גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אסטרטגיית היציאה מקורונה עוברת במדדים

השאיפה להחזיר מהר ככל הניתן את ההפסדים שספגו החסכונות מהמשבר, מציבה אתגר בפני תהליך החזרה לימי השקעות שגרתיים ● שימוש במדדים מאפשר לממש באופן מיטבי את אסטרטגיית היציאה

תצוגה של מדדי שווקים בטוקיו, יפן / צילום: KIM KYUNG-HOON  , רויטרס
תצוגה של מדדי שווקים בטוקיו, יפן / צילום: KIM KYUNG-HOON , רויטרס

בזמן שבכל העולם ממשיכים להתאושש מאחד האירועים המשמעותיים שעברנו בדורנו, גם המשקיעים ברחבי תבל מחשבים מסלול מחדש ובעיקר מנסים להחזיר את החסכונות שלהם למסלול של צמיחה ויצירת ערך.

הדרך הפשוטה והנוחה ביותר לחזור לשגרת השקעות היא באמצעות שימוש במדדים, או ליתר דיוק במוצרי מדד, שהרי מדדים הם רק כלי סטטיסטי שנועד לשימושם של מנהלי קרנות ותיקים.

בטור זה נתמקד בחמישה גורמים מרכזיים, שבזכותם אסטרטגיית היציאה מהקורונה צריכה להיעשות באמצעות השקעה פסיבית.

נמנעים מליפול למלכודת תזמון השוק

הטבע האנושי גורם לנו להרגיש תחושת ביטחון עצמי גבוה בתקופות טובות, ומאידך, להיכנס לפאניקה ולפחד בתקופות משבר. קשה עד בלתי אפשרי להתחמק מזה. בוודאי כשמדובר בכסף האישי שלנו - אותם חסכונות שצברנו במשך שנים ארוכות של עבודה קשה.

התכונות האנושיות האלה משחקות תפקיד מרכזי בדרך קבלת ההחלטות שלנו בתקופות קיצון. המוני אנשים ברחבי העולם קיבלו החלטה אינסטינקטיבית לממש השקעות בבורסה בזמן שהמגפה התפרצה, וכולנו נכנסנו לסגר בבתים. התוצאה היא שרוב המשקיעים האלה קיבעו הפסדים משמעותיים בתיק ההשקעות שלהם. במקרה הטוב, הם איבדו "רק" 10% מכספם, ובמקרה הנפוץ יותר, עשרות אחוזים - שחיקה של ממש בחסכונות של שנים.

אפשר לבקר את המהלכים שנעשו, ולקבוע בדיעבד איזו טעות חמורה זאת היתה, אבל זאת לא המטרה פה. מה שחשוב יותר זה להביט קדימה ולקבל החלטה איך פועלים מעתה והלאה.

וכאן נכנס פעם נוספת הגורם האנושי לתמונה, ומפריע. אנשים אומרים לעצמם שהמצב כרגע עדיין שביר, כי הכלכלה נפגעה באופן חמור, אז אולי כדאי לחזור לשוק במשורה. אז זהו, שלא. מי שקיבל החלטה להשקיע כעת, צריך להימנע מתזמון השוק. וזה אחד הערכים החשובים ביותר בהשקעה במדדים - הם מייצרים חשיפה מלאה לשוק בכל רגע נתון, ולכן מאפשרים לנו להימנע מאותה מלכודת של תזמון השוק.

תופעה נוספת שמאפיינת משקיעים בתקופות של חזרה לשגרה, היא הרצון להחזיר לעצמם את ההפסדים כמה שיותר מהר (ובצדק). עם זאת, במקרים רבים הדרך לממש את הרצון הזה עוברת בהשקעה בנכסים המסוכנים ביותר - אלה שנפגעו בצורה הקשה ביותר במשבר - וזאת מתוך תפיסה ש"מה שירד הכי הרבה, חייב לעלות בחדות".

אז זהו, שלא בהכרח. חלק מהחברות שנפגעו בקורונה בכלל לא יצליחו להתאושש, וייתכן שבקרוב נראה אותן מכריזות על חדלות פירעון או פירוק. לכן, השקעה כעת במניות או באיגרות חוב מסוג זה עלולה ליצור הפסדים כואבים ומיותרים.

היתרון במדדים בתקופה הזאת הוא שהם נמנעים מכניסה לפינות, שהרי הם חשופים לכלל השוק, ולא לנכסים מסוימים ש"דווקא עכשיו שווה לקנות אותם". הפיזור הרחב שקיים במדדים מצמצם את הסיכון של נייר ערך בודד, לא משנה אם זאת מניה או אג"ח מסוימת, ומצמצם את הסיכון להישענות על ענף פעילות ספציפי, שלא ברור איך יתנהג בתקופה של הפוסט-קורונה.

מבינים את הסיכון בזמן אמת

עולם ההשקעות הוא, למעשה, עולם של הזדמנויות מול סיכונים. כולנו מבינים את העובדה הבסיסית שבשביל לקבל יותר תשואה צריך לקחת יותר סיכון, ולהפך. כאן נכנסת לתמונה תכונה מרכזית של מדדים - שקיפות מוחלטת. אותה שקיפות מאפשרת לכל משקיע לראות בכל רגע נתון את הסיכונים הגלומים בהשקעה שביצע.

למשל, אם משקיע רכש קרן מחקה על מדד אג"ח מדינה, הוא יכול לדעת מה פוטנציאל הנזק שצפוי מעלייה עתידית בשערי הריבית, דרך בחינה של המח"מ המשוקלל במדד. לחלופין, אפשר לראות את הפילוח הענפי של מדד מניות מסוים ולהבין אילו סיכונים גלומים בו, במקרה שענף מסוים ייקלע לקשיים בעתיד הקרוב.

בעוד שמנהלי קרנות מתוחכמות, כמו קרנות גידור למיניהן, נוהגים "להחביא" את תמהיל הנכסים שבו הם משקיעים, בעולם המדדים הכל שקוף וגלוי לכולם. אין ספק כי מדובר ביתרון חשוב ומרכזי למשקיעים.

בתחילת הדרך, כשמוצרי המדד הראשונים הושקו בישראל ובעולם, אחת התכונות שבידלו אותם מהקרנות ה"מסורתיות" - אלה שניהול הקצאות הנכסים בהן ובחירת ההשקעות הספציפיות מתבצעים באופן אקטיבי - היתה עלויות השקעה מופחתות. בחלוף השנים, עם התפתחות עולם המדדים, נוהג זה נשמר, ודמי הניהול הנגבים בקרנות סל ובקרנות מחקות ממשיכים להיות נמוכים ביחס לחלופות השקעה אחרות.

ואולם, חשוב להדגיש שהירידה בשיעורי הריבית בעולם בעשור האחרון מבליטה עוד יותר את היתרון של עלויות ההשקעה במדדים. בזכותם, המשקיעים מרוויחים עוד כסף בלי לקחת סיכונים מיותרים.

מגוון רחב של חלופות השקעה

אחת ההשלכות החיוביות של התפתחות עולם המדדים ומוצרי המדד בשנים האחרונות היא יצירת מגוון רחב של חלופות השקעה, שמהוות פתרון לכל צורך אפשרי של משקיע.

חוסכים שמעוניינים בהשקעה סולידית בתקופה הנוכחית, ימצאו שלל קרנות על מדדי איגרות חוב - מאג"ח מדינה ועד אג"ח של חברות איכותיות בדירוג אשראי גבוה. לעומתם, משקיעים שמבקשים לנצל את המצב ולהשיא את פוטנציאל התשואה בתיק שלהם, יכולים לבחור מתוך מגוון מדדים שמתמחים במניות של חברות מתחומים שונים.

וכמובן, אפשר פשוט לבחור להיצמד לביצועי השוק ולהשקיע במדדים המכונים "מדדי בנצ'מרק" - אותם מדדים נפוצים ומוכרים, כמו S&P 500 ודאקס בחו"ל או ת"א-125 אצלנו. היתרון במדדים כאלה הוא שנקבל את מה שהשוק יעשה מעתה והלאה, בלי הפתעות מיותרות. אם השוק ימשיך לעלות - נקבל בדיוק את שיעור העלייה שלו, ואם יירד לפתע - לא נפסיד יותר ממה שהשוק עצמו איבד. 

הכותב הוא מייסד ומנכ"ל אינדקס מחקר ופיתוח מדדים בע"מ, המתמחה במחקר ופיתוח, חישוב ועריכת מדדי ניירות ערך למגוון צורכי השקעה. אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים האישיים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול דעתו של הקורא ואין באמור משום עצה ו/או המלצה לרכישה או למכירת ני"ע או מוצר פיננסי כלשהו

עוד כתבות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של השופט אורנשטיין נחשף: כמה ישלם היהלומן דן גרטלר?

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי בפסיקה נקבע כי 95% מהתביעה של האחים נגד היהלומן נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה. כעת הוא צפוי לזנוח את הבקשה ● סביבת גרטלר: "הוא נוקה מכל ההאשמות המופרכות על תשלום שוחד ושם קץ למסע ההכפשות שניהלו האחים נגדו"

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים