גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כאוס המנהיגות הכלכלית: מה מסתתר בתוכניות החילוץ של האוצר, בנק ישראל וניר ברקת – ובמי נתניהו יבחר

משרד האוצר יציג לראש הממשלה את תוכנית הסיוע למשק לשנה הקרובה; בינתיים מתברר כי על תשומת ליבו של נתניהו מתחרות במקביל שתי תוכניות נוספות - אחת מהן של ניר ברקת יריבו המוצהר של שר האוצר, והשנייה של נגיד בנק ישראל

ישראל כ"ץ, ניר ברקת, אמיר ירון / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, גלובס
ישראל כ"ץ, ניר ברקת, אמיר ירון / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, גלובס

תוכנית האוצר: חל"ת גמיש, סיוע לנפגעים "קשה"

פרטי התוכנית שמכין האוצר עדיין לא נחשפו ובאוצר טוענים כי טרם סוכמו סופית. מדובר בתוכנית שמשלבת הצעות מכל האגפים באוצר בהובלת המנכ"לית קרן טרנר. נתניהו הקציב לאוצר 48 שעות להכנת התוכנית.

בתנאים כאלה אין לצפות מהאוצר לבשורות מהפכניות ורעיונות מחוץ לקופסה, אלא להארכת תוכנית הסיוע הנוכחית ("תוכנית ה-80 מיליארד שקל") בחצי שנה נוספת עד לאמצע 2021. במלים אחרות - התוכנית מבוססת על הארכת רשתות הביטחון לשכירים ועצמאים מובטלים ולעסקים שספגו פגיעה קשה במשבר.

שינוי מרכזי שעשוי להכנס לתוכנית בכל זאת הוא מתן אפשרות לחל"ת גמיש, כלומר לאפשר לעובדים שיצאו לחל"ת לחזור לעבודה חלקית מבלי שיאבדו את זכאותם לדמי אבטלה מהמדינה. הרעיון הזה מעורר הסתייגויות באוצר, בעיקר באגף התקציבים, שם חוששים שהחל"ת הגמיש ינוצל לרעה על-ידי מעסיקים שידרשו בפועל מהעובדים לעבוד במשרה מלאה.

מצד שני, גם במתכונת הנוכחית לא חסרות למעסיקים הזדמנויות לנצל לרעה את התמיכה הממשלתית. בעיה נוספת בתוכנית האוצר נוגעת לסיוע לעסקים. צריך לזכור כי הפגיעה בעסקים הפעם היא גם במימד של חוסר הודאות לגבי העתיד, עד למציאת חיסון למחלה. האינטרס העליון של העסקים הוא לצמצם הוצאות כדי לשרוד את "עמק המוות" עד למציאת החיסון למגפה. חוסר הוודאות מקטין מאוד את התיאבון של העסקים להשקיע בהרחבת הפעילות העסקית - כך שהפתרונות של תכניות אשראי לעסקים פחות רלבנטיים.

מה שבעייתי עוד יותר בתוכנית של האוצר היא הכוונה לתת סיוע רק לעסקים שספגו פגיעה קשה במחזור המכירות שלהם (נניח מעל 50%). עסקים רבים שפועלים בלאו הכי במתכונת חלקית, על רקע הנחיות משרד הבריאות, עלולים להפסיד את הסיוע הממשלתי אם יצליחו יותר מדי - כך שהממשלה מעודדת אותם בפועל שלא להצליח. 

תוכנית ברקת: המדינה תעודד צריכה

פיתרון אפשרי לבעיית התמריצים הכלכליים אפשר למצוא בתוכנית של ח"כ ברקת שהוצגה. הרעיון של ברקת הוא לעודד ביקושים באמצעות חבילות צריכה, או כרטיסי הטבות במימון ממשלתי ופרטי שיוחלקו לאזרחים ויעודדו אותם לצרוך מוצרים ושירותים.
ההשקעה הממשלתית בסעיף זה תעמוד לפי הצעת ברקת על 10 מיליארד שקל, וסכום דומה יתרום המגזר העסקי. בנוסף הוא מציע כי המדינה תסיט רכש בהיקף של 40 מיליארד שקל לשוק המקומי.

שני הסעיפים המרכזיים הנוספים בתוכנית של ברקת הם תמיכה ישירה בעסקים שספגו ירידה במחזור בסכום כולל של 28 מיליארד שקל עד סוף השנה, ותוכנית לאומית להסבות מקצועיות לכ-100 אלף עובדים בהשקעה של 10 מיליארד שקל נוספים.

להערכת ברקת, תמיכה ישירה בעסקים תאפשר לא רק להבטיח את קיומם של כ-60 אלף עסקים קטנים ובינוניים, אלא גם תבטיח משרות לכרבע מיליון מובטלים. ברקת מציע לפשט את מנגנון התמיכה בעסקים ולאפשר לרשות המסים לשלם ישירות לעסקים על-סמך הדיווחים החודשיים לשל העסקים למע"מ. מדובר במודל שהופעל בעבר.

ברקת מעריך כי ההשקעה הממשלתית בתוכנית, בהיקף כולל של 50 מיליארד שקל עד סוף 2020, תחזיר לשוק העבודה כחצי מיליון מובטלים. להערכתו, ההשקעה תחזיר את עצמה בתוך שנתיים בלבד, באמצעות תוספת של 10% לתוצר, חיסכון של 22 מיליארד שקל בהוצאות והגדלה של 52 מיליארד שקל בהכנסות המדינה ממסים.

לצד הרעיונות היצירתיים שיש בה, נראה שהתוכנית של ברקת לוקה באופטימיות מופרזת על-רקע מיתון כלכלי עולמי וקשיי יישום, למשל ביכולת להקים בתוך זמן קצר מערך הכשרות מקצועיות ל-100 אלף עובדים.  

תוכנית בנק ישראל: השקעות בדיגיטציה

פרטי תוכנית בנק ישראל למשק טרם נחשפו באופן רשמי, אך נגיד בנק ישראל פרופ’ אמיר ירון התייחס לכך במסגרת מסיבת העיתונאים על הריבית. ההמשך היה בפגישה שבה הוצגו פרטים נוספים של התוכנית - ושבה נכחו ראש הממשלה בנימין נתניהו, הנגיד פרופ’ אמיר ירון, נגיד בנק ישראל לשעבר פרופ’ סטנלי פישר ודיקן בית הספר טיומקין למינהל עסקים ומכון אהרן במרכז הבינתחומי פרופ’ צבי אקשטיין.

התוכנית של הנגיד היא לשנים 2020-2021 ומחולקת למעשה לשלושה שלבים: עירוי, האצה וצמיחה. בשלב העירוי מציע בנק ישראל סיוע מיידי ומתן ודאות כלכלית למעסיקים ועובדים עד סוף השנה. בין היתר, נכללות בתוכנית הצעה להארכת הזכאות לדמי אבטלה כל עוד שיעור האבטלה במשק גבוה מ-10%, הצעה ברוח דומה לזו שהעלתה נגידת בנק ישראל לשעבר ד"ר קרנית פלוג.

במסגרת שלב ההאצה מציע בנק ישראל רעיונות להגברת הביקושים במשק, אלא שבשונה מתוכניתו של ברקת לא מדובר בהעברת כסף ישירות לאזרחים אלא בהגדלת ההוצאה הציבורית. בין היתר, מציע הנגיד האצת פרוייקטים בתחום תשתיות התקשורת, חיזוק מערך ההכשרות המקצועיות בדגש על מקצועות מבוקשים, דיגיטציה של מערכת החינוך והמגזר הממשלתי, שיפוץ בתי מלון והגדלת ההשקעות בתחבורה הציבורית.

במרכז השלב השלישי של התוכנית, העוסק כאמור בהגדלת הפריון, עומד יישום המלצות צוות 2030 בראשות פרופ’ אקשטיין, לרפורמה בתחום החינוך המקצועי וההכשרות.

אקשטיין, שנכח כאמור בפגישה עם הנגיד ופישר, קיבל את ברכתו של נתניהו לרכז את נושא יישום המלצות צוות 2030 בשוק העבודה.

עוד כתבות

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ינון קוסטיקה / צילום: עומר הכהן, מנחם רייס

המייסד של החברה בעלת הצמיחה המהירה בעולם מגלה את הסוד

הסטארט-אפ הראשון שהקימו נמכר למיקרוסופט, חברת אבטחת הענן שלהם מכניסה 350 מיליון דולר בשנה, ורק החודש הם עשו עסקת ענק נוספת ● ינון קוסטיקה, שותף-מייסד ב-Wiz, בשיחה עם ערן גפן על הדרך שלו ושל שותפיו, שהתחילה על האוטובוס בדרך לבקו"ם, הרגע שבו הבינו איך הם הופכים את השוק והטריק שמאפשר להם לעבוד בצוות ● חצי שעה שלה השראה

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

הפגנה הקוראת לשוויון בנטל. בלי נתונים מסולפים / צילום: שב״פ sha_b_p@

אותה אוזלת היד מאפשרת למגזר גדול לא לשאת בנטל וחונקת אותנו בפקקים

משבר הגיוס הוא משבר המטרו: שניהם יחד הוא אותו כישלון תשתיות ענק, של התחבורה המקרטעת פה ושל יסודות המדינה המתפוררים אחרי 76 שנותיה ● הסטטוס קוו מת. הגיע הזמן להיפרד מפתרונות הישראבלוף

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות