גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך קורה שהחקלאים נאלצים להשמיד טונות של יבול ולמה כולנו נשלם את המחיר

עוד ועוד חקלאים נאלצים להשמיד טונות של יבולים בגלל הקורונה, וכוחן של הרשתות הגדולות מתעצם מאי פעם, תוך כדי דיווחים על מצוקה כלכלית ואפשרות למחסור במזון ● האם בעוד כמה חודשים יתחרו על עגבניות כמו שמתחרים עכשיו על ציוד רפואי?

צילום: איל יצהר
צילום: איל יצהר

באתי בשביל העגבנייה, אבל בסוף אני זוכר את הכרוב. אנחנו עומדים באמצע החממה הגדולה של נועם אמיר במושב דקל שבחבל שלום, מוקפים בעשרים דונמים של כרובים שנרקבים על האדמה - הכרוב הלבן נרקב משמאלנו והכרוב הסגול לימיננו. לא סתם כרוב, כרוב פרימיום בכשרות מיוחדת, כזה שנשתל לפי הזמנה, גדל בלי חרקים, נעטף כמו מתנה ונועד לקצפת של השוק הדתי והחרדי, בעיקר מסעדות ואולמות אירועים. כל אלה נרקבים עכשיו יחד עם הכרוב. עשרות טונות ומאות אלפי שקלים שוכבים על הרצפה ומשחירים.

מלבד הכרוב, נאלץ אמיר להשמיד גם עשרות דונמים של עגבניות, וכשאני אומר "להשמיד" הכוונה היא לא לעשות כלום, לא לקטוף או לאסוף, פשוט לצפות בפרי עבודתך הקשה קמל מול עיניך, שזו הצורה הכי איטית וכואבת להשמיד משהו שאתה אוהב. הנזק הכולל של אמיר: כמיליון שקלים.

קראתי עוד ועוד על חקלאים שנאלצים להשמיד טונות של יבולים בגלל הקורונה (תוך כדי דיווחים על מצוקה כלכלית ואפשרות למחסור במזון), אבל כמו כל דבר, טוב מראה עיניים וטוב ממנו: חוש הריח. הבנתי פחות לפני שעמדתי בחממה וששאפתי עמוק לקרבי את הניחוח העדין והמתוק של כרוב רקוב שגדל ללא חרקים ומת ללא רחמים.

כל ענף וענף במשק ספג את המהלומה שלו, כל אחת כואבת בדרכה. גם החקלאים קיבלו את שלהם. החקלאות הישראלית, מגזר מצטמק המורגל במכות גם בימים רגילים, חטף מכה משולשת: כמחצית משוק היעד שלהם נעלם; השווקים הפתוחים, המסעדות, המלונות, אולמות האירועים, ירקניות בוטיק וכיו"ב. גם השוק הסיטונאי, שעזר לווסת את ההיצע והביקוש, נסגר.

כתוצאה מכך גדל עוד יותר כוחן העצום גם כך של רשתות השיווק. במקום לרכוש סחורה מקומית במחיר זול, מייבאות הרשתות מאות טונות של עגבניות מטורקיה, מורידות את המחירים לרצפה ואת החקלאים על הברכיים, בשם המלחמה ב"יוקר המחייה". למה מירכאות? כי כל רפורמות הייבוא לאורך השנים לא הורידו את המחירים. ענף החקלאות אמנם מוגדר "חיוני", אבל נראה שלמדינה לא כל כך אכפת אם יחיה או ימות. וכל זאת דווקא בימים כשהמציאות טופחת על פנינו ומזכירה לנו את מגבלות העולם הפתוח ואת חשיבות היכולת לייצור עצמי.

ישראל אמנם חייבת לייבא לא מעט מוצרים וחומרים, אבל ירקות טריים לא ברשימה הזאת. ראשי הארגונים החקלאיים כבר פנו לשר החקלאות וביקשו ממנו לפעול בדחיפות לעצירת יבוא העגבניות: ''לאחר שהשווקים הפתוחים נסגרו ולחקלאים הישראליים אין דרך לשווק את כל התוצרת שלהם, מעדיפות רשתות השיווק והיבואנים לקעקע את הסולידריות הישראלית בימים קשים אלה, בעבור חופן שקלים'', אבל לא נראה שיש מישהו במדינה שעוד זוכר בכלל מי זה שר החקלאות. (צחי הנגבי).

"הרשת רוצה לקנות מחו"ל, לשלם קצת יותר העיקר לא להיות תלוי בחקלאי. זה מה שמונופולים עושים. חקלאים זה משהו שקל להתעסק איתו. חברת שימורים או משקאות, לדוגמה, יכולה להחזיר למדפים ולשמור, אבל אצלנו זה נרקב. אתה מייצר במשך חודשים, ויש לך שבוע אחד לקטוף. ברור שאתה לחיץ".

נועם אמיר / צילום: איל יצהר

טובמו, הקורונה של העגבניות

כמחצית מהעגבניות בישראל גדלות בחבל אשכול, המשתרע ממשולש הגבולות ישראל-עזה-מצרים ועד לקיבוץ בארי בצפון. חבל ארץ זנוח ושכוח, שנראה כאילו הוא תמיד בבידוד. מקום כל כך רחוק, שאפילו הקורונה עוד לא הגיעה לכאן. כעשרת אלפים אנשים חיים פה, רובם חקלאים, רבים מהם מפוני סיני. את החקלאים נעם אמיר ואחי סיטבון פגשתי פה לפני שלוש שנים, כשכדור השלג של יבוא הירקות והפירות רק התחיל להתגלגל. חזרתי אליהם לראות מה התחדש מאז, לטוב ולמוטב, וללמוד מהם על אתגרי החקלאי בימי קורונה. כמנהג הימים. הפעם אנחנו נפגשים בנפרד ושומרים על מרחק בטוח.

את אחי סיטבון, 41, אני פוגש במבשלת הבירה ISIS במושב דקל. המבשלה סגורה, אבל אנחנו מצליחים לסדר לעצמנו בירה קרה ויושבים באוויר הפתוח. "הבעיה הכי גדולה היא שסגרו לנו את השוק הסיטונאי והשווקים הפתוחים, והכול עבר לרשתות. הן כבר דאגו לעצמן לקראת המחסור הקבוע של פסח בייבוא מטורקיה. פתאום יש המון היצע מהמגדלים והמון סחורה מטורקיה שכבר הוזמנה ושולמה, אז הרשתות פשוט עושות מה שהן רוצות. כל הכוח בידיים שלהן".

להגנתן, אומר סיטבון, גם הן מבולבלות. "זה הזמן שהמדינה חייבת להיכנס בפיקוח על פערי מחירים ופערי התיווך, אבל כולם מעלים מחירים. מעלים עמלות - שליש מהמחיר זו עמלה. זה לא הגיוני. תראו מה קורה כשאין התערבות - ארבע חברות גדולות מחזיקות את כולנו אתה יודע איפה. ואם לא הורדת מחירים, אז לפחות תעשה סימון מוצרים. תבוא לסופר ותדע איזו עגבנייה אתה קונה. מישראל או מטורקיה. כל מסטיק מסומן מה יש בו איפה הוא יוצר - אבל עגבנייה לא? העיקר, אומרים לך כל הזמן תקנה כחול לבן.

" צריך לגייס את הרשתות ולהגיד להם: חבר'ה, כרגע תרוויחו קצת פחות ותעזרו לציבור. לא הגיוני שאלה מעלים מחירים, ואני צריך לתרום לאנשים בערב חג כי אין להם מה לאכול. אנשים בהיסטריה. אין להם כסף. שברתם את היצרנים, יופי, ועכשיו מה?". סיטבון מספר שנאלץ לזרוק סחורה בחצי מיליון שקלים. "יש לי מאתיים חמישים טון שלא רוצים.

"דווקא היו שנתיים לא רעות. הפשיעה החקלאית נבלמה, קיבלנו קצת ביטחון להסתכל קדימה ולבנות עתיד - ואז נתפסנו עם המכנסיים למטה. לקחנו הלוואות, נכנסנו קצת למינופים, השקענו בחממה במיליון וחצי שקל - ואז קיבלנו את הבום. אבל אני מאמין באנשים, ואני מאמין בעגבניות שלי. אנחנו החקלאים, החיים שלנו כמו נמלים; הגשם משטח את הקן, אנחנו מקימים מחדש. סופה הורסת את הבית, אנחנו בונים מחדש. זו לא הבומבה הראשונה שלנו ולא הווירוס הראשון שלנו, אם אף גורם אנושי לא יהרוס לנו, הכול יסתדר".

כשסיטבון אומר "זה לא הווירוס הראשון שלנו", הוא מתכוון לוירוס הטובמו (Tobamo) שמאז 2015 עושה שמות בעגבניות ארצנו. בני אדם הם לא עגבניות, ובכל זאת אפשר למצוא מקבילות בין וירוס הקורונה לווירוס הטובמו. "כמו שאנחנו למדנו לחיות עם הטובמו, האנושות תלמד לחיות עם הקורונה", אומר סיטבון, אבל בואו נקווה מאוד שלא.

וירוס הטובמו אמנם לא רעיל לבני אדם, אבל קטלני לצמחים. הוא גורם לשתילים למות מוקדם, ולצמחים להתפתח ולהיות פחות פוריים. הוא מייבש את הצמח והורג את העלים. גורם לנמק מערכתי וחיסול כללי של הצמח. ראיתי כמה צמחים כאלה, והם כמושים וחלשים ועצובים. "הצמחים המבוגרים לא מחזיקים מעמד", אומר סיטבון, "זה כמו האנושות".

זה לא וירוס חדש וכבר חשבנו שהתגברנו עליו, אבל לקח לטובמו 25 שנים ללמוד להתגבר על גן מיוחד שהושתל בעגבניות כדי להגן עליהן, ועכשיו הוא מעמיד את עגבניות כל העולם בסכנה. מדובר בנגיף קשוח ועמיד, שיכול לשרוד גם בטמפרטורות גבוהות ונשאר על משטחים במשך יותר משנה. כמו הקורונה, גם הטובמו עובר במגע מצמח לצמח.

נזקו אדיר: בחמש השנים מאז פרץ הווירוס לחיי החקלאים ירדה התוצרת לדונם בחמישים אחוזים. אם פעם היו מוציאים בממוצע 12 טון עגבניות לדונם, היום זה בסביבות 6. בואו נקווה שהאנושות תלמד להתמודד עם הקורונה טוב יותר מאשר עם הטובמו.

אם לא יעצרו את כדור השלג

מדי שנה משווקות בישראל כ-180 אלף טון עגבניות טריות, שגדלות בישראל על כ-17 אלף דונם. הישראלי צורך בממוצע בסך הכול כ-25 קילו עגבניות לשנה, שזה הרבה פחות ממה שחשבתם, תודו, ומוציא עליהן כמאה שקל ח בשנה בממוצע. כסף קטן. קטן כמו מספר המשקים החקלאים בישראל, שהתכווץ משמעותית מכ-44 אלף משקים פעילים בשנות השמונים לכ-17 אלף משקים היום. איך אלה, בהתחשב בפגיעת הטובמו, אמורים לספק ביטחון תזונתי למדינה שאוכלוסייתה עולה בקצב כמו ישראל? לא ברור.

זה יכול היה לקרות - מחקר של משרד החקלאות קבע שאם ייווצר מנגנון מתוכנן לפיצוי ושימור חקלאים, תוכל ישראל לספק את את "ליבת התזונה המגנה הבריאה" שלה בעצמה. - אבל שום דבר מזה לא קורה. וזה אפילו לא הסוף של צרות העגבנייה. "יש ירידות בייצור העגבנייה", אומר אמיר, "כל הענף מחפש גידולים אחרים. אני שומע מחברות הזרעים שיש ירידה של כחמישים אחוזים בהיקף גידול העגבנייה בחודשים האחרונים, אנשים מפסיקים לשתול. נמאס להפסיד כסף".

ואז יהיה מחסור , מה שיוביל ליותר יבוא , מה שיקטין עוד יותר את מספר החקלאים.  

"זה כדור שלג, שאם לא יעצרו אותו הענף ימות".

איפה הכדור עכשיו? 

"אני חושב שהוא עוד בשליש העליון של ההר. אפשר לעצור אותו".

"חייבים להבין שצריכים להתבסס על תעשייה מקומית", אומר סיטבון, "שחייבים לשמור את הייצור המקומי חזק. אנחנו המנוע של המדינה בסוף, עם כל הכבוד להיי-טק, דברים גלובליים זה נחמדים לבועות. בסוף מדינה נמדדת גם בביטחון התזונתי שהיא יכולה להעניק".

עוד בעיה של החקלאים בישראל היא כוח העבודה, רובו תאילנדים, בני אדם כמו כולנו, שגם הם סובלים מחרדות וגם להם קשה. כאילו שקודם היה יותר קל. "טפו-טפו, כרגע כל העובדים שלי בריאים", אומר סיטבון. יש לו 25 עובדים, והוא בודק להם חום כל בוקר, אבל בעיקר דואג להם פסיכולוגית, "הם דואגים למשפחות שלהם והם בלחץ. אני הרבה איתם. אבל אל תשכח שאנחנו בעוטף עזה ולמודים בדברים קשים, גם אנחנו וגם התאילנדים. רגילים למצבי סגר ובידוד".

אצל אמיר המצב שונה. "אצלי קטסטרופה. חצי מהעובדים לא רצו לקום לעבוד הבוקר, לא הרגישו טוב. מי מרגיש טוב היום? כולם בלחץ. גם אני הרגשתי לא טוב והייתי בלחץ. כולם בלחץ, לא? האזור שלנו נקי יחסית, אבל זו הפסיכולוגיה. הם עובדים פחות טוב, כמו כולם. המצב הנפשי קשה. הם מייצרים פחות מחצי מהכמות עכשיו, וקשה לי להשתלט. זה משותף להמון חקלאים, בטח". בנוסף, נפגעה כמובן גם כל שרשרת ההובלה וההפצה והאריזה וההדברה וההזנה - כלכלה שלמה שמדממת. "עם הכול נסתדר", מנסה סיטבון להרים, "רק אי הוודאות, זה הקשה".

אחי סיטבון / צילום: איל יצהר

אין סיבה אמיתית לייבא

"אל תבין לא נכון", אומר אמיר, "החקלאים לא מתנגדים לייבוא. בכלל לא. אם המחיר יחצה את רף השמונה שקלים לקילו, אפילו ברוטו - תייבא, בהחלט. אבל השנה אין מחסור ואין כלום. אין סיבה אמיתית לייבא. אבל לך תתלונן עכשיו", הוא אומר, "תעמוד בתור מה שנקרא".

אבל היבוא היה המציאות גם אז . 

"היום יותר גרוע. בדיוק עכשיו לפני שנה, המחיר היה 7 שקלים לקילו. השנה המחיר היה נמוך יותר, כי היתה הרבה תוצרת וירדנו ל-3.5 שקל לקילו - שזה כבר למכור בהפסד. עלות היצור שלי היא יותר מ-3.5 ש"ח לק"ג. כשהתחילה העגבנייה לעלות בחזרה, הקורונה עוד הייתה משהו בסין - היה תיקון בשוק והמחירים עלו לכיוון ה-5.5-6 שקל, רמה נורמלית. לא גבוהה.

"ואז באו יומיים שלושה של מדפים ריקים. כל שנה קורה אותו דבר, חווים אותו מחדש כל שנה - ואז אני רואה אותם מתראיינים בטלוויזיה ואומרים 'החקלאים העלו מחירים'. אני העליתי מחירים? זה לא נכון! הרי זה הכול היצע וביקוש. אבל אם אני נפגע בשלושים אחוז, אני יורד לעשרים אחוז הפסד. אני חי על העשרה אחוזים האלה".

למרות שהשניים נמצאים במקום שליו ומבודד, הם די רואי שחורות. "החודש כרטיסי האשראי עבדו", אומר סיטבון, "אנשים קנו, אנשים גיהצו, אבל מה יהיה בהמשך? חודש הבא? עוד חודשיים? כבר לא בטוח, אנשים יפרצו לחנויות, ייקחו אוכל. צריך להתכונן לזה".

מהמקום שלך בקצה העולם אתה רואה תרחישים כאלה? 

"אני אגיד לך מה אני רואה", אומר סיטבון, "שמתי משטח עגבניות שחזר מהרשת בבית האריזה לעוברי אורח מהאזור, שייקחו. חצי טון סחורה ונגמר בכלום זמן, וזה פה, בקצה העולם. בכל חג אנחנו מעבירים משטח סחורה לאופקים, נתיבות, גמ"חים. כולנו בחרא והכול תקוע. חייבים להוריד את האגו ולהבין איך עושים את המקסימום לעזור לכולם".

אמיר קודר יותר אפילו מחברו. מבין השניים הוא גם זה שלוקח יותר קשה את המגיפה ואת הבידוד, אולי בגלל שהוא מתגורר עם ילדיו והוריו באותו הבית. רואים שקשה לו. סיטבון נותן תחושה שהכול קלי- קלות. "אני שותל, לא עצרתי כלום", הוא אומר, "אם מישהו רוצה - שיעצור אותי". אמיר זהיר יותר.

"מה שקורה עכשיו עם הקטע הרפואי יקרה עוד מעט עם המזון", אומר אמיר, "הרי כולם ידעו שיש קורונה. אם לא ייערכו עכשיו, אפשר לדמיין מה יקרה. אם לא ידאגו לייצור מזון, בעוד שלושה חודשים יהיה מחסור בארץ. לך תתחרה בכל העולם על מזון, כמו שמתחרים עכשיו על ציוד רפואי. איטליה, ספרד, יהיו שם בעיות. נשמע מדע בדיוני, אבל גם מה שקורה היום נשמע מדע בדיוני, לא?".

"היום כבר מדברים על יצור עצמי של מכונות הנשמה ואלכוג'ל ומה לא. אבל חקלאות זה מפעל חי. אולי הם חושבים שאפשר בלי עגבנייה. מה יקרה בסוף? נגיע למצב שלא נוכל לייצר והמדינה תשלם הרבה יותר על יבוא. הרי אתה לא יכול לסמוך על הטורקים לנצח, נכון? מה שהרשתות עשו לנו עם הטורקים, מחר הטורקים - או אחרים - יעשו להם עם מישהו אחר. ככה זה". יש גם חוסר היגיון משווע בלהוריד את המכס בתקופה הזו של מיעוט הכנסות אחרות למדינה. "שהמכס יגן עלינו במקום לדפוק אותנו", זועקים החקלאים.

"למה שהרשתות לא יגמרו קודם את הסחורה שלנו", מוסיף סיטבון, "יש המון סחורה, והמון אנשים בלי אוכל. זה לא זמן להרוויח. למה אתה מחכה, שידפקו על הדלתות אנשים בלי כסף? אז נרוויח שנה הבאה".

אמיר לא סתם חושש. ארגון המזון והחקלאות של האו"ם כבר הזהיר מפני מחסור עולמי במזון והחלת מדיניות של פרוטקציוניזם לאומי של מדינות בעקבות הסגרים. כרגע עוד אין בעיה, אבל בקרוב ייכנסו הצמחים לעונת ההבשלה שלהם, ולא נראה שבאיטליה ובספרד הולכת להיות איזו תקופה מי יודע מה. אין עובדים. ישראל, מזהירים שני החקלאים, לא מוכנה לתרחישים כאלה. "אם מדינת ישראל תמשיך להישען רק על יבוא של תוצרת חקלאית", אומר אמיר, "יהיה פה משבר רציני מאוד". לשמוע את הדברים האלה על רקע הכרובים הרקובים והעגבניות המתייבשות על השיחים רק מדגיש את האבסורד שאנחנו חיים בו. הם אולי גרים רחוק, אבל למעשה, כל מה שהחקלאים הזהירו מפניו כל השנים - קורה.

"כל עוד אין אסון טבע, כמו קרה בחורף או חום קיצוני" אומר אמיר, "החקלאים הישראלים יכולים לייצר מספיק. ואם עגבנייה תהיה 7 שקלים לשבוע בשנה, מה קרה? אפשר להגדיר גבולות גזרה ומעבר לה, יצוא. למה להפיל אותנו?".

החזירות תהרוג אותנו

אם לכם יש סחורה ולכל כך הרבה אנשים אין אוכל, אני שואל בעדינות, למה לא לחבר את שני הקצוות האלה. "בשגרה זה עובד טוב", אומר סיטבון, "אנחנו תורמים, או מוכרים מאוד בזול לשכבות הנמוכות. אבל היום אין מי שיוליך את זה. אם חוזר משטח מנסים לראות אם יש מישהו שייקח, אבל לא תמיד מוצאים. "אני תורם מה שאני יכול כל פסח, אבל הפסח הזה זה קיבל משמעות אחרת. בחיים שלי לא חשבתי שאצטרך לתרום לשכנים שלי. הכל כל כך שברירי", הוא אומר פתאום.

"למי לתרום?", שואל אמיר, "הרי אף אחד לא יוצא מהבית. אנשים מפחדים והאמת שגם אני מפחד. אני גם לא רוצה שיבואו לפה אנשים עם קורונה. כואב לי הלב לזרוק אוכל, אבל עולה לי המון לקטוף ולארוז ולשלוח - כמה עוד כסף אני יכול להפסיד בגלל חוסר היעילות של השיטה? גם מענישים אותי עם הייבוא, גם מורידים לי מחירים, המונופול מנצל ספקים כמוני ברמה כוחנית ואין שיתוף פעולה. אנחנו לא מבקשים שום דבר, רק שיתנו לנו לעבוד, שלא יקשו עלינו עוד יותר".

סיטבון: "אני אופטימי, מאמין שההתכנסות הזאת תעשה לנו טוב, לחקלאות ולכולם. זה יהיה אירוע מרים. בטח לטווח הארוך. בוא ניקח את זה ונבנה חברה טובה יותר". מצוין, אני אומר לו, אבל קודם בוא נמזוג בירה קרה יותר. איציק לוי, בעלי המבשלה הסגורה, עמל בפנים על הציוד. הוא מייצר כ-3,000 ליטר בירה משבעה סוגים, ורגע לפני שהעונה מתחילה, הכול נדפק לו. מכאן גם אין שום היגיון כלכלי לעשות משלוחים. עוד עסק קטן שיתפורר אם העניין יימשך יותר מדי. לוי מוזג לנו פעמיים בירת אמבר צוננת ונעימה, הוא שם ברמקולים את 'פולבּוש', להקת הבית המפורסמת שהוא מנגן בה גיטרה וסיטבון מתופף. להקת ג'אמים מדברית, עם חדר חזרות צמוד למבשלת בירה - אם זה לא חלום שהתגשם, כנראה לא חלמתי מעולם.

איציק לוי / צילום: איל יצהר

"אנחנו אנשים חזקים", אומר סיטבון, "רגילים להיות לבד, רגילים לעבוד קשה. הקילו של הבוקר היה מלחמה אחת, הקילו של מחר זו מלחמה אחרת. נעבור את זה. זה הזמן להאמין באנשים, אני אומר לך".

אני מאמין בך.

אני מאזן את סיטבון האופטימי עם מנה נוספת של נעם אמיר. "כמה אפשר לצעוק 'הכתובת על הקיר'? ועכשיו בכלל אי אפשר לצעוק, עם כל מה שקורה. אם העובדים שלי לא עובדים, אני קורס. זה ענף בצניחה חופשית. אני אומר לך שנגיע למצב שלא יהיו פה עגבניות, לך תדע מה יקרה בטורקיה, ואז ישאלו מה קרה ומי הזניח, כמו ששואלים היום על מערכת הבריאות".

במראה האחורית תמיד רואים הכי טוב .  

"החקלאות הישראלית היא חקלאות לתפארת. החזירות תהרוג אותנו. טיפה אידיאולוגיה, מה יש?".

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

מותג משקאות האנרגיה BLUE / צילום: Shutterstock

יצרנית משקאות האנרגיה "בלו" ופרשת זיוף נתוני המיחזור

המשרד להגנת הסביבה שוקל אי הכרה בדיווח על יעדי האיסוף והמיחזור של חברת בלו לשנים 2019-2020, וקביעת תשלום כפל פיקדון בהיקף של כ-100 מיליון שקל ● זאת, לאחר שהחברה לא סיפקה אסמכתאות מספקות לאימות דיווחיה על עמידה ביעדי האיסוף והמיחזור לשנים 2019-2020 ובהמשך לחקירה המתנהלת ברשות המסים ובמשטרה

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

איזה נשק ישראל תקנה בתקציב של 14 מיליארד דולר?

הסיוע האמריקאי לישראל שאושר בבית הנבחרים עומד על כ-26 מיליארד דולר, מתוכו 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

ענבר שעשוע בר ניר ועדי אטון לפידות / צילום: דרור סיתהכול

קרן משפחת שעשוע תחלק 6 מיליון שקל לבעלי עסקים ששירתו במילואים

מענקי הצמיחה יינתנו לפי שיטה שבה בעלי עסקים שמגישים מועמדות צריכים במקביל לבחור מי מעמיתיהם ראוי לקבל את הכסף ● מאז פרוץ המלחמה חילקה הקרן 21 מיליון שקל למטרות שונות ● ישראל מתגייסת

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

בחברות הטק מנסים להילחם בהונאות משקיעים. אלה הכלים החדשים שלהם

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

אילוסטרציה: Shutterstock

יותר מחצי מהתשואה נמחקה: הסיבות לירידות החדות בוול סטריט, ומה קרה לאנבידיה?

מדד הפחד מתקרב לשיא, S&P 500 נמצא ברצף הירידות הארוך ביותר מאז 2022, והשבוע האחרון היה הגרוע ביותר של הנאסד"ק מאז 2022 ● מה עומד מאחורי המגמה? האינפלציה, המצב הגיאו-פוליטי המורכב וגם הפסימיות בנוגע לענף השבבים

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי