גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נא להכיר את הנציבה האירופית שרוצה לגרום לחברות הטק לשלם מסים

מרגרט פסטגר, שבתפקידה הקודם באיחוד הטילה קנסות חסרי תקדים על גוגל ואפל, נחושה להיות בחזית המאמצים להדק את הפיקוח על חברות טק בעניין תשלום מסים, התנהגות תחרותית ואחריות לתכנים ● גוגל, אפל ופייסבוק מתנגדות: "משטר האחריות המוגבלת עזר להציע חופש בחירה וחדשנות"

מרגרט וסטגר / צילום: Pool, רויטרס
מרגרט וסטגר / צילום: Pool, רויטרס

חברות הייטק גדולות, בהן אלפאבית (החברה האם של גוגל), אמזון ופייסבוק, ניצבות בפני סרט נע של חקיקה אירופית בהתהוות, שמטרתה לרסן את התנהגותן הלא-תחרותית לכאורה, לאלץ אותן לשלם יותר מסים ולכפות עליהן לקחת יותר אחריות לתכנים לא חוקיים בפלטפורמות שלהן, כך לפי מקור בכיר באיחוד האירופי.

מרגרט פסטגר, נציבת המדיניות הדיגיטלית וההגבלים העסקיים של האיחוד האירופי, פירטה אתמול לראשונה תוכנית מקיפה לריסון ענקיות הטק האמריקניות, באמצעות חבילת יוזמות שהאיחוד החל לגבש בשבועות האחרונים. המטרה היא להגדיר תחומים משפטיים ברורים עבור חברות טק, ולא רק ליישם חוקים קיימים של הגבלים עסקיים, לדוגמה.

"זה קומפלקס שלם של דברים. לא עושיים את זה בחקיקה אחת", אמרה פסטגר בראיון עם קבוצת כתבים קטנה. פסטגר, שבתפקידה הקודם כנציבת האיחוד לענייני תחרות הטילה קנסות חסרי תקדים על גוגל והורתה לאפל לשלם לאירלנד 14.5 מיליארד דולר במסים שהיא לא גבתה, קודמה בשנה שעברה לתפקיד סגנית נשיא הנציבות האירופית, שממונה על התחרות ההוגנת ועל חקיקה חדשה למגזר הדיגיטלי.

"אחרי שקיבלתי את המנדט הראשון ואת תיקי התחרות הספציפיים הראשונים, מה שראיתי בבירור הוא שאנחנו זקוקים לאכיפה קפדנית של חוקי התחרות ההוגנת, אך גם לרגולציה חדשה", היא אמרה.

תוכנית הרגולציה של פסטגר תשמור את האיחוד האירופי בחזית המאמצים להדק את הפיקוח על חברות טק ברחבי העולם. האיחוד האירופי הכניס לתוקף ב-2018 משטר הגנה על נתונים שנקרא "הרגולציה הכללית להגנה על נתונים", GDPR, ששימשה השראה בין יתר לרגולציה דומה שנכנסה לתוקף בקליפורניה בינואר. גם לרגולציה אירופית נוספת בתחום הדיגיטלי צפויה להיות השפעה מעבר לאירופה. משרד המשפטים האמריקני הציע בחודש שעבר לבטל חוקים שמגבילים את אחריות חברות הטק למה שאנשים מעלים לפלטפורמות שלהן. רשות ההגבלים העסקיים הבריטית הציעה להקים גוף פיקוח מיוחד לשווקים הדיגיטליים, שתהיה לו בין היתר סמכות להורות לחברות טק גדולות לחלוק נתונים עם חברות קטנות.

אתגר הקורונה: איסוף נתונים לצד פרטיות

רוב הממשלות האירופיות שהשיקו יישומי מעקב אחרי שרשראות הידבקות בקורונה, מתבססות על מסגרות התוכנה החדשה של גוגל ואפל לשם כך, כולל גרמניה ואיטליה. רק היישום בצרפת סובל משיעור אימוץ נמוך מדי.

האיחוד האירופי פרסם במאי הנחיות לממשלות וחברות טק בנושא של איך לאזן בין פרטיות והצורך לאסוף נתוני בריאות רגישים. פסטגר אימצה את המערכת שבה משתמשות אפל וגוגל, בין היתר מפני שהיא משאירה את רוב נתוני המשתמשים על הטלפון . זה היה מקרה נדיר שבו חברות אמריקניות קיבלו ציונים לשבח מגורמים אירופיים שמגינים על פרטיות משתמשים.

"אם זו מערכת וולונטרית אבל אנשים לא מאמינים לה ולא מצטרפים, היא לא עובדת", אמרה פסטגר לוול סטריט ג'ורנל בראיון באפריל.

בשבוע שעבר היא פירטה שלוש הצעות נפרדות של חקיקה שצפויות להגשה לפרלמנט האירופי ולממשלות המדינות החברות עד סוף שנה זו. אחת מהן מטפלת באחריות חברות הטק לתכנים שעולים בפלטפורמות שלהן. כמה ממשלות והפרלמנט האירופי תמכו בצעדים כאלו, ולכן צפוי שההצעות יזכו לתמיכה רחבה ויעברו את החקיקה עד סוף שנת 2021.

חוקי הסחר האלקטרוני הנוכחיים של האיחוד האירופי הם משנת 2000, כש"איש לא יכול היה לתאר לעצמו את המצב שלנו היום, שהפלטפורמות אינן רק ערוצים, אלא מערכות אקולוגיות שלמות, שבהן הרבה ממה שקורה מתורגם לכסף על ידי הפלטפורמה עצמה", היא אמרה.

חברה אמריקאית, וגם יישות אירופית

פסטגר הסבירה שהאיחוד האירופי לא ידרוש שהפלטפורמות "יהיו אחראיות מבחינה משפטית לכל פוסט או מוצר מזויף שמועלה למכירה", אלא שהן יקימו מנגנוני התייחסות שעסקים ויחידים יוכלו לפנות אליהם כשהפוסטים והמודעות שלהם יוסרו.

תנאי אחר שייכפה על החברות יחייב פלטפורמות לרשום את עצמן כישויות עסקיות באירופה, אמרה פסטגר. "זאת, כדי שכולן יישלטו על ידי אותו מערך של חוקים, וזה נוגע לפלטפורמות מהיכן שהן לא יבואו על פני כדור הארץ".

חוקים בני עשרות שנים בארה"ב ובאירופה הגנו על חברות טק מאחריות משפטית רבה על מה שהמשתמשים עושים בפלטפורמות שלהן. קובעי מדיניות משני עברי האוקיינוס האטלנטי מציעים כעת לבטל את ההגנות הללו, ומאשימים את פלטפורמות הטק בהרשאת ההפצה של מידע כוזב אלקטורלי, שמועות לא מבוססות על הקורונה ועוד פוסטים זדוניים ללא בסיס.

הנציבות האירופית השיקה ביוני חודש של התייעצות ציבורית על שינויים שמוצעים בחוק השירותים הדגיטליים הקיים, שהם חלק מחבילת החקיקה החדשה. אפל הגיבה בהגנה על המשטר הקיים. "משטר האחריות המוגבלת עזר להציע חופש בחירה וחדשנות", נאמר בתגובת החברה הזו. אפל קראה גם לחוקים חדשים להיות גמישים מספיק למגוון של ספקי שירותים. "מה שהגיוני לפלטפורמה של השתתפות בתכנים עם הפנים לציבור, אולי לא מתאים או מעשי מבחינה טכנולוגית לשירותים של תקשורת אישית או אחסון", אמרה החברה.

חקיקה נוספת תהיה בעניין רשימה של פרקטיקות אסורות. המטרה היא למנוע מהפלטפורמות להשתמש בדומיננטיות שלהן כדי לחנוק יריבים קטנים יותר. ההשראה הגיעה משלוש תביעות ההגבלים העסקיים באירופה נגד גוגל, שהטילו עליה קנסות כוללים בסך מעל 9 מיליארד דולר.

בנפרד, פסטגר אמרה בראיון שהיא מעונינת בסמכויות חקירה מוגדלות שיאפשרו לה להורות לכל החברות בסקטור מסוים לשנות את התנהגותן כדי שהן לא יהוו מונופול בשוק מסוים. חקיקה כזו "תמנע עלייה של שומרי סף חדשים, כדי שיישאר לנו היתרון של תחרות בשוק", היא אמרה.

האיחוד האירופי שוקל מס דיגיטלי

בתחום המיסוי, האיחוד האירופי שוקל להשיק מס דיגיטלי מיוחד, אחרי שממשל טראמפ ומדינות אירופיות כמו צרפת הגיעו למבוי סתום בדיונים בעניין זה. הנציבות האירופית, וכמה מדינות באירופה, אמרו בשנה האחרונה שאם הדיונים הבינלאומיים בנושא זה ייכשלו עד סוף שנת 2020, האיחוד יעלה הצעה למס דיגיטלי משלו.

האיחוד האירופי הציע להקים ערוץ דיאלוג מיוחד לטכנולוגיה וסחר עם ארה"ב כדי ללבן את הבעיות הללו. "נעשה מה שנוכל כדי שזה יקרה", היא אמרה.

פסטגר טוענת שמס דיגיטלי מוצדק בגלל ההגינות שלו. "הרבה עסקים צריכים לעבוד כה קשה כדי להרוויח, ולשלם מס על הרווח הזה", היא אמרה. "הם לא צריכים להיתקל במתחרים על ההון, העובדים המיומנים והלקוחות, שלא תורמים לחברה. זה לא קשור לשאלה מהיכן אתה מגיע, אלא לעשיית עסקים בדרך שוויונית".

בנייר עמדה שהיא הגישה לנציבות האירופית בשבוע שעבר, גוגל הזהירה מפני אימוץ חוקים נוקשים שימנעו ממנה לקדם את השירותים שלה, שעליהם היא כבר נקנסה על ידי האיחוד האירופי. גוגל טענה שהפרקטיקות שלה יכולות לעזור למשתמשים, כמו לדוגמה, העמדת המפות שלה בראש כמה חיפושים בגוגל.

גוגל היא יעד לחקירות ראשוניות ביחס לכמה משירותיה שאינם חיפוש, והנציבות שיגרה בקשות חדשות למסמכים מגוגל בחודשים האחרונים, מסרה פסגטר.

פייסבוק אומרת שהמטרה של הצעות האיחוד האירפי אינה לטפל ב"פער אכיפה", אלא "הורדת הסטנדרט המשפטי והראייתי של התערבות", שתאפשר לנציבות האירופית לפעול ולאכוף תיקונים.

גם שדולות טק קוראות לזהירות בחקיקה חדשה. "הנציבות האירופית צריכה לשקול בזהירות ראיות לפוטנציאל של נזק ואת העלויות הפוטנציאליות של התערבות מלמעלה למטה", אמר קייבן חאזמי-ג'בלי, יועץ לרגולציה של התאחדות תעשיית המחשבים והתקשורת, שדולה שמייצגת חברות כולל אמזון, פייסבוק וגוגל. 

עוד כתבות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם