גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

על מסלול התרסקות: כך הפכה ברזיל למדינה מוכת הקורונה השנייה בעולם

בולסונרו נקט במדיניות של התעלמות ממגפת הקורונה מימיה הראשונים: הוא הטיף ליציאה לעבודה ופיטר את שר הבריאות שדגל בריחוק חברתי ● אם לא די בכל אלה, בדומה לטראמפ, הוא מטיף לציבור להשתמש בכדורים נגד מלריה ● בינתיים המתים נערמים בקברי אחים ● מה צופן העתיד לאזרחים ולנשיאם?

קברים טריים במנאוס בברזיל / צילום: Felipe Dana, Associated Press
קברים טריים במנאוס בברזיל / צילום: Felipe Dana, Associated Press

בשבוע שעבר, הכריז ארגון הבריאות העולמי על דרום אמריקה כמוקד משמעותי של התפרצות קורונה. בזמן שבמקסיקו מטפס גרף המקרים יום אחר יום ורק בראשון אומתו כ־3,400 מקרים חדשים, צ'ילה אימתה כ־3,700 חולים חדשים ופרו חצתה את רף ה־100 אלף מקרים, ברזיל מוכת הקורונה טיפסה למקום השני ברשימה העולמית מבחינת מספר החולים - יותר מ־350 אלף נדבקים, ואיתור של 16־21 אלף מקרים חדשים בממוצע מדי יום.

לפי ארגון הבריאות העולמי, ברזיל היא המדינה המשופעת ביותר בקורונה ביבשת, ומהווה כעת את אחד ממוקדי ההתפרצות העולמיים המשמעותיים ביותר. כל זה היה יכול להיות "רק" סיפור טראגי על מדינה ענייה שלא מצליחה להתמודד עם מגפה עולמית, אילולא זה היה גם סיפור של רשלנות מצד נשיא המדינה, ז'איר בולסונרו, שהכחיש במשך זמן רב את קיומה והשפעתה הפוטנציאלית של הקורונה על מדינתו.

הנשיא בולסונרו / צילום: Eraldo Peres, Associated Press

מבריחת מאות אסירים מהכלא לאחר שזכאותם ליום חופש בוטלה בשל הקורונה, להפגנות דרך מרפסות נגד הנשיא, ועד לפיטורים של שר בריאות אחד, התפטרות של הבא אחריו, וגופות הנערמות במשאיות קירור וממתינות ללוויה קצרה במיוחד כדי שבתי העלמין יצליחו לעמוד בקצב הקבורה, ברזיל שרויה במשבר קורונה מתמשך והרסני.

בזמן שנשיא ברזיל מנהל מסע נרחב לפתיחת הכלכלה בכל מחיר וממליץ לציבור ליטול תרופה שיעילותה בחיסול הקורונה לא הוכחה, בתי החולים ברחבי המדינה נמצאים בסכנת קריסה, ומומחים טוענים כי 350 אלף הנדבקים אינם אפילו קצה הקרחון. אלה מעריכים שמכיוון שבמדינה נבדקים בעיקר אלו הפוקדים את בתי החולים, קיימת סבירות לא קטנה שחולים רבים מסתובבים בברזיל ומרחיבים את שרשרת ההדבקה.

ברזיל מזנקת מעל כולן

"שפעת קטנה" ו"היסטריה המונית"

מקרה הקורונה הראשון התגלה בברזיל ב־28 בינואר, חודש לפני שהחלה המחלה להתפשט בישראל. בניגוד למדינות רבות בעולם שנקטו בצעדי מנע משמעותיים, הניסיון להיאבק במגפה בברזיל נעשה ברמה המקומית, תוך ביקורת חריפה של השלטון המרכזי. את ההתמודדות עם הנגיף - כינה נשיאה של ברזיל "היסטריה", והדגיש כי מדובר ב"שפעת קטנה".

מיליוני אזרחים בברזיל הפגינו בחודש מרץ נגד התנהלותו כשהם חובטים בסירים ובמחבתות במרפסות בערים סאו פאולו וריו דה ז'נרו. הברזילאים צעקו "בולסונרו החוצה" וגרמו לבורסה לצלול ב־10%, בזמן שהווירוס הרג את החלשים ביותר בפאבלות העניות של ריו דה ז'נרו, ובתי החולים בסאו פאולו נעו במהרה אל עבר קריסת מערכות. בינתיים כ־23 אלף בני אדם כבר מתו מהנגיף ברחבי המדינה.

אם לא די בכך, מנתונים שפרסמה הקבוצה הפרו־ילידית בברזיל, ה־APIB , עולה כי שיעור התמותה בקרב הילידים הוא כפול מזה של שאר אוכלוסיית ברזיל, כאשר הקהילות שלהם נמצאות לרוב באזורים נידחים, ללא גישה נוחה או תשתיות מודרניות.

הזעם הציבורי הביא לצעדי חירום

הזעם הציבורי בכל זאת הצליח לגרום לנשיא להכריז על צעדי חירום וחבילת סיוע לתמיכה במשפחות בעלות הכנסה נמוכה, ולהודות בכך שהמגפה מתפשטת וכי ישנם מקרים רבים שלא נכללים בסטטיסטיקה. אך בולסונרו נותר בעקשנותו, וב־24 במרץ פרסם הודעה פומבית שלישית בה מתח ביקורת על הממשלות המקומיות על הטלת הסגר, והאשים את התקשורת בהפחדת האוכלוסייה. הוא הגדיל לעשות, ואף הצטרף להפגנה נגד סגר הקורונה בה קראו המפגינים להחיל משטר צבאי על המדינה, והכריז: "רצון העם הוא הקובע".

כאשר שר הבריאות בממשלתו, לואיז אנריקה מנדטה, הזהיר את הציבור מפני הנגיף ואף זכה לפופולריות בשל כך, פיטר אותו בולסונרו בשל "חילוקי דעות ביחס להנחיות לריחוק חברתי" ב־16 באפריל. מיד לאחר מכן הוא הכריז שימנה שר שתומך בפתיחת העסקים מחדש. גם נלסון טייש , שר החדש לא האריך ימים בתפקיד והתפטר אחרי פחות מחודש, לאחר שסירב לחתום על הנחיית הנשיא לציבור, הממליצה לתושבים ליטול כדורי הידרוקסיכלורוקווין לטיפול בקורונה. זאת למרות שאין כל עדות קלינית להצלחתה ומחקרים רבים אף מעידים על כך שהיא איננה יעילה ואף מסוכנת. בברזיל עצמה, 11 חולים בנגיף הקורונה מתו לאחר שקיבלו מינונים גבוהים של התרופה באפריל במסגרת מחקר שנכשל והופסק.

הדילמה: פתיחת הכלכלה או הצלת חיים

הנשיא הברזילאי, שהחל את כהונתו לפני כשנתיים, נדרש, מבחינתו, להכריע האם לגרום לנזקים כבדים לכלכלה של מדינתו ולהציל חיים, או להציל את הכלכלה במחיר של ויתור על חיי אדם. בהתבטאות פומבית בנושא, הסביר הנשיא את החלטותיו; "עלינו להיות אמיצים בהתמודדות עם הנגיף הזה. אנשים גוססים? כן, ואני מצר על זה. אבל רבים נוספים הולכים למות אם הכלכלה תמשיך לקרוס בגלל אמצעי הסגר".

ד"ר מאוריסיו דימנט מהחוג ללימודים ספרדיים ולטינו־אמריקאיים באוניברסיטה העברית, מסביר כי ברזיל, כמו גם אמריקה הלטינית, נכנסה למשבר הקורונה מתוך משבר כלכלי וחברתי עמוק. "ברזיל נמצאת במשבר כלכלי, והיא חייבת לשפר את המצב בלי קשר לקורונה. בולסונרו חושש לא להצליח לממש את המטרות הכלכליות שהציב לפני הבחירות, ולכן הוא מתנגד לסגר. הוא הבטיח ליישם מדיניות ניאו־ליבראלית, והכנסת המדינה לסגר או הגדלת התקציב, מסבכים את העניינים".

בולסונרו מייצג קואליציה מאוד הטרוגנית עם אינטרסים שונים ולעתים מנוגדים, מסביר הד"ר דימנט. הדבר המשותף העיקרי ביניהם, הוא הצורך להוציא את המפלגה הקודמת, שייצגה את הפוליטיקה הישנה, מהשלטון. "הוא נכנס למבוך. הוא חושב שבדרך שבה הוא הצליח בבחירות, הוא צריך להמשיך, אבל הוא רק הולך ומסתבך", אומר דימנט.

"יש כל כך הרבה פייק ניוז בברזיל. ראיתי אנשים רציניים שמעבירים פייק ניוז ברשתות. יש שם בלבול גדול מאד. אנשים מצד אחד מפחדים, ומצד שני לא רוצים לשתק את החיים. הם רואים שיש סכנה לפי המספרים שמתפרסמים, אבל לא ברור עד כמה זה באמת מוחשי. חלק מהשיח העולמי לטיפול במשבר שייך למעמד הביניים באירופה ולא לאמריקה הלטינית. לחלקים גדולים בציבור שם אין תנאים להישאר בבתים. בחלקם אין אפילו מים זורמים.

"להם אומרים לשטוף ידיים בכל חצי שעה ולא לצאת מהבית? יש אנשים שאין להם אוכל בבית, הם צריכים ללכת לעבודה בשביל לאכול. בברזיל, יותר מ־20% אנשים ממוקמים מתחת לקו העוני. זה לא פשוט. המציאות שם שונה. צריך לקבוע סדר עדיפויות".

ואף על פי כן, בזמן שהפופולריות של מנהיגים בעולם נמצאת בעלייה, לפי סקרים שפורסמו לאחרונה בולסונרו הוא אחד המנהיגים היחידים שהפופולריות שלהם דווקא נמצאת במגמת ירידה. בסרטון של ישיבת ממשלה, שהותר לפרסום לאחר התערבות בית המשפט במדינה, נשמע בולסונרו אומר כי לא יסכים שידיחו אותו בשל עמדתו בנושא מגפת הקורונה. "אם אאלץ לפרוש בבוא היום, אני מקווה שזה יהיה תוך כדי מאבק, אבל מסיבה טובה. ולא בגלל בדיקה מטופשת לנגיפים בשם אלוהים", הוא אמר בישיבה והוסיף כי ממשלתו נתקלה בקשיים וכי הוא "לא יודע לאן הסירה הזו פונה. אולי אנחנו בדרך להתנגש בקרחון".

האם שלטונו קרוב לסופו? דימנט אומר כי בעוד שחלק מהציבור בהחלט מאשים אותו במשבר, האזרחים גם רואים "מה קרה באיטליה ובספרד, מדינות חזקות עם מנהיגים נורמטיביים. המציאות בברזיל הייתה קשה עוד קודם. זה כמו שבישראל לא כולם מאשימים את הממשלה במשבר הכלכלי. בשורה התחתונה, כן רואים יותר התנגדות לבולסונרו בברזיל, מה שלא קרה קודם לכן".

האם זה אומר שמשהו עומד להשתנות? "אי אפשר לדעת כרגע. יכול להיות שהוא ימשיך וישנה חלק מהמדיניות ומהשיח, ויכול להיות שיוציאו אותו מהממשלה בכל מיני דרכים. ההרגשה באוויר היא שיש משהו שצריך להשתנות. משבר הקורונה הוא מבחן עבור רוב המנהיגים באמריקה הלטינית. לא רק מבחינת המשבר הבריאותי אלא גם הכלכלי. עד כמה הם יצליחו להרכיב את הפאזל, זה מה שייקבע את עתידם, לרבות בולסונרו".

בחסות המשבר העולמי והמקומי, ברזיל פוגעת קשות באמזונס

משבר הקורונה מאיץ משבר אחר, שכבש את הכותרות ברחבי העולם רק לפני מספר חודשים; משבר האמזונס. "התקשורת נתנה לנו פסק זמן מסוים ומתמקדת בנושאים אחרים, אנחנו יכולים להעביר רפורמות שיסירו רגולציה ויפשטו את הדברים" - כך נשמע השר להגנת הסביבה, ריקרדו סאלס, המוכר כתומך בבעלי חברות בתחום החקלאות, בהקלטות ממשלת בולסנרו שהתפרסמו באחרונה. השר ידוע כמי שדורש לשנות חוקים ותקנות הנוגעים לפעילות חברות העוסקות בבירוא יערות.

כעת מתברר כי קצב בירוא היערות עלה ברבעון הראשון של השנה ב־55% לעומת התקופה המקבילה אשתקד, כך לפי סוכנות החלל הברזילאית, כאשר בחודש מרץ לבדו איבד יער הגשם שטח של 327 קמ"ר. מתחילת השנה אבדו 796 קמ"ר.

בזמן שהמגפה גובה חיי אדם ברחבי המדינה, בחודשיים האחרונים נרצחו ארבעה פעילי סביבה בכירים ומוכרים בציבור, ועבריינים מקומיים השתלטו בקלות יתרה על קרקעות ביער לצורך בירוא מסיבי לטובת פעילות כלכלית. גופים לא ממשלתיים הפועלים להצלת האמזונס, טוענים כעת כי הקצב הגובר של בירוא האמזונס, נוצר בשל נוכחות דלה מאוד של כוחות פיקוח בשטח, בזמן שהמדינה מנצלת את המשבר העולמי והמקומי ומבטלת עוד סכומים נכבדים מהמימון הדל בין כה להגנת יערות העד.

בנוסף, בולסונרו ותומכיו פועלים כדי לבטל חוקים המגנים על שמורות טבע בתוך האמזונס בעוד שבכירים רבים בממשל התומכים בשימור סביבה, פוטרו. ארגוני סביבה ומנהיגי הקהילות המקומיות טוענים כי בולסונרו משתמש במגפה כדי למסך את המתקפה המחודשת שלו על יער הגשם הגווע. בשבוע שעבר, תכנן הנשיא להעלות להצבעה חקיקה המכשירה השתלטות בכוח על שמורות טבע מוגנות ותפיסת אדמות ילידיות ביער, אך היא נדחתה בשבוע בשל הלחץ הציבורי על הממשל.

העונה היבשה בברזיל שהחלה במאי ותסתיים באוקטובר, צפויה להיות יבשה מן הרגל בשל שינויי האקלים. כעת, עולה החשש כי בחודשים הקרובים יפקדו את היער שריפות קטלניות שיתפשטו בשל שילוב בירוא היערות עם תנאי האקלים הקשים, והן תהיינה גרועות יותר מאלו שנחזו בשנה החולפת.

הבית הלבן הטיל מגבלות על כניסת אנשים מברזיל לארה"ב

הבית הלבן הטיל ביום ראשון הגבלות על כניסת נוסעים מברזיל, שהפכה למוקד קורונה בעולם המתפתח. לפי הגבלות החדשות שנכנסו לתוקף השבוע, נוסעים לא אמריקאים ששהו בברזיל ב־14 הימים לפני כניסתם לארה"ב, לא יוכלו להיכנס אליה, למעט מספר חריגים. "המהלך לעזור להבטיח שאזרחים זרים ששהו ברזיל לא יהפכו מקור להידבקויות נוספות במדינתנו", נמסר.

החריגים לאיסור הם תושבים קבועים בארה"ב, אזרחים זרים שנשואים לאזרח אמריקני וזרים שהם הורים או אפוטרופוסים של ילדים אמריקנים.

התקנות החדשות לברזיל יכנסו לתוקף בדקה לחצות בליל יום חמישי, לפי הצו שעליו חתם הנשיא טראמפ. הצו אינו מתייחס לסחורות שמגיעות מהמדינה.

היועץ לביטחון לאומי, רוברט אובראיין, אמר כי הוא מקווה שההגבלות על הבאים מברזיל "יהיו זמניות, אך בגלל המצב שם, אנחנו נקוט כל צעד נחוץ כדי להגן על האמריקנים".

עוד כתבות

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה