גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשנות: אמריקה נגד "המפלגה הקומוניסטית של סין"

פתאום, 50 שנה לאחר שהאידיאולוגיה נשלחה אל פינה רחוקה, ארה״ב מגלה שהסכסוך שלה עם סין הוא בעצם מאבק בין העולם החופשי לדיקטטורה הגדולה ביותר עלי אדמות ● האם זה גילוי זמני של ימי בחירות בארה״ב, או שעצם ההגדרה של היחסים בין מעצמות העל עומדת להשתנות?

מזכיר המדינה פומפאו (מימין) והנשיא טראמפ (משמאל) בתדרוך בבית הלבן / צילום: Evan Vucci, Associated Press
מזכיר המדינה פומפאו (מימין) והנשיא טראמפ (משמאל) בתדרוך בבית הלבן / צילום: Evan Vucci, Associated Press

ההרעה ביחסי ארה״ב־סין מקבלת ביטויים כמעט יומיים בשבועות האחרונים. בפעם הראשונה מאז עליית דונלד טראמפ לשלטון, ההרעה הזו נצבעת בצבעים אידיאולוגיים.

עד הזמן האחרון, במשך רוב נשיאותו, טראמפ התלונן על סין בלשון של סטטיסטיקות על מאזני־סחר. בחודשים האחרונים נוספו תלונותיו על טיפולה של סין בנגיף הקורונה. אידיאולוגיה נעדרה מן הרטוריקה שלו.

אבל גם אם הצבעים האידיאולוגיים הם חדשים בשביל ממשל טראמפ, אין הם חדשים כלל בשביל מפלגתו. האגף השמרני, הדומיננטי, של המפלגה הרפובליקאית היה תמיד אנטי-קומוניסטי. ביקורת על משטרה הפנימי של סין, על הגבלת חופש הדיבור וההתארגנות בתחומיה, על רדיפה שיטתית של כנסיות נוצריות, ועל התנכלות לחרויותיה של הונג קונג היו לחם חוקו של הימין האמריקאי מאז ומעולם, זאת אומרת מאז תפסו הקומוניסטים את השלטון וכוננו את רודנותם, ב־1949.

טראמפ אמנם נקט קו אנטי־סיני חריף במערכת הבחירות שלו ב־2016, אבל לקו הזה לא היה כל קשר להסתייגויות הקלאסיות של הימין הרפובליקאי. הוא תקף את התנהלותה של סין בענייני סחר, השקעות זרות וקניין רוחני. העסיקה אותו ״השורה התחתונה״, כאן כבכל עניין אחר.

חירותם הפוליטית של הסינים לא עניינה אותו, ממש כפי שחירותם הפוליטית של הרוסים, או המצרים, או הסעודים אינה מעניינת אותו. הוא מייצג אסכולה אמריקאית ישנה, שכרוכים בה דחפים בדלניים בסיסיים ואינטרס עצמי. הדגש על זכויות אדם, שנוסף למדיניות החוץ האמריקאית מסוף שנות ה־70 ואילך, מעולם לא דיבר אל לבו.

״תחילה, הנה עובדות יסוד״

הנה כי כן, משהו משתנה עכשיו. את מהלך השינוי, לפחות במישור הרטורי, מוביל מזכיר המדינה מייק פומפיאו. הוא חוזר ותוקף לא סתם את סין, אלא, בהדגשה יתרה, את ״המפלגה הקומוניסטית של סין״.

זה לכאורה אמצעי להבחין בין 1.4 מיליארד סינים לבין אוליגרכיה מפלגתית קטנה ולא־נבחרת המנהלת את חייהם. אבל המפלגה הקומוניסטית של סין היא כנראה ארגון החברים הגדול ביותר בעולם (90 מיליון ב־2018). את שימוש הלשון הזה צריך להבין ככפירה בעצם הלגיטימיות של המשטר.

ביום ד׳ שעבר, פומפיאו דיבר בתדרוך לעיתונאים על ״קריאת התיגר של המפלגה הקומוניסטית של סין״.

״תחילה״, הוא אמר, ״הנה עובדות היסוד. מאז 1949 מנהל את סין משטר קומוניסטי ברוטלי וסמכותני. במשך כמה עשורים חשבנו, כי המשטר יסגל לעצמו צביון הקרוב אלינו באמצעות סחר, קשרים מדעיים, שיחור (outreach) דיפלומטי, התרת כניסתם לארגון הסחר העולמי. זה לא קרה.

״אנחנו המעטנו עד מאוד מחומרת איבתה הרעיונית והמדינית של בייג׳ינג לארצות החופשיות. העולם כולו מתוודע עכשיו אל העובדה הזו״.

״הבחירות שבחרה המפלגה״

להלן ציטט פומפיאו סקר דעת קהל ״חדש״ של מרכז פיו (Pew) בוושינגטון, אשר הראה כי 66% מן האמריקאים רואים את סין בעין רעה. למעשה, הסקר נעשה עוד בחודש מרץ, אבל הדעת נותנת שמאז, אם בכלל, גברה עוד יותר השלילה.

״זו תוצאת הבחירות שבחרה המפלגה הקומוניסטית של סין״, הסביר פומפיאו, והבחירות האלה ״מושפעות מאופיו של המשטר. והאופי הזה אינו חדש״.

חדש לעומת זאת הוא נגיף הקורונה. טיפולו של המשטר בהתפרצות הנגיף ״האיצה אצלנו התפתחות הבנה מציאותית יותר של סין הקומוניסטית״.

ולהלן הוא העלה את הטמפרטורה לפחות במעלה אחת נוספת. ״המפלגה בחרה להרוס מדגמים חיים של הנגיף במקום להתחלק בהם, או לבקש מאיתנו לסייע בשמירתם״.

״סין מוסיפה למנוע חוקרים מלהיכנס למתקניה הרלוונטיים, מוסיפה למנוע בדיקה של מדגמי נגיף חיים, מוסיפה לצנזר כל דיון במגפה בתוך סין, ועוד הרבה יותר מזה".

הוא הגיב בביטול על ההודעה שסין תתרום שני מיליארד דולר למערכה הבינלאומית נגד הנגיף. הבה נשווה את הסכום הזה למחיר שסין ״כפתה על העולם״, הוא הציע, ועמד ומנה את מספר המתים בארה״ב (״90,000״. אתמול כבר התקרב המספר ל-99,000); 36 מיליון אמריקאים איבדו את מקומות העבודה שלהם (מאז המספר עלה ל־39 מיליון); 300 אלף מתים בכל רחבי העולם (למעשה, 343 אלף); הנזק הכספי הכולל עומד על תשעה טריליון (9,000 מיליארד) דולר, וזו תוצאה של ״כישלונות המפלגה הקומוניסטית של סין״, הטעים פומפיאו.

התשובה הקלה ביותר

מה שיכנע את דונלד טראמפ להקנות צלילים אידיאולוגיים למשבר עם סין? התשובה הקלה ביותר היא צרכיו האלקטורליים.

טראמפ כמובן אינו אשם שנגיף קורונה חדש הופיע בשוק חקלאים בווהאן בסתיו שעבר. אבל באופן בלתי נמנע הוא נושא באחריות להתנהלות ממשלו. הטלת האשמה על סין תקל עליו לטעון שארה״ב נפלה קורבן למזימה, או למחדל, של מישהו אחר.

קצת קשה להאמין בכנות התפנית האידיאולוגית, לפחות עד כמה שהדברים נוגעים לטראמפ עצמו. קל להאמין בה, כשהדברים נוגעים לפומפיאו, פוליטיקאי מן הימין הנוצרי הקשוח של המפלגה, ציר קונגרס לשעבר, שבגיל 56 עדיין לא ויתר על עתיד פוליטי. הוא עשוי להתמודד על מושב בסנאט, ואין זה בלתי סביר כלל שהוא מהרהר בבית הלבן עצמו, אולי ב־2024.

הסינים חורקים שיניים. כלי התקשורת שלהם, שאינם נהנים משום דרגה של עצמאות, מגדפים את פומפיאו. בזמן האחרון הם התחילו גם לתקוף את טראמפ.

אבל, למרבה העניין, צדדים מעשיים של יחסי סין־ארה״ב נמשכים. הסינים אומרים שהם מתכוונים לעמוד בדיבורם, ולרכוש מוצרים חקלאיים אמריקאיים בשווי של 200 מיליארד דולר, כפי שהבטיחו לפני שהחמיר משבר הקורונה. מאחר ששיקולי סחר הנחו את יחסו של טראמפ אל סין מלכתחילה, יש לסינים סיבה לקוות שאם ינצח בבחירות, טראמפ יתעשת ויחזור ויכונן את היחסים על בסיס של אינטרסים הדדיים, לא של העדפות אידיאולוגיות.

האוסטרלים, הסינים ו־90 המיליארד

האומנם הם צודקים? התרגלנו להניח בחודשים האחרונים, שסיום המשבר הרפואי לא יחזיר את העולם אוטומטית אל משבצת הפתיחה בכל כך הרבה מובנים: כלכליים, חברתיים ופוליטיים. גם היחסים עם סין לא ימהרו ויאותחלו. משקע עמוק של חשד כלפי סין קונה שביתה בשורה של דמוקרטיות מערביות.

פומפיאו דיבר בשבוע שעבר בייחוד על אוסטרליה. שגשוגה תלוי בשוק הסיני. שליש מסך כל היצוא האוסטרלי מופנה אל סין, כמעט 90 מיליארד דולר (של ארה״ב) בשנה. סין קונה את אוצרות הטבע של אוסטרליה, בייחוד פחם ועפרות ברזל, וכן תוצרת חקלאית כמו דגנים ובשר בקר. הכול מסכימים שאוסטרליה פיתחה ״תלות לא בריאה״ בסין.

לפני שלושה שבועות, ראש ממשלת אוסטרליה, סקוט מוריסון, קרא לחקור כיצד פרצה המגפה בסין. עיתון בסידני פרסם גילויים מסמרי־שיער מתיקי ממשלה חסויים על ״המצאת הנגיף״ במעבדה בווהאן ועל השמדת הראיות.

שגריר סין בקנברה הגיב על הדברים האלה בטון האגרסיבי שבו מדברים כיום דיפלומטים סיניים כבל רחבי העולם. הוא איים שהסינים יחרימו מוצרים אוסטרליים. ״אנחנו עומדים לצדה של אוסטרליה ולצד 120 ארצות נוספות, שנענו לקריאה האמריקאית לחקור את מקורות הנגיף״, אמר פומפיאו בשבוע שעבר.

אוסטרליה היא עכשיו שדה הקרב הבולט ביותר במלחמה הקרה בין המערב לסין. התנהגות האוסטרלים, התנהגות הסינים והתנהגות האמריקאים נלמדות אל נכון בשורה של ארצות דמוקרטיות. מוטב לקוות שהן נלמדות גם בישראל.

אנחנו עומדים ללמוד, במידה שעדיין לא למדנו, כי נגיף הקוביד עומד להפוך לציון דרך בהיסטוריה של היחסים הבינלאומיים. רמז: הוא אינו עומד לקרב רחוקים, או לעגל קצוות.

______________________

רשימות קודמות ב yoavkarny.com וב https://tinyurl.com/yoavkarny-globes

ציוצים (באנגלית) ב twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות בוול סטריט; מטא מתרסקת ומאבדת קרוב ל-200 מיליארד דולר משוויה

נאסד"ק יורד בכ-1.2% ● IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבות הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

רונן בר, ראש השב''כ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

המו"מ לעסקת חטופים: משלחת מצרית תגיע לישראל מחר

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה