גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בחסות הסגר והתחרות באונליין: החברה של יוני בלוך שווה לוולמארט הרבה יותר

ענקית הקמעונאות השקיעה לפני כשנתיים 250 מיליון דולר במיזם משותף עם חברת הטכנולוגיה האינטראקטיבית "אקו", שבה שותף היוצר יוני בלוך ● אקו מייצרת עבור וולמארט פלטפורמות דיגיטליות, שמנסות לתת חוויית קנייה שתגדיל את היקפי המכירות באונליין - אתגר מרכזי לרשתות בעת הזו

יוני בלוך / צילום: איל יצהר
יוני בלוך / צילום: איל יצהר

אחת הקטגוריות שנהנתה מזינוק משמעותי במכירות במהלך משבר הקורונה על פי ענקית הקמעונאות הגדולה בעולם וולמארט היא חולצות. הנתון הזה אולי מפתיע ברגע הראשון, אבל ההסבר שלו מתבקש: ריבוי ישיבות הזום ושיחות הווידיאו שבהן המשתתפים מציגים רק את פלג הגוף העליון שלהם שמופיע על המסך. זו רק אחת מהתובנות שסיפקה לוולמארט במהלך משבר הקורונה חברת הטכנולוגיה האינטראקטיבית "אקו", שיוני בלוך שותף בה.

אקו הוקמה לפני עשור ע"י יוני בלוך, ברק פרידמן וטל זובלסקי, ולפני שנתיים נחשף לראשונה ב"גלובס" על החיבור האסטרטגי שלה עם ענקית הקמעונאות הגדולה בעולם בהשקעה של 250 מיליון דולר. כעת, בחסות משבר הקורונה שהביא לסגירה של חנויות, מרכזי קניות ומסעדות ברחבי העולם, החיבור בין השתיים הפך למשמעותי עוד יותר מבחינת ענקית הקמעונאות.

וולמארט אמנם נהנתה מקניות מוגברות של מוצרי מזון וטואלטיקה בחנויות שלה, אך נדרשה לפתרונות יצירתיים יותר כדי להמשיך ולמכור בהיקפים גדולים גם בקטגוריות כמו אופנה, צעצועים, מוצרים לבית ועוד, ויותר מכך, ללמוד הרגלי צריכה חדשים ושונים שמשתנים מיום ליום בהתאם למגבלות שהוטלו בכל מדינה.

שיתוף פעולה בין חברת הטכנולוגיה האינטראקטיבית "אקו"לבין וולמארט. ילדים יכולים לשחק וירטואלית בצעצועים / צילום: TOYLAB

להרגיש כמו בקניון

אם נחזור לצמיחה יוצאת הדופן בקניית חולצות - אלה בדיוק התובנות שאקו מנסה לייצר עבור וולמארט באמצעות התוכן המשחקי שהיא יוצרת עבורה. משבר הקורונה נתן זריקת מרץ לקניות שמבוססות על חוויה, כשחלק ניכר מהציבור האמריקאי הסתגר בבתים, מה שהותיר זמן רב יותר להתנסויות וירטואליות. זה בא לידי ביטוי בשני פרויקטים שמנסים להביא את חוויית הקנייה הפיזית לעולם האונליין - בעולם הצעצועים ובעולם האופנה.

מדובר בקושי שמתמודדת איתו כל חברה שמבקשת למכור את הסחורה שלה בצורה מקוונת: קניות פונקציונליות כמו חיפוש מיקרוגל או חולצה קל יחסית לייצר, אבל קניות אמוציונליות, שמגיעות בדרך כלל משיטוט בחנות, בלי שהצרכן יודע מה הוא בא מחפש, הן עדיין אתגר עבור האונליין. אם ניקח את איקאה כדוגמה - הקושי לתרגם את החוויה שכוללת הסתובבות ממושכת במבוך מפותל של רהיטים וארוחה במזנון מוזל - לחוויה שתצליח להביא את אותם היקפי קניות גם באונליין.

מה שאקו עושה עבור וולמארט הוא ניסיון לייצר את החוויות האלה גם בעולם הווירטואלי, באמצעות חיבור בין תוכן לבין גיימינג, כדי להצליח לייצר גם קניות אימפולסיביות באונליין, ולמעשה לפצח את החוויה שנקראת "שופינג". "אנשים לא הלכנו לקניונים וההזמנות אונליין גדלו משמעותית כך גם הכניסות והרכישות", אומר ל"גלובס" סמנכ"ל הפיתוח של אקו, יובל חופשי.

אתגר האופנה והמזון

הפרויקט האחרון של השתיים שהושק מעט לפני פרוץ משבר הקורונה הוא משחק סטיילינג בשם "clothes-call" בהשתתפות העורכת הראשית של מגזין האופנה ELLE, נינה גרסיה. הסדרה מאפשרת ליצור סטיילינג לדמות, לקבל עליו חוות דעת מעורכת האופנה, ובסוף לרכוש את הפריטים דרך האתר של וולמארט. אך בנוסף לקנייה, המשחק בנוי כך שהוא מאפשר לאסוף דאטה על העדפות והרגלי הצריכה של הצרכנים בהתאם לבחירותיהם במשחק.

בהקשר זה מסביר חופשי כי "יעד נוסף מבחינת וולמארט הוא איסוף של דאטה - סקרים ואיסוף מידע לפני שנכנסים להשקעות גדולות - כדי להבין את פוטנציאל הצריכה של מוצר". לדבריו, ענקית הקמעונאות סימנה עבור אקו את התחומים שבהם היא מבקשת להתמקד - מוצרי מזון, צעצועים ואופנה.

במסגרת העסקה בין השתיים, ב-2018 הן הקימו חברה משותפת בבעלות שווה, אשר התכנים שמפתחת אקו שייכים לה. וולמארט השקיעה בכך סכום אסטרונומי במונחים ישראלים - רבע מיליארד ד'.

פרויקט נוסף שיצרה אקו עבור וולמארט בשנתיים האחרונות הוא מעבדת צעצועים שבה ילדים הופכים להיות "נסייני הצעצועים של וולמארט". הרעיון הוא שילדים יכולים לשחק בצורה וירטואלית בצעצועים, לדמות פתיחה של האריזה שלהם, ואז גם לתת משוב עליהם, ולרכוש אותם.

"אנחנו יוצרים נתיב חדש לאיקומרס, שמאפשר יותר בידור וחוויה, ובתמורה מקבלים דאטה לגבי העניין של ילדים בצעצועים של העונה הבאה, לפני שבמחלקת הסחר של וולמארט מחליטים על הקצאות שטחי מדף", מפרט חופשי.

כך לדוגמה מטאל, ענקית הצעצועים שמאחורי המותג ברבי, מחזיקה בקטלוג רחב של מוצרים מדי שנה שקשה לחזות לאיזה מהם יהיה ביקוש גבוה יותר. וולמארט ואקו יצרו "קומה" בתוך הקניון הווירטואלי ומאפשרות לילדים לבחור נתיב עלילתי כמו ברבי עושה מסיבה או ברבי הולכת לנופש, שבאמצעות משחק מאפשר לוולמארט לדעת כמה שטחי מדף להקצות עבור בובה כזו או אחרת.

אבל מאחורי הממשקים המרהיבים שפיתחה אקו, מסתתר מערך שלם שמכמת את התוצאות שהיא מצליחה לייצר עבור וולמארט. משבר הקורונה הביא לכך שקרוב ל-30% מהאמריקאים התנסו בקניות אונליין, מה שתומך בנתונים שחושפת אקו על המדדים שהיא מספקת: "הפרויקט עם נינה גרסיה הגיע לרמה של 10% נכונות לקנייה - כלומר צופים שלחצו על הפריט - לעומת המדד המקובל בתעשייה לפרסומות שעומד על 0.2%-0.3%", מגלה חופשי. הוא מדגיש את השוני לעומת תוכן פרסומי "רגיל": "אנחנו מייצרים תוכן שאנשים בוחרים לראות אותו מרצונם החופשי ופעילים בו, בניגוד לפרסומות ברשתות החברתיות שבהן הצרכן אולי נחשף לפרסומת וידיאו, אבל הוא לא אקטיבי לגביה והוא לא בוחר לצפות בה, ולכן הסיכוי שתהיה לו נכונות לקנות בעקבותיה נמוך בהרבה". 

אקו

הוקמה ב-2010 ע"י יוני בלוך, ברק פרידמן וטל זובלסקי ● החברה, שמפתחת ומשווקת טכנולוגיות וידיאו אינטראקטיבי, גייסה מאז הקמתה 62 מיליון דולר, לא כולל העסקה עם וולמארט ● מעסיקה 90 עובדים והמטה שלה מתחלק בין ת"א לניו יורק

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק