גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה ממשלות לא מתלהבות ממעקב הקורונה של גוגל ואפל?

למה שתי ענקיות הטכנולוגיה קבעו כללים כל כך נוקשים למערכת המעקב שלהן אחרי התפשטות הקורונה ואיך אפשר לבקש מאזרחי המדינה לשתף עם הממשלה את המיקום שלהם ומידע אישי נוסף מבלי לעורר חשדות בנוגע להגנת הפרטיות?

צעירות עם מסכות בת"א / צילום: Oded Balilty, AP
צעירות עם מסכות בת"א / צילום: Oded Balilty, AP

בחודש וחצי האחרונים גוגל ואפל עובדות על מערכת מעקב אחר התפשטות הקורונה דרך הסמארטפון, המבוססת על דיווח של אנשים - אם הם באים במגע עם מישהו שנושא את נגיף הקורונה, וזאת מבלי שיהיה צורך לשתף מידע על מיקום המשתמשים עם רשויות הממשלה. כעת, גורמים רשמיים במערכות הבריאות בארה"ב, באנגליה ובקנדה, טוענים שהמערכת תהיה חסרת תועלת.

שימוש באפליקציה מובנית של שתי החברות השולטות בשוק מערכות ההפעלה לטלפונים ניידים, אמור היה לפתוח יכולות מעקב וניטור משמעותיות עבור מקבלי ההחלטות, וכן לספק להם את האפשרות להגיע לכל סמארטפון במערב.

המערכת שלהן עובדת בגישה מבוזרת, במסגרתה המפגש בין שני אנשים שאחד מהם נשא קורונה מחושב ומתועד על מכשירי המשתמשים עצמם. המערכת עובדת על ידי החלפה של מפתח הצפנה פרטי בין סמארטפונים סמוכים באמצעות טכנולוגיית בלוטות', שמאפשר רישום בכל פעם שמשתמשים נמצאים בסמיכות זה לזה, מבלי לחשוף את פרטיהם או את מיקומם. כך, רק בעל המכשיר יקבל התראה אם יחשף לאדם אחר החולה בקורונה, ולא ממשלות, מערכות בריאות, או האקרים.

בשבוע שעבר, החברות עדכנו את מערכות ההפעלה שלהן כך שיתמכו בטכניקת שיתוף-המגע ויאפשרו פעולה של אפליקציות מעקב-מגע על בסיס ה-API שהשיקו, כלומר, מעין "שער" שמסוגל לקשר אפליקציות חיצוניות למערכת המעקב שפיתחו. אפל וגוגל הודיעו שבכל מדינה יתאפשר שימוש ב-API על ידי אפליקציה אחת בלבד, וכי היא חייבת להיות אפליקציה של גורם רשמי במדינה. בחודשים הבאים צפוי להתבצע עדכון נוסף בתוכנות ההפעלה, שיאפשר למערכת לפעול ללא צורך באפליקציה ספציפית.

למה זה בעייתי בעיני הממשלות

מעקב-מגע נחשב לאמצעי מרכזי המאפשר לאנשים לצאת מסגר ביתי, אולם קיימות בעיות משמעותיות של פרטיות הכרוכות בבקשה מאנשים לשתף עם הממשלה את המיקום שלהם ומידע אישי נוסף. המחשבה שמאחורי המערכת הייתה שאזרחים שמשתפים את מיקומם ממילא עם דואופול מפעילות הסמארטפונים, ישמחו על האפשרות לדווח להן על מיקומם בהקשר של הידבקויות בקורונה, מבלי לחשוף את מיקומם בפני הרשויות.

בשל הכללים הנוקשים שקבעו החברות, בכירים במערכות הבריאות הציבוריות טוענים כעת שהמערכת המוצעת תהיה חסרת תועלת. לפי הוושינגטון פוסט, גורמים בממשלות של מדינות מסויימות בארה"ב ביקשו משתי החברות לאפשר להן יותר שליטה על סוג המידע שהאפליקציות שלהן יכולות לאסוף - ונתקלו בסירוב.

למשל, גורמים במערכת הבריאות בארה"ב שביקשו גישה למידע על מיקום, כדי להבין כיצד הוירוס מתפשט באיזורים שונים ולאפשר הקלות במדיניות הסגר באיזורים בהם ההידבקויות הן מועטות יותר. לפי דיווחים, שתי החברות לא מוכנות לספק את המידע הזה לממשלות ולמערכות הבריאות לצורך מאבק במגיפה. זאת, למרות ששתיהן, ובעיקר גוגל, מאפשרת למפרסמים גישה למידע על מיקום במשך שנים.

בנוסף, רשויות הבריאות השונות בוחנות אפשרויות לבנייה של אפליקציות משלהן, אך נתקלות בהגבלות. למשל, אפל מגבילה את הגישה של מפתחי אפליקציות צד שלישי למידע על מיקום של משתמשים - מידע שהיא אוספת באופן קבוע. היא גם מגבילה את יכולותיהן להשתמש בטכנולוגיות בלוטות' למעקב ברקע, בטענה שהדבר מוביל לריקון הבטריה של מכשירי אייפון.

לפי דיווח ב-BBC, ממשלת אנגליה דחתה את המערכת של המוצעת של אפל וגוגל, ומשתמשת במערכת טכנולוגית אחרת למעקב אחרי הידבקויות במדינה. האפליקציה של מערכת הבריאות האנגלית הצליחה לעקוף את ההגבלה הזו, אך יש מדינות אחרות שלא. גם היא אנונימית ושומרת על זהות המשתמשים בסוד, אך ריכוזית - המידע אודות מיקומם מעובד בשרת מרכזי, שלממשלה יש גישה אליו, וכך היא יכולה לזהות מגמות התפשטות לפי מיקום.

הגבלות כאלה שאפל שמה על האפשרות של מפתחים להשתמש במידע על משתמשים מסייעת לשמירה על פרטיות במקרים רבים, אך גם מספקת לחברה יתרון תחרותי, עם פונקציונליות גבוהה יותר לאפליקציות שלה, על פני אפליקציות של מפתחי צד ג'.

כך למשל, מערכת מעקב ההדבקות של אפל וגוגל פועלת כל הזמן ברקע של המכשיר, ומבצעת מעקב שוטף אחרי מקרי הדבקה. לעומתה, עם גישה מוגבלת לבלוטות' אפליקציות של מערכות הבריאות צריכות להיות פתוחות על המסך כל הזמן, ולא יכולות לעבוד ברקע כשמשתמשים באפליקציה אחרת, או מכניסים את מכשיר הטלפון לכיס.

למה האנשים לא זורמים

לצד סימני השאלה על הפונקציונליות של המערכות הללו עבור ממשלות, עולים גם סימני שאלה לגבי ההתקבלות שלהן בקרב הציבור האמריקאי. בסקר שביצע הוושינגטון פוסט עם אוניברסיטת מרילנד, נמצא שמרבית אוכלוסיית ארה"ב לא מוכנים להשתמש באפליקציות של אפל וגוגל, או שאינם יכולים להשתמש בהן. הסקר מצא כי כמחצית אולוסיית ארה"ב מעל גיל 65 לא מחזיקה בסמארטפון - שזו האוכלוסייה בסיכון הגבוה ביותר מוירוס הקורונה.

מקרב מחזיקי הסמארטפונים, מחצית אמרו שישתמשו באפליקציה כזו, והמחציתהשנייה אמרו שלא. הנטייה להסכים לשימוש באפלקיציה היא גבוהה יותר בקרב דמוקרטים, והנטייה שלא להסכים בקרב רפובליקנים. 43% הביעו אמון בחברות טכנולוגיה, לעומת 57% שהביעו אמון במערכות הבריאות הציבוריות.

עוד כתבות

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

מדד S&P 500 סגר את הרבעון הטוב ביותר שלו מאז 2019 ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר