גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדירוג, הביקורת והנטישה של תשובה. בכירי חברת מידרוג מדברים

משבר הקורונה יוצר התמודדות מורכבת עבור החברות המסוקרות ע"י חברות הדירוג וגם עבור חברות הדירוג עצמן ● בראיון ל"גלובס" מדברים בכירי מידרוג על האתגר של החברות שהם מסקרים

לאחר מספר שנים שבהן חברות הדירוג נהנו משקט יחסי, לאחרונה הן שוב "עולות על הגריל" , על רקע המפולת בשוק האג"ח הקונצרני בחודשים פברואר ומרץ, שהקפיצה  סדרות אג"ח רבות לתשואת "זבל".

● פרשנות: מדוע הפכו חברות הדירוג ל"ילד הכאפות" של השוק.

המודל העסקי של חברות הדירוג המקומיות (S&P מעלות ומידרוג) בנוי כך שהכנסותיהן מגיעות בעיקר מהחברות הציבוריות אותן הן מדרגות. מכאן שהפחתת דירוג למי מלקוחותיהן עלולה לגרום לסיום ההתקשרות בין הצדדים ולפיכך לפגוע בהכנסות וברווחי חברת הדירוג.

המודל הבעייתי של חברות הדירוג המקומיות שוב עלה לכותרות לאחרונה לנוכח קריסת ניירות הערך של קבוצת דלק. בחודש שעבר חתכה מידרוג את דירוג האג"ח של קבוצת דלק ב-14 רמות (לרמה של Ca - אחת מעל הנמוכה ביותר), לנוכח הערכתה כי הקבוצה שבשליטת יצחק תשובה צפויה לכשל פירעון ברמת ודאות גבוהה. זאת באיחור ניכר לאחר שהאג"ח הללו קרסו בשוק, ונסחרו בתשואת זבל דו ותלת ספרתית.

בחברת הדירוג המתחרה S&P מעלות "הסתפקו" במקרה של קבוצת דלק  בהורדה מתונה של ארבע דרגות "בלבד" לרמה של BBB מינוס. מדובר בדירוג המקביל לדירוג הנמצא בקבוצת דירוגי ההשקעה (דירוגי חוב איכותיים יותר), אם כי הוא הנמוך ביותר ביניהם.

יצחק תשובה / צילום: יוסי כהן

כשבועיים לאחר מכן הודיעה דלק על הפסקת פעילותה מול מידרוג, מהלך שעלול  להרתיע את חברות הדירוג מלבצע בעתיד הפחתות דירוג אגרסיביות כגון אלו, מפחד לאבד לקוחות חשובים.

בשיחה עם "גלובס" מתייחסים בכירי מידרוג - המנכ"ל אבי שטרנשוס ומנהל פעילות הדירוג וראש תחום מוסדות פיננסיים אבי בן נון - לביקורת הקשה שנמתחה לאחרונה על חברות הדירוג בהקשר של קבוצת דלק, למצבם של מגזרים שונים בשוק לנוכח משבר הקורונה והעלייה החדה בתשואות האג"ח ועוד.

אתם מסכימים שיש בעיה במודל שבו החברות המדורגות הן המשלמות עבור הדירוגים שלכם?

שטרנשוס: "לא. אנחנו פועלים בשקיפות מלאה ולטובת המשקיעים ובהתאם למתולוגיות ושיקולים מקצועיים בלבד. אם צריך לחתוך דירוג, אנחנו חותכים. גם אחרי שאנחנו מורידים דירוג, ברוב המקרים החברות ממשיכות לעבוד איתנו, אבל תמיד יש יוצאים מהכלל.

"אנחנו מחויבים לעבוד עם חומות סיניות. לדרג המקצועי שלנו יש את מלוא הסמכות והחופש לקבוע ולשנות דירוג בחופשיות מלאה. אין שום שיקולים מסחריים שמשפיעים על קביעת דירוג וזה לא מעניין מי הגורם שמשלם על הדירוג".

בן נון: "בשנה וחצי האחרונות אנחנו מפרסמים את מטריצות הדירוג שלנו. יש יחסי פיננסיים ברורים ושקיפות מלאה. אם חברה לא תעמוד ביחסים פיננסיים שנקבעו, תהיה הורדת דירוג חד-משמעית".

איך תגיבו לטענה לפיה בדומה למשבר הגדול הקודם ב-2008 נתפסתם לא מוכנים?

שטרנשוס: "לאו דווקא. צריך לזכור שאנחנו מדרגים ועוקבים אחרי החברות במשך מחזורי פעילות שלמים, של כמה שנים בדרך כלל, גם בתקופות טובות יותר וגם בתקופות פחות טובות. מאז פרוץ המשבר ביצענו מיפוי מיידי של כל החברות המדורגות שלנו, שמנו דגש על החברות שנמצאות בחשיפה גדולה למשבר, למשל מלונאות ותיירות, הנדל"ן לסוגיו, חברות אשראי חוץ בנקאי, ביטוח כמובן, ענף הליסינג. אנחנו מדרגים רק חברת ליסינג אחת, אבל פרסמנו סקירה על כל הענף. 

"בכל ענף הדגש העיקרי ששמנו היה על סיכון הנזילות לשנה הקרובה, והיכולת של החברות לגייס מימון במידת הצורך. אין ספק שזו תקופה מאתגרת ולא קלה. ברור שהמשבר הזה לא פשוט ולכן פרסמנו לציבור מספר דוחות רוחב על ענפים שונים".

ובכל זאת, הרבה פעמים אתם מגיבים הרבה אחרי השוק.

בן נון: "בשוק יש גם סיכוני סחירות ונזילות של סדרות האג"ח, כך שאם יש גל פדיונות בקרנות נאמנות למשל, אז יכול להיות שהאג"ח יפלו והתשואות יזנקו לפרק זמן קצר. אנחנו פועלים מול החברות ובודקים אם יש שינוי בנתונים הפונדמנטליים לטווח בינוני וארוך. ברור שאי אפשר להתעלם לגמרי ממה שקורה בשוק, אבל אנחנו מסתכלים לטווח ארוך יותר".

אפרופו קבוצת דלק ובעל השליטה שלה יצחק תשובה, שעליהם אתם מסרבים להתייחס באופן ספציפי, גם במשבר הקודם חברות הדירוג לא התריעו בזמן על קריסה של חברות החזקה, כמו במקרה אי.די.בי.

בן נון: "לחברות ההחזקה אין שליטה אמיתית על תזרימי המזומנים והן בדרך כלל מאוד ממונפות, אז יש להן בעיה מובנית במודל העסקי. ואנחנו מתייחסים לזה במתודולוגיה שלנו. כמו בסקטורים אחרים, גם כאן יש חברות יותר בעייתיות וממונפות, ויש חברות פחות ממונפות שלא ייפגעו אם אחת החברות הבנות תפסיק לשלם להן דיבידנד למשל. חברות ההחזקה זה ענף ברמת סיכון גבוה, ומלכתחילה אנחנו דורשים שם כריות ספיגה יותר גדולות".

"בוחנים את המימון החוץ בנקאי"

 מה ההתפתחויות המרכזיות שאתם רואים בשוק מאז פרץ המשבר?

שטרנשוס: "אפשר לראות שמאז חזרנו מחופשת פסח, שוק ההון מאפשר לחברות בדירוגים גבוהים לגייס חוב. יש להן נגישות לשוק והן משפרות את מקורות המימון שלהן לחודשים הקרובים.

"המרווחים שנפתחו בצורה דרמטית במרץ, הצטמצמו במידה ניכרת מאז ועד היום. אמנם בראייה היסטורית החברות משלמות היום יותר ריבית בהנפקות, אבל בראייה ארוכת טווח התשואות בהן מתבצעים הגיוסים עדיין סבירות באופן יחסי.

"אנחנו עושים עכשיו בחינה יותר מעמיקה בחברות שהכנסנו אותן למעקב שלילי, עומדים  בקשר רציף עם החברות שאנחנו מסקרים ובהתאם להתפתחויות, נתייחס לדירוגים שלהן בשבועות הקרובים".

בן נון: "צריך להבחין מאוד בין דירוגי האשראי שלנו, המבוססים על ניתוח פונדמנטלי  (של העסק עצמו) לטווח בינוני וארוך, לבין התשואות בשוק שהן מאוד תנודתיות. לגבי הדירוגים והתחזיות שלנו, תרחיש הבסיס שלנו התעדכן בצורה דרמטית כלפי מטה עם פרוץ המשבר ובמקביל בדקנו את המתודולוגיות שלנו, שכן זה משבר שפורץ פעם במאה שנה בערך.

"כמובן שבכל ענף יש את החברות הטובות והחזקות יותר ויש חברות חלשות שעלולות לקרוס. כלומר גם אם יש ענף בסיכון גבוה, זה לא אומר שכל החברות בו יקרסו. כרגע הנחת הבסיס שלנו היא שהמשבר יימשך עד סוף יוני ולאחר מכן המשק יחזור לרמת פעילות סבירה.

"כמובן שחברות שצריכות למחזר חוב בחודשים הקרובים והתשואות שלהן מאוד גבוהות, מצבן הרבה יותר קשה מחברות שלא צריכות לגייס בשנה הקרובה. הדירוג עשוי לרדת בעיקר עקב סיכון נזילות. זה הסיכון העיקרי בשלב הזה. המימון החוץ בנקאי זה אחד הענפים שאנחנו בוחנים מקרוב מאוד".

אבל עדיין לא ביצעתם שם הורדות דירוג.

"נכון. אנחנו רוצים לראות איך החברות בענף הזה מתמודדות עם החזרות צ'קים מצד אחד ומהצד השני איך הן מצליחות לגייס כסף".

אתם צופים גל חדש של הסדרי חוב בעקבות המשבר?

בן נון: "אנחנו צופים לחץ אשראי על חלק מהחברות המדורגות. זה לא אומר שיהיו המון פשיטות רגל, אבל כנראה שחלק מהדירוגים יזוזו למטה. חברות ממונפות עם בעיית מיחזור הן כמובן החברות הכי מסוכנות. צריך לזכור, אגב, שהרגולטורים השונים פועלים כדי להקל על החברות בענפים המסוכנים והבעייתיים כמו דחיית תשלומים או הנפקת אג"ח עם מח"מ ארוך יותר".

"במשבר הזה הבעיה הגדולה היא נזילות ובמשבר מהסוג הזה שיעורי פשיטת הרגל עולים. במשבר הקודם של 2008, גם בשיא המשבר צריך לזכור שרמת הדיוק של הדירוגים הייתה מאוד גבוהה, משהו כמו 90%. כלומר, רוב החברות שהגיעו לפשיטת רגל בסוף היו מלכתחילה ברמת דירוג מאוד מאוד נמוכה".

צפי לצמיחה שלילית השנה של 6% 

כיצד המצב המאקרו כלכלי במדינה  צפוי להשתנות להערכתכם?

"תרחיש הבסיס שלנו מעריך שהצמיחה השנה בארץ תהיה שלילית בשיעור של 6% וגם בעולם תהיה צמיחה שלילית מהותית. אבל החל מהרבעון השלישי של 2020 תהיה התאוששות הדרגתית והיא אף עשויה להיות מאוד דרמטית והמשק יחזור לפעילות הדרגתית ובצורה סבירה".

אתם מעריכים שיהיו ענפים שישתנו לתמיד בעקבות המשבר?

שטרנשוס: "נראה ששוק העבודה ישתנה לתמיד. הרבה יותר עובדים יעבדו מהבית. הסיכון של החברות הקטנות והבינוניות עלה משמעותית. בעולמות התיירות והתעופה רמת הסיכון עלתה כמובן משמעותית ואלה ענפים שכנראה ייפגעו בשנים הקרובות. מצד שני, לחברות היותר חזקות ייווצרו הזדמנויות השקעה ורכישה. זה מאוד תלוי בפרופיל הפיננסי של כל חברה".

איך הצניחה במחיר הנפט תשפיע?

בן נון: "חברות המשתייכות לסקטור הנפט והגז כבר סופגות מכה, וכמובן חברות ההחזקה שלמעלה. אבל יש גם חברות אחרות שעלות האנרגיה שלהן במבנה ההוצאות גבוהה יחסית, והן דווקא יכולות להתייעל וליהנות מהמצב".

אתם מזהים בעיה גם בחברות הנדל"ן הזרות שהנפיקו חוב של מיליארדי שקלים בת"א?

שטרנשוס: "אין ספק שברמת התשואות הנוכחית היכולת שלהן להמשיך ולמחזר חובות בשוק ההון הישראלי היא בלתי אפשרית. החברות האלה יצטרכו להתממן בצורה אחרת, אם זה מימוש נכסים או לקיחת הלוואות ממקורות אחרים. כסקטור הן בבעיה יותר גדולה, אבל גם שם אפשר לראות שהשוק עושה הבחנה בין החברות היותר חזקות לחברות היותר בעייתיות".

יש עליכם יותר לחץ מצד החברות המדורגות בימים כאלה?

בן נון: "בכל תקופה דומה לתקופה הזאת, יש כמובן יותר לחץ, אבל השיח שלנו מולן הוא מקצועי ושקוף. אם אנחנו מוציאים טיוטה של דוח דירוג, זה עובר את החברה המסוקרת ויש דיאלוג. אנחנו מקבלים את ההערות שלה ומתייחסים בהתאם, כל מקרה לגופו".

איך לדעתכם ייראה שוק האג"ח הקונצרני בחודשים הקרובים?

שטרנשוס: "כרגע אנחנו נמצאים ברגיעה מבחינת פידיונות הציבור בקרנות הנאמנות, לעומת הבהלה הגדולה שהייתה כאן עד אמצע מרץ. הגופים המוסדיים כמובן ניצלו את המצב ואספו סחורה בחברות איכותיות וחזקות, שהסדרות שלהן נפלו והתשואות קפצו.

"צריך לזכור שהמוסדיים מקבלים כל חודש כמויות אדירות של כסף והם צריכים לחפש מה לעשות איתו. לדעתי יש פה עדיין לא מעט הזדמנויות עבור המוסדיים להשקיע באג"ח של חברות איכותיות בדירוגים גבוהים. אז אם לא יהיה גל שני של משבר קיצוני או ירידות חדות שיגיעו מהעולם, קיימת סבירות די גבוהה שהשוק יתייצב ברמת תשואות שמתאימה למצב הנוכחי, כמובן שתוך בחינה מדוקדקת של כל סדרת אגח וכל מקרה לגופו".

עוד כתבות

מטולה בחודש האחרון / צילום: Reuters, Raphael Gotheil

הצפון בוער, היישובים ריקים - והממשלה "מנותקת קשר"

ראשי הרשויות בצפון דוחפים כבר זמן רב להקמת מנהלת מסודרת, בדומה למינהלת "תקומה" בעוטף עזה - אך גורמים המעורים בנושא אומרים: "זה לא על הפרק" ● בינתיים המלחמה נמשכת, והמציאות בצפון בלתי אפשרית

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

ציור הקיר להחזרת החטופים, ובהם אלמוג מאיר ג'אן / צילום: באדיבות משפחת מאיר

עדויות מהשבי: "חיילים עוברים עינויים, מורעבים בכלובים"

פיגוע ירי בבקעת הירדן: מחבל פתח באש לעבר רכבים שנסעו בכביש 90 מצפון ליריחו, בן 30 נפצע בינוני • תושבים בצפת מדווחים על יירוט, לא נשמעה אזעקה • ירי רקטי לעבר גורן, גרנות הגליל וראש הנקרה • דיווחים פלסטיניים: צה"ל תוקף בצפון הרצועה ובמקביל פועל באיו"ש • עדכונים שוטפים

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הבית הלבן בהודעה רשמית אחרי קרב הגרסאות: נתניהו אישר שתצא משלחת לוושינגטון

דובר צה"ל: ""במסגרת האימונים יתורגלו תקיפות מאסיביות וארוכות טווח" • גבר בן 38 נהרג מפגיעת רקטה במפעל בקריית שמונה, כמה נוספים נפצעו קל • נתניהו לסנטור ריק סקוט: "החלטת ארה"ב עודדה את חמאס. שלא יסמכו על הלחץ הזה - זה לא יעבוד"  • עדכונים שוטפים

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

עובדים שהוצאו לחל"ת בענף התיירות עומדים להישאר ללא דמי אבטלה

במשרד האוצר הניחו שאין צורך בקביעת מודל חל"ת ארוך־טווח וסברו כי המלחמה תסתיים לפני שהעובדים ימצו את ימי האבטלה והחופשה שצברו ● כעת, עסקים רבים טרם התאוששו, כשהמצוקה הגדולה היא בענף התיירות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

שר האנרגיה אלי כהן (משמאל) בפגישה עם שר האנרגיה של קפריסין ג'ורג' פפנסטאסיו / צילום: שלומי אמסלם, לע''מ

מתעלמת מטורקיה: ישראל מקדמת את חיבור רשת החשמל עם קפריסין ויוון

בפגישה עם שר האנרגיה של קפריסין, ג'ורג' פפנסטאסיו, דן שר האנרגיה והתשתיות אלי כהן בנוגע לשיתוף פעולה בתחום האנרגיה ● השניים סיכמו כי פרויקט הכבל החשמלי התת-ימי שיחבר את רשת החשמל של ישראל לקפריסין וממנה ליוון, ואל רשת החשמל האירופית, יקודם בעדיפות גבוהה

הכפר פטריצ'ה באיטליה. ראש העיר מנסה למכור בתים באירו / צילום: Shutterstock

באיטליה מנסים למכור בתים באירו אחד. אז למה זה לא עובד?

ראשי עיירות קטנות באיטליה, שהתרוקנו מתושבים בשל מגמת עיור ארוכת־שנים, מציעים בתים למכירה באירו אחד בלבד, כאשר עלות השיפוץ מוטלת על הקונה ● התקשורת האמריקאית רווייה בסיפורים על בתים עתיקים שעברו שיפוץ והפכו לבתי נופש משפחתיים, אך בפועל, עסקי "הבתים באירו" עומדים בפני חסמים רבים

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: רונן חורש

האוצר על הצעת משרד הבינוי לעזור לקבלנים: "לא ישימה בעליל"

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון יהודה מורגנשטרן אמר כי יבוצע פיילוט לסיוע לקבלנים שיאחרו במסירת דירה בשל המלחמה, תחילה בשלוש ערים - בשדרות, בקריית שמונה ובשלומי • מנכ"ל האוצר הייזלר: "לא מכיר את ההצעה"