גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מסמך ממשלתי פנימי חושף את הכשלים בטיפול במשבר הקורונה בחברה הערבית

מסמך של המשרד לשוויון חברתי, שהגיע לידי "גלובס", מונה את הכשלים בטיפול ברשויות הערביות בזמן הקורונה ומציע תוכנית ייעודית לסיוע לרשויות אלה

מתחם "היבדק וסע" לבדיקות קורונה / צילום: דוברות מד"א
מתחם "היבדק וסע" לבדיקות קורונה / צילום: דוברות מד"א

מסמך ממשלתי רשמי מודה לראשונה בבעייתיות הרבה של הטיפול בחברה הערבית בימי הקורונה. הוא חושף מחדלי הסברה, הנגשת מידע, העדר תרגום לערבית, והקצאת משאבים ותקנים בריאותיים ואחרים לחברה הערבית. המסמך שהוכן במשרד לשוויון חברתי והוגש למטה לביטחון לאומי מפרט את הכשלים, וקורא לגבש תוכנית סיוע ייחודית לרשויות הערביות, אשר שובתות בימים אלה על רקע דרישתן לתקציבי סיוע. המסמך מעניק גיבוי לדרישה הזו של ראשי הרשויות. הוא יעלה לדיון במטה לביטחון לאומי, לקבלת המלצות שיוגשו לראש הממשלה.

תחנות היבדק וסע הוקמו באיחור

במסמך מפורטים כשלי ההסברה לחברה הערבית בראשית התפרצות הקורונה. לפי המסמך, בתחילת המשבר ניכרו פערי הסברה בחומרים ובתכנים המותאמים לחברה הערבית. פערים אלה נסגרו רק לאחר פעילות מאומצת עם מטה ההסברה במשרד רה"מ ובמשרד הבריאות.

בין השאר מסלוליהם של חולים שנדבקו פורסמו באיחור, וכך נדחתה כניסתו לבידוד של מי שבא עמם במגע. גם כשפורסמו הנחיות לחברה הערבית, ניכרו פערים תרבותיים בהסברה - למשל, תמונות שאינן מותאמות לחברה הערבית בישראל, שימוש בניב לא מקומי וכדומה.

במסמך נאמר כי הנוכחות הדלה של מגן דוד אדום ביישובי החברה הערבית השפיעה על יכולת ביצוע בדיקות הקורונה, שכן מד"א קיבלה את האחריות לביצוע הבדיקות בקהילה ממשרד הבריאות. הדבר גרם לעיכוב של ממש בקיום בדיקות בחברה הערבית ורק לאחר שבועות מפרוץ המגפה, בעקבות פעילות המשרד לשוויון חברתי, וכן פעילות של אישי ציבור מהחברה הערבית, הורה משרד הבריאות על פריסת תחנות "היבדק וסע" ברשויות אלו ובכך עלה מספר הבדיקות באופן ניכר.

בתחום הרווחה, לאור הנתונים הסוציו-אקונומיים הנוגעים לאבטלה, עוני ואלימות, משבר הקורונה הצריך התערבות ממשלתית משמעותית בתחום הרווחה וחלוקת סלי המזון. אלא שבתחילת המשבר לא חולקו סלי מזון כלל בחברה הערבית, והרשויות המקומיות נשאו בנטל של הסיוע הזה, שהדרישה לו גברה והלכה בשל עצירת הפעילות הכלכלית. שיעור האבטלה בישובים הערביים עלה מ כ-25 אלף דורשי עבודה ליותר מ-175 אלף, ומטה לחמן של משפחות רבות נכרת. רק לאחר המלצת הרשות לפיתוח כלכלי, הוחל בחלוקת מזון בחברה הערבית וכיום מחולקות לאזרחים ותיקים בחברה הערבית 22 אלף מנות מזון מדי שבוע. המסמך מראה כי היה צורך בהתאמה לחברה הערבית הן בסוג המזון והן בדרכי האספקה והשימוש בספקים מקומיים לשם כך.

ההיערכות לחירום ביישובים הערביים לוקה בחסר מבסיסה, ובין השאר היה מחסור בציוד בסיסי ברשויות (כדוגמת מחשבים ניידים לעובדים חיוניים או פתרונות לעבודה מרחוק, ציוד מיגון בסיסי וכדומה) ומעל לכול, היעדר מוקד עירוני ברשויות רבות ובכך חוסר יכולת למתן מענה ראשותי לתושבים. בשל כך נדרשו ברשויות המקומיות לאלתר פתרונות זמניים, ללא תקציב, אמצעים טכנולוגיים ומיומנויות בסיסיות הרלוונטיות לתפעול אופרציה מסוג זה. החסר הזה מולא בחלקו מתרומות של ארגונים יהודיים מארצות הברית ובחלקו מהקרן החדשה לישראל. הממשלה הצטרפה לכך רק מאוחר יותר.

המסמך מתריע כי שירותים ממשלתיים רבים אינם מונגשים לחברה הערבית וניתנים בשפה העברית בלבד. כך למשל הטפסים המקוונים הנדרשים לקבלת דמי אבטלה אינם מתורגמים לשפה הערבית ויוצרים עיכוב בשליחתם בשל הצורך בתרגום. בוועד ראשי הרשויות הערביות אומרים כי בשל מחסום השפה, נמנעים מובטלים וגם עצמאיים להגיש את הבקשות למענקים ולדמי האבטלה.

בתחום החינוך המסמך מתאר תמונת מצב קשה ולפיה רוב התלמידים בחברה הערבית לא קיבלו כלל או התקשו מאוד לקבל את פתרון הלמידה מרחוק בשל היעדרם של מחשבים ביתיים או כלים טכנולוגיים אחרים ללמידה מרחוק. כך גם היכולת המועטה יותר של ההורים והמורים לעבודה עם אמצעים טכנולוגיים פגעה ביעילותה של שיטת למידה זו. אבל זה לא הכול, המסמך מראה כי חומרי לימוד רבים הפתוחים לקהל הרחב ברשת ובטלוויזיה אינם מותאמים לחברה הערבית ומפורסמים בעברית בלבד. עובדה המשפיעה על העמקת הפערים הלימודיים הקיימים גם כך בין החברה היהודית לחברה הערבית.

לפי הערכות המל"ג, המופיעות במסמך, במשבר הקורונה חלה עלייה בפערים בין סטודנטים יהודים לערבים, וזאת בשל העדר של יכולות מחשוב וחיבור יעיל לרשת האינטרנט, הפוגעים ביכולת הלמידה המקוונת: מחסור במחשבים ניידים או נייחים, ותשתית טכנולוגית ירודה.

לפי המסמך, תשתית האינטרנט ביישובים אינה עומדת בעומס הנוכחי והיו ניתוקים רבים בשל השימוש הגובר במהלך המשבר בתשתית זו. ביישובים מסוימים קיימות שתי רשתות תקשורת, בזק והוט, ובישובים מסוימים קיימת רק אחת משתי הרשתות, שם ניכר עומס גדול יותר. באופן כללי עולה החשש כי רוחב הפס ביישובים רבים בחברה הערבית קטן יותר מאשר ביישובים שאינם פריפריאליים, וכאמור יש לכך השפעה ישירה על יכולת השימוש בתשתיות האינטרנט. כמו כן יש העדר פריסה סלולרית בחלק מהיישובים - וכך יש מעט תקשורת נתונים. צירוף הדברים משפיע ישירות על יכולת הלמידה המקוונת ועל תפקוד הרשויות המקומיות באופן כללי. המסמך מתריע עוד כי בנוסף, סטודנטים ערבים רבים לא זכאים לקבלת דמי אבטלה בשל גילם בצעיר והקושי הכלכלי הנובע מהיעדר הכנסה לצד המשך תשלום ללימודים האקדמיים, דבר העלול להגדיל את אחוזי הנשירה מהלימודים בקרב סטודנטים אלה.

ראשי הרשויות הערבים זוכים במסמך לציון לשבח על תפקודם בתנאים הקשים, ועל יכולתם לשתף פעולה עם גורמי הממשל שנכנסו לסייע.

ארנונה: יותר ממשקי בית ופחות מעסקים

המשרד לשוויון חברתי דורש במסמך לבצע תוכנית ייעודית לרשויות הערביות, ובה בין השאר: תקציבים לרשויות המקומיות הן בהעברת מענקי איזון מוקדמים ובתקציבים ממשלתיים אחרים והן ביצירת מודל שיפוי ארנונה ייעודי לרשויות אלה המתבססות על ארנונה ממשקי בית ופחות מעסקים.

כן מוצע לבטל את ההתניה למענקים בשיעור גביית ארנונה, שכן בתקופה זו פסקה הגבייה כמעט לחלוטין. המסמך מציע לסייע לרשויות בהכנת תוכניות עבודה ותקציב מותאם עד סוף השנה, כולל זיהוי פערים תקציביים ואף יצירת קרן לצמצום פערים שתעניק מענה דיפרנציאלי.

עוד במסמך, דרישה לתימרוץ גדול יותר של מעסיקים הקולטים עובדים והמחזירים עובדים מחל"ת באמצעות הגדלת שיעור ההשתתפות במענק המדינה ל-40% מעלות השכר לעובד ולמשך 48 חודשים; הקטנת המינימום הנדרש לקבלת המענק לאחר גיוס שניים או שלושה עובדים (ולא רק לאחר גיוס חמישה עובדים); ומתן מענק למעסיק המחזיר עובדים מחל"ת תוך עד שלושה חודשים, בגובה 50% מהשכר ולתקופה שנעה בין 6 חודשים ועד שנה.

המסמך מציע הנגשת והגדלת הסיוע לעסקים הקטנים והבינוניים בחברה הערבית. עד כה רק 3% מהבקשות לאשראי ומענקים שאושרו הן מהחברה הערבית. ההצעה עוסקת בהגמשת תנאים - מתן אפשרות לקבלת הלוואות על בסיס דוחות עתידיים, מתן כלים והכשרות לעצמאים ולבעלי עסקים קטנים להתמודדות עם השינויים הצפויים בשוק ובענפי תעסוקה ועוד.

בתחום הבריאות מציע המשרד לשוויון חברתי להגדיל את פריסת מגן דוד אדום ביישובים הערביים, להרחיב את שירותי קופות החולים ולסייע לבתי החולים בנצרת לפתח מחלקות ושירותים המיועדים לטפל במגפות.

בתחום החינוך ההמלצות הן ברמה הטכנולוגית תשתיתית - להתאים את היישובים הערבים לרמה הכלל ישראלית, לתגבר את בתי הספר במחשבים ובטכנולוגיות ולהכשיר את המורים ללמידה טכנולוגית. 

ממשרד הבריאות לא התקבלה תגובה.

הכשלים בטיפול במשבר

● מסלולי חולים שנדבקו פורסמו באיחור, וכך נדחתה כניסתו לבידוד של מי שבא עמם במגע
● מיעוט בדיקות בקרב החברה הערבית בשל הנוכחות הדלה של מגן דוד אדום ביישובים
● בתחילת המשבר לא חולקו סלי מזון כלל
● שירותים ממשלתיים רבים ניתנים בעברית בלבד
● פערים במחשוב ובתשתית האינטרנט מעמיקים את הפערים בלמידה מקוונת

מה מציעה תוכנית הסיוע

● לבטל את ההתניה למענקים בשיעור גביית ארנונה
● להעלות את התמריצים למעסיקים להחזיר עובדים לעבודה
● להנגיש ולהגדיל את הסיוע לעסקים הקטנים והבינוניים
● להגדיל את פריסת מגן דוד אדום ביישובים ולהרחיב את שירותי קופות החולים
● להתאים את רמת תשתיות האינטרנט לרמה הכלל ישראלית, לתגבר את בתי הספר במחשבים ולהכשיר מורים ללמידה טכנולוגית

עוד כתבות

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מהצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

ציור הקיר להחזרת החטופים, ובהם אלמוג מאיר ג'אן / צילום: באדיבות משפחת מאיר

עדויות מהשבי: "חיילים עוברים עינויים, מורעבים בכלובים"

משפחות החיילים החטופים לפני הפגישה עם נתניהו: "גורמי הביטחון הפחידו אותנו" • פיגוע ירי בבקעת הירדן: מחבל פתח באש לעבר רכבים שנסעו בכביש 90 מצפון ליריחו, בן 30 נפצע בינוני • ירי רקטי לעבר גורן, גרנות הגליל וראש הנקרה • דיווחים פלסטיניים: צה"ל תוקף בצפון הרצועה ובמקביל פועל באיו"ש • סנטקום: השמדנו 4 כטב"מים ארוכי-טווח של החות'ים • עדכונים שוטפים

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

החברה שביטלה עסקת רכישת דירות ב־97 מיליון שקל והשיא של רפאל

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: רפאל מסכמת שנה עם שיא בהכנסות ובצבר ההזמנות, הרווח של מיטרוניקס בירידה ומשק אנרגיה עברה לרווח של 1.6 מיליון שקל בזכות פרויקט יכיני, אזורים Living ביטלה רכישת 48 דירות בפרויקט בבני ברק וחברת הביטוח איילון עברה לרווח ● מדור חדש

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

אחרי שהפסידה 1.6 מיליארד שקל בשלוש שנים - פתאל חזרה לרווח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

"נעביר את ההתייקרויות ללקוחות": בדיפלומט מזהירים מאפשרות של העלאות מחירים

יבואנית המזון והטואלטיקה פרסמה את תוצאותיה לשנת 2023 ולרבעון האחרון והציגה צמיחה בהיקפי הפעילות בישראל וכן בפעילותה העולמית ● למרות זאת - החברה הזהירה, שוב, מפני אפשרות להעלאת מחירים בהמשך השנה

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: רונן חורש

האוצר על הצעת משרד הבינוי לעזור לקבלנים: "לא ישימה בעליל"

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון יהודה מורגנשטרן אמר כי יבוצע פיילוט לסיוע לקבלנים שיאחרו במסירת דירה בשל המלחמה, תחילה בשלוש ערים - בשדרות, בקריית שמונה ובשלומי • מנכ"ל האוצר הייזלר: "לא מכיר את ההצעה"

מטולה בחודש האחרון / צילום: Reuters, Raphael Gotheil

הצפון בוער, היישובים ריקים - והממשלה "מנותקת קשר"

ראשי הרשויות בצפון דוחפים כבר זמן רב להקמת מנהלת מסודרת, בדומה למינהלת "תקומה" בעוטף עזה - אך גורמים המעורים בנושא אומרים: "זה לא על הפרק" ● בינתיים המלחמה נמשכת, והמציאות בצפון בלתי אפשרית

עדי, עפרה ועירית שטראוס / צילום: אוסף פרטי

ילדיו של מיכאל שטראוס מוכרים מניות של החברה ב-327 מיליון שקל

שלושת ילדיו של מיכאל שטראוס, עפרה, עדי ועירית, מוכרים כ-4% ממניות שטראוס ● המכירה מגיעה לאחר שביולי אשתקד רכשו השלושה 24% מהקבוצה מילדיה של רעיה שטראוס בן דרור, אחותו של מיכאל

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

עו''ד ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: עידן גרוס

רשות ניירות ערך הטילה עיצום בסך 700 אלף שקל על אי.בי.אי

העיצום, שהוטל בגין הפרות חוק איסור הלבנת הון, הוא הגבוה ביותר שהוטל לפי חוק זה על מפוקח של רשות ניירות ערך בשנים האחרונות ● אי.בי.אי בתגובה: "ב-2018, התקופה אליה מתייחס דוח הרשות, תחום המטבעות הדיגיטליים היה עדיין חדשני, ולא הייתה כל רגולציה שהסדירה את הנושא"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות; אנבידיה צללה בכ-3%

הנאסד"ק עלה ב-0.5% ● מדד דאקס עלה ב-0.5%, הקאק ירד ב-0.3% ● גולדמן סאקס: לשוק המניות בארה"ב יש אפסייד מוגבל ● נובוקיור וסייברוואן מזנקות בטרום מסחר ● ערב הפסחא, מחירי הקקאו בשיא כל הזמנים, מה זה אומר לגבי יצרניות הממתקים הגדולות ומחירי השוקולד?

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

גל בר-דעה, מנכ''ל וואן זירו / צילום: איל יצהר

הבנק הדיגיטלי כבר שרף כ-800 מיליון שקל; המנכ"ל: "המשקיעים ימשיכו לתמוך"

לוואן זירו כבר יש כ-100 אלף לקוחות והמנכ"ל גל בר דעה מעריך כי "נהפוך לרווחיים כשנגיע ל-200 אלף לקוחות" ● את 2023 סיים הבנק של אמנון שעשוע עם הפסד של 357 מיליון שקל, אך בר דעה אופטימי:  "ההכנסה מלקוח יותר גבוהה ממה שחשבנו. אם נמשיך כך ונגביר פעילות אנחנו על דרך המלך"

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מגמה מעורבת בתל אביב; חברה לישראל קופצת ב-3%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.6% ות"א 90 נסחר סביב רמות הבסיס ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025" ● טסלה ממשיכה במומנטום השלילי לאחר שבמורגן סטנלי הורידו את תחזית המכירות של החברה

ארגון הטרור שהצטרף לחזית נגד ישראל, והדרישה של גרמניה מאזרחים חדשים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארגון הטרור הסוני "הקבוצה האסלאמית" מצטרף לחיזבאללה בשל המלחמה בעזה, הקואליציה נגד החות'ים לא עומדת במשימה ובגרמניה דורשים מאזרחים חדשים לענות על שאלות על ישראל ● כותרות העיתונים בעולם 

הכפר פטריצ'ה באיטליה. ראש העיר מנסה למכור בתים באירו / צילום: Shutterstock

באיטליה מנסים למכור בתים באירו אחד. אז למה זה לא עובד?

ראשי עיירות קטנות באיטליה, שהתרוקנו מתושבים בשל מגמת עיור ארוכת־שנים, מציעים בתים למכירה באירו אחד בלבד, כאשר עלות השיפוץ מוטלת על הקונה ● התקשורת האמריקאית רווייה בסיפורים על בתים עתיקים שעברו שיפוץ והפכו לבתי נופש משפחתיים, אך בפועל, עסקי "הבתים באירו" עומדים בפני חסמים רבים