גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כמה חולי קורונה יש באמת בישראל? הסקר הסרולוגי הגדול יצא לדרך וזה כל מה שצריך לדעת עליו

הסקר הסרולוגי שקופות החולים מתחילות לבצע אמור לתת תשובה לשאלה - כמה אנשים חלו בקורונה בישראל, ולאתר את מי שכבר מוגנים מפניה • האם מי שיימצא כבעל נוגדנים לנגיף יהיה מוגן מהדבקה חוזרת והאם דגימת האוכלוסייה תיתן תמונה אמיתית? • "גלובס" עושה סדר

תחנת סקר סרולוגי של קופת חולים לאומית באשדוד. כמה חולים באמת פספסנו? / צילום: משרד הבריאות
תחנת סקר סרולוגי של קופת חולים לאומית באשדוד. כמה חולים באמת פספסנו? / צילום: משרד הבריאות

בימים האחרונים החלו קופות החולים בהנחיית משרד הבריאות לבצע את הסקר הסרולוגי הישראלי. הסקר הזה, אחד מבין הראשונים מסוגו בעולם, אמור לתת תשובה מקורבת על שאלה טריוויאלית לכאורה אך כזו שבאופן מפתיע אין לה שום תשובה עדיין: כמה אנשים חלו עד כה בקורונה בישראל. מעבר ל-25 אלף המאומתים, האם פספסנו 25 אלף נוספים, או אולי עוד 250 אלף? אנחנו לא יודעים אפילו את סדרי הגודל, אם כי ההימור כרגע הוא שדווקא האופציה השנייה היא הסבירה.

ד"ר שרון חרמוני אלון, מנהלת פרויקט הבדיקות הסרולוגיות במכבי שירותי בריאות ומומחית לרפואת משפחה, מעריכה כי "על פי בדיקות סקר שנערכו במדינות דומות לנו, כנראה על כל חיובי מאומת, ישנם עשרה שלא סבלו מתסמינים או שהיו להם תסמינים קלים, או שעברו את התסמינים אך לא את הבדיקה, ולא בטוחים שמה שהיה להם אכן היה קורונה".

כך מעריך גם פרופ שי בן שחר, מנהל המחלקה לרפואה מותאמת אישית, מערך החדשנות, שירותי בריאות כללית והאחראי על הסקר מטעם קופת חולים כללית. "אנחנו מאמינים שנגלה כי נדבקו חמישה או עשרה אנשים על כל חולה מאומת שזיהינו".

האם נגיע למצב של חסינות עדר?
חרמוני-אלון: "אם אמנם ההערכות הן נכונות, זה לא קרוב לכך אפילו. בגל הראשון שמרנו היטב על המבוגרים וגם על הילדים, כי בתי הספר והגנים היו סגורים. אלה שתי אוכלוסיות שהן עדיין נאיביות מאוד. ובאופן כללי מדיניות הסגר הייתה מועילה מאוד במניעת הדבקה, גם אם מבחינה כלכלית היא הייתה פחות מוצלחת".

בן שחר מעריך כי חיסוניות עדר מתחילה להיווצר לאחר חשיפה של כ-50% מהאוכלוסיה לווירוס. כלומר, גם אם נגלה אפילו כי 2-3 אחוזים מן האוכלוסייה כבר נדבקו, מידע זה לא אמור לשנות את הציפיות שלנו לגבי קצב התפשטות הווירוס בהמשך.

מה בעצם בודקים בסקר?
בן שחר: "אנחנו מבצעים בדיקת דם כדי לחפש נוגדנים מסוג IGG, שהם נוגדנים שמתפתחים בשלב מאוחר יותר במחלה. הבדיקה עצמה מבוצעת באמצעות ערכה של חברת אבוט, שנחשבת למדויקת מאוד, ואם אנחנו מקבלים תוצאה חיובית, אנחנו מאמתים זאת באמצעות ערכה נוספת. הבדיקה היא איכותנית, כלומר אנחנו רואים אם נוצרו נוגדנים או לא, אבל לא את כמות הנוגדנים".

אדם שיצא חיובי בבדיקה יכול להשתתף בלב שקט במסיבת כרבולים?
חרמוני-אלון: "בהחלט לא. אנחנו לא יודעים בוודאות שהנוגדנים הללו אכן מגינים מהדבקה חוזרת, ואנחנו גם לא יודעים כמה זמן הם שורדים בדם. אני ממליצה גם למי שיש לו נוגדנים, להמשיך בכל ההגנות כמו מסכה, היגיינה וריחוק. אולי הוא מוגן, ואולי לא".

בן שחר: "ברוב הווירוסים, נוגדני IGG מקנים עמידות בפני הדבקה חוזרת למשך שנים רבות, אפילו לכל החיים. בווירוסים מסוימים, חלקם דווקא ממשפחת הקורונה, ההגנה היא קצרה יותר, למשך כמה חודשים. אנחנו לא יודעים עדיין איזו הגנה ייתנו נוגדני ה-IGG מפני וירוס הקורונה".

כלומר, על פי דברים אלה, ישנה אפילו אפשרות תיאורטית שמי שחלה בקורונה בתחילת המגפה, יימצא שלילי בבדיקה משום שהנוגדנים שלו כבר דעכו. מצב כזה יפגע אפילו ביכולת לתת תשובה מדויקת לשאלה העיקרית - כמה אנשים כבר חלו בקורונה בישראל. 

בן שחר מוסיף כי: "אף שהנוגדנים הללו מתפתחים בשלב מאוחר במחלה, אנחנו עדיין מבקשים מכל מי שקיבל תשובה חיובית ואין לו תסמינים, ללכת גם לבדיקת PCR כדי לוודא שהוא לא חולה קורונה פעיל כרגע".

האם אדם יוכל לומר לעצמו לפחות - אם באמת חליתי בקורונה ולא הרגשתי נורא כל כך, כנראה שקורונה לא כל כך מסוכנת בשבילי?
בן שחר: "לאו דווקא, כי ייתכן שאותו אדם נחשף לכמות קטנה של הווירוס, ובפעם הבאה ייחשף לכמות גדולה יותר".

האם אפשר יהיה לדעת מהסקר משהו לגבי דפוס ההתפשטות של המחלה?
חרמוני-אלון: "הבדיקה כשלעצמה לא נותנת מידע לגבי מי נדבק ממי, באילו נסיבות, איך התרחשה ההתפשטות. אולם, בנוסף לבדיקת הדם, כל משתתף ממלא שאלון שכולל פירוט תסמינים, מגעים עם חולים מאומתים, משלח יד, שהות בחו"ל. אנחנו מקווים כי ניתוח של הנתונים הללו יגלה לנו לא מעט מידע לגבי אופן התפשטות המחלה". 

מהי תוכנית הדגימה של הסקר? הייתה ביקורת של הסטטיסטיקאי הראשי בישראל, פרופ' דני פפרמן, שאמר שתוכנית הדגימה לא טובה ולא תאפשר לענות על השאלות.
בן שחר: "התוכנית נקבעה על ידי משרד הבריאות בעזרת מכון גרטנר, והיא מגדירה מכסות לדגימה שמייצגות את המדינה, תוך פיזור דומה לפיזור במדינה של נדבקים ממגזרים שונים, גילאים שונים, מצבים רפואיים שונים ועוד". יש לציין כי בתחילת הדרך דובר על סקירה של כ-250-200 אלף איש, אך הוחלט להפחית את המספר כדי להאיץ את התהליך.

חרמוני-אלון: "ישנם יישובים, למשל - נס ציונה - שהמכסה שלהם בסקר גבוהה מהגודל שלהם יחסית לאוכלוסייה, כי האוכלוסייה בהם מייצגת היטב חלקים נוספים באוכלוסיית ישראל".

חרמוני-אלון מוסיפה כי: "במכבי, כאשר מטופל מגיע לבדיקת דם והוא מתאים לאחד הפרופילים שאנחנו מחפשים על פי תוכנית הדגימה, אנחנו פונים אליו ומציעים לו להשתתף בסקר. בינתיים ההיענות מאוד יפה. הצלחנו בכמה ימים לסקור כבר כמעט רבע מהמכסה שמשרד הבריאות הקצה לנו".

בן שחר מציין כי בכללית הדגימה היא מתוך מי שמגיע לרופא ולא מי שמגיע לבדיקות הדם, וכמובן כל אחת מן הקופות חושבת שהשיטה שלה היא המוטה פחות. הביקורת של פפרמן ציינה כי בכל מקרה מדובר בקהל עם בעיה רפואית כלשהי, שמודע לבעיה ומטפל בה, ועצם זה יכול להטות את תוצאות הניסוי. לדבריו יש להגריל אקראית אנשים מן הציבור הרחב.

חרמוני-אלון מודה כי "יכולה להיות הטיה מסוימת משום שאנחנו בוחרים את האנשים שמגיעים לבדיקת דם, אבל זו כרגע הברירה הטובה ביותר. שום שיטה היא לא מושלמת".

מתי צפויות התוצאות?
חרמוני-אלון: "אנחנו מאמינים שהבדיקות עצמן ידרשו לפחות כמה שבועות ואז ניתוח התוצאות ידרוש עוד כמה שבועות לפחות".

בן שחר: "התוצאות האלה לא דחופות ברמה של ימים, הן לא קריטיות לקביעת מדיניות מהיום להיום, כפי שקריטי המעקב אחר השינוי היומי במספר החולים. חשוב לזכור שבתהליך של הניתוח הסטטיסטי יש גם רכיב של תיקון טעויות במגוון שיטות מתוחכמות. אנחנו מקווים שאף אחד לא יתפתה לפרסם 'תוצאות ביניים', כי ככל שהמספרים קטנים כך יותר קשה לתקן את הטעויות".

נשמעו טענות כי חלק מהבדיקות הן כבר פגות תוקף ויהיה צורך לזרוק אותן לפח.
חרמוני-אלון: "אף בדיקה עוד לא הגיעה לתאריך פג התוקף שלה. חלק קטן מהבדיקות יגיעו לתאריך פגות התוקף באמצע יולי וזו אחת הסיבות לכך שמיהרנו להוציא לפועל את הסקר. אם נגיע למצב שבו אנחנו מעריכים שלא נצליח להשתמש בבדיקות לפני שיפוג תוקפן, ביקשנו שיאפשרו לנו לבדוק את הצוותים שלנו. הרי הם בחזית הלחימה בווירוס והם מאוד רוצים לדעת מה מצבם. זו אחת הדרכים שבהן אפשר להעניק להם משהו בחזרה". 

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם