גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שני ראשי ממשלה, שתי גרסאות: למה הם מתכוונים כשהם אומרים "תוכנית טראמפ"

פחות מחודש ליעד שהציב ראש הממשלה נתניהו ל"החלת הריבונות", וסימני השאלה הולכים ומתרבים: עד כמה גנץ ואשכנזי מכירים את המפות ומהן הזכויות שיקבלו הפלסטינים • וגם: איך שוב נגרר ניר ברקת לקרבות בוץ

בנימין נתניהו ובני גנץ בישיבה הראשונה של ממשלת האחדות / צילום:  Abir Sultan, רויטרס
בנימין נתניהו ובני גנץ בישיבה הראשונה של ממשלת האחדות / צילום: Abir Sultan, רויטרס

שעון הסיפוח, "מהלך החלת הריבונות", כפי שהוא מכונה על ידי ראש הממשלה בנימין נתניהו, מתקתק. נתניהו הודיע שיתרחש ב-1 ביולי. בעוד 25 ימים. אבל לפי שיחות עם גורמים רבים, כולל דיפלומטים זרים ממדינות האזור המוצבים בישראל, אין היערכות כלשהי. ועדת המיפוי שאמורה לתכנן בצורה מדויקת את היישובים היהודיים שיסופחו ואת אזור בקעת הירדן, בדילוג על מובלעת יריחו, מתנהלת בחרישיות, מבלי שיש מידע מן המתרחש מאחורי הדלתות הסגורות.

מלשכת ראש הממשלה אף לא יצאה הודעה על הרכב הוועדה, וניסיונות לשוחח עם גורמים ביטחוניים בכירים בתוך משרד ראש הממשלה עלו בתוהו.

בפברואר 2020 הוקמה ועדת המיפוי, גוף אד-הוק שאמור לתת תוכן ולבוש לפרטי הסיפוח. חברי ועדת המיפוי הם השגריר האמריקאי בישראל, דייוויד פרידמן, יועצו הבכיר אריה לייטסטון וסקוט ליית, הממונה על נושאים ישראלים-פלסטינים במועצה לביטחון לאומי. מן הצד הישראלי חברי ועדת המיפוי הם יו"ר הכנסת יריב לוין, שגריר ישראל בארה"ב רון דרמר וממלא מקום מנכ"ל משרד רה"מ, רונן פרץ.

ככל הידוע ל"גלובס", השרים בני גנץ וגבי אשכנזי אינם חשופים לתכנים של ועדת המיפוי ולא עברו עם ראש הממשלה או עם הוועדה על הפרטים. ביום שני השבוע, נפגש גנץ עם השגריר האמריקאי פרידמן, אולם למעט הודעה כללית על קיומה של הפגישה, התכנים שנידונו לא דווחו. דווקא השרה להתיישבות, ציפי חוטובלי (משרדה עוד לא הוקם, אך היא נושאת בתואר), אמרה שהיא עברה על המפות ומודעת לפרטי המהלך.

מעבר לכך, הכול מתבצע בצורה סודית. לפני מספר ימים התייחס גנץ בפומבי למהלך. האופן שבו הוא תיאר את המהלך שונה לחלוטין מן המבנה המשפטי והניהולי שמשווים למהלך בימין. שם, מדברים על מהלך חד צדדי, הכולל החלת ריבונות על אזורים שלמים, תוך שישראל לא אמורה להצהיר דבר וחצי דבר בנוגע לזכויות של הפלסטינים לקבל 70% מן השטח בעוד ארבע שנים (בכפוף למו"מ). ממילא, כך מניחים בימין, הפלסטינים יסרבו לכל מו"מ. מדוע לסנדל את הצד הישראלי בהצהרות על מוכנות לתת לפלסטינים סוג כלשהו של אוטונומיה, שטח או שלטון?

גם באשר לזכויות של הפלסטינים באזורים המועמדים לסיפוח, אין בימין התלבטויות רבות. נתניהו שוחח עם העיתונאי אמנון לורד ממקור ראשון בערב חג השבועות, נשאל ספציפית על הענקת אזרחות ישראלית לאלפי הפלסטינים המועמדים לסיפוח ואמר לו "הם יישארו כמובלעות פלסטיניות. לא מספחים את יריחו. יש מקבץ אחד או שניים. לא צריך להחיל את הריבונות עליהם, הם יישארו נתינים פלסטיניים. השליטה הביטחונית היא גם על זה".

ואיך גנץ תיאר את המהלך? ביום הפגישה שלו עם פרידמן הוא אמר בפתח ישיבת הסיעה "אנו פועלים ביחד עם ראש הממשלה וצוותו ועם גורמים בינלאומיים נוספים ובראשם אנשי הממשל האמריקאי, בנושא קידום תוכנית השלום. החתירה לשלום תוך שמירה על הביטחון הן חלק מאדני היסוד של כל אזרח בישראל ושל כחול לבן באופן קונקרטי.

"למרות זאת, אנחנו מבינים שאנחנו נמצאים בסביבה נפיצה, ולכן הנחיתי את הרמטכ"ל ומערכת הביטחון לבחון את המשמעויות ואת ההיערכות הנדרשת לכל אפשרות של השפעות של התהליכים האלו על המרחב, ולהציג מספר מתווי פעולה שיותאמו לתרחישים השונים. תוכנית השלום של הנשיא טראמפ היא הזדמנות להסדיר ולקדם גבולות קבע למדינת ישראל. אנו פועלים לקדם את התוכנית ובמקביל לשמור על הנכסים האסטרטגיים שלנו, על שיתוף הפעולה עם מדינות האזור".

אם כן, אצל נתניהו זו החלת ריבונות והפלסטינים הם "מובלעת" והם "יישארו נתינים פלסטינים". אצל גנץ, זו "תוכנית שלום", ו"שיתוף פעולה עם מדינות האזור". הפערים העמוקים בין גישות מחייבים דיון בלשני.

ואולי כל הפתרון למאבק הישראלי-פלסטיני נעוץ בבחירת המונחים. אך ניתן לסכם, כל עוד השפות שבהן מתנהל הדיון הציבורי בנושא הן עברית ואנגלית, ואין טיפה של שיח בשפה הערבית, האזור יגיע אל פתרון המדינה האחת, מלאת הלשונות.

המוקש המפתיע של ארה"ב

הדיון סביב הסוגיה השבוע התלהט. השיא היה כשיו"ר מועצת יש"ע, דוד אלחייני, אמר שהאמריקאים הוסיפו תנאי חדש לתוך המהלך. הם רוצים "הסכמה לאומית רחבה", אמר בראיון לאריה גולן ברשת ב’. מה היא הסכמה לאומית רחבה? בחקיקה הישראלית, והוקדשו לכך מספר טורים שלי בשבועות האחרונים, קיימת חובת עריכת משאל עם במקרה של ויתור על סדרי "המשפט, השיפוט והמינהל" בשטח מסוים. כלומר, אם ישראל מתכוונת למלא באורח מלא אחר הצעת הנשיא טראמפ ולתת לפלסטינים אזורים מסוימים בנגב או במקומות אחרים - תהיה חובה לערוך משאל עם.

כדי לדלג מעל לחובת עריכת משאל העם, כל שצריך הוא 61 אצבעות בכנסת והצבעה על ביטול החוק הרלוונטי. החוק הזה, אגב, היה הבייבי של יו"ר הכנסת החדש, יריב לוין. הוא דרש אותו והוא עבד עליו בזמנו, כדי לסנדל כל ויתור עתידי. מדוע לא ייערך משאל גם במצב המקביל של החלת סדרי "המשפט, השיפוט והמינהל" על אזורים כמו היישובים היהודיים ביו"ש ועל כל אזור בקעת הירדן? אולי לכך מכוונים בממשל האמריקאי כאשר מספרים כי הם רוצים הסכמה לאומית ישראלית רחבה.

ברקת נגד שר האוצר, טייק 2

ח"כ ניר ברקת הוביל קמפיין ציבורי מסיבי נגד שר האוצר היוצא משה כחלון, בשנים האחרונות לכהונתו כראש עיריית ירושלים. טענתו של ברקת, באותה העת, הייתה שמשרד האוצר לא מעביר לעיר ירושלים את סכומי הכסף והמענקים שלהם התחייב האוצר. דובר בזמנו על סכום של כ־780 מיליון שקל. הקמפיין הציבורי של ברקת כראש עיר התמקד בעבר הרחוק גם בנתניהו, אך מהשנים 2016 ואילך הביקורת והלחץ הציבורי הופנו נגד כחלון, ונגדו בלבד.

ב-2018 חשפה חברת מועצת העיר מטעם מרצ, לורה ורטון, שהקמפיין שניהל ברקת נגד כחלון, ב-2017 וב-2018, עלה לתושבי ירושלים כחצי מיליון שקל. הביקורת על ברקת נערמה מהר מאוד. "הוא עושה קמפיין אישי נגד כחלון, כחלק משאיפתו להתברג גבוה בצמרת הליכוד", אמרו עליו. הפריימריז בליכוד נערכו בסוף 2018 וברקת אכן הגיע למקום גבוה, מקום 8 ברשימה.

שנת 2020, וברקת שוב נמצא בקמפיין. היעד שלו הוא שוב שר האוצר, הפעם ישראל כ"ץ. אחרי שבמהלך הקמפיין הוצג ברקת לציבור הישראלי כשר האוצר הבא, ברקת מתקשה להתגבר על העלבון הפומבי שהוטח בו. הוא לא באוצר, ובחר שלא לשבת בתפקידי שרים סתמיים, במשרדים לא קיימים, וכך הוא חוזר למקורותיו. הוא מנהל קמפיין ציבורי, הפעם לא באמצעות משאבי עיריית ירושלים, נגד מי? נגד שר האוצר ישראל כ"ץ.
ישראל כ"ץ זה לא משה כחלון. כ"ץ הוא אחד הפוליטיקאים החזקים ביותר בליכוד. במיוחד בתור שר אוצר, מעמדו מבחינה ליכודית רק מתעצם.

ברקת לא נתן לשר החדש חמש דקות של חסד, ומרבה לתקוף. "פקידי האוצר שולטים בשר", אמר השבוע בראיון ל-Ynet. "באוצר לא מבינים את גודל האירוע, אין להם מעוף. הם לא ניהלו כלום והם בתוך הבועה של עצמם".

בסביבתו של ניר ברקת אומרים ל"גלובס" שהביקורת שלו עניינית ולא אישית. הביקורת שלו היא על פקידי האוצר ולא על השר, וממילא, כך הם אומרים, דברי הביקורת הללו הושמעו בנוגע להתנהלות פקידי האוצר כבר בחודש אפריל, כאשר ברקת היה כביכול מיועד לשבת בתפקיד. עיקר הבעיה היא העדר תמיכות ישירות לעסקים בישראל. לשיטת ברקת, יש להגדיל את המענקים והלוואות בערבות מדינה לעסקים ולא לשלם להם ישירות על החזרת עובדים, כיוון שהחזרת העובדים תיעשה ממילא אם העסקים יעמדו בחזרה על הרגליים.

אולם הבעיה של ברקת היא שלא כך הדברים נתפסים בתוך הליכוד. אנשים ששוחחנו עמם אמרו שכוחו נשחק בתוך המפלגה. "הוא נתפס כחתרן מול כל הממשלה", הם אומרים. נתניהו לא נדרש לעניין עד עתה. זה לא שישראל כ"ץ זקוק להגנה, ועם זאת, ח"כ בכיר בליכוד מסתובב בכל מקום ותוקף את המדיניות, את המהלכים שזה עתה נולדו. 

עוד כתבות

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

מגמה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קופצות

הנאסד"ק קופץ ב-1.9% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● הנפט נסחר בירידות ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● הערב אחרי נעילת המסחר בוול סטריט יפורסמו דוחות טסלה

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

ענבר שעשוע בר ניר ועדי אטון לפידות / צילום: דרור סיתהכול

קרן משפחת שעשוע תחלק 6 מיליון שקל לבעלי עסקים ששירתו במילואים

מענקי הצמיחה יינתנו לפי שיטה שבה בעלי עסקים שמגישים מועמדות צריכים במקביל לבחור מי מעמיתיהם ראוי לקבל את הכסף ● מאז פרוץ המלחמה חילקה הקרן 21 מיליון שקל למטרות שונות ● ישראל מתגייסת

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

איש חיזבאללה מצלם את מטולה / צילום: ap, Bilal Hussein

יום קרב בצפון: כטבמ"ים יורטו מעל נהריה ועכו, צה"ל תקף בדרום לבנון

דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "למען ביטחונכם - עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● מקור בחמאס: הארגון מחויב לתיווך הקטארי ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

מניה בשפל ושלל צרות: מה צפוי בדוחות הענקית "שנתקעה מאחור"

טסלה, שצפויה להציג את תוצאותיה הכספיות הערב, איבדה כ-40% ממחיר המניה שלה מתחילת השנה ● האנליסטים בוול סטריט חוזים כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה