גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המגזר הציבורי יכול להיות חדשני? אלו האתגרים

האם ההון האנושי מעכב תהליכי חדשנות, למה טכנולוגיה יכולה להעמיק פערים חברתיים  והאם ניתן לקדם טכנולוגיה ברשויות מקומיות חלשות? ● תוכנית עבודה: סדרת שידורי לייב של "גלובס"

ענבר אלמגור, ליאורה שכטר, מישל אורן, אלון חיימוביץ' / צילום: אריאל זנדברג, אלמוג בן עזרא, באדיבות עיריית תל אבי
ענבר אלמגור, ליאורה שכטר, מישל אורן, אלון חיימוביץ' / צילום: אריאל זנדברג, אלמוג בן עזרא, באדיבות עיריית תל אבי

מה המצב של המגזר הציבורי?

אלון חיימוביץ, סמנכ"ל המגזר הציבורי, מיקרוסופט ישראל: "ממשלות מאמצות חדשנות באיחור בהשוואה למגזר הציבורי. זה נובע ממגוון סיבות - רגולטוריות, תקציביות, חוסר ידע. רק צריך להיזהר, כי כשכל הסיבות האלו משתלבות ביחד, הן יכולות לגרום להיעדר גמישות ארגונית ולכך שלא ניתן לבצע שינויים מהותיים, כמו טרנספורמציה דיגיטלית. אחד החסמים העיקריים לאימוץ של הממשל המקוון, זה אוריינות דיגיטלית של הציבור ושל העובדים.

"זה מסע, זה לא קורה ביום אחד. זה תהליך, וברגע שמערכות נבנות במשך שנים טלאי על טלאי, עם ההון האנושי והתקציבים הקיימים, אז ארגון צריך לבחור במה הוא מתמקד קודם. זה לוקח זמן, אנחנו רואים את זה כספק, ולנו כגוף עסקי עוד יש הכי פחות סבלנות, אבל בשלושת-ארבעת החודשים האחרונים ראינו שינוי אדיר".

האם ההון האנושי הוא חסם לחדשנות?

ענבר אלמגור, ראש תחום דיגיטציה, ג'וינט אלכא: "עשינו תוכניות הכשרה ליותר מ-200 בכירים במגזר הציבורי. הרבה פעמים אנשים באים אלינו להכשרות ויוצאים בתחושה שהם רוצים לשנות את העולם. אבל אז הם חוזרים למערכת הארגונית, למשרד הממשלתי, לרשות המקומות, ומרגישים שהארגון מתייחס לחדשנות כמו לציוד משרדי.

"הרבה פעמים בארגון לא מבינים על מה מדובר וזאת תחושה של מלחמה בין דיסציפלינות. כשרוצים להניע תהליכי חדשנות, לעבוד בצורה גמישה ולהתקשר עם סטארט-אפים, מי שלא רגיל לעבוד ככה, זאת יציקה על הראש. לכן אנחנו רוצים לאפשר גם לכפופים להם לעבור הכשרות".

האזרחים מסוגלים לצרוך שירותים דיגיטליים?

אלמגור: "יש לנו את בועת ההייטק ויחידות כמו 8200, אבל השונות בתוך החברה הישראלית היא מאוד גדולה. אם אתה תושב ביישוב מרוחק בפריפריה, או מהחברה הערבית או החרדית, הסיכוי שלך ליהנות מהפירות הוא נמוך. יותר קל לייצר שירותים דיגיטליים לאוכלוסיה הומוגנית, כמו במדינות הסקנדינביות. שירות צריך להיות מוכוון אדם - הוא צריך להיות דיגיטלי, אך גם לעורר אמון ושיהיה קל לצרוך אותו. לכן הוא צריך להתאים לתושב בערערה ולתושב בבני ברק. בנוסף, יש מחסור בתשתיות אינטרנט בפריפריה הגיאוגרפית והחברתית, כך שלא משנה איזה שינוי תעשה במגזר הציבורי, לא יהיה ניתן לשפר את המצב".

לאן העיר החכמה מתקדמת?

ליאורה שכטר, מנהלת מערכות המידע בעיריית תל אביב-יפו: "אנחנו הולכים רחוק. הערים שמספקות את רוב השירותים בפועל, הן אלו שיובילו את השינוי. אנחנו לא מדברים רק על השירותים המקוונים, זה ברור מאליו, אלא על מודל אחר של שותפות בין עירייה לתושב, של שיפור השירות, כך שיהיה אישי ופרו-אקטיבי. כך אנחנו עושים עם מועדון "דיגיתל", ש-70% מהתושבים חברים בו. הרעיון הוא להציע להם שירותים לא טריוויאלים.

"החלק השני של ערים חכמות זה איך אנחנו מנהלים את העיר, כך שיהיה כמה שיותר אוטומטי. הרעיון הוא שנדע אם יש פח גולש, עמוד תאורה לא דולק או עבירת חנייה שמפריעה מאוד לסדר הציבורי. כמובן שבסוף אדם יילך לתקן את זה, אבל נדע כמה שיותר מהר מה קורה בעיר. יש לנו דאשבורד שניזון על ידי דיווחי תושבים באפליקציה, סנסורים ודיווחי פקחים שלנו. החזון שלנו הוא שהמצלמות שנמצאות ברחבי העיר - ונולדו מהיבטי ביטחון - יתפתחו למצלמות שיעזרו לנו לנהל את העיר, תוך נטרול בעיות הפרטיות. בעתיד לא נצטרך את הדיווחים של התושבים. אבל ערים חכמות זה יותר מזה - אנחנו מדברים על רכבים אוטונומיים, שינוי סדרי העדיפויות, כך שהולכי רגל יקבלו עדיפות, ויהיה ניתן לצמצם כבישים ולהגדיל את הפארקים".

מה האתגרים של הרשויות המקומיות?

ד"ר מישל אורן, ראש המעבדה לעתידים אורבניים, אוניברסיטת בר-אילן: "עד לפני שנתיים ניהלתי מחלקה באחת הרשויות המקומיות. הרווחתי 4,500 שקל נטו, לא כולל החזרי נסיעות, והחלפתי אדם שהיה 30 שנה בתפקיד. הוא לקח איתו 90% מהזיכרון הארגוני. 10% הנותרים היו תוכניות מקופלות בתוך הארון שהיינו צריכים ללמוד. מבחינת כוח אדם - הרשויות המקומיות לא מצליחות לשמר אנשים איכותיים, בכל התחומים, כי השכר לא מתגמל וקשה לקדם תהליכים. בהקשר של הזיכרון הארגוני, פנה אלינו תושב עם בקשה לקבל מידע על פרויקט שהרשות ביצעה, כולל נתונים עשור אחורה. לקח לנו שלושה חודשים, שבהם היה אדם אחד שישב והקדיש את זמנו רק לזה כדי לנסות לחלץ את המידע. צריך לבנות מאגרי מידע שיאפשרו לשלוף את המידע בקלות ולנהל טוב יותר את העיר".

האם רשויות חלשות יכולות לחשוב על חדשנות?

אורן: "יש תפיסה שאומרת: 'Wi-Fi but no water', שרואים אותה במדינות מתפתחות. פעם דיברתי באיזשהו פורום על רכבים מעופפים ואמרו לי שאי אפשר לדבר על זה, כי עוד לא הצלחנו לנהל את המדרכות של הולכי הרגל כמו שצריך. אני אומרת שאין קשר, צריך לנהל את הדברים במקביל, ויכול להיות שנגיע קודם גם לרכבים מעופפים".

שכטר: "צריך להקצות תקציבים לרשויות בינוניות וקטנות. היום התמיכות לא מספיקות, וגם כשהן מקבלות קצת כסף, הן לא יודעות מה לעשות עם זה. השיטה הממשלתית צריכה להשתנות. צריך להקים גוף שיספק פתרונות בפועל, ולא כסף, והרשות תוכל לבחור. הרשויות אמנם נתנו קפיצה, במיוחד בקורונה, אבל עדיין הפערים הם בלתי נסבלים. הרשויות הקטנות נמצאות בקונפליקט, כי הן מבינות שהתקופה משתנה והן צריכות להדביק את הקצב מול שאר הערים, כי התושבים שלהן ישאלו אותן למה הם לא מקבלים את אותם שירותים".

האם צריך להפיק הכנסות מדאטה?

אורן: "לדעת לייצר הכנסות לרשות, זה חלק בלתי נפרד מהתפיסה. בשיקגו העמידו מערכת דומה לזאת של תל אביב, והם מאחדים מידע מכל מיני מקורות. הדאטה נמצא בבעלות העירייה, מה שאיפשר לה לסחור בדאטה ולהפוך אותו לכלי פיסקלי. הרשות מוכרת אותו לחברות שרוצות להטמיע יישומים בעיר, למשל חברת קורקינטים".

שכטר: "אנחנו בתל אביב דוגלים בכך שזה מידע של הציבור והוא צריך לקבל אותו ללא עלות. שיטה שאנחנו משתמשים בה הרבה זה להסתייע בסטארט-אפים בתחילת הדרך. הסטארט-אפים מחפשים מקום להוכיח בו הצלחה ראשונית, וכשהם מוצאים אותו, הם מוכנים לעבוד בעלויות נמוכות כדי לייצר את ההצלחה הראשונה והשנייה ובדרך כלל ללכת לחו"ל. ככה ניתן לקבל פתרונות בעלויות מוזלות". 

***גילוי מלא: שידורי הלייב מתקיימים בשיתוף ובחסות מיקרוסופט.

עוד כתבות

הפגנה הקוראת לשוויון בנטל. בלי נתונים מסולפים / צילום: שב״פ sha_b_p@

אותה אוזלת היד מאפשרת למגזר גדול לא לשאת בנטל וחונקת אותנו בפקקים

משבר הגיוס הוא משבר המטרו: שניהם יחד הוא אותו כישלון תשתיות ענק, של התחבורה המקרטעת פה ושל יסודות המדינה המתפוררים אחרי 76 שנותיה ● הסטטוס קוו מת. הגיע הזמן להיפרד מפתרונות הישראבלוף

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

צה"ל מאשר: חיסלנו את סגן מפקד יחידת הרקטות והטילים של חיזבאללה

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם