גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ענקיות שיווק המזון מעוררות את תאבון המשקיעים בימי קורונה

מה הקשר בין מגפת הקורונה לעלייה בצריכה, ומדוע ענף שיווק המזון מעניין כיום במיוחד את המשקיעים? ● התוצאות הכספיות של כמה מרשתות השיווק הגדולות בעולם עשויות לתת מענה לשאלות אלה

סופרמרקט של רשת אהולד בהולנד / צילום: EVA PLEVIER, רויטרס
סופרמרקט של רשת אהולד בהולנד / צילום: EVA PLEVIER, רויטרס

לעתים, כשהעולם נכנס לסחרור ושום דבר כבר לא ברור מאליו, משקיעים מוצאים נחמה בחברות המספקות מוצרים בסיסיים, כמו לחם, חלב ונייר טואלט. ההישארות הממושכת בבתים, וצריכת המזון המוגברת שהתלוותה לה, גרמה לכך שרשתות המזון ברחבי העולם פרסמו באחרונה תוצאות כספיות טובות, שלא נראו כמותן בעשור האחרון.

כך למשל, רשת החנויות והסופרמרקטים המובילה באירופה אהולד דלהייז (סימול מניה: AD NA) רשמה הכנסות בהיקף של 18.2 מיליארד אירו ברבעון הראשון של 2020, המשקף זינוק של 14.7% ביחס לרבעון המקביל ב-2019. גם הנהלתה של טסקו (סימול: TSCO LN), רשת המזון המובילה בבריטניה, דיווחה על זינוק של 30% במכירות בשבועות הראשונים לפרוץ המגפה, המיוחסת לפאניקה של אגירת מזון על ידי הציבור, אם כי יחד עם הזינוק במכירות זינקה גם שורת ההוצאות, כפי שיפורט בהמשך.

ביצועי מניית רשת המזון Ahold

הביצועים העסקיים הבולטים לחיוב של רוב החברות בענף ברבעון שחלף, מומחשים היטב גם בביצועי המניות. בעוד שמשקיעים במדד כללי של מניות אירופיות כמו סטוקס 600 (סימול: SXXP) רשמו תשואה שלילית של 16% מתחילת השנה, המשקיעים ברבות מהחברות בענף שיווק המזון רשמו מתחילת השנה תשואה שלילית חד-ספרתית נמוכה או אפילו תשואות חיוביות - דבר כלל לא ברור מאליו בתקופת משבר מאתגרת כזו, אם כי גם כאן קיימת שונות גבוהה בין החברות השונות בענף.

שילוב מנצח בין אונליין לאופליין

משבר הקורונה והאתגרים הנלווים לו מאלצים את החברות בענף לבצע התאמות משמעותיות בין המכירות בחנויות הפיזיות לבין מכירות האונליין, בהתאם למגבלות התנועה של צרכנים בחנויות. לפיכך, רשתות מזון שהגיעו למשבר הנוכחי עם פלטפורמת אונליין איכותית, צולחות אותו טוב יותר בהשוואה לחברות עם נוכחות מקוונת חלשה.

לשם המחשה, רשת אהולד רשמה זינוק מרשים של 37% במכירות המקוונות ברבעון הראשון, בהשוואה למכירות המקוונות ברבעון המקביל של 2019. הצמיחה המרשימה התבססה על עלייה של 42% במכירות המקוונות בארה"ב, ועלייה של 36% במכירות המקוונות באירופה. לעומתה, הרשת הצרפתית קארפור (סימול: CA FP), המאופיינת בנוכחות זניחה יחסית בתחום האונליין, רשמה צמיחה נמוכה יותר בהכנסות.

לזינוק המהיר והמרשים במכירות מתלווה, בדרך כלל, גם זינוק חד בשורת ההוצאות. כך למשל, כדי להתמודד עם קפיצה של 30% במכירות בשבועות הראשונים לפרוץ הנגיף בבריטניה, נדרשה הנהלת רשת טסקו לגייס במהירות כ-45 אלף עובדים לסניפים שלה, במטרה לספק את הביקוש, וזאת במיוחד בשל מספר העובדים הרב שנאלצו לא להגיע לסניפים מפאת היותם בקבוצת סיכון. הנהלת החברה העריכה כי תוספת העלות לשנה הנוכחית בגין השינויים בכוח העבודה יסתכמו בטווח שבין 650 ל-925 מיליון ליש"ט. לא מדובר בכסף קטן, גם עבור ענקית מזון החולשת על 30% משוק שיווק המזון בבריטניה.

הזינוק בשורת ההוצאות של החברות בענף בעקבות התפרצות הנגיף לא מסתכם בסעיף שכר. מישור נוסף שבו מומחש היטב הזינוק בעלויות, הוא תחום הלוגיסטיקה והשינוע של מוצרים וסחורות, המייצר אתגרים משמעותיים בעת הנוכחית.

גם חברה כמו אמזון  (סימול: AMZN), המהווה את חוד החנית בתחום הלוגיסטיקה והשינוע של סחורות וחבילות בין מקומות בעולם, צופה כי תרשום הוצאה של קרוב ל-4 מיליארד דולר במהלך הרבעון השני, בגין התאמה של שרשרת הייצור והשינוע לתנאי השוק המשתנים הנדרשים בתקופה הנוכחית. הוצאה זו צפויה למחוק כמעט כליל את הרווח של הרבעון הבא ולהאפיל על זינוק של בין 18% ל-28% בשורת ההכנסות, לפי תחזיות החברה.

תגמולים נאים לבעלי המניות

השילוב בין שיפור בנתונים הפיננסיים לבין הדפנסיביות המסורתית המאפיינת את ענף שיווק המזון, מאפשר לחברות הפועלות בו לתגמל בנדיבות את בעלי מניותיהן. בשונה מענף הטכנולוגיה, שם תשלום דיבידנד או רכישה עצמית אינם דבר שבשגרה, בענף שיווק המזון ניתן למצוא אותן למכביר.

כך למשל, הרשת האירופית אהולד ייצרה תזרים מזומנים חופשי של 1.2 מיליארד אירו, ומתוכם השיבה סכום של כ-336 מיליון אירו לבעלי מניותיה, באמצעות רכישה עצמית של מניות. נוסף על כך, תשואת הדיבידנד של המניה עומדת על 3.3% בשנה.

אהולד אינה ייחודית בענף מבחינת תגמול בעלי המניות. השיפור בנתונים הפיננסיים מאפשר גם להנהלת טסקו לתגמל את בעלי מניותיה. בשנה שחלפה שילמה החברה דיבידנד כולל של 5.77 ליש"ט למניה - כמעט כפול מרמתו בשנה הקודמת. במבט קדימה, הנהלת החברה ציינה כי בכוונתה לחלק דיבידנד שנתי בהיקף של כמחצית משורת הרווח הנקי כחלק ממדיניות ארוכת טווח לתגמול בעלי המניות. כיום תשואת הדיבידנד שלה עומדת על יותר מ-4%.

למרות התמחור האטרקטיבי הנוכחי, יש כמה סיכונים בהשקעה בחברות הפועלות בענף שיווק המזון. הסיכון העיקרי טמון באפשרות כי התחרות העזה בתחום באירופה עלולה להוביל ל"מלחמת מחירים" ולפגיעה בשולי הרווח התפעולי. סיכון נוסף הוא גל תחלואה שני באירופה, שיגרור עמו עלייה חדה בהוצאות של החברות בענף.

השורה התחתונה: אנו סבורים כי ענף שיווק המזון באירופה בכלל, ומניותיהן של הרשתות אהולד וטסקו בפרט, מספקות עוגן דפנסיבי למשקיעים, במיוחד בתקופה מאתגרת כמו זו הנוכחית. החברות הן יצרניות מזומן מרשימות, ומאופיינות בהנהלות איכותיות וברמת תמחור נוחה למניותיהן.

הכותב הוא אנליסט ניירות ערך זרים באגף הייעוץ בהשקעות בבנק לאומי. לכותב אין עניין אישי בנושא הנדון לעיל. הנתונים והמידע המובאים לעיל אינם מהווים ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

עוד כתבות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים