גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקורונה משחררת את התנופה הדיגיטלית בחברות הגלובליות

עד שהתפרץ הנגיף השמרנות ניצחה, אבל עכשיו המצב השתנה: בחברות הענק ברחבי העולם מסתמן שכל התוכניות בתחום הממשק עם הלקוח יזכו עתה לקדימות, יחד עם טכנולוגיות שבליבת הדיגיטציה

פגישת עבודה דרך זום  / צילום: רויטרס
פגישת עבודה דרך זום / צילום: רויטרס

בתחילת שנת 2018, פרסמה קבוצת IGNITE Insight של קרן אינסייט פרטנרס מאמר בשם "זירת הדיגיטל", לאחר שהבחינה בכך שרוב גדול של חברות הענק הגלובליות לא באמת מתקדמות להפיכת עסקיהן לדיגיטליים, על אף שהן הודיעו פומבית על שאיפותיהן לכך.

החברות שותקו על-ידי ציפיות השוק לצמיחה בהכנסות וברווח, האתגרים הקשורים בצמצום מצבת העובדים, סגירת חנויות פיזיות, ואולי יותר מכל, על-ידי המורשת הארגונית.

הצורך הוא אבי ההמצאה

מעל לכל, נגיף הקורונה הוא רגע טראגי בהיסטוריה האנושית. ולצד זה, הפתגם "הצורך הוא אבי ההמצאה", יש בו הרבה מן האמת גם במשבר הנוכחי: עם המגבלות, באות צמיחה וחדשנות. כמי שעבר את התפוצצות בועת הדוט-קום ואת המשבר הפיננסי הגלובלי של 2008, ראיתי במו עיניי את הרעיונות החדשים ואת הפתרונות החדשניים המדהימים שמתפתחים כאשר עסקים ואנשים נדחקים לפינה.

משבר הקורונה היה הזרז ששחרר את התנופה הדיגיטלית התקועה: הוא ייזכר, מהזווית של טרנספורמציה דיגיטלית, כרגע שבו חברות גלובליות גדולות שוחררו ממגבלות מסורתיות ויצאו לעולם חדש ומופלא.

מיקוד בדיגיטל בממשק עם הלקוח

בשבועות הראשונים לאחר המעבר הגלובלי לעבודה מהבית כתוצאה מהמגפה, צוות IGNITE ראיין יותר מ-40 מנהלי טכנולוגיית מידע גלובליים מהחברות הגדולות בעולם. בשעה שהתנהגות הצרכנים השתנתה כמעט בין לילה בזמן המשבר, האיום שאמזון וחברות אחרות שנולדו דיגיטליות השיתו על קמעונאים המסורתיים, עלה לרמת סיכון "מסכנת חיים". באופן דומה, המחקר שלנו מצא שהבנקים מסיטים את קו המחשבה מדיגיטציה של תהליכים קיימים לראייה חדשה של מסעות דיגיטליים של הלקוחות, אשר נותנים מענה לצרכי הלקוחות הקמעונאיים והעסקיים שלהם.

בראיונות עם אנשי טכנולוגיות מידע בכירים מענפים נוספים שונים, כולל מוצרי צריכה ארוזים, כלי רכב, נפט וגז, ייצור ושירותי חינוך, המשוב הוא עקבי ברמה אוניברסלית - כל התוכניות בתחום הממשק עם הלקוח יזכו לקדימות, יחד עם טכנולוגיות שבליבת הדיגיטציה. אספקת תוכנה רציפה היתה במוקד בשנים האחרונות, אלא שאנשים מסורתיים וסוגיות תהליכיות בלמו את האספקה המהירה והגמישה - עד עכשיו.

למדנו גם שפרויקטים של דאטה ואנליזה יקודמו, משום שגלומה בהם הבטחה משמעותית להבאת ערך ללקוחות. עסקים אוספים את כל הנתונים האפשריים כדי להיעזר בהם בתיעדוף פרויקטים בעלי ערך מוסף גבוה ובחידוד יוזמות דיגיטליות מתמשכות. מנהל מערכות המידע בחברת מוצרי צריכה ארוזים רב-לאומית, התייחס לשינוי זה בדפוסי החשיבה כ"שחרור הנתונים".

לבסוף, מספר ארגונים שיתפו שצריכת שירותי ענן כבר תפסה תאוצה, בהינתן האימוץ של פלטפורמות תשתיתיות לעבודה מרחק, ותמשיך לצמוח עם יציאתן של תוכניות דיגיטליות חדשות לשוק. או במילותיו של מנהל הטרנספורמציה הדיגיטלית בחברת נפט וגז גדולה, "הענן הוא אחד מעמודי התווך הבסיסיים להם העסק שלנו זקוק כדי להאיץ, להתמיד ולשפר את ההצעה הדיגיטלית שלנו".

העבודה מהבית שינתה את פריון העובדים

האתגרים סביב התרבות המסורתית הם רב-מימדיים ומורכבים; אנשים ותהליכים מסורתיים היוו מגבלה קריטית שבלמה את ההתקדמות הדיגיטלית. כאשר חברות גלובליות גדולות העבירו עשרות אלפי עובדים לסביבת עבודה מרחוק, אותן מגבלות הוסרו. מנהל החדשנות בחברת שירותים גדולה צופה שלפחות שליש מהעובדים ימשיכו לעבוד ממשרד וירטואלי מסוג כלשהו אחרי המשבר. חלק מהפרקטיקות העסקיות והציפיות ישונו לעד.

האימוץ של זום, סלאק, מיקרוסופט Teams וכלים שיתופיים נוספים, הואץ בעולם העסקי, ועובדים מבינים שהם יכולים להיות פוריים באותה מידה בסביבת העבודה הווירטואלית החדשה. מנהל גרמני בכיר בתעשיית הרכב סיפר לנו שקיים מפגש לצוות ההנהגה באמצעות זום, בהשתתפות 80 עמיתים מכל העולם, ומצא שהדיון היה שיתופי, תוסס ופורה בדיוק כמו המפגש הפיזי שהתקיים קודם לכן, בעלות הרבה יותר גבוהה.

שינוי דרמטי באנשים ובתהליכים

שעה שאנחנו יוצאים מהמשבר המיידי ונכנסים לשפל כלכלי, הורדת עלויות תתברר כבעיה הראשונה במעלה. כתוצאה מכך, מנהלים אומרים לנו שסביר שכל תהליך עסקי מסורתי ייבחן במטרה לצמצם עלויות. בעוד שאותן תוכניות לצמצום ההוצאות ילוו בכאב, הרי שההגנות המקובלות של ספקים והחשיבה המסורתית ייפרצו, והדלת תיפתח בפני אימוץ פתרונות שמשנים את כללי המשחק ומביאים לפריון משופר בעלות נמוכה יותר.

אני בטוח שהעולם שלנו לא יחזור להיות כפי שהיה, ועבור בחברות רב-לאומיות ייתכן שזו אף תהיה התפתחות חיובית. על אף אי הוודאות הגדולה שממשיכה לשרור, שנת 2020 תיזכר כרגע שבו חברות גלובליות שוחררו ממגבלות דיגיטליות, מצב שמן הסתם יוליד עולם חדש ואמיץ בחברות העסקיות. 

הכותב הוא שותף בקרן Insight Partners ומייסד קבוצת Insight Ignite בקרן, המסייעת לקדם הטמעה דיגיטלית בארגונים ברחבי העולם. המאמר מסתמך על סדרת פגישות שניהל הכותב בחודשים האחרונים עם למעלה מ-40 מנהלי IT בחברות ענק ברחבי העולם ומה הוא לומד על מצב הטרנספורמציה הדיגיטלית כיום, בתקופת הקורונה

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

ירידות קלות בת"א; או פי סי אנרגיה מזנקת בכ-8%

מדד ת"א 35 מאבד מערכו כ-0.2% ● התנודתיות החריגה בשווקים לאור המתיחות בין איראן לישראל ממשיכה, וגם בשאר העולם אי הוודאות מורגשת ● אי.בי.אי מתייחסים לזינוק באגרות החוב הממשלתיות: "ניתן לנצל את עליית התשואות להארכה הדרגתית של מח"מ התיק" ● מדד המחירים לצרכן הפתיע לרעה, והסיכויים להפחתת ריבית הולכים ומתרחקים ● לאומי: "התנודתיות תימשך, בגלל רגישות מחיר הנפט למתיחות באזור"

רכבים מוכנים לייצוא בטורקיה, ב־2023 / צילום: Shutterstock

לא רק טורקיה: גם בסין מחלחלת לשוק אווירה אנטי־ישראלית, ואלה ההשלכות

טורקיה מאיימת להטיל "מיסי יצוא" כבדים על כל הסחורות לישראל, בנוסף למגבלות הסחר עליהן הודיעה בשבוע שעבר, ובסין מתחילה האווירה האנטי־ישראלית לחלחל לשוק ● בינתיים, שתי המדינות חולשות על כ־30% מיבוא הרכב לארץ ● כיצד יוכל הענף המקומי להתגבר?

גיל שויד / צילום: גלובס

גיל שויד על הפרישה מתפקיד מנכ"ל צ'ק פוינט: "לא מתחרט על כלום, רוצה לבנות את המוצר הבא"

"אני גאה שצ'ק פוינט תמיד הייתה יציבה, לא הייתה שנה אחת שלא הרווחנו", כך אומר גיל שויד, מנכ"ל חברת הסייבר צ'ק פוינט ב-31 השנים האחרונות, בשיחה עם עורך ההייטק של גלובס, אסף גלעד, בכנס TECH IL של גלובס ● על השפעות המלחמה אומר שויד כי "הנזק המקומי הוא לא הבעיה, אלא הנזק שייגרם לטווח רחוק"

מנכ''ל שטראוס, שי באב''ד / צילום: איל יצהר

נפרדת מתחומים עם רווחיות נמוכה: אלה הפעילויות ששטראוס מתכוונת למכור

קבוצת שטראוס חוזרת להתמקד בפעילויות הליבה שלה ומעמידה על המדף את חלקה במפעל וכוורת יד מרדכי, את פעילות הירקות הטריים והמצוננים "טעם הטבע" ואת רשת קפה עלית

גל בר דעה, מנכ''ל בנק ONE ZERO בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

גל בר דעה, מנכ"ל ONE ZERO: "רוצים להיות בנק גדול. טכנולוגיה היא הדרך היחידה לתת ייעוץ לכולם"

מנכ"ל ONE ZERO אמר בכנס TECH IL של גלובס כי על הבנקים לקחת אחריות לעתיד הכלכלי של הלקוחות שלהם, להוציא אותם ממינוס ולאפשר להם לשפר את האשכול הסוציו-אקונומי שלהם ● על וואן זירו אמר: "בנקאות זה מרתון, אנחנו מתכוונים להיות בנק גדול ומשמעותי במערכת הישראלית"

עומדים - אסף גריס ושירי הייסר, יושבים - זיו קורן (מימין) וניב חורש / צילום: שי פרנקו

משרד הפרסום ראובני-פרידן ממנה מנכ"לים חדשים: שירי הייסר ואסף גריס

בראובני-פרידן ממשיכים את המודל לפיו המושכות נמצאות בידי מנכ"לים משותפים ● זיו קורן וניב חורש, שמילאו את התפקיד עד כה, יכהנו כמנכ"לי הקבוצה, הכוללת עוד ארבע חברות ● לדברי השניים, "אצלנו אי-אפשר להצניח מנכ"לים מבחוץ, גם אם הם מנהלים ואנשי מקצוע מצוינים"

נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

ועדת האיתור הכריעה: זה המנכ"ל המיועד של נמל אשדוד

ניסן לוי, המכהן כסמנכ"ל ההון האנושי בבנק מזרחי טפחות, צפוי לקבל את תפקיד מנכ"ל נמל אשדוד ● ההמלצה של ועדת האיתור תעלה לאישור דירקטוריון הנמל בהמשך השבוע, ולאחר אישור הדירקטוריון המינוי טעון את אישור ועדת המינויים ברשות החברות

יאיר ארז, מנהל צוות החלוץ של רשות המטרו / צילום: יונתן בלום

150 ק"מ של רכבת: עוד לא היה בישראל פרויקט כזה. הכירו את הצעיר שאחראי עליו

יאיר ארז סולד מפוליטיקה, אך תמיד ידע שהוא רוצה לחולל שינוי דרך המגזר הציבורי ● כיום הוא מנהל צוות החלוץ של רשות המטרו: "רוצה כבר לראות את העבודות יוצאות לדרך" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

מייסדי סנאפי, חני גולדשטיין ודביר כהן / צילום: Elad Malka

הגיוס מגלה: השווי של הסטארט-אפ נחתך בחצי, אבל ההכנסות עלו

חברת הסטארט-אפ סנאפי, פלטפורמת המתנות לעובדים וללקוחות, השלימה סיבוב גיוס הון חדש בהובלת קרן קומרה ● הסיבוב בהיקף של 25 מיליון דולר משקף לחברה ירידת שווי, שנע כעת בין 180-200 מיליון דולר - כמחצית מהשווי הקודם שקיבלה החברה בשנת 2021

שיגור כטב''ם איראני / צילום: Reuters, dpa via Reuters Connect

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

משקאות ממותקים / צילום: Shutterstock

גביית יתר של 16.7 מיליון שקל: התביעה שאושרה נגד רשות המסים

בית המשפט אישר הגשת תובענה ייצוגית נגד רשות המסים בגין גביית מס קנייה ביתר מיבואני המשקאות הממותקים ● ברשות טענו בתגובה כי תנאי להשבת הכסף ליבואניות המשקאות יהיה הוכחה שהן לא גלגלו את המס לצרכנים ● המס, שהטיל שר האוצר לשעבר אביגדור ליברמן, בינתיים כבר בוטל ע"י הממשלה הנוכחית

פרופ' רות פלאטו-שנער ואילנית אדסמן / צילום: איתמר מילרד, ניקי וסטפהל

כיצד שקל דיגיטלי יכול היה לסייע במלחמת "חרבות ברזל"

לשקל הדיגיטלי יש שלושה יתרונות אשר יכלו לבוא לידי ביטוי משמעותי במשבר הביטחוני והכלכלי הנוכחי: יעילות ביצוע תשלומים, הגשמת מדיניות ממשלתית וצמצום הסיכון של מימון טרור

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יונתן בלום (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

כלכלנים מעריכים: איך תשפיע העלייה באינפלציה על הריבית?

האינפלציה הפתיע את התחזיות המוקדמות כשעלתה לשיעור של 2.7% במרץ ● הכלכלנים הבכירים מנתחים את הנתונים ומסבירים את ההשפעה הצפויה על מתווה הריבית של בנק ישראל ● חן הרצוג, כלכלן ראשי ב-BDO: "חלק משמעותי מעליית המדד נובע מהתאמה חד-פעמית של המס על סיגריות וטבק"

העימות בין ישראל לאיראן העסיק את תעשיית הפייקים העולמית

המתיחות בין ישראל לאיראן משכה תשומת לב עולמית. אבל לא תמיד בגלל האמת ● המשרוקית של גלובס

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד ת"א בנקים 5 ירד בכ-1.1%

מדד ת"א 35 צלל ב-1.2% ● מדד המחירים לצרכן בישראל יפורסם הערב, מה צופים הכלכלנים? ● BDO: "המתיחות מול איראן תשפיע על שוק הנפט" ● בזכות מאזניהן החזקים, בוול סטריט צופים תשואת יתר ל"שבע המופלאות" ● וגם: 10.5 טריליון דולר - שיא בשווי הנכסים שמנהלת בלקרוק

מגרש מכבי יפו לשעבר / צילום: תמר מצפי

מעט הצעות ומחיר נמוך בתל אביב: אקרו ואשדר זכו במכרז - 412 דירות במכבי יפו

הזכייה במכרז היא על שטח שהיה בעבר של אצטדיון מכבי יפו בתל אביב תמורת 378.5 מיליון שקל ● מדובר בסכום נמוך ב-149.5 מיליון שקל ממחיר השומה שעמדה על 528 מיליון שקל

לאן תגיע הריבית / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה צפוי היום במדד המחירים לצרכן בישראל?

העונתיות במספר סעיפים מושכת את מדד המחירים לצרכן כלפי מעלה, והקונצנזוס הוא לקצב אינפלציה שנתי של 2.6% ● עם זאת, הסיכונים הגאו-פוליטיים, העלייה העולמית במחירי הנפט והפיחות בשקל עלולים להחמיר את המצב אף יותר

תשואות קרנות הפנסיה והגמל: מעל כולם בלטו שוב המסלולים העוקבים אחר מדד ה-S&P 500 / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

החודש החזק של קרנות הפנסיה וההשתלמות: אלו הגופים המצטיינים

קרנות ההשתלמות רשמו במרץ תשואה ממוצעת של 2.3% במסלול הכללי ו-3.8% במסלול המנייתי ● אלטשולר שחם הצטיינה בכל המסלולים בחודש החולף, מור בלטה בסיכום הרבעון ● וגם: התשואות החריגות של מסלולי ה-S&P 500

שיגור מיירט ה'חץ' במהלך המלחמה / צילום: דוברות משרד הביטחון

"הדבר הכי טוב שאנחנו מכירים בשוק": ההתעניינות במערכות היירוט הישראליות בשיא

ביצועי ההגנה האווירית בשבת זכו לסיקור תקשורתי באירופה, ולגלובס נודע כי בחברות הביטחוניות בישראל נרשמה התעניינות גבוהה מהרגיל בטכנולוגיות שלהן בימים האחרונים ● בגרמניה, המדינה היחידה שרכשה את חץ 3, היוו היירוטים הוכחה לכך שההשקעה הייתה נבונה. כעת עולה במדינה השאלה: "מתי כבר היא תגן עלינו?"

פועלים עובדים באתר בנייה / צילום: Shutterstock

יותר ביקוש לפועלי בניין ועובדים בלתי מקצועיים, פחות למהנדסים ואקדמאים

שיעור התעסוקה עלה במרץ במקצת ועומד על 60.8%, ושיעור האבטלה הצטמצם ועומד על רמה של 3.1% ● עם זאת, ייתכן כי הגיוס הנרחב למילואים מצמצם מלאכותית את שיעור האבטלה