גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"העולם החדש שאחרי הקורונה יהיה יותר דיגיטלי ופחות גלובלי"

מארק אנדרסן, מומחה מאקרו כלכלה ומנהל תחום הקצאת נכסים גלובליים במשרד מנהל ההשקעות הראשי של UBS: "שוק הנפט יגיע לאיזון ברבעון השלישי, והביקוש יעלה על ההיצע ברבעון הרביעי" ● "הזהב יעלה ל-1,800 דולר במהלך החודשים הבאים"

מארק אנדרסן, מנהל תחום הקצאת נכסים גלובליים במשרד מנהל ההשקעות הראשי של UBS / צילום: רונן מחלב
מארק אנדרסן, מנהל תחום הקצאת נכסים גלובליים במשרד מנהל ההשקעות הראשי של UBS / צילום: רונן מחלב

עכשיו, כשהעולם כולו נמצאת בתהליך הדרגתי וזהיר של חזרה לשגרה תחת החשש הגדול מהתפרצות נוספת של נגיף הקורונה, משקיעים רבים שואלים את עצמם כיצד תיראה בעתיד ה"שגרה החדשה" ומהן הזדמנויות ההשקעה הטובות ביותר בסביבה הנוכחית. 

"בתרחיש המרכזי שלנו, אם יהיו גלים נוספים של הדבקות, יהיה צורך להטיל שוב, לסירוגין, מגבלות במהלך שנת 2020, כך שהפעילות הכלכלית תחזור למצבה הנורמלי לאורך זמן החל מדצמבר 2020. אולם ההתקדמות ביכולת הבלימה וטיפולים תרופתיים שנראים מבטיחים, מעודדים במידת מה, וייתכן שנוכל לראות חזרה מהירה יותר לרמות פעילות נורמליות יותר". כך אומר מארק אנדרסן, מומחה מאקרו כלכלה ומנהל תחום הקצאת נכסים גלובליים במשרד מנהל ההשקעות הראשי של UBS Global Wealth Management, בראיון ל"גלובס". 

איפה מומלץ להשקיע כיום ?

"בשלב זה אנו מוצאים ערך בעיקר בשווקי האשראי, לרבות אג"ח מדורגות  (Investment-grade), אג"ח בארה"ב עם תשואה גבוהה ואג"ח של מדינות מתפתחות. קובעי מדיניות פעלו באגרסיביות כדי למנוע את התפשטות ההחרפה וההידוק של התנאים הפיננסיים. אנו סבורים שהתגובה המהירה של קובעי המדיניות הייתה מקיפה מספיק כדי לסייע לחברות שהיו כלכליות לפני המגפה להימנע ממצב שבו בעיות נזילות הופכות לבעיות חדלות פירעון ולכן תמכו בעיקר בתחום האשראי".

"למרות שסיכוני נזילות כבר תומחרו במידה רבה לאחר הודעת הריבית של הפד בסוף מרץ, מרווחי אשראי קיימים עדיין ומשקפים ירידה חדה בפעילות הכלכלית וברווחים. בשעה שהכלכלה העולמית תתאושש במחצית השנייה של השנה והנראות לקראת 2021 גוברת, אנו צופים כי מרווחי האשראי יתמחרו את השיפור הזה עד לסוף השנה. בדומה לכך, אנו סבורים כי מחירי המניות יעלו ב-12 החודשים הבאים עם השיפור במומנטום הכלכלי במחצית השנייה של השנה, כי שיעורי הריבית יישארו נמוכים וכן מכיוון שהחיפוש אחר תשואה מוביל את הכסף חזרה לעולם המניות".

כיצד ישתנה העולם שלאחר הקורונה ואילו מגמות ארוכות טווח ייהנו מכך?

"העולם שלאחר המשבר יהיה שקוע בחובות גדולים יותר, הוא יהיה פחות גלובלי ויותר דיגיטלי. רמות החוב יהיו הרבה יותר גבוהות בסוף המשבר הנוכחי. תמונת ההוצאה הפיסקלית המדויקת טרם התבהרה, אך לפי האומדנים הנוכחיים שלנו, חובות ריבוניים יגדלו ב-15-25 נקודות האחוז מהתוצר עד לסוף 2021 לעומת סוף 2019 ברוב מדינות אירופה ובארה"ב. ממשלות שונות יממנו את החוב בצורה שונה, אך באופן כללי, אנו צופים שזה יביא לעלייה במסים, דיכוי פיננסי ועלייה מתונה באינפלציה. כמו כן, אנו סבורים כי מבחינת מבנה, העולם יהיה פחות גלובלי כתוצאה מהתגברות הפופוליזם והפרוטקציוניזם ויותר לוקלי, על מנת להגביר את הביטחון בשרשראות האספקה. לבסוף, העולם ככל הנראה יהפוך לדיגיטלי יותר. צעדי הסגר אילצו צרכנים ועסקים רבים לשנות באופן מהותי את האופן שבו הם קונים ומוכרים סחורות ושירותים.

"אימוץ נרחב יותר של טכנולוגיות דיגיטליות יועיל למסחר האלקטרוני ולשירותי הפינטק, ואילו חברות העוסקות באוטומציה ורובוטיקה יחוו עלייה בביקוש מכיוון שמדינות שבהן השכר גבוה ישקיעו בשרשראות אספקה מקומיות. מוקד נוסף הוא האופן שבו טכנולוגיה יכולה לתמוך בשיפור שירותי הבריאות והגברת יעילותם. אנו סבורים כי הדבר עשוי להגביר את המיקוד בטכנולוגיות בתחום הבריאות (HealthTech) בפרט, עם ביקוש גובר בתחומים כמו מחשוב בבריאות, חדשנות פורצת דרך בתחומים כמו טלרפואה, כמו גם תוכנות העוסקות בבריאות האוכלוסייה ופיתוחים בטיפולים רפואיים, לדוגמה - טיפולים גנטיים ואונקולוגיה".

"מחיר הזהב יעלה ל-1,800 דולר לאונקיה במהלך החודשים הבאים"

מה דעתך על השקעה בנפט?

"התחזית לשנה הזאת ולשנה הבאה מסבירה פנים לנפט: הביקוש יעלה עם התאוששות הכלכלה העולמית, בפרט עם הסרת המגבלות על נסיעות החל מחודש מאי, והיקף ההפקה יירד בשל רמת המחירים הנמוכה כעת והקיצוצים בהוצאות ההון שנקטו יצרניות הנפט והגז. לכן אנו צופים כי שוק הנפט יגיע לאיזון ברבעון השלישי, וכי הביקוש יעלה על ההיצע ברבעון הרביעי וכן כי נפט מסוג ברנט יתאושש למחיר של 43 דולר לחבית עד לסוף השנה ו-55 דולר לחבית עד לאמצע 2021. בשל מחירי האנרגיה הנמוכים של היום, אנו נשאלים לעתים קרובות האם הגיע הזמן להשקיע בסחורות יסוד בתחום האנרגיה, כמו למשל - בנפט גולמי. למרות שדומה כי נקודת הפיתול קרובה, היינו אומרים שהדרך הטובה ביותר לתאר את הסביבה הנוכחית היא "תמיד הכי חשוך לפני עלות השחר".

"כאשר מלאי הנפט עדיין הולך וגדל, מחירי הנפט הגולמי נותרו פגיעים לירידות נוספות. בשונה ממניות אנרגיה, המתומחרות בגין שינויים מהותיים צפויים, מחירי סחורות האנרגיה משקפים את מצב השוק הנוכחי, שבו ההיצע עצום. ישנו הבדל גדול נוסף בהשוואה להשקעה במניות. בעוד שמשקיעי מניות אינם חווים הפסד בסביבה שבה מחיר המניות יציב, משקיע בסחורת יסוד בתחום האנרגיה - למשל, בנפט גולמי - כן יחווה הפסד אם העקומה נמצאת בשיפוע עולה כפי שהיא כיום. הדבר נובע מכך שחוזים לרכישות עתידיות נמכרים לפני מועד פקיעתם כדי להימנע ממסירה פיזית של נכס הבסיס, וההון מושקע מחדש בחוזה הבא. התוצאה היא מה שמכונה "roll loss" (ההפסד הנובע מקניית החוזה של החודש הבא במחיר גבוה יותר). מסיבות אלו, איננו ממליצים על פוזיציה ארוכה על הנפט הגולמי".

מה בנוגע לזהב?

נכסים ריאליים כמו זהב אמורים להמשיך וליהנות מהתמריצים המוניטריים האגרסיביים של בנקים מרכזיים מובילים. אנו צופים כי מחיר הזהב יעלה ל-1,800 דולר לאונקיה במהלך החודשים הבאים. תרחיש הבסיס שלנו עדיין גורס שהצמיחה הכלכלית אמנם תתאושש במחצית השנייה של השנה, אך תגובה מוניטרית אגרסיבית יותר במטרה לאושש את הכלכלה הגלובלית תדחוף את הזהב לטווח של 1,900-2,000 דולר לאונקיה המעיד על הסיכונים. בטווח הארוך יותר, אנו סבורים כי רוב הסיכויים שהזהב יהפוך ליותר רלוונטי בתיקי ההשקעה שלנו, בשל הרגישות הגבוהה לפיחות בדולר, רמות החוב הגבוהות של הציבור, דיכוי פיננסי וסיכונים גיאופוליטיים. הצורך בחלופות גיוון לאג"ח באיכות גבוהה, בשל הריביות הריאליות הנמוכות היסטורית, תומך גם הוא בהשקעה בזהב".

מה לגבי אנרגיה מתחדשת - האם מגפת הקורונה וירידת מחירי הנפט יפסיקו את ההשקעות באנרגיה מתחדשת?

"להפך, אני חושב שהמשבר הנוכחי יכול דווקא לתמוך במגמת המעבר למקורות אנרגיה מתחדשת. מדיניות של ניטרליות אקלימית והגברת השימוש היעיל במשאבים יישארו במקום גבוה בסדר היום של מדינות וחברות מסחריות, בפרט באיחוד האירופי, השואף לניטרליות פחמנית עד שנת 2050 ("העסקה הירוקה" - green deal). כמו כן, כדי להמריץ את הפעילות הכלכלית, ממשלות באירופה עשויות לשקול את הגברת התמיכה בהשקעות גבוהות יותר בתשתיות. ממשלות יתמקדו כעת בשלושה תחומי תשתית עיקריים אשר יעזרו להקטין את פליטות הפחמן: אנרגיות מתחדשות, 5G ותחבורת רכבות ציבורית.

"בראייה לטווח ארוך, אנו לא צופים שמחירי הנפט הגולמי הנמוכים ישפיעו במידה ניכרת על צמיחת האנרגיות המתחדשות ברחבי העולם, במיוחד במדינות המפותחות, שבהן השימוש בנפט גולמי לייצור חשמל מוגבל (באירופה מיוצר רק 1% מהחשמל על ידי תחנות כוח הפועלות בנפט). חשוב לזכור כי עלויות ההפקה של אנרגיות מתחדשות - הן באמצעות הרוח והן אנרגיה סולארית - המשיכו לרדת והן בדרך כלל תחרותיות לעומת דלק פוסילי בעל עלות הייצור הנמוכה ביותר כיום - גז טבעי. במדינות שבהן תוצאות לוואי של ייצור, כמו פליטת פחמן, מתומחרות בעלות הייצור הכוללת, היתרונות של אנרגיות מתחדשות גדולות עוד יותר. לראיה, ראוי לקחת בחשבון כי ב-2015-2016 - הפעם האחרונה בה חלה ירידה חדה במחירי הנפט - נמשכה הצמיחה בתחום ייצור האנרגיות המתחדשות לאורך התקופה כולה".

"מחירי הנפט הנמוכים הם בראש ובראשונה אתגר עצום עבור מה שמכונה חברות "הנפט הגדולות ("Big Oil"). עליהן למצוא הזדמנויות עסקיות חדשות בגלל האיום על עצם המבנה שלהן. חברות הנפט הגדולות של אירופה קטנו במהלך הזמן והיקפן דומה כיום לזה של חברות האנרגיה המתחדשות באירופה וקטן מאלה של חברות האנרגיה המתחדשת בארצות הברית. אנו צופים שהם יגדילו את השקעותיהן בטכנולוגיות רוח ימיות".

עוד כתבות

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט