גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"קרון תענוגות של דליקטסים": פירות בוסר ימתקו

המטבחים המסורתיים אימצו מזמן, ועכשיו גם המטבח המודרני: שימוש בפירות בוסר - משמשים, דובדבנים ובעיקר שזיפים ירוקים - על חמיצותם המודגשת, לתיבול ולרטבים ●  
זו העונה, לקנות ולהקפיא

קישואים ממולאים ושזיפי בוסר של עידו שגב / צילום: עדן דותן
קישואים ממולאים ושזיפי בוסר של עידו שגב / צילום: עדן דותן

שעת בוקר של סוף שבוע, ובוואדי ניסנס החיפאי נשמעים מרחוק קולות צעדים מדודים וקטנים של שגרה המתקרבת ובאה. בשוק נמכרים תוצרי המטבח הגלילי-ערבי: אצבעות קובה פריכות שמטוגנות במקום, מאפי פטאייר משולשים, שקיות פריקי יבש שנשרף לאחרונה בשדות הכפרים הסמוכים בתום הקציר וגם אבני קטורת כחולות ועשנות, לסילוק שדים ורוחות מרושעות שהסתגרו בבית בתקופת הקורונה.

בין הליקוטים העונתיים מככבים כעת גם פירות בוסר, זורחים בבוהק ירוק, כלורופילי ומהפנט. מלוני-חרוש קטנים, משמשים, דובדבנים ומעל כולם שזיפי-אריק (erik) עגולים וקטנים. כולם ישמשו, בחמיצותם המודגשת, לתיבול מאכלי קיץ. סום טאם, סלט הפפאיה הירוקה המפורסם של תאילנד - בגרסת מזרח הים התיכון.

סביצ'ה שרימפס עם שזיף בוסר בשאראק / צילום: נעם לוי

מדריכת סיורי האוכל נעמה סובול (מהבלוג המופתי "תרבות אכילה" שעוסק בסצנה הקולינרית של חיפה) עוברת בשוק עם קבוצת מטיילים, לראשונה מאז פרוץ המגפה, ומסבירה על השימוש בפירות הבוסר. יש גם טעימות. איך עברה התקופה על השווקים החיפאיים, אני שואל אותה. עכשיו כולם כבר שמחים לצאת החוצה ומקווים לטוב.

שני השווקים החיפאיים, בפרט תלפיות, נהנו מתחילתו של רנסנס מסחרי והתמלאו בשנתיים האחרונות במיזמים קולינריים. כעת מקווים כולם שהמומנט יימשך. כרגע הקבוצות מתחילות להתמלא, אז אני מצדי אופטימית, אומרת סובול.

קרון תענוגות של דליקטסים

פירות בוסר של סוף האביב בואכה הקיץ הם מרכיב מפתח במטבח העונתי של המזרח הקרוב, מחופי הים השחור של טורקיה וגאורגיה ועד ללבנט. מככבים בשוקי מזרח ירושלים, יפו, חיפה, עכו ונצרת.

"כשהייתי ילד, לכל משפחה גאורגית היו שני מקררים. אחד ליומיום, והשני כדי לשמור שזיפי בוסר לבישול לאורך כל השנה ולהכנת טקמאלי, רוטב כמעט לאומי בגאורגיה. מגישים לצד מנות מוכנות או שמבשלים בו תבשילים - למשל עלי גפן", מספר מיקי מירל - בעלי מסעדת טש וטשה שפתחה בשבוע שעבר מעדנייה גאורגית-טורקית, אוריינטי אקספרסי עם טקמאלי תוצרת בית, גלילות חציל במילוי אגוזים, גלידות טורקיות וגם חינקאלי - טבעוני או בשרי - הביתה.

צנצנת משמשים כבושים במסעדת פאסטל / צילום: לונא ביסטרו

"קרון תענוגות של דליקטסים", מספר מירל, ואני נזכר בסבתא רבא שלי, שהייתה מצווה על העוזרת, כל שנה, בבית הקיץ שבאיי הנסיכים ממול איסטנבול - לעלות על כתפי הגנן ולהוריד מעץ השזיפים את האריקים, אברמילה בלדינו. מהם הייתה מכינה רוטב לדגים או מגישה כפי שהם, מעוטרים רק במעט מלח כמו במסעדות המזטים שבאי ולצד ראקי.

"גם אצלנו זה חלק בלתי נפרד מהמטבח", אומרת השפית המוערכת לונא זראייק מביסטרו לונא שבנצרת. "יש ויכוח עתיק מי הביא את הרעיון הזה - הטורקים או הסורים של הלבנט, ואל תיעלב, אבל במקרה של הפירות בוסר: זה שלנו. בתקופה האחרונה אני מרגישה שיש התמעטות של שימוש בפירות בוסר אצלנו בבתים - ועדיין. כשקוטפים את העלים מהגפנים שבבית, למשל, היו מוסיפים לממולאים גם ענבי בוסר, חוסרום בערבית, משהו שאני רואה פחות ופחות".

מקומו של החרוש, מלון הבוסר, לעומת זאת, נשמר במטבח הנצרתי. קצת כמו דלעת בטעמים, מנה שמגישים עם גבינה לבנה, כסלט או על פאטוש, וגם ממלאים באורז ומבשלים, מסבירה זראייק. במסעדתה יוקדש חלק משמעותי מהתפריט לפירות החוסרום. "משהו שאני משתמשת בו כל הזמן, בפרט בדובדבן חוסרום, שהוא ממש מרכיב הדגל במנת קבב חלאבי, קבב אפוי במעטה בצק".

זראייק מספרת גם על מעשוקה, כדורי קבב עם תמרים ומי ורדים - מנה שקראה עליה במסגרת מחקר שהיא עושה על המטבח הנצרתי, ואולי גם תיכנס לתפריט. "אני לא רוצה שנישאר תקועים בחומוס פול פלאפל. כמו שאני אישה שמנהלת עסק של 40 עובדים - משהו שלא ברור מאליו פה - ככה אני גם מנסה להביא מטבח מודרני ומנות מחוץ לקופסה גם למסעדה".

ליקוטי הבשלן

גם מסעדות תל אביב, שנפתחו בשבוע שעבר, גילו בשנים האחרונות את פירות הבוסר. אביבית פריאל מגישה באוזריה קרפצ'יו עם שקדים ירוקים ופירות בוסר; רז סלע, שף מסעדת טורקיז, מגיש כעת סשימי עם פירות בוסר; במסעדת דוד ויוסף עולה לשולחן קרפצ'יו עם דובדבני בוסר ירוקים ואדומים ובמסעדת שאראק מגישים טאקו דגים עם סלסת טקאמלי עם טוויסט גאורגי.

בפאסטל מגדיל לעשות השף קובי בכר וכובש פירות בוסר בצנצנות גדולות. שומר אותם כדי לשלב בסלטים, ומביא במיוחד מדוכני בלאדי בשוק רמלה, הוא אומר בגאווה (מיד מתכון). בשבת יושק תפריט חדש לסוף שבוע על בסיס מזטים, מאפים ומנות בהשראת האוכל הביתי-טורקי של בית הוריו, שאליו חזר בתקופת הקורונה ולו נתן פרשנות עילית. "בישלתי לילדים שלי את כל מה שבישלו לי בילדות: בויוס, בורקס. זה היה החלק הכיפי, וזה שימש בסיס להשראה שלי בתפריט סוף השבוע של פאסטל".

השף עידו שגב עושה גם הוא שימוש בפירות בוסר, את חלקם הוא מלקט בעצמו. אחרי שנה שעבד במסעדת 3 כוכבי המישלן פלאזה אתנה בפריז ועוד שנתיים שעבד עם עזרא קדם, המאסטר הבלתי מעורער של התחום ומראשי המטבח הישראלי החדש בארץ, בתקופת הקורונה הקים השף הצעיר והמוכשר (32) את הלקט (חפשו halakaat באינסטגרם), מיזם קולינרי שמתבסס על תפריט עונתי של ליקוטים שהוא מקיים במורדות הכרמל ובמושבה בת שלמה. העשבים והפירות מככבים במנות יומיות, שאותן הוא יוצר במטבחו היפואי ומשם נשלחים ללקוחות.

בתפריט: פריקי עם ירקות בר, קציצות דגים בתיבול נענע-נחלים מלוקטת (שטעמה מזכיר מנטה) ושזיפי אריק ירוקים, וקישואים של תחילת העונה ממולאים באורז וברוטב שזיפים. שונה, מיוחד ומומלץ. מיזם שבא מאהבת האדמה והארץ ושמטרתו להבין את הטרואר פה ואת האדמה שאנחנו חיים בה: "כשאני מטייל בטבע, אני לא רואה יותר מדי לקטים. אחת המטרות שלי ב׳לקט׳ היא למקסם את השימוש במה שזמין ושאפשר ללקט לאורך השנה ולהגיש אותו באופן שמעניק למרכיבים את הכבוד". 

קציצות דג חוסרום


מרכיבים (ל-4-6 מנות):

1 ק"ג דג לבן טחון: בורי, דניס, פרידה, לוקוס או פלמידה

1 כוס עלי נענע מופרדים וקצוצים דק

1 כוס עלי כוסברה, מופרדים וקצוצים דק

1 בצל סגול בינוני, קצוץ דק

1 כף גדושה ג׳ינג׳ר קצוץ - אפשר גם יותר לפי הטעם

1/2 פלפל ירוק חריף, מנוקה מגרעינים, קצוץ דק

מלח ופלפל לפי הטעם

קליפה מגורדת מ-3 לימונים

1 ביצה - לא חובה

לרוטב:
1 ק"ג שזיפים ירוקים

3 שיני שום קצוצות

1 בצל קצוץ דק

צרור עלי מנגולד קצוצים גס לרוחב, מופרדים לחלק הלבן ולחלק הירוק

חופן עלי תרד - לא חובה

1 כוס עלי נענע מופרדים וקצוצים דק

1 כוס עלי כוסברה, מופרדים וקצוצים דק

1 כף צלפים קצוצים

3 כפות שמן זית

1/4 כוס מיץ לימון

מלח ופלפל

1/4 כפית כורכום

1/4 כפית כמון

1/4 כפית זרעי כוסברה כתושים

הכנה: לשים היטב את כל מרכיבי התערובת ויוצרים כדורים פחוסים - 50 גרם משקל קציצה בערך. מטגנים במחבת חמה ומשומנת במשך 3-2 דקות מכל צד. שומרים בצד.

מעבירים את השזיפים לסיר מלא במים. מביאים לרתיחה ומבשלים עוד 3 דקות. מסננים מהמים (שומרים את המים בצד) ומגלענים את השזיפים.

יוצקים לסיר סוטאז׳ שמן זית ומטגנים בצל על אש בינונית עד לשקיפות. מוסיפים את חלקו הלבן של המנגולד, השום הקצוץ והתבלינים, מטגנים 5 דקות תוך ערבוב ומוסיפים את העלים הירוקים של המנגולד ואת עלי התרד, הצלפים הקצוצים ואת השזיפים הירוקים המבושלים.

מוסיפים את מי בישול השזיפים עד לכיסוי הירקות ומבשלים חצי שעה על אש נמוכה-בינונית. מוסיפים כוסברה ונענע ורבע כוס מיץ לימון ומוסיפים את הקציצות. מבשלים 2 דקות ומכבים את האש. מגישים לצד מיץ לימון.

מתכון של עידו שגב, הלקט

שזיף ירוק כבוש

מרכיבים (לצנצנת מעוקרת, 2 ליטרים):

1 ק"ג שזיפים ירוקים

140 גרם מלח

2 עלי דפנה

1 כפית גרעיני פלפל שחור שלם

1 ציפורן

הכנה:  ממיסים את המלח ב-2 ליטרים מים. אם ממיסים במים רותחים: מניחים למים להתקרר קלות כך שהם חמימים אך לא רותחים. 

מסדרים את השזיפים בצנצנת המעוקרת יחד עם התבלינים. יוצקים מעל מים עד לכיסוי וסוגרים היטב. שמים צנצנת על השיש למשך 3 ימים. מעבירים למזווה לאחר מכן. מחזיק 3 חודשים.

מתכון של קובי בכר, שף מסעדת פאסטל

עוד כתבות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

הסנאט אישר את חבילת הסיוע לישראל, הנשיא ביידן בירך

פגיעה ישירה בלול במרגליות, חיזבאללה: "שיגרנו עשרות קטיושות" • אלפי בני אדם מחו יחד עם משפחות החטופים מחוץ לקריה בת"א • הרצוג והאריס שוחחו, סגנית הנשיא הדגישה את מחויבותה לגינוי גילויי אנטישמיות בארה"ב • הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון רצועת עזה • עדכונים שוטפים

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו שניים מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד־בינת, שכוללת עשרות חברות, בעיקר בתחום הטלקום ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות של האחים, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אבל לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה", אומר אחד מהם

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין נמכרה לאחרונה ● לדירה זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר אינו משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו "בוסט" בשלושת החודשים האחרונים

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר שוטרים מסביב כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים