גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שגריר האיחוד האירופי: "למדנו מישראל, שהייתה הראשונה להגביל את הכניסה מאזורים חשודים"

לראשונה בתולדות האיחוד האירופי, גבולות נסגרו, והמדינות שוחררו למדיניות פיסקאלית עצמאית ● בראיון ל"גלובס" טוען השגריר לישראל עמנואלה ז'ופרה כי לאיחוד דווקא יש יתרונות בהתמודדות עם המשבר, ומאמין שהוא ייצא ממנו מחוזק ● וגם: מה יש לאירופה ללמוד מישראל?

עמנואל ז'ופרה, שגריר האיחוד האירופי לישראל / צילום: אריאל זנדברג
עמנואל ז'ופרה, שגריר האיחוד האירופי לישראל / צילום: אריאל זנדברג

האיחוד האירופי יוצא לאט לאט מההלם. אחרי השוק הראשוני של הפחד מהתפשטות המגפה, אחרי שהמדינות החברות סגרו את הגבולות ודאגו בעיקר לעצמן, ומדינות כמו סין ורוסיה הקדימו את גרמניה וצרפת במתן סיוע רפואי לאיטליה, ואחרי התחרות הפראית על מכונות הנשמה וציוד רפואי - האיחוד מתחיל לפעול שוב באופן מתואם. מגפה היא מבחן של סולידריות לכל אומה, אך לאיחוד האירופי היא מהווה מבחן חברתי וכלכלי קריטי, העלול לאיים על עתידו.

שגריר האיחוד האירופי לישראל, עמנואל ז'ופרה, מספר בראיון מיוחד ל"גלובס" מדוע הוא מאמין שהאיחוד ייצא מחוזק מהמשבר, מה דעתו על המחלוקות הפנימיות באיחוד ומה אירופה יכול ללמוד מישראל.

האם לאיחוד האירופי הייתה תוכנית מגירה להתמודדות עם מגפה כזו או שהופתעתם?

"אין ספק שאחד הלקחים המרכזיים שלנו מהמשבר הוא שהיינו צריכים להיות מוכנים טוב יותר. זה לא היה משהו שהתכוננו לקראתו. היו לנו מגפות בעבר והצלחנו להכיל אותן - זו לא הוכלה. זה לא שהיינו לגמרי לא מוכנים: הפעלנו מנגנוני חירום שנועדו למשברים, לאו דווקא בריאותיים, חילצנו אזרחים שלנו, הקמנו חדר מצב שתיאם את מאמצי הסיוע והשתמשנו בקרן הסולידריות שמיועדת לאסונות טבע. אבל אין ספק שנצטרך לשפר את המוכנות שלנו".

אדוני השגריר, מעבר ליוזמות של כל מדינה, מה עשה עד כה האיחוד האירופי כארגון מול המשבר?

"האיחוד האירופי פעל עד כה בשני מישורים עיקריים. בצד הרפואי, הדחוף ביותר, המדינות החברות נתקלות בעובדה שיש להן משאבים מוגבלים, אבל כולנו צריכים ציוד מגן ומסיכות, צריכים מכונות הנשמה וצריכים בדיקות. הנציבות האירופית השיקה תוכנית רכש משותפת לחלק מהציוד הזה כבר בסוף פברואר. זה נמשך גם בימים אלה. במקביל, אנחנו גם עובדים עם התעשייה כדי לראות אם אפשר להמיר ייצור מסוים לייצור של מוצרים במחסור. וגם יצרנו לראשונה מלאים של ציוד רפואי שיוכל לשמש מדינות חברות שייקלעו למחסור".

אבל אנחנו רואים תחרות על מכונות הנשמה, על ציוד רפואי, לא שיתוף-פעולה.

"התגובה הראשונה של המדינות, וזה טבעי ולגיטימי לגמרי, היא להתקדם באופן עצמאי, להגן על האזרחים שלהן. זה כמובן צעד חיובי וחלק מהחובה של כל ממשלה להגן על אזרחיה. אבל אפשר לעשות חלק מהצעדים גם בצורה יותר יעילה וגם בצורה יותר רציונלית, וזה מה שאנחנו עושים בשלב זה. זאת הסיבה שיצרנו את תוכנית הרכש המשותפת, שבה חברות 25 מדינות אירופיות (מתוך 27 המדינות שנותרו באיחוד אחרי פרישת בריטניה). הרכש המשותף מיועד בעיקר לציוד מגן רפואי, ונועד לגבש מנוף חזק יותר על התעשייה מול התחרות שאכן קיימת".

האם הופתעת שהעזרה הראשונה לאיטליה הגיעה מסין ומרוסיה ולא משכנותיה?

"צריך לזכור שהאיחוד האירופי העביר לסין יותר מ-50 טון ציוד מגן בזמן שההתפרצות שם החלה. העובדה שהסינים נקטו בצעד הדדי מאוחר יותר ראויה לשבח. המשבר הזה נוגע לכל מדינות אירופה. חלק מושפעות יותר מאחרות, אבל כולן נאבקות במגפה. לתפיסתי, ראינו עד כה דוגמאות טובות מאוד לסולידריות - גרמניה במיוחד הפגינה זאת כשלקחה חולים לטיפול מאיטליה ומצרפת. ראינו רופאים מפולין שנסעו לסייע לאיטליה, ראינו את צ'כיה שולחת מסכות לספרד (מדובר על מקרה שבו המדינה החרימה משלוח של כמיליון מסכות שעברו דרכה באופן לא חוקי, אך לאחר סערה תקשורתית העבירה כמאה אלף מסיכות לספרד, ע.ב. וא.א.).

"גם חשוב לציין שלצד פנדמיית הקורונה יש גם 'אינפודמיה' -הרבה מידע ודיסאינפורמציה ברשת שאנשים מנסים לנצל לצורכיהם. אין ספק שאלה זמני מבחן בשביל האיחוד האירופי, אבל אני רואה בו מעשים של סולידריות חוצי גבולות".

אילו עוד צעדים נקט האיחוד?

"מה שקרה באירופה, והוא חדש, הוא סגירת הגבולות של המדינות, שהוא אחד הצעדים נגד המגפה. יש לזה השלכות כמובן, כי זה מפריע לשוק המאוחד. הנציבות האירופית מנסה למתן את ההשפעה של סגירת הגבולות על כלכלת אירופה ועל שרשראות הספקה קריטית כמו מזון או תרופות. לכן קבענו מסלול ירוק - נתיב תנועה מהיר שנועד למנוע את הפקקים האדירים של תנועת המשאיות שהיו בחלק מהגבולות. מאז שהשקנו את היוזמה, המסלול הירוק פתר את רוב הבעיות, ומשאית לא אמורה לחכות יותר מ-15 דקות בגבול עכשיו".

"פעילות נוספת הייתה הפעלה של תוכנית האיחוד האירופי לחילוץ תושבים, וסיוע בעזרת תיאום ומימון של כל המאמצים להשיב לאירופה מאות אלפי תושבים אירופיים שנתקעו מחוץ ליבשת עם לוח טיסות שהתבטל כמעט לחלוטין".

מחלוקת צפון-דרום על אופי הסיוע

כמו במקומות רבים בעולם, גם האיחוד האירופי חושש בימים אלה מההשלכות הכלכליות של המשבר. מדינות שחוו התפרצויות אלימות של המגפה, שהכריחה אותן לשתק את כל הייצור הלא הכרחי, כמו איטליה וספרד, קוראות לעזרה כבר שבועות. הן הודיעו על תוכניות חילוץ ברמה הלאומית, על העמקת הגירעון בצורה שבעבר הייתה מביאה לסילוק מהאיחוד האירופי, אבל זה לא די. כעת הן מבקשות ממדינות האיחוד, ובמיוחד ממדינות הצפון כמו גרמניה והולנד, לאשר גיוסי הון של טריליוני אירו בדמות "אג"ח קורונה" שישמש לשיקום הכלכלות של המדינות. בשלב זה האיחוד חלוק: עזרה באמצעות מנגנון הסיוע של האיחוד ושל הבנק המרכזי האירופי (ECB) כן; איגרות קורונה לא. גרמניה והולנד אינן ששות להיכנס לחובות משותפים עם איטליה וספרד.

"קשה להעריך מה תהיה ההשפעה של משבר הקורונה על כלכלת האיחוד", אומר ז'ופרה. "הנציבות אמורה לפרסם אומדנים ראשוניים במאי. ההערכות שיש לנו כרגע מדברות על אובדן של שני אחוזי תוצר". נתונים אחרים מאיטליה ומגרמניה מדברים על מיתון עמוק הרבה יותר.

הצעד הדרמטי ביותר שבו נקט האיחוד עד כה במישור הפיסקאלי היה שחרור החברות באיחוד מהמגבלות הפיסקליות של אמנת מאסטריכט. מדובר בכללים שמחייבים את המדינות לשמור שהגירעון התקציבי לא יחרוג מ-3% תוצר ולפעול להורדת יחס החוב ל-60% (תוצר). "זו הפעם הראשונה שבה הפעלנו את סעיף ההחרגה (Escape clause)", אומר ז'ופרה, "וזה אומר שמדינות האיחוד עכשיו חופשיות לנהל מדיניות פיסקאלית עצמאית כדי להגיב לצרכים הקיימים. אנחנו לא יודעים כמה זמן זה יימשך. ברור שהחוקים הרגילים לא יחולו במהלך השנה הנוכחית, אבל אולי גם בשנה הבאה. השעיית החוק מעניקה למדינות את הגמישות להתערב פיסקאלית, אך עדיין להיות חלק מהגוש.

"במקביל, האיחוד גם השעה את החוקים האוסרים על מתן עזרה ממשלתית למגזרים מסוימים. בגלל שמגזרים תעשייתיים מסוימים נפגעו קשה ולמדינות החברות יש את היכולת עכשיו להתערב ולתמוך במגזרים האלה (מה שבדרך כלל אסור כדי לא לתת יתרון לא הוגן למדינה אחת על פני אחרת). הנציבות גם יצרה תוכנית תמריצים בעזרת כספים שחזרו לתקציב האיחוד ותשלומים מוקדמים מהתקציב הבא, והזרקנו כ-37 מיליארד אירו של נזילות כדי לסייע לכלכלה, כולל לתמיכה עסקים קטנים ובינוניים. יש לנו למשל 1 מיליארד אירו שמיועדים למנף קרן של 8 מיליארד אירו שתוכל לתת אשראי לכ-100 אלף עסקים כאלה ברחבי האיחוד.

"גם בנק ההשקעות האירופי החליט להגדיל את ההשקעות שלו, במיוחד בעסקים קטנים ובינוניים והבנק המרכזי האירופי השיק תוכנית הרחבה כמותית לרכישת אג"ח ממשלתי בהיקף של עד 750 מיליארד אירו. אלה צעדים חזקים ומשמעותיים מאוד מצד מוסדות האיחוד האירופי. השבוע אמורים שרי האוצר של מדינות גוש האירו להציג תוכנית מקיפה להתמודדות עם המשבר הכלכלי הנוכחי".

"איטליה וספרד הן כלכלות חזקות ועמידות"

נקודה מעניינת אחרת שזכתה להתייחסות מצד האיחוד נוגעת להתמודדות עם החשש שהמשבר ינוצל על ידי גורמים עוינים לביצוע השתלטויות על פעילויות אסטרטגיות. "הנציבות פרסמה כללים מנחים שיאפשרו לסנן השקעות כדי להגן נכסים שיש להם חשיבות קריטית בתקופת המשבר ובנוסף התחלנו לעבוד על אסטרטגיית יציאה", אומר ז'ופרה, "למרות שבאופן טבעי תשומת הלב ממוקדת כרגע במשבר, אנחנו חייבים להתחיל להסתכל על היום שאחרי".

האם העובדה שאין איחוד פיסקאלי מקשה על האיחוד בהתמודדות עם המשבר?

"נכון שאין לנו איחוד תקציבי. נשיאת הנציבות אמרה שהמשבר הזה ממחיש את החשיבות שיש לתקציב אחד לכל האיחוד האירופי. יש לנו כלים אחרים, כמו למשל במו"פ. אבל יש לראות אילו צעדים יוצעו על ידי שרי האוצר במסגרת התוכנית הכוללת שיציגו לאיחוד".

בימים אלה אנחנו רואים משבר של ממש בנוגע לשאלה אם להנפיק "אג"ח קורונה" או לא.

"זה נושא שדנים בו, כמו שדנו בהנפקת אג"ח אירופי בזמן המשבר הכלכלי של 2008. ברור שזה מצב יוצא דופן, וחייבים למצוא דרכים להתמודד אתו. בגלל זה ניתן מנדט לשרי האוצר של גוש האירו למצוא פתרון מקיף. יש דעות שונות במדינות החברות, השאלה היא איך נפתור את הבעיה".

אתה חושב שאיטליה או ספרד יתמוטטו?

"אני לא חושב שהן יתמוטטו, שתי הכלכלות הן חזקות ועמידות, הן יהיו מסוגלות להתחיל מחדש".

אז מדוע זה כה קריטי בעבורן להנפיק את אותן אג"ח?

"זה הפתרון שהן רוצות. אנחנו חייבים למצוא את הדרך קדימה. יש כמה אפשרויות שדנים בהן. חייבים להתקדם וצריך להוסיף לצעדים המשמעותיים ברמת האיחוד עם צעדים נוספים. הזמן הוא גם פקטור חשוב, משום שכל יום אנחנו יכולים להבין טוב יותר את ההיקף של המשבר".

אי אפשר להתעלם מהעובדה שזה שוב מדינות צפון אירופה נגד דרום אירופה, כמו ב-2008. זה במקרה?

"זה לא מקרה. יש תרבות פיסקאלית במדינות הללו שהיא תמיד שם. לפעמים לוקח זמן להסתגל למצב החדש ואנחנו צריכים לעשות זאת ביחד, בגלל זה האיחוד קיים. האיחוד נסב כולו סביב משא ומתן. הדבר החשוב ביתר הוא המנגנונים שמאפשרים להגיע לפשרה, להסכמה משותפת".

אתה מעריך כי משבר הקורונה יחזק או יחליש את אירופה?

"לדעתי הוא יחזק. האיחוד האירופי גדל באופן מסורתי ממשבר למשבר. המצב הנוכחי הוא אחד מהמשברים החמורים ביותר שאפשר לחוות, משום שאנשים מתים מדי יום. זה משפיע על כולנו באירופה, והדרך שבה נסתכל על אירופה תהיה קשורה גם לדרך שבה האיחוד יגיב למשבר הזה. בסופו של יום, העובדה היא שמדובר באתגר הגדול יותר מכל מדינה עצמאית. באירופה, יש לנו את המזל לעבוד כ-27 מדינות ביחד, לחלוק משאבים ולהושיט עזרה אחד לשני. הלקח שאני בטוח שיתקבל הוא שצריך עוד סולידריות, עוד תיאום, עוד שיתוף משאבים, כדי להיות מוכנים יותר בעתיד".

האם לאיחוד יש משהו ללמוד מישראל בנוגע להתמודדות עם מגפת הקורונה?

"ישראל הייתה אחת המדינות הראשונות להציג הגבלות על תנועה או על כניסה מאזורים חשודים, לדוגמה, אז זה דבר שלמדנו. אני חושב שמשהו שאנחנו צריכים לעשות הוא לשתף פעולה - גם בתחום המשאבים וגם בתחום הרעיונות. בישראל באופן ברור יש הרבה מאוד מוחות מבריקים בתחום המחקר, ויש הרבה חברות שעובדות על חיסונים, על בדיקות. הדבר נכון גם לגבי אירופה, יש לנו מאמצים דומים. אנחנו צריכים לשלב כוחות בנושא זה. זה משבר שמקרב אותנו, כי המדינות לא יכולות לפתור את הבעיות בעצמן".

הגבולות סגורים, תקציב המחקר פתוח

במטרה לקדם את המחקר, הודיע האיחוד האירופי בשבועות האחרונים על קול קורא זריז במיוחד - הזמנה להגיש הצעות למחקר על נגיף הקורונה - חיסונים, בדיקות, תרופות, פעילות וכל דבר שעשוי להועיל במאבק נגד התפרצות המגפה. שווי המימון שהאיחוד מתכוון להעניק הוא כ-140 מיליון אירו, וההחלטות לגבי הפרויקטים שייבחרו יתקבלו כבר בשבועות הקרובים.

"אחד הדברים שעשינו באיחוד הוא להגביר את התקצוב למחקר בנושא הקורונה", מפרט ז'ופרה, "השקנו קול קורא למחקרים בנושא נגיף הקורונה, שפתוח גם לישראלים ולחברות ישראליות. למיטב ידיעתי יש כמה חברות שכבר הגישו מועמדות, ואני בטוח שרבות מהן יקבלו את המענקים. האיחוד יקבל את ההחלטה באופן די מהיר".

סגירת גבולות של האיחוד האירופי זה משהו ריאלי?

"מדינות חברות הטילו מגבלות כדי להגן על האזרחים שלהן, וזה לגיטימי לחלוטין. האתגר הוא איך להבטיח שהשוק המאוחד ימשיך לפעול. אספקת למזון למשל. איך מוודאים שלא יהיה מחסור במרכולים. בשביל זה אפשרנו את ה'מסלול ירוק' למשאיות - אפשר למצוא איזון. שאלת הגבולות של האיחוד היא נושא מאד רגיש מאז משבר ההגירה של 2015-2016. הקמנו זרוע מיוחדת שעוסקת באבטחת הגבולות (פרונטקס) אבל הפעם - בפעם הראשונה - אסרנו כניסות לא הכרחיות לאיחוד. זה צעד שנועד להגן לא רק על תושבי האיחוד אלא גם על הנכנסים".  

עוד כתבות

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

ארה"ב ועוד 17 מדינות בקריאה משותפת: "לשחרר חטופים מיד"

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט