גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

300 אלף איש יושבים בבית. החל מעוד שבועיים הם לא יקבלו יותר דמי אבטלה

מאות אלפים כבר חזרו מהחל"ת לשוק העבודה, אבל מנכ"ל הביטוח הלאומי מאיר שפיגלר עדיין פסימי ומפנה אצבע מאשימה: "העלינו כל מיני רעיונות כדי לדרבן את החזרה לשוק העבודה, וכדרכו, אגף התקציבים סירב לכולם"

לשכת התעסוקה בתל אביב בחודש שעבר / צילום: רובי קסטרו - וואלה חדשות
לשכת התעסוקה בתל אביב בחודש שעבר / צילום: רובי קסטרו - וואלה חדשות

ביום שני העריך בכנסת סגן הממונה על התקציבים באוצר יוגב גרדוס כי המשבר יגרע כ-60 מיליארד שקל מהכנסות המדינה ב-2020, אך הוסיף באותה נשימה כי ייתכן שהסכום יעמוד "רק" על 50 מיליארד שקל, משום שהמשק מתאושש מהמשבר בקצב מהיר יותר ממה שהעריכו בתחילה.

גם לגבי דמי האבטלה הייתה לגרדוס בשורה מעניינת: הוא גילה כי המדינה צפויה לשלם פחות מכפי שהעריכה בעת אישור התקציב, הערכה שעמדה על 16.1 מיליארד שקל. לדבריו, התאוששות המשק בקצב מהיר מהצפוי ותוכנית המענקים לעידוד התעסוקה שעליה הכריז שר האוצר בשבוע שעבר, צפויות לחסוך למדינה בין 1 ל-1.5 מיליארד שקל של תשלומי אבטלה לעובדים בחופשה.

המובטלים נופלים בין הכיסאות

לאופטימיות הזהירה הזו מצטרפים נתוני שירות התעסוקה מהימים האחרונים, שלפיהם כ-275 אלף איש דיווחו על חזרתם מחל"ת, כמעט 40 אלף מהם מאז תחילת השבוע. מנכ"ל שירות התעסוקה רמי גראור, מעריך כי המספר הזה חסר - להערכתו, חזרו כבר כ-300 אלף איש, וחוזה כי כבר בסוף אוגוסט נרד מאבטלה של רבע מכוח העבודה למשק לאבטלה של כ-10% בתרחיש האופטימי, כ-400 אלף איש.

לאופטימיות מצד קובעי המדיניות בוודאי לא שותפים אותם מובטלים ששוב נופלים בין הכיסאות: הצעירים שעמדו לרשותם מעט ימי אבטלה, והם כבר נגמרו והוארכו רק עד סוף מאי, או אנשים אחרים שהחלו לקבל דמי אבטלה עוד לפני המשבר, דמי האבטלה שלהם עומדים להסתיים ומקומות העבודה אינם פתוחים בפניהם בימים אלה של משבר תעסוקתי.

לפי בדיקת מנכ"ל הביטוח הלאומי, מאיר שפיגלר, מדובר בכ-293 אלף. בהנחה ש-20% מתוכם יחזרו לעבוד במהלך יוני, בהסתמך על קצב החזרה הנוכחי, ייוותרו 235 אלף דורשי עבודה שלא יהיו זכאים לדמי אבטלה. נתוני השירות התעסוקה מראים תמונה חלקית יותר ומדברים על כ-112 אלף איש שתקופת הזכאות שלהם נגמרה - 60% מתחת מהם לגיל 25, 68% מתחת לגיל 28, 58% הם נשים.

שפיגלר אינו שותף לאופטימיות: "המשק לא נמצא במצב של נחשול של חזרה לשוק העבודה אלא באופן מדורג. כשנפלטו משוק העבודה קרוב למיליון איש, זה היה כמו רעם ביום בהיר. עכשיו עבר כבר חודש וחצי ולא חזרו מיליון אנשים זו עובדה.

מאיר שפיגלר  / צילום: שלומי יוסף

"העלינו כל מיני רעיונות כדי לדרבן עוד יותר את החזרה לשוק העבודה, וכדרכו של אגף התקציבים, הוא סירב לכולם. הצענו חל"ת גמיש, היקף העסקה גמיש, העברת דמי האבטלה למעסיקים כדי שיעבירו לחשבונות העובדים, מימון ההסבה המקצועית באמצעות דמי אבטלה, הארכת תקופת הזכאות.

"לא יכול להיות שאנשים שנפלטו שלא באשמתם, לא יקבלו מענה. יש לאנשים ילדים, התחייבויות וצרכים בסיסיים. גם ככה דמי האבטלה הם לא מהמשובחים בהשוואה למדינות שאנחנו רוצים להידמות להן בעולם. השר איציק שמולי (שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים) ער לכך ופועל ומנסה יחד עם הביטוח הלאומי להביא פתרונות.

"כמו שיש אנשים שחוזרים לשוק העבודה, יש גם אנשים חדשים שנפלטו מאז ה-19.4. לפי הנתונים שלנו ובקיזוז אלה שהוצאו אחרי תאריך זה, רק 112 אלף אנשים חזרו לשוק העבודה".

אל אלה שימי הזכאות שלהם נסתיימו נוספים כל אותם עובדים בעסקים בתחומים שעדיין לא הוחזרו לפעול, או חזרו לפעול תחת מגבלות שמייתרות את עבודתם: אנשי מקצוע שונים בתחומי האירועים העסקיים והפרטיים, עובדים בענף התעופה ובעלי תפקידים על מגרשי הספורט.

לגבי האחרונים אמר גרדוס בכנסת כי באוצר בודקים בימים אלה אפשרות להאריך גם את הזכאות לדמי אבטלה לדורשי עבודה שנפלטו מענפים במשק שעדיין לא חזרו לפעילות כלכלית מלאה, כגון בידור, תרבות, פנאי והתעופה.

מדוע שלא ישתמשו במצב הטוב יחסית של המשק, כפי שנציג האוצר הציג אותו, כדי להאריך עוד מעט את הזכאות לאבטלה של אותם 200-300 איש שיישארו עכשיו בפני שוקת שבורה? מהאוצר נמסר שהנושא נמצא בבדיקה.

"אחרי אוגוסט האבטלה צפויה להצטמצם"

גראור תולה תקווה גדולה במהלך של האוצר לתמרץ מעסיקים להחזיר עובדים מחל"ת, אף שטרם אושר סופית. אתמול אף הורחב המהלך למעסיקים קטנים. "אני מעריך ומקווה מאוד שהמענק לעידוד מעסיקים להחזיר עובדים מחל"ת יחוקק מהר בכנסת. מרגע שהוא יאושר, המערכות יתארגנו במהירות כמו שאמר שר האוצר במוצאי שבת והכוונה היא שבמהלך יולי נתחיל להעניק את המענקים למעסיקים במינימום בירוקרטיה ובמהירות. אני מאמין שזה יעודד חזרה רחבה מאוד של עובדים חזרה למעגל העבודה".

אתה לא חושב שהמון עסקים לא ייפתחו וגם אם ייפתחו, אולי יצטרכו פחות עובדים? עלות ההעסקה של כל עובד מחודש גבוהה מהגובה של המענק.
"זה נכון ולכן אני מדבר על התרחיש האופטימי. אני מאמין שאחרי אוגוסט נראה שיעור אבטלה שהולך ומצטמצם, אמנם דו-ספרתי, אבל אנחנו מעריכים שיהיו 350-400 אל מובטלים. אבל בהחלט יכול להיות מצב של עסקים שלא יוכלו להיפתח עקב זה שפשטו את הרגל ויהיו לא מעטים כאלה והם לא יחזירו עובדים. יש גם מצב נוסף שמעסיקים לא יחזירו את כל העובדים למעגל העבודה, אלא רק חלק. גם עכשיו אנחנו רואים חזרה איטית. למה היא כל-כך איטית? כי גם סגירה מהירה יותר מפתיחה וגם כי אנחנו רואים מעסיקים נוהגים בזהירות. הם רוצים לראות איך הצריכה, איך העסק מתחיל להתפתח בחזרה ומתחילים להחזיר את העובדים די בזהירות".

רמי גראור / צילום: שלומי אמסלם, לע"מ

אז למה אתה אופטימי?
"נכון לשלשום בשעה 16:00 קיבלנו דיווחים על 263 אלף חוזרים, ולטענתי זה עוד דיווח חסר. אנחנו מעריכים שעוד עשרות אלפים חזרו. ביום הראשון של החודש דיווחו לנו על חזרה מעל 20 אלף - כמו ב-48 השעות הקודמות. אני מעריך שזה ילך ויגבר במהלך יוני, יולי ואוגוסט".

ומה התרחיש הפסימי?
"התרחיש הפסימי מדבר על סדר גודל של 12%-13% אבטלה - 500 אלף איש". 

עוד כתבות

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"