גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"יצחק תשובה סיבן את הגופים המוסדיים": המיליארדר מוריס קאהן כפי שלא שמעתם

בשיחה מיוחדת לפודקאסט "חצי שעה של השראה" עם ערן גפן מספר קאהן על פרויקט “בראשית” להנחתת חללית ישראלית על הירח, על החלומות בגיל 90, על הדרך שבה התעשר; וגם על ראש הממשלה

מוריס קאהן במצפה התת ימי באילת. "זה לא היה מפעל או 'עסק' רגיל"  
צילום: פרטי
מוריס קאהן במצפה התת ימי באילת. "זה לא היה מפעל או 'עסק' רגיל" צילום: פרטי

הייתה לי מטרה אחת בראיון עם מוריס קאהן, האיש שהקים את דפי זהב ואמדוקס ותמך בשיגור חללית "בראשית" לירח - להבין איך הוא הצליח ככה. מהם העקרונות העסקיים שהובילו אותו להצלחה כזו גדולה - אף שנתוני הפתיחה שלו לא רמזו על שום דבר יוצא דופן. קאהן התעקש במהלך הראיון שהתקיים בביתו על צוק מול הים בבית ינאי, ש"בסך הכול היה לי מזל". אבל זאת כמובן תשובה חלקית. מאוד.

קאהן עלה לישראל בגיל 23 מדרום אפריקה והשנים הראשונות שלו בארץ לא היו קלות מבחינה כלכלית. הוא ניסה להקים מפעל לכפפות עור ומפעל לאופניים, וניסה לפתח פטנט נגד גניבת מכוניות. בכולם כשל. איך בכל זאת הוא הפך למיליארדר שהטביע חותם בתעשיית ההייטק? ככל שהשיחה המרתקת התקדמה, אפשר היה להבין שסביב המזל הזה, היו הרבה החלטות ומעשים שאפשרו לו להיות יוצא דופן, לשבור את הממוצע. אגב, הוא ממשיך להיות יוצא דופן גם בגילו המתקדם, 90, ולא מפחד לצאת נגד בעלי הון אחרים, כמו יצחק תשובה, שנמצא בימים אלה בעין הסערה בעקבות קריסת דלק. אבל עוד נגיע לזה.

מוריס קאהן וערן גפן / צילום: תמונה פרטית

אתה יודע, אמנם בסוף כולנו בני אדם רגילים, הרי גם אתה קם בבוקר והולך לשירותים, אבל בכל זאת הצלחת לעשות משהו בסדר גודל שלא הרבה מצליחים. אז המטרה שלי היום היא להוציא את כל הסודות שלך. אני רוצה להבין מה עושה את ההבדל?
"אם אני הייתי מדגיש את זה במילה אחת, הייתי אומר - מזל".

תפסיק כבר. זה מה שאמרת עד היום לכולם - עכשיו תן לי את התשובה האמיתית.
"היו לי רעיונות, חשבתי שיש להם ערך ובעיקר הוצאתי אותם לפועל. זה לא מספיק לחשוב על משהו, צריך לעשות אותו. אבל היו לי גם המון כישלונות ובכל פעם שנפלתי המשכתי וקמתי מחדש, לא הרמתי ידיים".

זה קל להגיד קשה לעשות. יש הרבה אנשים שחושבים על רעיונות, יש הרבה אנשים שמנסים והרבה גם שלא מתייאשים. היום בדיעבד אתה יודע להגיד מה עשית קצת אחרת מכולם?

"בוא נתחיל בדבר הראשון שעשיתי בארץ שממש הצליח, זה היה המצפה התת ימי באילת".

באמת? חשבתי שתגיד לי דפי זהב.
"התחלתי בדפי זהב בתור עובד, הייתי ‘סתם’ מנהל של דפי זהב, שהייתה בבעלות של yello pages הבינלאומית".

אגב, "הסתם" הזה הגיע בעקבות זכייתו של קאהן במכרז של משרד הדואר ב-1967 להפקת מדריך הטלפונים של בתי העסק בישראל. זו לא הייתה זכייה סטנדרטית: קאהן ייצג במכרז את ITT ובכלל הפסיד, אבל הוא נלחם בהחלטה וטען כי המכרז היה תפור. לבסוף הצליח להביא למכרז חדש - וגם זכה בו. כך שכבר בתחילת הדרך היה כאן הרבה חוץ ממזל.

"בתחילת שנות השבעים, בזמן שניהלתי את דפי זהב, הקמתי במקביל את המצפה התת ימי. אמרתי לבוסים שלי שיש לי רעיון לעשות משהו משוגע וזה לא יגזול הרבה זמן ממני, אז הם הסכימו. הם אמרו: ‘בסדר, זה לא מפריע לעבודה - תמשיך’".

זה חלום של הרבה שכירים, זה לא הפריע לבוסים שלך?
"כשמנכ"ל דפי זהב הגיע לארץ לראות מה אני עושה, אמרתי לו ‘בוא איתי לאילת, אני רוצה להראות לך מה עשיתי בזמן הזה במקביל’. כשהוא ראה את הפרויקט העצום שהקמנו הוא היה בשוק ושאל ‘זה מה שעשית בזמן הפנוי שלך?’. הוא קיבל את זה ברוח טובה כי ניהלתי את החברה שלו בסדר".

אבל איך באמת הספקת? איך היה לך זמן להקים כזה דבר שאפתני תוך כדי עבודה?
"בסופי שבוע הייתי לוקח חופש, אבל בעיקר בזכות זה שהיה לידי מישהו חזק בדפי זהב, כי האמת שאני לא חזק בניהול, אני יותר חזק ברעיונות וביוזמה. היה על ידי את שמואל מיתר, שהיה יותר מוכשר בניהול וזה בעצם היה אחד מהמזלות שלי שהיה לידי מישהו שהשלים את החסרונות שלי".

להרבה אנשים שעובדים במקום מסוים יש חלומות, אבל הם לא מנסים להגשים אותם במקביל.
"רציתי לעזור לאנשים לראות חיים תת ימיים ואת הטבע הנפלא שלנו. זה לא היה מפעל או ‘עסק’ רגיל ואני לא ידעתי אם אנשים בכלל יבואו".

איך היה לך מימון לכל הדבר המטורף הזה?
"לא היה לי כסף וזו לא הייתה השקעה גדולה. עשיתי את זה בחוכמה. אני לא מהנדס, אבל קיבלתי הצעה מיפן לבנות את המצפה וההצעה עלתה הון, מיליונים. אבל אז אני חשבתי שאפשר לבנות את זה בפחות".

איך?
"בניתי את זה בירכא! חלקים חלקים, הבאנו מכפר ירכא בצפון, הרכבנו אותם באילת, ואז דחפנו לתוך הים. עזר לי במימון יעקב לוינסון מנכ"ל בנק הפועלים, הוא ראה סוג של תרומה למטרה טובה והאמין בי".

"העסקים הקטנים והיזמים ייפלו"

אתה יכול לספר לי איך הפכת משכיר לבעלים של דפי זהב?
" זה היה על רקע מלחמת יום הכיפורים, עד אז המטה הבינלאומי ניהל את החברה מחו"ל על ידי קשר הדוק איתנו, כל שבוע היה דיווח טלקס, הם היו באים לבקר ואנחנו נוסעים לשם. אבל פתאום במלחמת יום כיפור, הקשר איתם מת, הם לא שואלים האם אנחנו זקוקים לעזרה. הבנתי שהם לא אנשים-ידידים שאני עובד איתם, אלא שאני סתם שכיר שעושה בשבילם כסף ולא יותר מזה, בזה הם איבדו את האמון שלי".

יצאת בעצם מתודעה של שכיר, אבל איך הפכת לבעלים של החברה?
"אחרי שהם איבדו את האמון שלי והבנתי שאנחנו לא ‘משפחה גדולה’ קרתה להם בעיה בעקבות מלחמת יום כיפור. הם היו צריכים לחתום על הסכם עם ערב הסעודית, אבל בגלל החרם הערבי הם לא יכלו להחזיק עסק בישראל והיו צריכים למכור. אבל למכור בגלל לחץ של הערבים היה יוצר להם בעיה בארצות הברית. אז אמרתי להם ‘אני אעזור לכם’. הצעתי להם שאני אמצא להם קונה - והקונה היה אני. לא אמרתי להם שזה אני, אבל זה מה שיצא".

וגם במחיר טוב, כי הם ניסו להחריש את המכירה ולא הייתה תחרות.
"כן, אם זה היה מכרז לא הייתי יכול להשתתף. זה תהליך שבו המנהלים קונים את החברה מהבעלים. זה היה צירוף של מזל, יוזמה והעזה. לכן אני מדבר על מזל, לא מספיק שיש אותו, צריך להבחין בו ולדעת לקפוץ עליו".

ואז בעצם הקמת סטארט אפ מתוך דפי זהב, וכך נולדה אמדוקס?
"נכון, לי בדפי זהב הייתה בעיה. כדי להפיק את המדריכים היה צריך קלדנים מתמחים והם יצאו למלחמה, אז נאלצנו למצוא פתרון ויצרנו שיטה ממוחשבת. היה לי קשר עם ישעיהו לביא, הוא שימש עד אז בשורה של תפקידי מפתח: הוא היה מנכ"ל משרד הביטחון, ולפני כן מפקד חיל הקשר, הוא היה מנכ"ל משרד התקשורת וראש איגוד המהנדסים העולמי, איש פנטסטי. אחרי שהוא היה במשרד הביטחון הוא יצא לחו"ל כי לקח על עצמו תקופת צינון. אחרי שחזר לארץ אמרתי לו: ‘תשב אצלי’, אבל הוא אמר ‘מה אני אעשה אצלך?’ אמרתי רק דבר אחד, אתה תיתן לי ייעוץ, אני אתן לך 50 אלף דולר לשנה, משרד ורכב. אמר לי: ‘מה אתה רוצה ממני?’ ועניתי רק שאני אוכל לשבת איתך ולדבר איתך, רציתי שהוא יעזור לי לחשוב.

"פעם אחת הוא שאל אותי: ‘תגיד לי מה העסק שלך?’ אמרתי: ‘אני מוכר פרסום’. הוא אמר: ‘אתה לא מוכר פרסום, אתה בעסקי המידע’. וזה בעצם העסק של העתיד. הדבר הקטן הזה היה שווה את כל ההשקעה שלי שעשיתי בו, כי זה שינוי תפיסה אסטרטגית שנולד רק ממחשבה ומילה אחת.

"העצה השנייה הייתה ‘אל תבנה מערכת רק בשביל העסק שלך, תבנה מערכת גנרית בשביל עוד עסקים, ואחרי זה תשלים את זה לפי הצרכים הספציפיים של החברה שלך’. עשינו את זה וזה בעצם איפשר לנו למכור את המערכת לכל העולם כולל AT&T, חברת הטלפונים הגדולה בארה"ב.

"משם הכנסנו את הנושא של טלפונים ניידים ואחר כך טלוויזיה - בנינו עסק ענק עם 27 אלף עובדים וגם היום יש לנו כמעט 25 אלף עובדים באמדוקס".

אמרת שמה שעזר לך בחיים זה מזל, אבל בעצם יש פה הרבה דברים אחרים: השינוי התודעתי שלך במעבר משכיר ליזם; היכולת להתחבר לאנשים וליצור איתם אמון והיכולת לזהות את ההזדמנות וללכת עליה עד הסוף. בנוסף גם ידעת במה אתה חלש ומצאת סביבך אנשים שישלימו אותך. מה מכל הדברים האלה הכי חשוב?
"הקשר עם אנשים כן, ואתה צריך לבנות אמון. למה שאנשים ייתנו בך אמון? כי אתה חייב להיות אמין. ובארץ הנושא של אמינות, יש קצת בעיה איתו, המוסר לא תמיד כמו שצריך להיות".

תן לי דוגמה אקטואלית.
"הנושא של תשובה. מה קורה כשיזם מהמר. אם הוא מצליח הוא מתעשר, אם הוא מפסיד אלו שנתנו לו את הכסף מפסידים והכסף שהחברות ביטוח נתנו לו הוא כסף שלנו. אז מה קורה אז? הוא עושה הימור על הפנסיה שלנו, הפנסיה של הציבור, ואם הוא יצליח זה שלו - ואם לא אחר כך הוא עושה תספורת. הוא עשה את זה פעם אחת. איך זה שהוא עושה את זה פעם שנייה? פעם שלישית? אז אני שואל את עצמי, האנשים האלו לא יודעים מה הם עושים? מה בעצם גורם לכך שהם ממשיכים לתת לטייקונים עם מבנה של פירמידה?

"אם רואים שזה לא עובד - זה לא עובד עם אף אחד מאלו שקדמו לו - אז למה הם נותנים יותר? אני שואל את עצמי למה? אז הסיבה הפשוטה היא אני חושב, שהמנהלים (בגופים המוסדיים) מקבלים בונוסים לפי הנפח של ההשקעות. אז המנהלים האלו מהמרים והם מקבלים בונוסים, אבל אם הם מפסידים החברה מפסידה, לא הם".

בעצם אלה ששומרים על הכסף שלנו ומנהלים את הכסף שלנו - האינטרס שלהם לא זהה לשלנו?
"נכון. אני לא מאשים את תשובה, הוא יכול לסבן אותם, אבל הם נותנים כסף בלי ביטחונות מספיקים. הם סתם נתנו לתשובה ‘על הראסי’. עכשיו אני לא כלכלן אבל אני חושב שיש איזה חוסר צדק חברתי. זה הכסף של העם זו הפנסיה שלנו, זה אוכל על השולחן של עניים".

אנחנו בתקופה של משבר כלכלי - הוא יהיה חמור כמו משברי העבר הגדולים?
"מבחינה כלכלית בארה"ב הגיבו מהר, הם הזרימו כסף מיד לציבור ולחברות הקטנות, עשו את זה מהר ועשו את זה בלי דיבורים. ואצלנו סתם אדישים. אנחנו לא זזים, אנחנו מדברים, אבל העסקים הקטנים והיזמים - הם ייפלו.

"היו צריכים להזרים כסף, היו צריכים לעזור לאנשים בלי עבודה, אנשים בלי כסף, בלי אוכל על השולחן. אולי היינו עסוקים מדי עם פוליטיקה".

אנחנו בשבוע שבו רה"מ מואשם במשפט. מה אתה כאזרח מרגיש?
"זה עצוב שראש ממשלה מואשם ושהוא הגיע למצב הזה. אבל את הפרק הזה צריך לגמור".

זה הולך להיות ארוך.
"לצערי יהיה פרק ארוך וזה גם ישפיע על העם, ייצור קרע בעם. מה שמפריע לי זו ההתקפה על מערכת המשפט, מפריעות לי ההאשמות נגד המשטרה, נגד הפרקליטות, נגד העליון ובמיוחד נגד היועץ המשפטי, זה לא בריא. משפט צריך להתנהל באולם של בית המשפט. ההתקפות האלו לא הולמות".

"משמח שהעולם הכיר בזה שהגענו לירח"

אתה מתבאס על בראשית?
"אני מצטער שלא נחתנו בשלום, היינו כל כך קרובים, אתה לא מתאר לעצמך עד כמה. אני חושב שבסוף גילינו שזו הייתה טעות אנוש ולא תקלה טכנית או תכנונית. אבל מצד שני אנחנו הגענו לירח וזה היה מסע ארוך קשה ומסובך וזו הצלחה בלתי רגילה. מה שמשמח אותי שהעולם הכיר בזה שהגענו לירח. וזה גם חיבר את הנוער שלנו להתחבר למדע, חלל והנדסה".

מה למדת מההתנסות שלך בכל פרויקט בראשית?
"למדתי שקודם כול יש להעריך נכון ובקפדנות את גודל המשימה שאתה לוקח על עצמך לפני שאתה לוקח על עצמך משהו. נכנסתי לזה כתורם מהצד רק לעזור קצת לשלושה צעירים, זה סחב אותי פנימה עמוק. מצד שני, היום אני לא מצטער. השקעתי בזה הרבה אבל זה השתלם כי זה נתן לי סיפוק, שלא היה לי הרבה זמן בחיים".

אז זה היה שווה את ההשקעה?
"זה היה שווה את ההשקעה. אבל לא יודע אם הייתי עושה את זה שוב".

על מה עוד אתה עובד בימים אלו?
"יש פרויקט מדהים בהובלת עדי אלטשולר, שאני תומך בו ומרגש אותי, לבניית בית ספר עם כיתות המשלבות בין ילדים עם צרכים מיוחדים לילדים רגילים. זה פרויקט מוצלח, הוא מחזק לילדים את ההערכה עצמית, ולילדים הרגילים זה מפתח אמפתיה. תוך ארבע שנים אנחנו מקווים לעשות את זה בכל בתי הספר בארץ".

מסביבתו של יצחק תשובה נמסר בתגובה: "אם מוריס קאהן היה מקבל את התרומה שביקש מאיתנו כנראה שהוא היה מדבר אחרת". 


ערן גפן הוא מומחה לחדשנות וצמיחה עסקית, מייסד חברת גפן טים שנרכשה לאחרונה ומפעיל הפודקאסט "חצי שעה של השראה" שמתפרסם אחת לשבועיים באתר "גלובס"

עוד כתבות

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה