גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שוברים, צ'קים, הורדת מע"מ ותמיכה ענפית: בעולם דווקא מצאו פתרונות יצירתיים לקורונה הכלכלית

בגרמניה חתכו את המע"מ בתחילת החודש וההתאוששות כבר מורגשת ובספרד העניקו "הכנסה בסיסית" לאזרחים ● בזמן שבישראל עוד מתמהמהים, ממשלות ברחבי העולם נוקטות בצעדים שונים כדי להיחלץ מהקורונה הכלכלית ● הנה כמה דוגמאות

ממשלות ברחבי העולם נוקטות בצעדים שונים כדי להיחלץ מהקורונה הכלכלית / צילום: Associated Press
ממשלות ברחבי העולם נוקטות בצעדים שונים כדי להיחלץ מהקורונה הכלכלית / צילום: Associated Press

גרמניה

המע"מ נחתף ב־3% "כדי לגרום לאנשים לקנות עכשיו ולא בשנה הבאה"

אחת ההחלטות המפתיעות ביותר של הממשלה הגרמנית ב"חבילת החילוץ מספר 2" למאבק במשבר הכלכלי הנובע מהקורונה, הייתה להוריד באופן משמעותי את המע"מ במדינה. ממשלת גרמניה החליטה להפחית את המע"מ מ־19% כיום ל־16% ומ־7% (שיעור המע"מ על מוצרים בסיסיים כמו מזון) ל־5%.

ההחלטה נכנסה לתוקף ב־1 ביולי. מאז, הסופרמרקטים מלאים בשלטים על "מבצעי חיסכון", סוכנויות כלי רכב מציעות "הנחות של מאות אירו ברכישת מכונית חדשה", וההתאוששות הצרכנית מורגשת במדינה. זול יותר לשלוח חבילות בדואר, גם הנסיעה ברכבת הוזלה, ומסעדות נהנות באופן משמעותי מההחלטה להחיל עליהן רק את שיעור המע"מ הבסיסי שעומד על 5%.

מטרת הצעד הייתה לגרום להגדלה מיידית של הצריכה, במיוחד כשמדובר ברכישות משמעותיות כמו כלי רכב או "מוצרים לבנים" (מוצרי חשמל גדולים), ושידור מסר שמדובר ב"הזדמנות שלא תחזור". שר האוצר הגרמני אולף שולץ, אמר ש"המטרה שלנו היא שתושבי גרמניה יחליטו לקנות כעת, באופן מיידי, במקום לדחות את הרכישות לשנה באה או אחרי זה. גם איטליה והולנד שוקלות בימים אלה הפחתת מע"מ כדרך להחיות את הצריכה בהן, וכלי התקשורת בגרמניה מדווחים שתושבי המדינות הסמוכות לגרמניה כבר באים לבצע רכישות בגרמניה בגלל המחירים היורדים.

ההחלטה לחתוך את המע"מ היא רק אחת מתוך תוכנית הענק הגרמנית, שהיקפה בפעימה השנייה בלבד עומד על 130 מיליארד אירו לשנה וחצי הקרובות. ביחד עם צעד זה חילקה המדינה גם מענק של 300 אירו לכל ילד למשפחות, הפחיתה את מחירי האנרגיה המטפסים (הוצאה משמעותית של משפחות ועסקים בגרמניה) והחליטה להשקיע ולסבסד תחומים כמו כלי רכב חשמליים וטכנולוגיית מימן. גם המודל הגרמני של "עבודה מופחתת" (קורצ־ארבייט), שפורש רשת ביטחון לעובדים, שוכלל כך שיהיה ארוך יותר, מושך יותר למעסיקים ונדיב יותר לעובדים.

בריטניה

המדינה שוקלת חלוקת שוברי־קניות לאזרחים כדי לסייע לעסקים במשבר

בנוסף לתוכניות הענק שכבר הוכרזו ומיושמות בשטח בכלכלה הבריטית - כמו רשת ביטחון תעסוקתית לראשונה בהיסטוריה של בריטניה לעובדים ולעצמאים בעלות מוערכת של כ־60 מיליארד ליש"ט - שוקלת הממשלה הבריטית גם לבצע חלוקת שוברי־קניות, במטרה להמריץ את הצריכה במדינה.

שוברי הקנייה אמורים להיות בתוקף רק בתחומים שנקלעו למשבר בעקבות המאבק בהתפשטות מגפת הקורונה, כמו התיירות והאירוח, או חנויות בבעלות פרטית. זאת, בניגוד לחנויות מקוונות כמו "אמזון", המשגשגות במהלך המשבר.

התקשורת הבריטית דיווחה בסוף השבוע כי שר האוצר רישי סונאק בוחן את הצעד, שכולל חלוקה של שוברים על סך 500 ליש"ט לכל מבוגר ו־250 ליש"ט למשפחה בעבור כל ילד. עלות הצעד מוערכת בכ־30 מיליארד אירו בעבור משלם המסים הבריטי.

את ההצעה יזם מכון מחקר בשם Resolution Foundation, שהציע אותה למשרד האוצר הבריטי, ביחד עם שורת הצעות אחרות ל"התנעה־מחודשת" של הכלכלה והצריכה במדינה, שיצאה מהסגר רק ביום שבת האחרון.

למרות שדיווחים על תוכנית השוברים נפוצו ברחבי העולם, לא בטוח אם היא תצא לפועל ותיכלל בתוכנית הממשלתית שתוצג ביום רביעי הקרוב, בנאום כלכלי חשוב שיישא סונאק. המכון הבריטי העריך כי הצעתו תהיה יעילה יותר מהשיטה האמריקאית של חלוקת מזומנים לאזרחים, או מהשיטה הגרמנית של הפחתת מע"מ זמנית, משום שהיא מתמקדת בעסקים הנמצאים במצוקה. כמו כן, הוא העריך כי חלוקת מזומנים תוביל את רוב הכסף לחיסכון ולא לצריכה, מתוך ציפייה להרעת המצב הכלכלי.

דרום קוריאה

"ניו דיל קוריאני", חלוקת כסף לאזרחים ו"שבועיים של מבצעים"

אחת ההשפעות המיידיות של המשבר היא ירידה בביקוש הגלובלי, ודרום קוריאה - יצואנית מובילה - החליטה להילחם בתופעה על ידי הגדלת הביקוש והצריכה בתוך תחומיה. המדינה מתמודדת בהצלחה יחסית עם התפשטות הקורונה עצמה, אך מוצאת את עצמה בפני סיכון למשבר כלכלי בגלל השפעות המיתון העולמי.

זו אחת הסיבות לכך שהממשלה הדרום־קוריאנית כבר חילקה כ־830 דולר לכל משפחה, במטרה לעודד את הצריכה מבית. במקביל, הממשלה פתחה ב"שבועיים של מבצעים" שמטרתם לעודד את 52 מיליון תושבי המדינה לרכוש תוצרת מקומית - ממכוניות ומוצרי טכנולוגיה ועד למוצרים המיוצרים בחנויות או מפעלים קטנים.

ראש ממשלת דרום קוריאה, מון ג'יאה־אין, אמר לציבור: "בעבר, חיסכון היה מעשה של פטריוטיות, אבל היום מחליפה אותו הצריכה". בנוסף לחלוקת מזומנים לאזרחים וקמפיין ציבורי שנועד לעודד את צריכת מוצרים "מייד אין קוריאה", הודיע רה"מ על השקת חבילת חילוץ חדשה, בשווי 30 מיליארד דולר, לסיוע פיננסי מיידי לכלכלה הרביעית בגודלה באסיה.

חבילת החילוץ, שאושרה בסוף השבוע בפרלמנט הדרום־קוריאני, היא הגדולה ביותר בתולדות המדינה, והיא מתווספת לשתי תוכניות סיוע קודמות, בשווי כולל של 23 מיליארד דולר. רוב הכסף בתוכנית העכשווית, לפי דיווחי סוכנויות הידיעות, יוקדש לשימור משכורות העובדים ולמניעת פיטורים ואבטלה, על ידי תמיכה ממשלתית בעסקים. בנוסף, הממשלה הודיעה על "ניו דיל דרום־קוריאני", שיכלול השקעה בתשתיות בשווי 100 מיליארד דולר על פני חמש השנים הבאות.

ספרד

הכנסה בסיסית למיליונים מתחת לקו העוני

הרעיון של "הכנסה בסיסית" לשכבות הסוציו־אקונומיות הנמוכות צבר תאוצה באירופה בשנים האחרונות. הוא עבר ניסוי בלתי־מוצלח בפינלנד (שבו לא נמצא כי סייע למובטלים למצוא עבודה), זכה לאימוץ חלקי באיטליה, וכעת אומץ על ידי ממשלת השמאל השולטת בספרד על רקע משבר הקורונה. ספרד הייתה אחת המדינות שנפגעו בצורה הקשה ביותר מהמשבר מבחינה בריאותית, עם כ־28 אלף קורבנות, והמשבר הכלכלי המאיים עליה כעת הוא חריף יותר, בשל מצבה הרעוע של הכלכלה עוד לפני המגפה. אחד מכל חמישה ספרדים, למשל, עוד לפני המשבר היה בסיכון להיות מוגדר כ"עני".

הממשלה הנוכחית לא היססה במהלך המשבר להלאים את מערכת הבריאות הפרטית כדי להילחם במגפה, וחוקקה במהירות־שיא מנגנון של "הכנסה בסיסית" - דומה ל"הבטחת הכנסה" המיושמת בישראל - שאמור לחול על כ־850 אלף תושבים ובתי־אב ברחבי המדינה, ובסך הכל על כ־2.3 מיליון ספרדים. התוכנית תעלה למשלמי המסים הספרדים כשלושה מיליארד אירו. שיעור התמיכה הכספית ישתנה, ויאפשר למשפחות לקבל הבטחת הכנסה או השלמת הכנסה ללא תנאים מיוחדים או הגבלות, כולל עבודה במקביל. השיעור הבסיסי אותו יקבל צעיר שאינו עובד, למשל, יהיה 462 אירו, והשלמת ההכנסה תגיע עד ל־1,015 אירו למשפחה. היא תחול על גילאי 21 ומעלה, אך מתחת לגיל הפנסיה, שלהם מוקדשת תכנית אחרת.

התוכנית מתווספת לתוכניות חילוץ שהציעה הממשלה לתעשיית הרכב במדינה, לחברות ענק, וגם לעשרות המיליארדים האמורים לזרום לספרד מקרן מיוחדת שמקים האיחוד האירופי בימים אלה בשווי 750 מיליארד אירו לסייע לחברותיו.

סין

הרשויות חילקו קופונים אלקטרוניים ב־40 ערים בשווי מיליארדי דולרים

בתור המקור שממנו התפרצה מגפת הקורונה העולמית, והמדינה הראשונה שהתמודדה אתה, סין גם הייתה הראשונה ליישם תוכניות חילוץ וסיוע כלכלי בקנה מדה נרחב כדי להתמודד עם השלכותיה. המדינה לא היססה לסגור מפעלים ברחבי המדינה, למנוע תנועה חופשית ולהטיל סגר צבאי על מאות מיליוני תושבים. ואולם במהלך פברואר, עם הירידה במספר המקרים, היא התחילה להוציא מיליארדי דולרים על תוכניות עידוד לפתיחה מחדש של מפעלים, השקעות בשווי עשרות מיליארדים בחברות והגבירה את המעורבות הממשלתית - שגם כך היא משמעותית - בעסקים במדינה.

במחוז חוביי שנפגע בצורה הקשה ביותר ממגפת הקורונה, ובעיר ווהאן שהפכה לסמל המגיפה, חילקו הרשויות באפריל לתושבים, אחרי חודשיים וחצי בסגר, קופונים בשווי 50 מיליון דולר להוצאה על מסעדות, מזון, סופרמרקטים וצרכים שונים. הרשויות בווהאן הנפיקו את השוברים באופן אלקטרוני, באמצעות אפליקציות פופולריות לתשלום מקוון, במאמץ להחיות את הצריכה בעיר, שקרסה לגמרי. הקופונים היו תקפים לשבוע בלבד, וכובדו בחנויות שונות.

בניגוד למודל האמריקאי או הבריטי המוצע לגבי שוברים, במקרים רבים, הקופונים רק איפשרו הנחה משמעותית על רכישות, ולא החליפו את התשלום כולו. קלות יישום הקופונים באמצעות תשלומים מקוונים הפכה את השימוש בהם לפופולרי. מודל זה אומץ גם בערים אחרות בסין, ולפי הדיווחים בתקשורת המערבית, כ־40 מרכזים עירוניים גדולים חילקו קופונים מקוונים כאלה לתושביהם, בעלות כוללת של כמה מיליארדי דולר. בשנגחאי לבדה עמד שווי הקופונים שחולקו על 1.7 מיליארד דולר.

בריטניה, גרמניה ועוד

הממשלה החליטה לתמוך בתרבות: 1.5 מיליארד ליש"ט לתיאטראות ומועדונים

צעד מוחשי עליו כבר הודיע שר האוצר הבריטי אמש (א'), הוא הקמת קרן בשווי 1.5 מיליארד ליש"ט לתמיכה במוסדות תרבות - מוזיאונים, גלריות, תיאטראות וכו - כדי לפצותם על הפגיעה המתמשכת בעסקים כתוצאה מהמגפה. ה"פייננשייל טיימס", שדיווח אמש על הצעד, אמר כי שר האוצר סונאק למעשה קיבל את הטיעון ששטחו בפניו כמה מראשי עסקי התרבות והאומנות במדינה, לפיהם הצורך בריחוק של שני מטר והגבלת מספר המשתתפים עלולים להביא לקריסה טוטאלית של מוסדות התרבות בממלכה ול"בכייה לדורות".

לפי ההסכם, מי שיוכלו ליהנות מהתמיכה הממשלתית הזו הם מוזיאונים, גלריות, בתי קולנוע עצמאיים ותיאטראות. הסכום הגדול, שהוצע כפשרה בדיון בין משרד האוצר לבין ראשי עסקי התרבות במדינה, ייתמך גם בקרן הלוואות בריבית נמוכה בשווי 270 מיליון ליש"ט שיוצעו לעסקים אלה. ראשי המוזיאונים הגדולים של בריטניה בירכו על ההסכם, שלדבריהם, "הכיר בחובה של הממשלה לתמוך באוספים הלאומיים". ראש הממשלה, בוריס ג'ונסון, בירך גם הוא על ההסכם ואמר כי קרן זו "תסייע להבטיח את קיום המגזר לדורות הבאים".

עוד כתבות

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית באירופה; ענקית מוצרי היוקרה הצרפתית קרינג צוללת ב-10%

מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"