גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חוזרים לעבודה: כך ארגונים מתכננים למנוע התפרצות קורונה במשרד

בדיקות בכניסה ועד דירוג עובדים לפי ציות לכללים: מעסיקים מתכננים כלים חדשים למעקב אחרי בריאות העובדים והאינטראקציות המשרדיות ביניהם

עובדי פרארי עוברים בדיקה של הסימפטומים לקורונה בכניסה למקום העבודה / צילום: רויטרס
עובדי פרארי עוברים בדיקה של הסימפטומים לקורונה בכניסה למקום העבודה / צילום: רויטרס

עובדים שיתחילו לחזור למשרדים או למפעלים יבחינו מיד שכל צעד שלהם מנוטר ומתועד.

במידטאון מנהטן, לדוגמה, מצלמות חום ימדדו טמפרטורות גוף בכניסה למגדל משרדים של 32 קומות במרכז רוקפלר. הבעלים של המגדל, RXR Realty, מסרה שהיא מפתחת גם יישום נייד לדיירים שיעקבו וידרגו עד כמה העובדים שלהם מצייתים לכללי הריחוק החברתי.

PwC הודיעה שהיא תשיק החודש יישום טלפון למעסיקים שמתחקה אחרי קשרים חברתיים על ידי ניתוח מפגשים של עובדים במשרד. עד כה הביעו כבר יותר מ-50 לקוחות עניין במוצר, ביניהם בנקים, יצרנים וחברות אנרגיה מהמובילים במדינה.

ענקית הפרסום אינטרפבליק גרופ מתכננת לסווג את 22 אלף עובדיה בארה"ב לשלוש קבוצות נפרדות, לפי סיכוני בריאות, כולל גיל. העובדים יתבקשו לחשוף פרטים רפואיים ואחרים על עצמם, ובכמה מקרים גם על בני משפחה.

אינטרפבליק עדיין לא התחייבה למערכת החדשה, אבל היא בהחלט "על המבער הקדמי", אמר אריק אוסמן, המנהל הרפואי הראשי של חברת הייעוץ הרפואי ויג'ילנט הלת, שמייעצת לאינטרפבליק. זו טוענת שהיא רק החלה בדיונים תחיליים על אפשרות אימוץ המערכת. "זו גישה הגיונית, אם אפשר להתגבר על בעיות התפעול וכמה מהסוגיות של הפרטיות והרגולציה", אמר ד"ר אוסמן.

פרק חדש בוויכוח על פרטיות

עובדי משרדים רבים התרגלו לנוכחות מצלמות האבטחה הנפוצות ולכרטיסי הנוכחות. אחרי התקפות הטרור של 11 בספטמבר 2001, בניינים התקינו אמצעי ביטחון משודרגים, כולל רישום של מבקרים ושיקוף של תיקי עבודה.

הקורונה לוקחת את המעקבים לרמה גבוהה יותר, וכמה מעסיקים מתכננים לעקוב אחרי תנועות ולאסוף מידע אישי כפי שלא היה מעולם בדמוקרטיות מערביות. זהו פרק חדש בוויכוח על פרטיות והוויתורים שאנשים מוכנים להם תמורת ביטחון.

כמה חברות רואות כעת את האמצעים הללו כדרך היחידה אולי לפתוח מחדש משרדים בלי להסתכן בהתפרצות מחודשת של הנגיף, לפחות עד שיהיה חיסון לקורונה.

בעלי בניינים אומרים שהמערכות, שדומות לאלו שהותקנו בסין ועזרו להאט את התפשטות הנגיף, מקדמות בריאות ובטיחות, ומאפשרות למעסיקים לאכוף הפרדה בין עובדים, עם התחקות מיידית אחרי המגעים שהיו לעובד שנושא קורונה.

"ההשלכות של המיפה הן רחבות מאוד, והן ישנו את הדרך שבה כל המקומות עובדים", אמר אמול סרבה, מנכ"ל חברת המשרד הגמיש Knotel, שמוסיפה תכונות ליישום שלה שיאפשר ללקוחות לעקוב אחרי תנועות עובדיהם. "כשאתה מתכנן מקום עבודה, זה כבר לא הולך להיות, 'זה מגניב וכיפי לאנשים שלי?'. הקריטריון העיקרי יהיה, 'האם זה מקום בטוח ועמיד?'".

ג'ייסון שולץ, פרופסור לחוק קליני באוניברסיטת ניו יורק, שחקר שיטות ניטור במקומות עבודה, ניבא שהכלים הללו יישארו גם בחלוף המגפה. "למעסיקים אין מניע לבטל את המעקבים אחרי שהם התקינו אותם", הוא אמר.

כאשר החברות החלו לשגר את עובדיהן הביתה במארס, הן התמקדו בשמירה על פריון גבוה למרות העבודה מרחוק. בציפייה לחזרת העובדים למשרד, כמה מהן הוסיפו אמצעי זהירות בסיסיים כמו אמצעי חיטוי ידיים, סימני ציון על הרצפה להרחקת אנשים זה מזה ויותר רווח בין שולחנות עבודה. כמה חברות מתכננות לצמצם את הנוכחות במשרד על ידי שמירה על עבודה חלקית מהבית או עבודה במשמרות. יש חברות שמתכננות לבצע בדיקות קורונה משלהן.

חברות אחרות אומרות שהמהלכים הללו אינם מספיק מרחיקי לכת. חברת הנדל"ן XRX בודקת מערכות חדשות על העובדים שלה. "אנחנו משמשים שפני הניסיון של זה", אמר המנכ"ל סקוט רכלר.

החברה מתכננת להשיק את יישום הריחוק החברתי שלה כבר בסוף חודש זה. תנועות העובדים ינוטרו דרך הטלפונים הניידים שלהם - עובד יקבל דירוג גבוה יותר לפי מספר הפעמים שבהם הוא ישמור על ריחוק של 2 מטר מאדם אחר. העובדת/עובדת יוכלו לראות את הדירוג שלהם, והמעסיק יראה את הנתונים המצטברים על הציות לריחוק החברתי של כל עובד.

חברות אחרות הביעו עניין בכלי מעקב אחרי מגעים כדי לדעת אילו עובדים נחשפו אולי לנגיף, בלי להשבית מחלקות או אגפים שלמים במשרד או בחלל ייצור, אמר טומי פותימדאם, מנהל מוצרים דיגיטליים ב-PwC. לדבריו, הוא ועמיתיו מקיימים כ-15 פגישות ביום עם לקוחות נוכחיים ופוטנציאליים כדי להסביר את יישום המעקב החדש של החברה.

המוצר, שמותקן בטלפון של העובד, משתמש בנתוני בלוטות' ו-Wi-Fi, לצד איתותים אחרים, לקבוע את קרבת העובדים זה לזה בבניין של חברה. הוא אינו מתחקה אחרי מיקום של עובד ולא מנתח נתונים מחוץ לעבודה.

אם עובד נמצא חיובי בבדיקת קורונה, מחלקת כוח האדם יכולה להתחבר לפורטל אינטרנט כדי לקבוע מי מהעובדים האחרים עלול להיות בסיכון גבוה או בינוני בהתבסס על קרבתם לעובד הנגוע בכל נקודת זמן מסוימת.

חברות עושות גם יותר בסינון נכנסים ומניעת כניסה מחולים לבניין. כמה מעסיקים שוקלים כעת אם לשגר לעובדים שאלוני בוקר, על איך הם מרגישים, אמר לארי גדאה, המנכ"ל חברת תוכנת מקום העבודה Envoy.

לדבריו, לפחות חברת טכנולוגיה גדולה אחת ביקשה מחברתו לבנו מערכת כזו. התוכנה של Envoy משמשת גם לבדיקת מבקרים במשרד, מעקב אחרי חבילות ורישום חדרי ישיבות, והיא מותקנת ב-14,000 משרדים בארה"ב.

התשובות לשאלונים יכולות לקבוע מי ייכנס למשרד. אלו שמרגישים רע יישלחו הביתה, ועובדים שמגיבים באופן משביע רצון יקבלו קוד סריקה בלובי של המשרד כדי להיכנס.

העובדים יתרגלו?

יש עדיין מעט סטנדרטים מוסכמים לגבי אילו כלים הם יעילים, ואיך צריך להשתמש בהם תוך שמירה על פרטיות היחיד, אומר סטיבן פלדסטין, פרופסור נספח בבואיז סטייט יוניברסיטי, שחוקר מעקב דיגיטלי. "אנחנו קצת במערב הפרוע כאן", הוא אמר. 

כמה עובדים עשויים להתנגד למעקב אחרי מגעים, אולי על ידי כיבוי הטלפונים שלהם כשהם נפגשים עם אחרים, אמר שולץ מ-NYU. המעסים יצטרכו להבהיר לעובדים כאלוש הם עלולים להישלח לבידוד או לחופשה מהמשרד.

חוקי העבודה שמספקים הגנה מפני אפליה על רקע גיל או נכות עדיין תקפים במגפה, ודרישה מעובדים לחשוף מידע רפואי יכולה לחשוף חברה לחבות משפטית, אמרה ג'ניפר מריגן פיי, עורכת דין המתמחה בדיני עבודה במשרד גודווין פרוקטר.

לחברות יש חופש פעולה מסוים במגפה, היא אמרה. הנחיות החזרה לעבודה של הבית הלבן קוראות למעסיקים לאמץ סידורים לעובדים פגיעים, כולל מבוגרים או עם מחלות רקע רציניות. סידור כזה יכול להיות גם המשך עבודה מהבית.

"אם המעסיקים אומרים לאנשים שהם אינם יכולים לחזור לעבודה, או שהם חייבים לחשוף מידע על אם אין להם תסמינים למחלה, אני חושבת שבהחלט נראה לכך התנגשויות משפטיות", אמרה מריגן פיי.

בבניין שלו ברוקפלר סנטר, רכלר מ-RXR מנבא שעובדי משרדים יתרגלו להליכים החדשים, כפי שהם התרגלו לבדיקות הביטחון למבקרים אחרי 11/9. "עם הזמן חלק מהחשש דועך, ואני חושב שאותו הדבר יקרה כעת", הוא אמר. 

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press, Nathan Howard

ארה"ב: מדד הליבה של ההוצאה לצריכה פרטית ירד ל-2.8%, כצפוי

מדד ה-PCE החודשי ירד ל-0.3% לעומת 0.5% בחודש שעבר ● מזרחי טפחות: "אי ההפתעה תומכת להערכתנו בתוואי הפד הנוכחי" ● היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות אירופה ובוול סטריט ● מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8% ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

שר הביטחון יואב גלנט ורה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

רה"מ אישר: ראש השב"כ ייצא לשיחות בקהיר, ראש המוסד לקטאר

צה"ל מאשר: חיסלנו את סגן מפקד יחידת הרקטות והטילים של חיזבאללה ●  גורם אמריקני: ישראל שיתפה עם ארה"ב חלקים מסוימים מהתוכנית ההומניטרית שלה ברפיח  ● בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד