גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתווה חדש לחילוץ אל על, והמדינה בדרך להלאמה דה-פקטו: תתחייב לרכוש מניות בהנפקת החברה

כדי למנוע את קריסת חברת התעופה, האוצר מציע לאל על הלוואה בהיקף 250 מיליון ד' בערבות המדינה • 150 מיליון ד' נוספים יגויסו על ידי הנפקה בבורסה, כאשר המדינה מתחייבת לרכוש את המניות אם הציבור לא יקנה • תוכנית החילוץ מותנית בהסכמת עובדי החברה להתייעלות משמעותית

מטוס של אל על ממריא משדה תעופה בן גוריון / צילום: Ariel Schalit, Associated Press
מטוס של אל על ממריא משדה תעופה בן גוריון / צילום: Ariel Schalit, Associated Press

החשש מקריסתה של חברת התעופה אל על צפוי להוביל להלאמתה דה-פקטו על ידי המדינה, שתשוב לשלוט בה 16 שנים לאחר שהופרטה בבורסה.

כך עולה ממתווה חדש שהציג משרד האוצר להצלת אל על, שבמסגרתו עשויה המדינה להזרים לחברה עד 150 מיליון דולר בהנפקת מניות. בתמורה צפויה המדינה לקבל לידיה מניות שליטה בחברה, שיועברו לידי נאמן.

גורמים באוצר אמרו כי המתווה החדש נועד למנוע אפשרות שהחברה תגיע להקפאת הליכים, זאת כיון ש"אתה לא יודע איך אתה יוצא מהקפאת הליכים והפחד הגדול שלנו היה שנושי החברה ישימו יד על המטוסים המשועבדים להם".

באוצר הוסיפקו כי "המטרה בכך היא להבטיח שתהיה תעופה ישראלית, ואם לא תהיה לנו לנו את אל על לא תהיה תעופה ישראלית. הדרג המדיני לא היה מוכן לקחת את הסיכון הזה ולא רצה להיות בסיטואציה שהקורונה הביאה לקריסה של חברה כמו אל על".

במסגרת המתווה החדש מוותרת המדינה על דרישתה מבעלי השליטה הנוכחיים של אל על, משפחת בורוביץ’ (באמצעות חברת כנפיים), להזרים הון לחברה - ובמקום זאת החברה תגייס את ההון הנדרש, בהיקף 150 מיליון דולר באמצעות הנפקת זכויות בבורסה תוך התחייבות של המדינה לרכוש את המניות עד למלוא היקף ההנפקה.

מדובר בהנפקה בהיקף גבוה יותר מהשווי הנוכחי של אל על העומד על כ-100 מיליון דולר (כ-330 מיליון שקל), כך שהבעלים הנוכחיים צפויים לאבד את השליטה בחברה אם לא ישתתפו בהנפקה.

המדינה מתכוונת לרשום את המניות על-שם נאמן תוך התחייבות למכור אותן בעוד מספר שנים. במקביל תעמיד המדינה ערבות לעד 75% להלוואה מופחתת בהיקף של 250 מיליון דולר שאל על תקבל מהבנקים - זאת לעומת ערבות של 82.5% להלוואה בהיקף של 400 מיליון דולר שהמדינה הציעה להעמיד במסגרת המתווה הקודם.

גם המתווה הנוכחי שמציע האוצר, ולמעשה מבטיח את עתידה של אל על, מותנה בהתייעלות מצד החברה. מדובר בהתייעלות שנתית בהיקף של 350 מיליון דולר, שתיעשה דרך פיטורים של כ-2,000 עובדים מתוך כ-6,500 עובדי החברה. בנוסף, דורש האוצר צמצום קווים, בהם כאלו שלא נפתחו עדיין או שנפתחו לאחרונה: טוקיו, שיקגו, סן פרנסיסקו, מנצ’סטר, דאבלין, ונציה, סופיה ועוד.

בנוסף, נדרשת אל על לצמצם את צי המטוסים שלה בכ-15 מתוך 45 מטוסים. המתווה הזה, בדומה למתווה הקודם שהוצג לחברה, מחייב את אל על להציג הסכם קיבוצי עם נציגות העובדים שלה - אתגר לא פשוט לאל על שמצויה במחלוקת מול נציגות העובדים, כולל מול ועד הטייסים.

"ההחלטה הנוכחית היא לא לאפשר לאל על, שהמדינה מחזיקה בה במניית זהב, לקרוס", אמר גורם באוצר. "הדרג המדיני לא רצה לאפשר לחברה שנושאת את לוגו דגל המדינה לקרוס ולגזול פרנסה מ-6,000 משפחות לפחות".

במכתב שהעביר האוצר להנהלת אל על, הוא נוקב במספר דרישות כתנאי לחילוץ החברה, ביניהן:
■ החברה תחתום על כלל ההסכמים הקיבוציים מול עובדיה.
■ מניות המדינה יופקו בידי נאמן שתמנה המדינה. יקבע מועד שבו הנאמן ימכור את המניות והאופן שבו הן יימכרו.
■ החברה לא תשתמש בתמורת הנפקת המניות לצורך הקדמת תשלומים או הקדמת לוח הסילוקין של הלוואות קיימות.
■ לצורך פירעון ההלוואה ישועבדו מניות בעלי השליטה למדינה ולבנק.
■ אל על תציג התייעלות נוספת של 50 מיליון דולר בשנה - להיקף כולל של 350 מיליון דולר.
■ אל על תגיע להסדר פריסת תשלומים עם המלווים ועם מחכירי המטוסים כך שיופחת סכום של 100 מיליון דולר בשנים 2020-2021.
■ לא יחולקו דיבידנדים, לרבות רכישות עצמיות של מניות, עד מועד סילוק ההלוואה.
■ יאסר ביצוע עסקה עם בעל עניין ללא אישור מראש של האוצר.
■ הפחתת שכר לחברי ההנהלה ויו"ר הדירקטוריון.
■ צמצום הטבות הנלוות, כולל הטסות החינם וטיסות מוזלות לעובדי החברה, למנהליה ולבני משפחותיהם.
■לא יבוצעו ההעלאות שכר לעובדים.

ההבדלים בין המתווים

המתווה הקודם לחילוץ אל על, שבבמסגרתו דרש האוצר הזרמה של 100 מיליון שקל מבעלי השליטה בחברה - לא רלוונטי למתווה החדש. המתווה הקודם, שדיבר על הלוואה בהיקף של 400 מיליון דולר בערבות גבוהה יותר של המדינה, נתקל בסירוב של הבנקים לאור הסיכון והחשיפה לכסף במצבה של אל על הממונפת בשיעור גבוה עקב עסקת ההצטיידות במטוסי הדירמליינר שלה.

מבחינת אל על, מדובר בהצעה שיהיה קשה לקבל - על אף שהיא מהווה חבל הצלה לחברה הקורסת, שבדוחותיה האחרונים פורסמה הערת "עסק חי" של רואי החשבון.
מצד אחד, החברה משוועת לעזרה כשהיא טוענת שאם לא תקבל סיוע כלשהי אין מנוס מלגשת להליך של פירוק. מצד שני, החברה ניסתה להימנע מהלאמה (למרות שחלק מציבור העובדים שלה בעד) כשהיא שאפה להגדיל את ערבות המדינה מ-82.5% ל-90% במודלים שהיא שאבה מסיוע שקיבלו חברות תעופה זרות מממשלותיהן.

לפי גורם באוצר, המתווה הנוכחי אינו משקף הלאמה במובן הטהור של המילה. כוונת האוצר, כך לפחות טוענים שם רשמית, היא להפקיד את המניות שהמדינה תקנה בידי נאמן שתפקידיו וסמכויותיו ייקבעו על ידי המדינה. בצורה זו, כך לפי האוצר, הנאמן יחזיק במניות לתקופה של שנתיים-שלוש ואז ימכור אותן למשקיעים, בתקווה שמחירן יהיה גבוה יותר מזה שיהיה להן במועד ההנפקה.

"עם הזרמת הון של 150 מיליון דולר לחברה יקטן משמעותית המינוף של החברה ובשנתיים הקרובות החברה תוכל לבסס את עצמה", אומר אותו גורם באוצר. הוא מדגיש, כי להבדיל מההצעה הקודמת (להלוואה של 400 מיליון דולר) שבה הרכב הבעלות לא משתנה - במתווה הזה שווי החברה יעלה משמעותית והבעלים הנוכחיים יכולים למצוא את עצמם מחוץ לחברה כשייכנס משקיע אחר, או גופים מוסדיים.

"באירוע של הנפקת מניות בצורה גדולה, ככל שהבעלים לא משקיעים הם מדוללים משמעותית ויכולים לאבד שליטה. המתווה הזה משקף את המצב שבו לבעלים אין מספיק כסף לשים כדי להציל את החברה". עוד מבהיר הגורם כי "הלוואה בתנאים הנוכחיים, ללא הנפקה, מסכנת את החברה ומעמיסות עליה עלויות מימון גבוהות בלי לחזק הון עצמי".

"נשים חומות סיניות"

באוצר מבטיחים כי למדינה לא תהיה כל מעורבות בניהול חברת אל-על - החברה לא תועבר לניהול רשות החברות הממשלתיות וחוק החברות הממשלתיות לא יוחל עליה.
"נשים חומות סיניות בין המדינה ובין הנאמן, שייבחר על פי קריטריונים ברורים", אמרו גורמים באוצר. "תוך שנתיים-שלוש המניות יימכרו. לאל על יש כיום תזרים מזומנים שלפיו היא יודעת להתגלגל לתקופה הקרובה. הנפקה שתתרחש בתוך כמה שבועות תגדיל את ההון לחברה ותשפר את תנאי ההלוואה מול הבנקים".

הגורם מבהיר, כי אל על תהיה מחויבת להתייעל: "לא קבענו מספר מפוטרים אלא את היקף ההתייעלות על פי מדדים שדומים לחברות תעופה אחרות בעולם".

ההנחיה להציל את התעופה הישראלית ובכללה את אל על הגיעה כאמור מראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר ישראל כ"ץ, שלנגד עיניהם עמד בין היתר מעמדה של אל על כחברה לאומית. "אם ההצעה הקודמת הייתה מסוכנת למדינה וטובה לבעלים, ההצעה הנוכחית טובה יותר למדינה ולחברה, ופחות טובה לבעלים הנוכחיים", ציינו אותם גורמים באוצר. 

עוד כתבות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?