גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

במרווח שבין הנסתר לנגלה בהצהרות של נתניהו וגנץ השבוע

העטיפות הנוצצות שהקיפו את כל הדברים נושרות כמחווה לכריסטו שמת וחושפות סדקים וחורים

דרור פויר / צילום: יונתן בלום
דרור פויר / צילום: יונתן בלום

א. השבוע הלך לעולמו האמן כריסטו שהיה עוטף גשרים, בניינים ואיים ביריעות ענקיות ואחרי זמן מה מסיר את העטיפה ונותן לנו לגלות מחדש את המוכר והידוע. אני לא מבין באמנות ואין לי הרבה עניין באמנות שאני מבין או יכול לומר עליה משהו; אני בעד אמנות שמנסה לומר משהו עליי ולהבין אותי כאדם בין בני אדם - וכריסטו, לחוסר הבנתי, היה מיסטיקן שניסה להבין את החיים כתהליך תמידי של ניסיונות כיסוי וחדוות גילוי, וכאחרים לפניו, חיפש את האמת והמשמעות במרווח שבין הנסתר והנגלה.

איור: תמיר שפר

גם אני חיפשתי את המשמעות בין הנסתר והנגלה בהצהרות של נתניהו וגנץ השבוע, לאחר הביקורת שנשמעה על חוק הקורונה, או בשמו המלא "חוק סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש התש"ף - 2020". החוק, שהולך להיות מאושר בהליך מהיר במיוחד, מכיל כמה סעיפים מאיימים למדי, שמרחיבים עוד את כוחה של הממשלה וכוחות הביטחון השונים וממשיכים להצר את מעמדו וזכויותיו של האזרח, כמו הזכות להפגין או למשל סעיף 12/ד שמציע לתת לממשלה את הזכות להעניק לשוטר "סמכות כניסה למקום, לרבות מקום המשמש למגורים"; הגדרה מקטינה משהו לבית, אבל על כך בפעם אחרת.

"סיכמנו חד משמעית שלא נאפשר פריצה של משטרה לתוך בתים של אזרחי ישראל ללא צו", הרגיע נתניהו בחריפות בישיבת הליכוד, וגנץ חזר אחריו בהרגעה חריפה חליפית בישיבת כחול לבן: "לא נאפשר פגיעה בזכויות הפרט. שוטרים לא יערכו חיפושים שרירותיים" - ככה זה הולך להיות מעכשיו, כל הצהרה תוצהר פעמיים, רק במילים טיפה שונות? איזה שעמום!

לא יודע מה איתכם, אבל כששני אלה מזדרזים כל-כך להרגיע אותי, אני מתחיל להילחץ. לפי מידת האמינות של ההבטחות האחרונות שלהם, הייתי ממליץ לספור ארבע פעמים כמה גלגלים מחוברים לאופניים לפני שרוכשים מהם זוג. כששני אלה אומרים לך לא לדאוג, זה זמן ממש טוב להתחיל לדאוג.

והכי חשוב: גם אם אני לא מאמין שהממשלה מתכננת להורות לשוטרים לפרוץ לבתי אזרחים הביתה מחר בבוקר ללא צו, הרי שמדובר בהרגעה גרועה במיוחד - למה בכלל צריך להצהיר על שלילת סמכות שמלכתחילה לא אמורה הייתה להינתן? איך בכלל עלה רעיון העיוועים המרושע של הוספת הסמכות הזו להצעת החוק? בכלל, עצם העובדה שהכול קורס והם דנים בדרכים נוספות להגביל אותנו, מרתיחה את הדם. מה הקשר בין נגיף קורונה לסמכות משטרתית לפרוץ אליי הביתה ללא צו, מלבד הרצון להדק את השליטה בנו, אנא גלו לי. ומה שוות ההצהרות כשהניסוח עדיין מופיע בהצעת החוק?
הקורונה היא קצת כמו עבודה של כריסטו: הנגיף כיסה את ישראל והעולם כולו ועכשיו העטיפה מתחילה לנשור, ומה שמתגלה אומנם נראה לנו די דומה למה שהיה קודם, אבל מבחינות רבות, הוא שונה לגמרי.

ישראל היא לא אותה ישראל, העולם לא אותו עולם, ומכאן יוצא שגם אנחנו לא אותם אנשים.

ב. זה מזכיר לי שלאחרונה פורסם כי מדענים הצליחו לייצר/ליצור במעבדה עובר של עכבר ש-4% מהתאים בגופו אנושיים - מידת ההכלאה המקסימלית בין אדם לעכבר שהצלחנו להגיע אליה עד היום. החוקרים הזריקו 12 תאי גזע בסך הכול לעובר העכבר, ואלה הפכו תוך שבועיים למיליוני תאי דם אדומים, מהירות גבוהה בהרבה מזו שעובר אנושי יכול לייצר. לא ניכנס ברשותכם לעובי קורת תאי הגזע והפוטנציאל שאולי טמון בהם. נעזוב בצד גם את גורלו העגום של העובר הספציפי, ונישאר בממד המופשט עם מחשבה על יצור הכלאיים החדש. היום עכבר-אדם, מחר אדם-עכבר? מתי זה מתחיל, מתי זה נגמר? גם ב"על עכברים ואנשים" מאת החבר ג’ון סטיינבק, סובלים העכבר והאדם מאותה אקראיות אכזרית של הגורל.

יצור הכלאיים הנ"ל נקרא כִימֶרה (Chimera), יצור חי המורכב מתאים של שני פרטים בעלי מטען גנטי שונה. יש לי סימפטיה רבה לעובר העכבר, שהרי אני, כמושתל כליה, סוג של כימרה בעצמי, יצור כלאיים שכזה, ואתם לא שומעים אותי מתלונן, נכון?

אם בסעיף הקודם הקורונה הזכירה לי עבודה של כריסטו, בסעיף הזה היא מזכירה לי את הניסוי שנעשה בעכבר המסכן. אם הוא כימרה, כולנו כימרה. השם כימרה לקוח כידוע מאותה מפלצת מהמיתולוגיה היוונית שיש לה ראש של אריה, גוף של עז וזנב של נחש. מזכיר קצת את ישראל של אחרי הגל הראשון, לא? זה היה הניסוי שנעשה בנו, ונכון להיום אנחנו בוהים בייצור לא ברור - בואו לא נגיד מפלצת - שמורכב איכשהו משני שליש דמוקרטיה, רבע דיקטטורה, רבע מדינת דת, שליש כלכלה שחורה ושלושת רבעי פלקל.
ואם כבר הזכרנו את "על עכברים ואנשים", הספר מספר על שני חברים בשפל הכלכלי הגדול של שנות ה-30 בארה"ב, שמנסים שוב ושוב להשיג את חלומם, אבל זה נותר רחוק ובלתי מושג. עכשיו, ככל שהגל הראשון של הקורונה נסוג, אפשר לראות את החלומות של כל-כך הרבה ישראליות וישראלים הולכים ומתרחקים. חלומות? בואו נסתפק בלגמור את החודשים הקרובים.

ככה זה עכשיו, זו רוח התקופה. העטיפות הנוצצות שהקיפו את כל הדברים הולכות ונושרות כמחווה לכריסטו, חושפות את הסדקים והחורים; החלומות הולכים ומצטמצמים, בעוד הממשלה הולכת וגדלה ופריצה של שוטרים לבתים של אנשים בלי צו היא דבר שבכלל מדברים עליו. אני כבר בקושי זוכר מה היה קודם, אבל ההבטחה החד משמעית שקיים סיכום בין ראש הממשלה לשר לביטחון פנים שלפיו שוטרים לא יפרצו אליי הביתה בלי צו היא ללא ספק הדוגמה הכי טובה להנמכת ציפיות שנראתה פה בזמן האחרון. מה שנקרא, תתחילו בלהסתפק במועט, ואז תנמיכו.
תודה רבה על זה, באמת.

ג. השבוע פורסם שאסטרונומים הצליחו למדוד את קיומו של "החומר החסר" ביקום. לא החומר האפל, בן דוד שלו. החומר החסר (חומר בָּרְיונִי), כ-%5 מסך החומר והאנרגיה ביקום סך הכול, הוא למעשה החומר ה"רגיל" שנמצא בכל דבר שיש ביקום - בכוכבים כמו בעכברים - אלא שהוא במצב דליל כל-כך שקשה לצפות בו: מדובר בגז בצפיפות של אטומים אחדים בלבד למטר מעוקב. שורה של 100 אלף אטומים תסתכם בסנטימטר ובכף יד אנושית "נכנסים" כשני מיליארד אטומים.

זה כל-כך קצת וכל-כך רחוק שהמדענים, כדרכם המקסימה, נאלצו להיעזר בדוגמה כדי להסביר לנו עד כמה זה קצת ורחוק: לראות ולהצליח למדוד התפרצויות מהירות של גלי הרדיו חולפות בין הגלקסיות זה כמו להצליח להבחין בשערת אדם - בעובי של 50 מיליוניות המטר - ממרחק של 200 מטרים.

לא יודע למה מדענים מתעקשים להשוות דברים לשערות אדם - אף אחד לא סיפר להם ששיערה זרה שלא מחוברת לראש זה דבר די דוחה? למה לא להשוות לדברים שכיף להשוות אליהם, כמו דבורה למשל, תמהתני - אבל נעזוב את זה עכשיו. השאלה היא איך אפשר ליישב בין כל הדברים המתכסים ומתגלים לעינינו. איך אנחנו יכולים להבחין בשיערת אדם ממרחק של 200 מטרים, אבל בו בזמן לא מצליחים להבחין במדינת המשטרה שנוסדה מול עינינו ממש מתוך כוונות טובות, אבל יוצאת משליטה ככל שעובר הזמן? חוק הקורונה לא בא לבד, אליו מצטרף החוק שאמור לעגן את איכוני השב"כ, וחוקים נוספים. כמה אחוזים של תאי גזע דיקטטורים יכול עובר דמוקרטי כמו ישראל לספוג לפני שיפסיק להיות עצמו.
כנראה שנגלה ביחד.

הרהור: מה נסגר עם עובר העכבר ש-4% מתאיו אנושיים? היום עכבר-אדם, מחר אדם-עכבר? מתי זה מתחיל? מתי זה נגמר? 

עוד כתבות

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על