלוח לישראל עשרות מכונות בדיקה / צילום: China Stringer Network, רויטרס
מעבדה של BGI בסין. החברה הייתה אמורה לשלוח לישראל עשרות מכונות בדיקה / צילום: China Stringer Network, רויטרס

מה עומד מאחורי הקפאת המיזם לביצוע 10,000 בדיקות קורונה ליום, עליו הודיעה בליל שישי בשבוע שעבר חברת ההייטק הישראלית המתמחה במיפוי גנטי מיי-הריטג' (MyHeritage)? השבוע התברר שהמיזם, שהיה אמור לצאת בדרך בשיתוף פעולה עם ענקית המיפוי הגנטי הסינית BGI Group, תקוע, לאחר שעיתונאי חדשות 13 נדב אייל צייץ בטוויטר כי המיזם הוקפא באופן פתאומי ולא מוסבר על ידי משרד הבריאות.

עם זאת, בדיקת "גלובס" מעלה שההקפאה הפתאומית של הפרויקט הגיעה על רקע פעילות אינטנסיבית מאחורי הקלעים של בכירים במערכת הביטחון, במערכת הבריאות, בהייטק הישראלי, באקדמיה והמשפט, שהעלו שאלות ותמיהות קשות ביותר בנוגע לאופי המיזם והאינטרסים שייתכן שהולידו אותו. השאלה העיקרית הייתה - מהם האינטרסים האמיתיים וארוכי הטווח של הגופים המעורבים בפרויקט, אשר הוגדר "ללא מטרות רווח".

במסגרת המיזם שהוקפא, אשר הוגדר "ללא כוונות רווח", אמורות היו שתי החברות להקים באזור פתח תקווה מפעל, שבו יבוצעו כ-10,000 בדיקות קורונה ביום. קבוצת BGI הסינית מעסיקה יותר מ-6,000 עובדים ומייצרת, בין היתר, מכונות לריצוף וניתוח גנטי.

מיי-הריטג', החלה את דרכה כרשת חברתית לאילנות יוחסין והתפתחה בהמשך לספקית שירות בדיקות גנטיות ולאחרונה הודיעה על התמקדות עסקית בתחום הבריאות. על פי הודעת מיי-הריטג', הפנייה לחברה הסינית היתה ביוזמתה, ו"כתולדה של מגעים עסקיים בין הצדדים בשנה האחרונה".

על פי החברות, בניית המעבדה היתה אמורה להיות מושלמת עד ל-9 באפריל ולאפשר בשלב מאוחר יותר הגדלה של נפח הבדיקות עד 20 אלף ביום. "מעבדה זהה הוקמה בתוך חמישה ימים בלבד על ידי חברת BGI בעיר ווהאן, שבה התפרץ נגיף הקורונה, ומעבדה נוספת בשנז'ן", נאמר בהודעת החברה.

על פי התוכנית של החברות, BGI היתה אמורה לשלוח לישראל בימים הקרובים רכבת אווירית של ציוד, הכולל עשרות מכונות מתקדמות לבדיקת קורונה מסוג qPCR. מדובר בציוד שבו משתמשים לזיהוי נגיפים מסוג RNA, וניתן למדוד באמצעותו כמויות מזעריות של הנגיף. הציוד כולל רובוטים להפקת RNA וכמויות גדולות של ציוד נלווה. החברה הודיעה על "גיוס בהול", שבמסגרתו הודיעה על כוונתה לגייס 110 עובדי מעבדה בישראל, בשלושה סוגים של משרות, שיעבדו עם צוות הכשרה של 25 עובדים שיגיעו מסין. מאוחר יותר פרסמה מיי-הריטג' משרה נוספת של מתורגמנים מסינית.

יצוין כי שכירת 110 עובדים או כפי שצוין בפרסומים מאוחרים יותר - 150, בעלות שכר של כ-20 אלף שקל, מגיעה להיקף של כ-3 מיליון שקל בחודש - רחוק מלהיות תקציב יחסי ציבור או פילנתרופיה, נדיבים ככל שיהיו.

בהודעתה הדגישה מיי-הריטג' בשם המנכ"ל גלעד יפת, כי "מטרתנו אינה להתעשר, אלא לספק תועלת לאנושות. זו שעתה היפה של תעשיית ההייטק הישראלי". מיזם זה הגיע ימים ספורים לאחר הודעת החברה, כי תתרום 66 אלף מטושים ממלאי החירום שלה לטובת בדיקות קורונה של משרד הבריאות.

מנכ"ל מיי־הריטג', גלעד יפת  / צילום: Oded Balilty, Associated Press

"הזמנתי אותם לשכור מעבדות בהדסה"

אחד הגורמים שדבריהם העלו תמיהות לגבי המיזם, והיחיד מבין הגורמים עמם שוחחנו שאמר את הדברים בשמו, הוא מנכ"ל בית החולים הדסה זאב רוטשטיין. בשיחה עם "גלובס" סיפר רוטשטיין, כי בעקבות הפרסומים ולנוכח דחיפות המשימה להגדיל את מספר בדיקות הקורונה שמבצעת ישראל, הוא פנה אל החברה והציע להעמיד לרשותה מתקנים בקמפוס בית החולים. בנוסף, הוא הציע להן כוח האדם מבין בוגרי האוניברסיטה העברית, המובטלים מאונס בשל המשבר.

"הזמנתי אותם כדי שישכרו מעבדות בתוך הקמפוס שלנו, שכבר מוכנות קיימות וניתן להפעילן מיידית בלי לחכות עוד יום אחד. הצעתי להם לנהל את המעבדות בצורה עצמאית, לא תחת הדסה. המעבדות מופעלות בשיתוף עם חברה בשם LR, שמפעילה אצלנו את הביו-האוס. הצעתי מערכות מידע כדי שלא יצטרכו לתרגם מערכות מסינית. בלי לחייב אותם בכסף וכמובן לסייע להם לגייס עובדי מעבדה מתוך הסגל האקדמי של האוניברסיטה העברית, שכרגע מובטל ואפשר לגייס את כולם. כולם דוקטורנטים ופוסט-דוקטורנטים. יש מעבדות שמוכנות ומחכות, כולן בבניין נפרד לא בתוך הדסה. לדאבוני הם לא קיבלו את ההצעה".

על פי מקורות ששוחחו עם גלובס, גם אחת מענקיות הטכנולוגיה הרב-לאומיות, שמחזיקה נוכחות ותיקה ומשמעותית בישראל, הציעה למיי-הריטג' שיתוף פעולה, אך סורבה גם היא.

מי שעוד התעוררו לנוכח הידיעה על שיתוף הפעולה בין החברה הישראלית מאור יהודה לבין הענקית הסינית, הם 11 בכירים בתחום המשפט והטכנולוגיה בישראל, ששלחו מכתב בנושא למנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב. במכתב הם דרשו כי "פורסמו לציבור תנאי ההתקשרות, כמו גם המנגנונים שהוסדרו בו על מנת להבטיח הגנה מרבית על פרטיות הנבדקים, וכדי לאפשר לציבור לבחון ולהעיר (במידת הצורך) בנושא זה".

הפונים, בהם ד"ר תהילה אלטשולר-שוורץ מהמכון הישראלי לדמוקרטיה, עו"ד רבקי דב"ש לשעבר ראש היחידה הממשלתית לחופש המידע, עו"ד אבנר פינצ'וק מהאגודה לזכויות האזרח בישראל ועוד, תלו את העילה לבקשתם בהחלטת הממשלה מס' 1116 בנושא "פרסום היתרים ומסמכי התקשרות בין רשויות המדינה לגופים פרטיים".

הבקשה לפרסם את פרטי ההתקשרות

הפונים ביקשו "לפרסם את תוכן ההתקשרות לאלתר", וזאת מתוך חשש "שהמידע הרפואי, שיימסר לצורך בדיקת הנגיף, יזלוג למטרות אחרות ויגיע לידיים מסחריות, ללא שליטה של מושאי המידע, כמו גם שיקולים של אבטחת מידע, הסכמת הנבדקים, ועוד".
עוד כתבו הפונים, כי "לאור הפרטת (או הסתייעות) שירות כה רגיש לחברות שעשוי להן רווח נוסף, מלבד ערך ההתקשרות עצמה, כגון, שמירת מידע גנטי והרחבת בסיס הנתונים של החברות, ישנה חשיבות כי פרסום פרטי ההתקשרות יבוצע לאלתר".

יומיים לאחר מועד שליחת המכתב נודע על הקפאת הפרויקט, בלי שנמסרה הסיבה או פרטים אחרים כלשהם. יומיים לאחר מועד שליחת המכתב נודע אמש, כאמור, על הקפאת הפרויקט מבלי שנמסרה סיבת הביטול או פרטים אחרים כלשהם.

בעקבות ההקפאה פנה "גלובס" לדובר משרד הבריאות ונענה כי "לא נחתם הסכם. רק מזכר הבנות לא מחייב ואנחנו בוחנים את הדברים מחדש". פנייה מאוחרת יותר למשרד בשאלות, מה העילה לביטול, מי נתן את ההוראה לבטל והאם עוד צפוי דיון בנושא - לא נענתה. גם חברת מיי־הריטג' לא הגיבה לשאלות על ההקפאה.

גורמים בכירים באקדמיה בתחום המחקר הגנטי, המעורבים גם במחקר וגם בשיתופי פעולה עם התעשייה, העלו תהיות באשר לסיכון שמדינת ישראל לוקחת בכך שהיא מאפשרת לגורמי חוץ להתקרב למידע גנטי של אזרחי ישראל.

יש להדגיש - לא מדובר בחשדות ספציפיים כלפי כוונות המיזם או כוונותיה של מיי-הריטג', אלא שאלות כלליות שמבחינתם ראוי ואף הכרחי שיישאלו, לנוכח רגישות המידע הגנטי. וזאת, בין אם בהיבט של פרטיות ובין אם בהיבט של היותם של מאגרי מידע בכלל, ומאגרי מידע גנטי בפרט, משאב לאומי רגיש מאין כמותו.

לפי דיווחים בתקשורת הדגימות שהיו אמורות להילקח מישראלים גם היו אמורות להיות מושמדות. עם זאת, ההשמדה לא צוינה בהודעה לעיתונות.

על פי הגורמים עימם שוחחנו, אם כך הדבר ותו לא - דהיינו אלו הבדיקות היחידות שיבוצעו ובתנאי שהדגימות יושמדו בהקדם האפשרי לאחר לקיחת הדגימה - אזי לכאורה אין סיבה לחשש. אלא שלדבריהם, יש להבטיח שכך הדבר ואכן המעבדה לא תכלול ציוד שנועד לביצוע פעולה של ריצוף גנטי של ה-DNA (זאת בניגוד לזיהוי נגיפי RNA בלבד. זיהוי אך ללא ריצוף).

ומה יקרה למפעל אחרי המשבר?

שאלה חשובה נוספת שהתעוררה נוגעת ליום שאחרי: לאחר שיושקע סכום גבוה בהקמת מעבדה ושכירת כוח אדם - מה ייעשה בהם יום לאחר תום המשבר, אם כלל תהיה חזרה לאורח החיים הקודם?

שאלה נוספת שהוצגה נוגעת לעצם ההגדרה של מהות הסיכון. ייתכן, כך מזהירים הגורמים, שבעוד שאכן לא נשקפת סכנה לפרטיות האזרחים הנבדקים, ייתכן שעצם קיומה של מעבדה הכוללת מעורבות של חברה סינית שתנטר את התפתחות והתפשטות הנגיף בישראל, היא סיכון ברמה הגיאופוליטית. היותן של חברות סיניות מושפעות או נשלטות ברמה כזו או אחרת על ידי הממשל היא הנחת עבודה כמעט ודאית, וממנה נובעת השאלה האם ישראל כמדינה היתה מעוניינת בקיומה של נגישות סינית למאגר מידע שכזה?

גורם אחר עימו שוחחנו ניסה להרגיע את החשש והסביר כי אם אכן טענות החברה נכונות ולא נעשית או יש כוונה לבצע בעתיד פעילות אחרת שלא דווח עליה - אז אין סיבה גדולה לדאגה.

לדבריו, "חשוב להבין שבדיקת הקורונה הפשוטה שנועדה להבין האם יש או אין נגיף - לא כוללת ריצוף גנטי, אלא יש רק זיהוי בינארי של האם הנגיף נוכח או לא נוכח. זאת אומרת שאין מידע ריצופי ואם יש כזה הוא יהיה של רנ"א הנגיפי ולא של הדנ"א האנושי. ריצוף של דנ"א גנומי שונה ולא יכול בכלל להתבצע במיכון שקיים במעבדות קורונה".

לכן, הסביר הגורם, השאלה היא לא מה הם עושים אלא מה עוד נעשה. הגורם הסביר כי לא בכל החומר שנאסף נעשה שימוש והשאלה שנשאלת היא "מה קורה עם האקסטרות, או השאריות, מהשלבים השונים של הבדיקה".

סיפור הקפאת המיזם בישראל מגיע בשעה ש־BGI עומדת לפתוח מיזם דומה באיחוד האמירויות, בשיתוף עם גוף מקומי בשם Group 42. בהודעה שפורסמה השבוע על המיזם נאמר כי זו תהיה המעבדה הגדולה בעולם מסוג זה מחוץ לסין. עוד נאמר בהודעה כי השיתוף הפעולה החל בדצמבר סביב פרויקט גנום של איחוד האמירוית. 

גילוי מלא: ד"ר תהילה שוורץ-אלטשולר חיברה את הקוד האתי של "גלובס"

מיי-הריטג': אתר לאילנות יוחסין שהתפתחת לבדיקות דנ"א

מיי-הריטג' הוקמה בשנת 2003 על ידי המנכ"ל גלעד יפת, כרשת חברתית שמאפשרת למשתמשים לבנות אילנות יוחסין משפחתיים באמצעות העלאת שמות תאריכים ותמונות, להציג אותם ולשתף בני משפחה.

החברה מפרסמת באתרה כי במערכת קיימים 109 מיליון משתמשים, 3.9 מיליארד פרופילים (כולל של אנשים מתים), ב-50 מיליון אילנות יוחסין.

בהמשך הדרך החברה התפתחה ונוספו לה שירותים וכיוונים עסקיים נוספים. ב-2016 השיקה החברה בדיקת דנ"א ביתית, שתוצאותיה הגנטיות מאפשרות למשתמשים לאתר קרובי משפחה ולקבל מידע מפורט על מקורותיהם האתניים והגיאוגרפיים.

בשנה שעברה שודרג השירות, כך שהחברה תוכל על סמך הדגימות לספק מידע בריאותי, כמו רמת סיכון למחלות גנטיות ונשאות של מחלות תורשתיות. במחצית 2018 דיווחה החברה מיזמתה בבלוג בחברה כי כ-92 מיליון כתובות אימייל של משתמשים דלפו ממאגר המידע שלה.

החברה מעסיקה כ-500 עובדים בישראל ארה"ב ואירופה. המטה ממוקם באור יהודה. מחזור המכירות השנתי שלה עומד על כ-200 מיליון דולר. על פי נתוני IVC, הגיוס האחרון של מיי-הריטג', רביעי במספר, בוצע על פי הערכת שווי של 175 מיליון דולר וגויסו בו 25 מיליון דולר מהקרנות בסמר, אקסל, אינדקס ונצ'רס והמשקיע הפרטי גיגי לוי וייס.  לאורך השנים גייסה החברה כ-49 מיליון דולר.

מייהריטייג' גם רכשה במהלך השנים לא מעט חברות - עשר במספר. שתי הרכישות האחרונות שלה שבוצעו ב-2019 היו של ספקיות מידע גנטי. 

עוד כתבות

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות בוול סטריט; מטא צוללת ב-10%, אנבידיה עולה ב-3.5%

נאסד"ק יורד בכ-1.2% ● מניות השבבים עולות ●  IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבות הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת ״יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה״ל״

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?