גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם לקבוצת רכישה יש סיכוי להצליח בפינוי-בינוי?

כשקבוצות רכישה - שבשנים האחרונות עלו לכותרות עם לא מעט בעיות - נפגשות עם התחדשות עירונית, שבעצמה מעמידה אתגר בלתי פוסק בפני כל הרשויות, זה עלול להיגמר בכישלון מהדהד ● מה צריך לקרות בשביל שזה בכל זאת יצליח

לפני כחודש פרסם עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון, חוות דעת מחמירה, שלפיה בעלי דירות שמקדמים פרויקט של תמ"א 38 בשיתוף עם קבוצת רכישה, עלולים להיות חשופים לקנסות של מיליוני שקלים (ראו מסגרת).

גריידי כבר הטיל בעבר קנסות גבוהים על קבוצות רכישה שלא עמדו בתנאי חוק המכר. בפרויקט יונייטד שרונה, למשל, הטיל על חברי קבוצת הרכישה קנס של יותר מ-4 מיליון שקל. לאחרונה החל לבדוק קבוצות רכישה שארגנו פרויקטים של תמ"א 38, שם המצב מסובך אף יותר.

נחשון קיויתי, יו"ר ובעלים של קבוצת בסר, הוא המארגן של קבוצת רכישה שיזמה פרויקט פינוי בינוי שהיה הראשון מסוגו בארץ. הפרויקט, NEXT TLV, נבנה בימים אלה ברחוב לה גארדיה בתל אביב ויאוכלס בסוף השנה.

קיויתי מספר שבעקבות פרסום המכתב של גריידי הוא הוצף בטלפונים של דיירים מודאגים, ובעקבות זאת ארגן לפני כשבועיים כנס, כדי להוכיח שקבוצת רכישה אכן יכולה ליזום פרויקט התחדשות עירונית - אם רק תעבוד נכון ולפי הכללים.

הכנס היה אחד מכנסי הנדל"ן הראשונים שנערכו בתקופה האחרונה בצורה פיזית ולא באמצעות "זום", והשתתפו בו כמעט כל הזרועות הקשורות לפרויקט: מצד הרגולטורים - גריידי מטעם משרד השיכון; חיים אביטן, מנהל הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, ועינת גנון, סמנכ"לית הרשות; וכן רועי אלקבץ, מחזיק תיק ההתחדשות העירונית בעיריית תל אביב. עוד השתתפו בכנס מארגני הקבוצה - קבוצת בסר, וכן עמי כחלון וטל גולדשטין, מנכ"לים משותפים בחברת 'ע.ט החברה להתחדשות עירונית ישראל' - שותפתה של בסר בפרויקט.

עוד נטלו חלק בעלות דירות בפרויקט, שסיפרו על הניסיון שהן צוברות במהלך העבודות; עו"ד מירה בורנשטיין, שמייצגת את הדיירים במתחם, ועו"ד רועי מקוב, שמייצג את חברי קבוצת הרכישה. גם נציגות נכבדה של הקבלן המבצע, חברת אלקטרה, הייתה שם, ושל בכירי חברת עזרה ובצרון התל אביבית.

עוד השתתפו בכנס מארגני הקבוצה, מנהלי קבוצת בסר ומנהלי חברת ע.ט החברה להתחדשות עירונית לישראל. הפרויקט בלה גארדיה הוא שותפות בין ע.ט. החברה להתחדשות עירונית לישראל לבין בסר. הוא החל לפני כשמונה שנים במגעים שניהלו עמי כחלון וטל גולדשטיין, מנהלי החברה להתחדשות עירונית.

"ידענו שיש הון עצמי"

הפרויקט בלה גארדיה, שהוא כאמור שותפות בין 'ע.ט החברה להתחדשות עירונית ישראל' לבין בסר, היה כאמור הראשון במיזוג שבין קבוצות רכישה להתחדשות עירונית, והוא סותר לכאורה את כל הסטיגמות על שתי השיטות הללו, שמדברות על איחורים, עיכובים וסחבת: הוא הלך חלק יחסית.

הוא החל לפני כשמונה שנים במגעים שניהלו אנשי בסר עם הדיירים, ביולי 2017 כבר קיבל היתר בנייה, ובסוף השנה אמור להתאכלס. אז איך אפשר לגרום לפרויקט כזה להצליח?

"יש יתרונות לשיטה הזו", אמר קיויתי בכנס. "אם יזם היה עובד על הפרויקט הזה, הוא היה מוכר עד עכשיו 60%-70% מהדירות בפרויקט ומיד לאחר מכן נתקע בקורונה. אצלנו זה לא קיים, כי כל 203 הדירות נמכרו תוך חודשיים. לא צריך לשווק ולא צריך למכור דירות במצב הזה, אלא רק לדאוג לבנות את הפרויקט".

"התחדשות עירונית זה מורכב, וזה שהקרקע היא של רמ"י וקק"ל זה עוד יותר מורכב, ועוד קבוצת רכישה? תפסנו את הראש כשהנושא הגיע אלינו", הודתה עו"ד בורנשטיין, שמייצגת את הדיירים.

"בדיעבד אנחנו יכולים לומר שאם עושים את זה נכון, יש ביטחון לבעלי הדירות. כי מה שמטריד אותנו בפרויקט רגיל זה מהיכן היזם יביא את הכסף. בפרויקט רגיל זה מתנהל לפי קצב המכירות. כאן, לעומת זאת, מרגע שקבוצת הרכישה התגבשה, היינו רגועים, כי ידענו שיש הון עצמי".

עו"ד מקוב, שייצג בכנס את קבוצת הרכישה, כינה את הפרויקט הזה "סטארט-אפ", סיפר על לא מעט מטלות שחברי הקבוצה הטילו על מארגניה מקבוצת בסר, ואמר ש"קבוצת רכישה בטוחה לא פחות מיזם מסורתי", תוך שהוא מביע תקווה שחוק קבוצות הרכישה שמעגן למעשה את פעילותן ואת הנהלים שבהם אמורים לעמוד בעליהן - יאושר בקרוב.
וזו בדיוק הבעיה, כי אין כרגע סימן לכך שהחוק יאושר בקרוב. קבוצת בסר היא הקבוצה המנוסה ביותר שעוסקת בתחום קבוצות רכישה של מאות חברים, ואולם הרקורד שלה עומד בסתירה משמעותית למצב השורר בחלק גדול מהקבוצות האחרות, עוד לפני כניסתן לתחום ההתחדשות העירונית. תחום זה טומן בחובו בעיות רבות אחרות, וזו הסיבה שגריידי פרסם את המסמך שלו.

המשמעות המעשית של האזהרה של גריידי היא שהדיירים צריכים להיות מיוצגים על ידי עורך דין מטעמם, שאינו קשור לא למארגן ולא לקבוצה.

בורנשטיין העירה על המסמך כי היא מסכימה לגבי דבר אחד, שאסור לבעלי הקרקע (שהם למעשה בעלי הדירות הקיימים) להיות יזמים של הפרויקט. "מדובר בפרויקט מורכב שדורש ידע, זמן וכסף. לא הייתי נותנת לפרויקט במתכונת זו להתקדם, אם הייתי רואה בו סיכונים", אמרה.

גריידי הגיב על הטענות שהמסמך שהוציא מרתיע מפני קידום פרויקטים דומים בעתיד, כי "אנחנו באים לאסדר את הענף, ולא לחבל בו".

מנכ"ל הרשות להתחדשות עירונית, חיים אביטן, אמר כי "החובה שלנו היא הסרת חסמים ושינויי חקיקה ולהגן על הדיירים. הכוונה לא הייתה ללכת על היזמים, אלא להסביר לדיירים שצריך לבדוק מי היזם, מי הקבלן, איך הוא בונה ומי הקבוצה".

תמורה קטנה לדיירים

כאמור, הפרויקט בלה גארדיה הוא יוצא דופן. בניגוד לפרויקטים שמתמשכים הרבה מעבר לעשר שנים, הוא דווקא הלך חלק.

אייל רונן, מנהל מחלקת תכנון מזרח תל אביב בעירייה, הסביר בכנס כי מדובר בפרויקט פשוט לעומת הפרויקטים העתידים לבוא, וכי אלה הבאים יצטרכו להביא בחשבון בין היתר הפרשות שטחים לטובת הציבור, והקטנת התמורות לדיירים מ-30 מ"ר ל-12 מ"ר בלבד, ברוח התקנות החדשות.

אמנם אביטן אמר ל"גלובס", כי מבחינת הרשות תוספת של 12 מ"ר היא המלצה למינימום, וכי אין כוונה להפוך אותה לחוק מחייב, ואולם מנכ"ל חברת עזרה ובצרון אלי גינזברג, שהשתתף אף הוא בכנס, אמר כי בתל אביב זה יהיה הסטנדרט, ויזמים שלא ילכו לפיו - ייאלצו לבנות פחות דירות בפרויקטים.

קיויתי מעיר על זה, שיש לו עוד שני פרויקטים בסביבה, שאמנם משויכים לדור של ההתחדשות העירונית שבו הדיירים יקבלו 25 מ"ר תוספת דירתית, אך מגבלת השטחים העתידית עלולה להפריע לקידום פרויקטים נוספים בעתיד. 

עמדת משרד השיכון: הבחנה בין מארגן ליזם

על מקרי הקיצון של כישלון קבוצות הרכישה שמענו במקרים כמו ענבל אור, יונייטד שרונה וקבוצות רכישה תקועות בחריש, אבל יש עוד מקרים רבים אחרים של קבוצות רכישה שנגמרו בצורה לא טובה, הרבה בגלל התנהלות הגורמים המארגנים. הממונה על החוק המכר במשרד השיכון, עמית גריידי, כבר נדרש לעניין ופרסם באוגוסט האחרון נייר עמדה שנועד להגדיר בצורה טובה יותר מתי מארגן של קבוצת רכישה משמש כמארגן לכל דבר, ומתי הוא מתנהל כיזם במסווה של קבוצת רכישה.

בנייר העמדה העדכני, שפורסם לפני חודש בשיתוף הרשות להתחדשות עירונית, נכתב כי טרם התקשרות לביצוע פרויקטים של התחדשות עירונית, על הדיירים הקיימים לשים לב לפרטי ההתקשרות שעליה הם חותמים, בדגש על שני נושאים עיקריים:

הנושא הראשון הוא אופן שילוב הדיירים המקוריים בקבוצת הרכישה: האם הדיירים המקוריים הצטרפו לקבוצת הרכישה באופן המקנה להם שליטה בה? כי אם זה כך, גריידי מדגים, כי בפרויקט של תמ"א 38 בו 35 דיירים המחזיקים בכלל הזכויות בקרקע, ו־25 חברי קבוצת רכישה, שכולם נחשבים לחברים בקבוצה, לדיירים ייווצר רוב, שעלול להגדיר את הסטטוס החוקי שלהם כיזמי הפרויקט. בפרויקט של פינוי בינוי שבו המכפיל גבוה - החשש למצב כזה נמוך בהרבה, אבל עדיין הדיירים צריכים להבטיח את עצמם מאפשרות כזו.

הנושא השני הוא היחסים בין הגורם המנהל לדיירים המקוריים: גריידי ממליץ לבחון, האם לגורם המנהל יש התחייבויות כספיות משמעותיות כלפי הדיירים בהסכם שחתם עימם, למשל בצורה של התחייבות לתאריך מסירה מוגדר ולפיצוי כספי משמעותי במקרה של איחור במסירה. "ככל שיש בידו יכולת כזו, הדבר יכול ללמד כי הוא שולט בפרויקט כיזם", כתב גריידי. 

עוד כתבות

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בוול סטריט; בורסות אירופה נצבעו אדום

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ועבר לירידות ● ירידות בבורסות אירופה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח