גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשנות: ציד המסיכות והתמוטטות הסדר העולמי

האם האמריקאים גנבו 200 אלף מסיכות 95N, שנועדו למשטרת גרמניה? מי יודע ● אבל נוסחת ״אמריקה תחילה״, המקדשת ריבונות ואנוכיות, אינה מיטיבה לשרת את אמריקה או את בעלות בריתה במלחמה נגד נגיף הקורונה

פריקה של מיליון מסיכות N95, שהגיעו מסין לבוסטון ביום חמישי / צילום: Jim Davis, Associated Press
פריקה של מיליון מסיכות N95, שהגיעו מסין לבוסטון ביום חמישי / צילום: Jim Davis, Associated Press

חזון דונלד טראמפ ובוריס ג׳ונסון, ויקטור אורבאן ומנהיגי הימין הקיצוני של אירופה, הוא עולם של ארצות ריבוניות, הדואגות קודם כול לאינטרסים של עצמן. בעולם הזה מתחדשים הגבולות ומתבטלת ההתבטלות מפני ערכים גלובליים. אין עוד צורך בשום דבר שהוא רב־צדדי, בייחוד אם מתחייבת ממנו עמידה בהסכמה רחבה.

זה משהו שדונלד טראמפ הזדרז מאוד להבהיר לאחר שנעשה נשיא, לפני שלוש שנים ויותר. הוא קרע לגזרים את ההסכם הלא־מאושרר של סחר חופשי באזור האוקיאנוס השקט; הוא איים לעשות כן להסכם הסחר החופשי של צפון אמריקה, אלא אם כן ישוכתב באופן יסודי (הוא שוכתב, אם גם לא באופן יסודי); והוא כמובן השליך אל פח האשפה של ההיסטוריה את הסכמי האקלים של פאריס.

בנאום ההשלכה, אביב 2017, הוא השמיע אולי את המשפט החשוב והאופייני ביותר של נשיאותו: "אני נבחרתי כדי לייצג את פיטסברג, לא את פאריס". זאת אומרת את מרכזי התעשייה השוקעים של המערב התיכון האמריקאי, לא את ערכי האליטה הליברלית ותקינותה הפוליטית.

מחסן של מסכות להגנה מפני נגיף הקורונה שהגיעו מסין, מרסי בצרפת / צילום: Thomas Paudeleux, Associated Press

בד בבד התחילה המערכה נגד הגירה: לא רק הגירה לא־חוקית, אלא נגד הגירה כלשהי, בייחוד אם היא מגיעה מ"ביב צואה", כפי שקרא להם טראמפ, באנגלית קצת פחות אלגנטית מן התרגום העברי.

טרגדיה, או פארסה

לא היה שום דבר מפתיע בעצם הקסנופוביה, או שנאת הזרים, של טראמפ. הוא ענד אותה בגאווה על דש מקטורנו שנים לפני שנעשה נשיא, והוא העמיד אותה במרכז מסע הבחירות שלו ב־2015 וב־2016. הוא קלע לטעמם של אמריקאים רבים, כדי לזכות ביתרון בחבר האלקטורים.

מה שכן הפתיע היה המהירות שבה התהווה הבסיס הפוליטי והאינטלקטואלי של אוסף דחפיו ותחושות־הבטן שלו. נוסחת "עולם הארצות הריבוניות הדואגות לאינטרסים של עצמן" התפשט אל במות, שבהן נהגו להגיד במשך שנים את ההיפך, ואפילו להאמין בו.

עכשיו אנחנו עומדים בעיצומו של משבר קוסמי, שבו נוסחת "הריבוניות הדואגות לעצמן" מתפתחת לממדי טרגדיה, או פארסה.

"שודדי ים"

איננו יודעים מה קרה בדיוק בבנגקוק בשבוע שעבר. שר הפנים בממשלת ברלין, שיש לה מעמד של עיר־מדינה בפדרציה הגרמנית, מאשים את ארה"ב בהתנהגות של "שודדי ים". אנדריאס גאייזל טוען, ש־200 אלף מסיכות 95N, הלוא הן תקן־הזהב של ההתגוננות מפני נגיף הקורונה, נעלמו בנמל התעופה של בירת תאילנד בדרכן ממטוס אחד למשנהו. לפי גאייזל, המסיכות נועדו לשימושה של משטרת גרמניה, אבל הן הוסטו מן המסלול, ועשו את דרכן לארה"ב.

לפי הטענה, הגרמנים קנו את המסיכות מן החברה האמריקאית M3. הן יוצרו בשבילה בסין, וכך נכנסה בנגקוק לתמונה, מהיותה כנראה תחנת מעבר בין המקור הסיני לברלין. M3 אומרת שאין לה מושג על מה הסנאטור גאייזל מדבר. היא לא הזמינה מסיכות סיניות בשביל משטרת ברלין.

אולי ברלין נפלה בפח. סוף סוף, "בהלה לזהב" משתוללת עכשיו בכל רחבי העולם. שווקים גדולים כקטנים נחרשים במאמץ למצוא אבזרי התגוננות במלחמה על הנגיף.

עיתון גרמני, "ברמר נכריכטן", הביא ביום ו׳ מפיו של יבואן בהמבורג את החיווי, "חוזים מופרים, תאריכי מסירה אינם מכובדים. מתרחשים דברים פליליים".

בלשונה של נשיאת איל דה־פראנס, המחוז הצרפתי שבו שוכנת פאריס, כולם משחקים "מחפשים את המטמון". ואלרי פקרס (Pécresse) אומרת שהיא מצאה מצבור של מסיכות, אבל אמריקאים - לא בהכרח ממשלת ארה"ב, ולא בהכרח אנשים מטעמה - הציעו פי שלושה יותר, לרכוש אותם על המקום, ובמזומן. "אני אינני יכולה לעשות את זה. אני מוציאה את כספם של משלמי המסים. אני יכולה לשלם על מסירה רק לאחר שאני בודקת את האיכות".

אגב, טראמפ אסר בשבוע שעבר על 3M לייצא מסיכות לקנדה, השכנה הגדולה, הידידה ההיסטורית, שותפת הסחר הענקית של ארה"ב. האיסור הזה הדהים את הקנדים. M3 עצמה הזהירה את הבית הלבן מפני התוצאות ההומניטריות והמעשיות של האיסור. אמברגו בעולם רב־משתתפים לעולם אינו חד־צדדי.

הוא רוצה טובות מהודו

ובכן, האין זו תמצית הגיונה של נוסחת "אמריקה תחילה" מבית מדרשו של דונלד טראמפ? האין זו זכותה של אמריקה לדאוג קודם כול לאינטרסים של עצמה, של חוליה, של רופאיה?

התשובה הלא־צפויה היא לא. זו אולי זכותה, אבל היא עצמה אינה עומדת בכללים שכתב נשיאה. טראמפ הודיע אתמול, כי הוא טילפן אל ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, וביקש ממנו להסיר את העיכוב שממשלתו הטילה על הזמנה אמריקאית של טבליות הידרו־כלורוקווין, התרופה נגד מלריה, שאולי יכולה להקטין את נזקיו של נגיף הקורונה, ואולי לא. היא מעסיקה את טראמפ זה שבועות אחדים, ואין כמעט תידרוך יומי אחד לעיתונאים שבו שמה אינו עולה.

הודו היא יצרנית מרכזית של תרופות גנריות, והשוק האמריקאי תלוי בה ובסין למלא חלק ניכר של צרכיו.

טראמפ, ממש כמו בנימין נתניהו, מנסה לנצל את יחסיו האישיים הטובים עם נרנדרה מודי כדי להשיג הקלות יצוא. זה עניין אופייני למדיניות החוץ של טראמפ. הוא אינו מתעניין בבריתות היסטוריות או בהסכמים חתומים (אלא אם כן הוא חתם עליהם). אבל הוא מתעניין מאוד ביחסים אישיים עם מנהיגים זרים. אשרי הארץ, שטראמפ חושב את מנהיגיה לידידיו האישיים.

אבל האם זה מספיק בעולם, הנאבק עכשיו על קיומו? בהיסטוריה המודרנית לא קרה דבר שישווה למשבר הבריאות הזה. משבר קטן בהרבה התרחש ב־2014, בזמן התפשטות נגיף האבולה במערב אפריקה. ארה"ב התייצבה אז בראש מאמץ בינלאומי לבודד את הנגיף, ועשתה שימוש נרחב בארגונים בינלאומיים.

הפעם, תחת דונלד טראמפ, "אמריקה תחילה" היא גם "אמריקה בסוף". בעיצומו של המשבר בסין, כאשר 60 מיליון סינים הושמו בסגר, הרבה לפני שנרשם המקרה הראשון של הידבקות על אדמת ארה"ב, שר המסחר האמריקאי שמח בגלוי לאידה של סין. הוא הביע תקווה שממכאוביה תצמח תועלת לארה"ב, ומקומות עבודה יחזרו הביתה.

בממשל טראמפ, גילויים של אנוכיות ושל ציניות נחשבים לביטוי של בגרות ושל אפקטיביות. הנשיא חוזר ומבטיח ש"איש לא ידרוך עוד על אמריקה" כל זמן שהוא נשיא. ואיש לא ידרוך על אמריקה, מפני שנשיאה ידרוך ללא היסוס על אחרים.

בסוף החודש שעבר נערכה פגישה וירטואלית של שרי החוץ של שבע הדמוקרטיות התעשייתיות המערביות, קבוצת ה 7G. בפעם הראשונה בתולדות הפגישות האלה לא פורסמה הצהרה משותפת. הסיבה: מזכיר המדינה של ארה"ב, מייק פומפיאו, התנה הצהרה כזאת בשימוש במלים "נגיף ווהאן", כדי לתאר את הקורונה. שרי החוץ האחרים סירבו בתוקף.

זו היתה מחווה ריקה מתוכן. במשך כמה ימים בחודש שעבר, טראמפ ופומפיאו קראו דרור לרגשי הכעס (המוצדקים בהחלט) שלהם על סין, והתחילו לכנות את נגיף הקורונה "הנגיף הסיני" ו"נגיף ווהאן", על שם העיר שבה פרצה המגפה.

אבל טראמפ ויתר על ההקנטה הזו מקץ שלושה ימים, לאחר שהוזהר כי זיהוי אתני של הנגיף יסכן את שלומם הפיזי של אמריקאים ממוצא אסיאתי. פומפיאו עצמו עבר לקרוא לנגיף בשמו המדעי, Covid־19. אבל את הנעשה אין להשיב: ארה"ב חזרה וסטרה לבעלות בריתה, מפני שהיא אינה מאמינה בסידורים רב־צדדיים, אפילו לא עם ידידות משכבר הימים.

מתבדה והולכת ההנחה ש"ארצות ריבוניות הדואגות לעצמן" יוכלו להתמודד בהצלחה עם הנגיף, או עם המשבר הכלכלי והחברתי עצום הממדים שהוא מחולל. גילויים של אנוכיות אולי היו מתרחשים תחת כל נשיא אמריקאי ותחת כל מנהיג אירופי. אבל בידי דונלד טראמפ שאריות מנהיגותה העולמית של ארה"ב מתפוררות והולכות, ואיתן מועמדת בסכנה אחדות הדמוקרטיות המערביות.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/karny-globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?