גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצמיחה והמניה דורכות במקום ומאות עובדים הולכים הביתה: מה עובר על אמדוקס?

הפיטורים הצפויים באמדוקס מספקים תזכורת לגבי אופי הפעילות של החברה: פרויקטאלי, עתיר כוח אדם עם שיעורי רווחיות הרחוקים מאלו של תעשיית ההייטק ● למה החברה לא נהנית ממהפכת הדאטה, ואיך קרה שאין לה שום מנוע צמיחה משמעותי

אמדוקס ברעננה / צילום: איל יצהר
אמדוקס ברעננה / צילום: איל יצהר

בחברת אמדוקס לא נוהגים להתראיין. זאת לא החלטה של מנכ"ל כזה או אחר, אלא הדנ"א של החברה במשך שנים ארוכות. בחודשים האחרונים החליטו בחברה להיחשף קצת יותר, דיברו על אחריות תאגידית וניסו לשווק את עצמם כחדשניים מבחינת תעסוקה (למשל ההחלטה לעבוד יום אחד מהבית - עוד לפני הקורונה).

אולם על הפעילות העסקית שלה מדברים באמדוקס רק דרך שיחות הוועידה עם האנליסטים. אין לזה אח ורע; בצ'ק פוינט, ב-Wix, בנייס ובעצם כמעט בכל חברה - בטח בסדר הגודל הזה - מדברים עם עיתונאים, מסבירים לציטוט מהן ההזדמנויות ומהם האתגרים, מספרים על מנועי הצמיחה ועונים לשאלות קשות. 

וכאלו לא חסרות באמדוקס, המספקת מערכות ופתרונות IT לחברות טלקום: החברה לא צומחת, המניה דורכת במקום כבר כמה שנים בזמן שהנאסד"ק מזנק, וכעת - בחברה מגבשים תוכנית קיצוצים של מאות עובדים לפחות בעולם (לפי דיווחים שונים המספר יכול גם להגיע ל-1,000-1,500 עובדים ברחבי העולם). באמדוקס, חברה שמעסיקה בישראל 4,500 עובדים, לא חושבים שהם צריכים לספק תשובות.

אז מה מצבה של אמדוקס? אפשר להגיד שיציב, לא בהכרח במשמעות החיובית של המילה. החברה - פעם ענקית בילינג והיום מתעסקת בצדדים נוספים הקשורים לניהול לקוחות - מוכרת את הפתרונות שלה לחברות טלקום.

אלו התמקדו בעבר בעולם הטלפוניה והסלולר, והיום מחזיקות גם בפעילות מדיה ואינטרנט. מחברות שמתחרות בינן לבין עצמן, הן מצאו את עצמן מתחרות בשירותים חדשניים כמו נטפליקס ואמזון פריים, שמבוססים דאטה ומכירים את הלקוחות לא רע בכלל.

בעבור אמדוקס דווקא מדובר בהזדמנות - היא הייתה יכולה לנצל את מהפכת הדאטה, לספק לחברות המסורתיות את ההזדמנות להכיר את הלקוחות שלהן טוב יותר, ולהתחרות באותן חברות חדשניות.

האם זה קורה? במידה מסוימת כן, אך מעט מדי. בחמש השנים האחרונות צמחו הכנסות אמדוקס ב-13% בסך הכול. האנליסטים צופים כי בשנת הכספים שתסתיים בספטמבר הקרוב, הכנסות החברה יעמדו על 4.1 מיליארד דולר, עלייה של 1% לעומת ההכנסות בשנה שעברה. בשנים קודמות עמד שיעור הצמיחה על 2%-3%.

אמדוקס נשארה מאחור

פרויקטים עתירי כוח אדם

כשני שלישים מההכנסות של אמדוקס מגיעים מעשרה לקוחות גדולים, בראשם חברת AT&T. התלות בחברה האמריקאית ירדה בתוך שנתיים מ-32% ל-23%, שזאת בשורה טובה של אמדוקס (שיעור הצמיחה של החברה בנטרול AT&T גבוה יותר). עם זאת, חברות הטלקום הן חברות מסורתיות, איטיות, שלא בהכרח הפנימו כי הן מתחרות בחברות הטכנולוגיה. קונסולידציה בשוק היא עוד גורם לאי-ודאות, למרות שהיא יכולה להיטיב עם אמדוקס, אם מיזוג בין שתי חברות ייצור חברה חזקה יותר.

אמדוקס מבצעת עבורן פרויקטים ארוכי טווח, של 5-6 שנים. פרויקטים כאלו נוהגים לבחון במספר חודשי אדם שלוקח לבצע אותם. כך, אדם שמכיר את אמדוקס מקרוב, מעריך כי פרויקט קטן הוא בהיקף של 1,500-2,500 חודשי אדם ואילו פרויקט יחסית גדול מגיע ל-4,000-5,000 חודשי אדם (כלומר סביב 400 שנה). החברה היא גם סוג של חברת מיקור-חוץ. פעמים רבות אמדוקס מציעה ללקוחותיה לקחת על עצמה תפעול של מערך מסוים, למשל הבילינג - ולהחליף אותו. בעזרת הניסיון, המומחיות שלה, שימוש בטכנולוגיה והיכולת להעסיק עובדים במדינות שבהן כוח האדם זול יותר, היא מסוגלת לצמצם את ההוצאות בהשוואה ללקוח.

ללקוחות קיימים קשה מאוד להחליף את אמדוקס מפני שהיא נמצאת בליבה של הפעילות. היתרון של אמדוקס הוא שבדרך כלל הלקוחות לא מבקשים ממנה בלעדיות, כלומר אם היא מפתחת משהו ל-AT&T או ספרינט, היא יכולה להשתמש בו גם אצל לקוחות אחרים, וככה שיעורי הרווחיות שלה משתפרים.

אמדוקס גם אמורה ליהנות מהמגמות בשוק הטלקום, כמו פריסת הדור החמישי ווירטואליזציה של הרשת (מעבר לענן), אך גם זה לא צפוי להשפיע באופן דרסטי על ההכנסות. אינדיקציה לכך ניתן לראות בהוצאות ההון (Capex) של חברות הטלקום. לפי אתר סטטיסטיקה, ההוצאות האלו נשארו יציבות בארבע השנים האחרונות, ולפני כן ירדו.

אמדוקס מפטרת עובדים מפעם לפעם, כשפרויקטים נגמרים, וככל הנראה הפיטורים הפעם רחבים מהרגיל מכיוון שפרויקטים חדשים לא נפתחים - בשל משבר הקורונה. בחברה יודעים לבצע תהליכי מכירה מרחוק, אך ניתן להניח כי קשה יותר לסגור חוזים גדולים, וכן להטמיע אותם.

חברת הייטק? לא בדיוק

הפיטורים הצפויים באמדוקס העלו שאלה לגבי ההשפעה של המשבר על תעשיית ההייטק. אמדוקס נחשבת לאחת מספינות הדגל של ההייטק הישראלי, אך למעשה היא יותר חברת שירותים מחברת טכנולוגיה.

קשה ללמוד מהפיטורים באמדוקס לגבי המצב בתעשייה כולה. כן ניתן ללמוד שלקוחות מסורתיים - ולכל חברת טכנולוגיה יש לקוחות כאלו - אולי יותר איטיים בתהליכי קבלת ההחלטות. ועדיין, מכיוון שמדובר בפרויקטים גדולים במיוחד, זה שונה מרוב חברות הטכנולוגיה.

חזרה לאמדוקס - במידה רבה היא מזכירה חברות אינטגרציה כמו מטריקס ו-One, אבל היא מתבססת רק על פיתוחים עצמיים. הנתונים הפיננסיים משקפים זאת - החברה משקיעה פחות מ-7% מההכנסות שלה על מחקר ופיתוח והרווח הגולמי שלה עומד על 35%. לשם השוואה, בחברות תוכנה משקיעים סביב 15% במחקר ופיתוח, ושיעור הרווחיות הגולמי גבוה מ-60%, כך לפי קובץ נתונים של פרופ' אסוואת' דמודרן, מומחה להערכות שווי מ-NYU.

אמדוקס כן מבצעת רכישות מפעם לפעם, אך בסכומים קטנים יחסית - בדרך כלל של עשרות מיליוני דולרים. זה מאפשר לה לתת יותר ערך ללקוח, אבל גם במקרה הזה - לא מדובר במשהו שמסוגל להזיז את ההכנסות של אמדוקס. לא מן הנמנע שאמדוקס צריכה לבצע רכישה גדולה, שתאפשר לה ליצור מנוע צמיחה חדש, אך הדנ"א שלה מקשה עליה לעשות זאת, וככל הנראה קיימות גישות מנוגדות בהנהלת אמדוקס סביב הנושא.

למרות המאמצים, המניה לא זזה

למרות שזאת פרקטיקה מקובלת בוול סטריט, רכישה עצמית של מניות (ביי-באק) היא נושא שנוי במחלוקת - חברות מחליטות לקחת את קופת המזומנים שלהן ולהשקיע אותה ב"תדלוק" של המניה, במקום במנועי הצמיחה ובמחקר ופיתוח. משקיעים רבים מעדיפים את החלופה הזאת על פני חלוקת דיבידנד בגלל ענייני מיסוי. אמדוקס עושה גם וגם - בחמש השנים האחרונות היא הוציאה 2 מיליארד דולר על רכישה של מניות החברה ויותר מ-600 מיליון דולר על חלוקת דיבידנד. אגב, הסכום הזה גבוה פי שניים מההוצאות שלה על מחקר ופיתוח.

למרות הביי-באק האגרסיבי, מניית אמדוקס  הניבה תשואה של 8% בלבד בחמש שנים, או 18% אם משקללים גם את הדיבידנד. מדד נאסד"ק הניב באותן שנים תשואה של 108%. החברה נסחרת לפי מכפיל של 2 על ההכנסות החזויות לשנה הקרובה ו-13.7 על הרווח הנקי למניה. בניגוד לחברות רבות, ולמרות האי-ודאות, אמדוקס לא נסוגה מהתחזיות השנתיות, כך שהאנליסטים צופים כי הפגיעה בה בשל משבר הקורונה תהיה מצומצמת. 

עוד כתבות

מנכ''לית בול מסחר, אדוה עשור / איור: גיל ג'יבלי (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

המנכ"לית שתקבל מיליונים בזמן שמחזיקי האג״ח יחטפו תספורת

שנה לאחר קריסתה הפתאומית של חברת האשראי החוץ-בנקאי, חושף מתווה הסדר החוב שלה כי מחזיקי האג"ח צפויים למחוק עשרות מיליוני שקלים ● מי שצפויה להוביל את ההסדר היא מנכ"לית בול מסחר, אדוה עשור, שתזכה לתגמולים המוערכים בכ-5 מיליון שקל בתקופת ההסדר

נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

ועדת האיתור הכריעה: זה המנכ"ל המיועד של נמל אשדוד

ניסן לוי, המכהן כסמנכ"ל ההון האנושי בבנק מזרחי טפחות, צפוי לקבל את תפקיד מנכ"ל נמל אשדוד ● ההמלצה של ועדת האיתור תעלה לאישור דירקטוריון הנמל בהמשך השבוע, ולאחר אישור הדירקטוריון המינוי טעון את אישור ועדת המינויים ברשות החברות

מתן סמיש, רשא חולי ואילון לוי בפאנל בהנחיית נבו טרבלסי, גלובס / צילום: כדיה לוי

הצרכים, האתגרים והשאיפות: שלושה מנהיגים צעירים על במה אחת

בפאנל בהשתתפות נציגי הנבחרת לשנת 2024, מתן סמיש מלאומי סיפר על מהפכת השירות של הבנק, רשא חולי מדיפלסט סיפרה על אתגרי הניהול בתעשייה, ואילון לוי, דובר במערך ההסברה עד לאחרונה, דיבר על מצבה של ישראל בעולם

צילומים: מארק ישראל סאלם (ג'רוזלם פוסט), (AP (Jacquelyn Martin, רויטרס, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אפילו סעודיה עזרה: כך פעלה הברית שסייעה לישראל מול איראן

מזה כמה עשורים, ארה"ב מובילה מאמץ לטובת הידוק הקשרים הצבאיים בין ישראל ליריבותיה הערביות הוותיקות, כדי להתמודד עם האיום המשותף מצד איראן ● המאמץ הזה לא נבדק בקרב, עד שטהרן שיגרה את מטח הטילים והמזל"טים נגד ישראל ● כך הוא נראה מאחורי הקלעים

חייל רוסי סוחב רחפן אוקראיני שתוקן ועודכן על ידי הצבא / צילום: ap, Russian Defense Ministry Press Service

איך נכשלו הרחפנים האמריקאים לחולל מפנה במלחמה באוקראינה?

רוב הרחפנים הקטנים של חברות אמריקאיות נכשלו בביצועיהם מול הטכנולוגיה הרוסית, ונחשבים כעת ליקרים ונוטים לתקלות ● בהיעדר פתרונות מהמערב, פנתה אוקראינה למוצרים סיניים זולים

מייסדי סנאפי, חני גולדשטיין ודביר כהן / צילום: Elad Malka

הגיוס מגלה: השווי של הסטארט-אפ נחתך בחצי, אבל ההכנסות עלו

חברת הסטארט-אפ סנאפי, פלטפורמת המתנות לעובדים וללקוחות, השלימה סיבוב גיוס הון חדש בהובלת קרן קומרה ● הסיבוב בהיקף של 25 מיליון דולר משקף לחברה ירידת שווי, שנע כעת בין 180-200 מיליון דולר - כמחצית מהשווי הקודם שקיבלה החברה בשנת 2021

גל בר דעה, מנכ''ל בנק ONE ZERO בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

גל בר דעה, מנכ"ל ONE ZERO: "רוצים להיות בנק גדול. טכנולוגיה היא הדרך היחידה לתת ייעוץ לכולם"

מנכ"ל ONE ZERO אמר בכנס TECH IL של גלובס כי על הבנקים לקחת אחריות לעתיד הכלכלי של הלקוחות שלהם, להוציא אותם ממינוס ולאפשר להם לשפר את האשכול הסוציו-אקונומי שלהם ● על וואן זירו אמר: "בנקאות זה מרתון, אנחנו מתכוונים להיות בנק גדול ומשמעותי במערכת הישראלית"

חן חיים, סמנכ''לית התפעול של חברת הרחפנים XTEND ליאור סגל, מנכ''ל חברת גילוי הרחפנים, העין השלישית, חגי בלשאי, מנכ''ל חברת הרובוטיקה הצבאית רובוטיכאן בשיחה עם אסף גלעד / צילום: כדיה לוי

"פרדוקס": מנהלי חברות הרחפנים חשפו – זו הסיבה שסין מנצחת אותנו

חן חיים, סמנכ"לית התפעול של XTEND, ליאור סגל, מנכ"ל עין שלישית, וחגי בלשאי, מנכ"ל חברת רובוטיכאן, השתתפו בפאנל בכנס TECH IL של גלובס ● הם שוחחו עם אסף גלעד על הלקחים מהמלחמה, ולאן מתקדמת טכנולוגיית הרחפנים

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם הממשלה הנוכחית בלמה את הכניסה של פועלים מעזה?

השר מירי רגב טענה כי הממשלה הקודמת הכניסה פועלים מעזה. אך כך גם ממשלתה שלה ● המשרוקית של גלובס

ערן רביד, CIO, מקורות / צילום: כדיה לוי

ערן רביד, CIO במקורות: "המשכנו לספק מים גם למוצבים בצפון שנפגעו קשות בלחימה"

בחברת המים הלאומית מקורות מספקים מים, גם בשעות משבר ● ערן רביד CIO במקורות, הוצנח לתפקיד יממה אחרי פרוץ המלחמה ● במהלך כנס TECH IL של גלובס הוא הציג את דרכי ההיערכות הטכנולוגית של החברה לזמני משבר

רחוב כנפי נשרים 24 בירושלים / צילום: דוברות עיריית ירושלים

רשות המסים שכרה מקומות חניה ל-17 עובדים. כמה היא משלמת?

מאז פרצה המלחמה, רשות המסים שוכרת חניה ל־17 עובדים ותשלם כ־180 אלף שקל עד סוף 2024 ● "העובדים הועסקו במוקד למתן מענה לצורכי המלחמה. עובדים אלו נדרשו להגיע בשעות הבוקר המוקדמות וסיימו את עבודתם בשעות הערב המאוחרות" ● נכון להיום רשות המסים שוכרת חניות מבעלי חניונים פרטיים ב־48 חניונים ברחבי הארץ

גיל שויד / צילום: גלובס

גיל שויד על הפרישה מתפקיד מנכ"ל צ'ק פוינט: "לא מתחרט על כלום, רוצה לבנות את המוצר הבא"

"אני גאה שצ'ק פוינט תמיד הייתה יציבה, לא הייתה שנה אחת שלא הרווחנו", כך אומר גיל שויד, מנכ"ל חברת הסייבר צ'ק פוינט ב-31 השנים האחרונות, בשיחה עם עורך ההייטק של גלובס, אסף גלעד, בכנס TECH IL של גלובס ● על השפעות המלחמה אומר שויד כי "הנזק המקומי הוא לא הבעיה, אלא הנזק שייגרם לטווח רחוק"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד ת"א בנקים 5 ירד בכ-1.1%

מדד ת"א 35 צלל ב-1.2% ● מדד המחירים לצרכן בישראל יפורסם הערב, מה צופים הכלכלנים? ● BDO: "המתיחות מול איראן תשפיע על שוק הנפט" ● בזכות מאזניהן החזקים, בוול סטריט צופים תשואת יתר ל"שבע המופלאות" ● וגם: 10.5 טריליון דולר - שיא בשווי הנכסים שמנהלת בלקרוק

שלט אנטי־ישראלי המציג טילים איראניים, טהרן / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

רבים מהטילים ששוגרו מאיראן לישראל נפלו בדרך. וזו הסיבה

לפי "וול סטריט ג'ורנל", כמחצית משיגורי הטילים הבליסטיים האיראניים נכשלו או התרסקו עוד לפני הגיעם ליעד, מה שקרה גם לחלק מהכטב"מים ● רותם מי־טל, מנכ"ל חברת אסגארד, המפתחת טכנולוגיה צבאית לתעשיות הביטחוניות, מסביר בשיחה עם גלובס למה זה קרה

משקאות ממותקים / צילום: Shutterstock

גביית יתר של 16.7 מיליון שקל: התביעה שאושרה נגד רשות המסים

בית המשפט אישר הגשת תובענה ייצוגית נגד רשות המסים בגין גביית מס קנייה ביתר מיבואני המשקאות הממותקים ● ברשות טענו בתגובה כי תנאי להשבת הכסף ליבואניות המשקאות יהיה הוכחה שהן לא גלגלו את המס לצרכנים ● המס, שהטיל שר האוצר לשעבר אביגדור ליברמן, בינתיים כבר בוטל ע"י הממשלה הנוכחית

נתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

המתקפה האיראנית יצרה "פקק" בנתב"ג: זה הפתרון של משרד התחבורה

בימי שגרה אין המראות מנתב"ג בשעות הלילה המאוחרות ● בליל המתקפה האיראנית המרחב האווירי של ישראל נסגר, ולמרות ביטולי הטיסות הרבים, עם חידוש הטיסות לישראל וממנה נוצר פקק ● במשרד התחבורה הנחו על פתרון ליומיים הקרובים

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

החשש מעימות חזיתי בין ישראל לאיראן הפיל את וול סטריט

הנאסד"ק ירד בכ-1.8% ● הניקיי ירד ב-1.2% ● מאסק: "עשינו בדיקה מעמיקה והחלטנו, בהחלטה קשה, לפטר יותר מ-10%" ● BDO: "המתיחות מול איראן ובמיצרי הורמוז צפויה להשפיע על שוק הנפט העולמי" • בזכות מאזניהן החזקים, בוול סטריט צופים תשואת יתר ל"שבע המופלאות" ● 10.5 טריליון דולר - שיא בשווי הנכסים שמנהלת בלקרוק

רועי קדוש, סמנכ''ל ההשקעות בהכשרה ביטוח / צילום: שירעד שליט

הסמנכ"ל שמזהיר: "להוציא מהתיק את מניות גוגל או מיקרוסופט זו נאיביות"

רועי קדוש מהכשרה ביטוח מודה כי התמחור הגבוה בשווקים "בעייתי", וממליץ להשקיע במדדי וול סטריט במשקל שווה - כדי לנטרל את הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" ● חלק מהכסף הוא מציע להשאיר כיום במזומן, כדי "לנצל הזדמנויות כשיגיעו ירידות"

מדד ינואר-פברואר של 2024 קבע שיא חדש במחירי הדירות / אילוסטרציה: Shutterstock

מחירי הנדל"ן בדרך לשיא חדש, ואלה הדירות והמיקומים שהרוכשים מעדיפים

הירידות נמחקו לחלוטין, ומדד ינואר-פברואר של 2024 קבע שיא חדש במחירי הדירות ● עיון בנתונים מוצא כי בשלושת החודשים שבין דצמבר לפברואר השנה הוביל מחוז המרכז את עליות המחירים, עם 3.6% עלייה ● הבעיה המסתורית היא ההיצע 

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יונתן בלום (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

כלכלנים מעריכים: איך תשפיע העלייה באינפלציה על הריבית?

האינפלציה הפתיע את התחזיות המוקדמות כשעלתה לשיעור של 2.7% במרץ ● הכלכלנים הבכירים מנתחים את הנתונים ומסבירים את ההשפעה הצפויה על מתווה הריבית של בנק ישראל ● חן הרצוג, כלכלן ראשי ב-BDO: "חלק משמעותי מעליית המדד נובע מהתאמה חד-פעמית של המס על סיגריות וטבק"