גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסוף רחוק ואי אפשר לראות כלום: מה יהיה עם "יהיה בסדר”?

בין הנאום המיתולוגי של רבין, לציוץ האבסורדי של נתניהו, הזמן מוכיח שהוא בלתי ניתן לאילוף

דרור פויר/ צילום: יונתן בלום
דרור פויר/ צילום: יונתן בלום

א. מה יהיה עם "יהיה בסדר", תגידו? לדעתי, כבר שבועות שלא השתמשתי או שמעתי שיהיה בסדר, ואני חושש לגורלו של צמד המילים הישראלי האהוב והשנוא הזה שמלווה את חיינו כל-כך הרבה זמן. שהפך לאחד מהסמלים הגדולים, האהובים והשנואים ביחד, שלנו היושבים בציון, עד שהקורונה תפסה גם אותו והיום הוא מורדם, ספק אם מונשם - מי עוד משתמש ביהיה בסדר? מה עוד תבקשי מאיתנו, מגפה? עד לא מזמן זו הייתה המסקנה של רוב הדיונים שניהלתי והפתרון המוחץ לרוב הבעיות שבהן נתקלתי. יהיה בסדר הייתה פחות או יותר ראיית העולם שלי והתפיסה האסטרטגית שלפיה ניהלתי את חיי. יש לומר שעד עכשיו, יהיה בסדר הוכיח את עצמו ברוב המקרים; לא רוב מוחץ, ובכל זאת - הכול היה די בסדר, ואם הייתם שואלים אותי מה יהיה, הייתי אומר לכם במידה מסוימת של ביטחון שיהיה בסדר.

אבל עכשיו, מי יודע מה יהיה, וגם הבסדר הולך ומתרחק כמו ספינת מפרש בערפל. אני עדיין מנסה לומר שיהיה בסדר, אבל המילים חסרות את הניגון העולץ ומלא התקווה. טעמן מר והן כחצץ בפי. יהיה בסדר פינה את מקומו למה יהיה, כמו בנבואה של מיכה שטרית מהאלף הקודם: "נתונים סטטיסטיים, אנשים עם משקפיים. עצבים כמו מסטיק, הפחדים חדים עדיין, ושאלה אחת קטנה שנשאלת פעמיים: מה יהיה מה יהיה".

"הסוף רחוק והגרוע ביותר עוד לפנינו", פרסם השבוע חברי רועי ברק ב"גלובס" את הערכות ארגון הבריאות העולמי במלאת חצי שנה למגפה, וחבר נוסף, עמירם ברקת, פרסם ב"גלובס" באותו היום - כן, זה היה יום טוב! - את התחזיות האחרונות של בנק ישראל וגופים אחרים, שלפיהן "שוק העבודה לא יחזור למצבו מלפני המשבר לפחות עד סוף 2021", ולא שמצבו היה מי-יודע-מה קודם. גם שאר התחזיות מתחרות ביניהן מי תצליח לשאוב הכי הרבה שמחת חיים מהחדר. מאות אלפי מובטלים שעוד לא איבדו את הזכאות לדמי אבטלה, יאבדו אותה בקרוב אם המדינה לא תפתח את אגרופה הקפוץ ותפסיק להתעלל באזרחיה ולהחזיק רבים כל-כך בחוסר ודאות ועל הקצה.

הסוף הרחוק והגרוע ביותר שעוד לפנינו הם האויבים הכי גדולים של יהיה בסדר, וכרגע הברכיים שלהם על הצוואר שלו והוא לא יכול לנשום.

מה יהיה עם "יהיה בסדר"? / איור: תמיר שפר

ב. אני נזכר בנאומו המיתולוגי של יצחק רבין בטקס סיום מחזור של בית הספר לפיקוד ומטה של צה"ל באוקטובר 1992, קצת לאחר שנבחר וקצת לפני שנרצח - אז ממש האמנתי שיהיה בסדר; 1992 הייתה שנה נהדרת לרוקנרול הישראלי. בנאומו, כתש רבין את היהיה בסדר הישן והטוב, נכנס באמ-אמא שלו בלי בג"ץ ובלי בצלם. בואו נחזור לנאום ההוא ונבחן אם המילים מצליחות לעמוד במבחן הזמן.

"אחת הבעיות הכואבות שלנו", הוא קורא שם ליהיה בסדר, "צירוף מילים בלתי נסבל" שמאחוריו "חבוי כל מה שלא בסדר: יהירות, תחושת ביטחון עצמי מופרז, כוח ושררה, בטלנות. חוסר סדר ומשמעת, סממן לאווירת החפיף הגובלת בחוסר אחריות, אותה טפיחת כתף חברה'מנית, אותה קריצת עין, אותו 'סמוך עליי'".

אז נכון שהוא לא מדבר על אותו יהיה בסדר אזרחי שלנו אלא על הבן דוד שלו שנשאר בקבע, ובכל זאת - קצת רחמים. בלתי נסבל? באמת, רבין, הגזמת. ובכלל, אני לא יודע מה איתכם, אבל בעיניי נקראות המילים ההן עכשיו כגלויה מתוקה מארץ רחוקה-רחוקה שקוראים לה ישראל. היהירות ותחושת הביטחון העצמי המופרז אומנם ספגו מהלומה כשהבנו שאף אחד לא באמת יודע משהו אף שכולם מומחים להכול, אבל הכוח והשררה עדיין איתנו למרבה הצער ונראה שהם רק מתחזקים.

לגבי השאר, הם זיכרונות מתוקים - מאוד חסר לי חוסר משמעת, נמאס לי מכל הפקחים וההנחיות; חוסר אחריות הוא חלום שחלמתי אחר צהריים אחד לא מזמן על ימים בלי מסכה וריחוק חברתי. האבטלה המעיקה החליפה את הבטלנות המתוקה, ולא יודע מה איתכם, אבל אני מוכן לחתום על חודשיים-שלושה של אווירת חפיף - הכול נהיה כבד ורציני הרבה יותר מדי. ולא, לשים את המסכה על הסנטר זה בקושי תחליף עלוב מאין כמותו לחפיף הישן והטוב, חפיף של ממש. חפיף שיוצא מהלב ונכנס אל הלב. טפיחה על הכתף? תביאו! שלא לדבר על "סמוך עליי"; על מי אפשר לסמוך בדיוק?
אז כן, המילים עומדות במבחן הזמן. זה הזמן שלא עומד במבחן המילים.

ג. החיים בלי הנוכחות המתמדת, האמונה התמימה והתקווה הלא מבוססת בזה שיהיה בסדר, הם הרבה יותר קשים ממה שאפשר לשער. רק מילים, כן, אבל מהן המילים אם לא הכול. בין יהיה בסדר לבין הגרוע ביותר עוד לפנינו פעורה תהום שאין לה סוף (או שהסוף עוד רחוק). ברגע שאתה מפסיק להאמין שיהיה בסדר, אתה כמו וייל אי קיוטי, זאב הערבות המצויר שרודף אחרי הרוד ראנר. כל עוד הוא מאמין שיהיה בסדר, יש לו את היכולת לרוץ באוויר. בלעדיה, הוא נופל לתהום. הדרך הארוכה למטה היא האבסורד שאנחנו חיים בו.

"עולם שאפשר להסבירו אפילו בנימוקים גרועים", כתב אלבר קאמי, "הוא עדיין עולם מוכר. לעומת זאת, בעולם שניטלו ממנו פתאום האשליות והמאורות, אדם מרגיש עצמו זר. גלות זו אין לה תקנה, מפני שהיא חסרה את זיכרונות המולדת האבודה, או את תקוות הארץ המובטחת. פירוד זה בין האדם לבין חייו, בין השחקן לתפאורה שלו, הוא-הוא תחושת האבסורד".

את תחושת האבסורד סיכם השבוע ראש הממשלה בצורה נפלאה. "העיתוי לא היה בזמן הנכון", צייץ בטוויטר בנוגע לדיון בוועדת הכספים על הטבות המס שלו. אם מתעלמים מההקשר ומנכשים מהמשפט את האטימות והניכור, נשארים עם אחד מגדולי משפטיו אי פעם. בואו נצלול לעומקו לרגע.

המשפט "העיתוי לא היה בזמן הנכון" אומנם נראה עילג במבט ראשון, אבל אם מתעכבים עליו לעוד רגע, מבינים שהוא מנסה, אולי באופן לא מודע, למתוח קו - לעיתים מפריד, לעיתים מחבר - בין הזמן, אותו נהר נצחי ואדיש שנע בכיוון אחד בלי הפסקה, איתנו או בלעדינו, מלפנינו ואחרינו, הנהר היחיד שאליו באמת אי אפשר להיכנס פעמיים, ובין העיתוי, התזמון - אותו ניסיון אנושי כל-כך, אמיץ ומכמיר לב באותה מידה, לתפוס טיפה אחת ולהגיד, זו שלי, עכשיו נכון. להיאחז במשהו, ולו לשבריר. הזמן כבר הוכיח שוב ושוב שאי אפשר לאלף אותו, הוא לא נכון והוא לא לא נכון, הוא פשוט הוא. כל מה שהיה זה לתפוס תזמון נכון פה ולהצטער על עיתוי לא נכון שם. עכשיו גם אלה זרוקים בצד הנהר. העיתוי של כל מה שקורה פשוט לא היה בזמן הנכון.

ד. דרך הפריזמה האבסורדית, של עולם נטול מאורות ואשליות, אפשר להבין הרבה יותר טוב את מה שקורה בעולם. זה מה שמשותף לכל שבירות הפסלים, שינויי השמות, והאווירה הכללית של מחיקת כל השגיאות והטעויות והעוולות כאילו לא היו. אמנים מתנערים מיצירתם ועמים מתנערים מעברם.

זה אחד מסימני הזמן: קשה מאוד להסתכל קדימה, הרי הסוף רחוק וכל זה, אי אפשר לראות כלום ואף אחד לא בדיוק יודע מה לעשות, אז מסתכלים אחורה - את העבר אנחנו עוד יכולים לתקן, איכשהו, את העבר עוד אפשר לשפר, בערך.

אם אנחנו לא יכולים לומר שיהיה בסדר, לפחות נעשה כאילו שהיה בסדר. 

הרהור: חוסר משמעת, אווירת חפיף, סמוך עליי: המילים עומדות במבחן הזמן. זה הזמן שלא עומד במבחן המילים.

עוד כתבות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה; מניית בית זיקוק אשדוד קופצת ב-5%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.4% ות"א 90 מאבד מערכו 0.6% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"