גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

להקפיד על הביצוע ועל הצמיחה. ומה עם דמי האבטלה? מומחים מנתחים עבור "גלובס" את התוכנית הכלכלית החדשה

האם התוכנית הכלכלית החדשה מספיקה? פרופ' דן עמירם וד"ר מיכאל שראל מנתחים את התוכנית הכלכלית ומציעים חלופות ● סוגרים את הוואקום, גלובס מארח פאנל מומחים יומי

ישראל כ"ץ ובנימין נתניהו / צילום: אוהד צויגנברג ידיעות אחרונות, Associated Press
ישראל כ"ץ ובנימין נתניהו / צילום: אוהד צויגנברג ידיעות אחרונות, Associated Press

באיזה צעדים כלכליים יש לנקוט במהירות, איך אפשר לסייע לעסקים ומה יציל את שוק העבודה? המנהיגות הכלכלית של ישראל מתמהמהת, אבל רעיונות יצירתיים דווקא לא חסרים. בניסיון לסייע בסגירת הפער ומתוך רצון להעלות לדיון מגוון רחב של פתרונות, "גלובס" יפנה מדי יום למומחים בעלי רקע כלכלי, עסקי, חברתי או אקדמאי רלוונטי. רוצים לקחת חלק בשיח? פנו אלינו i-can-help@globes.co.il

"התוכנית הגיונית, הבעיה היא שהביצוע הוא לרוב בחסר"

פרופ' דן עמירם, סגן הדיקאן בפקולטה לניהול באוניברסיטת תל אביב,  דירקטור חיצוני בבנק מרכנתיל

פרופ' דן עמירם  / צילום: כדיה לוי

1. להפחית את אי הוודאות

"בתוכנית הממשלה יש דברים הגיוניים, הבעיה היא שעד כה הביצוע של התוכניות הממשלתיות היה בחסר. הרבה אנשים ועסקים נותרו בלי גישה לתוכניות הסיוע בזמן הנכון, והזמן הוא מרכיב קריטי. כרגע, מה שפוגע בפעילות הכלכלית באופן הקשה ביותר זו אי הוודאות. עצמאים ועסקים אומרים לעצמם: 'ככה אי אפשר לעבוד', אני לא יכול לשרוד סגירות חוזרות ונשנות.

"עסק הוא לא טלוויזיה שאפשר לפתוח ולסגור בלחיצת כפתור. סגירה של עסק טוב בגלל חוסר ודאות, יוצרת חוסר יעילות משווע. אי ודאות יכולה לעצור גם את הצריכה הפרטית. אנשים לא יכולים לקחת את הסיכון שמחר לא תהיה להם עבודה, ומתחילים לחסוך. הממשלה יותר יעילה בהתמודדות עם חוסר ודאות מאשר יחידים ועסקים קטנים, ולכן היא צריכה לקחת על עצמה ככל הניתן את חוסר הוודאות במשק".

2. להפוך הלוואות למענקים

"עסקים ועובדים לא יכולים להמשיך לדמם. צריך למצוא טכניקה שבה הלוואות שהמדינה מעודדת עסקים לקחת, יהפכו למענק באם העסק נסגר על ידי הממשלה בעקבות הסגר. כלומר, אפשר לייצר מענק מותנה: קח הלוואה, אבל אם אני סוגר אותך לחצי שנה, מחצית מהכסף יהפוך למענק. תעבוד - תחזיר. לא תעבוד - קח מענק. זה יגרום לעסק להמשיך לעבוד וייצר תנאים של ודאות, מבלי לגרום לאנשים להיכנס לחובות.

"עוד אפשרות היא תוכנית PPP (Paycheck Protection Program) - אם אתה שומר על מספר עובדים מסוים ולא מפטר אותם בשל המשבר, ההלוואה שאתה לוקח תהפוך למענק. באופן הזה, עסקים לא ייסגרו. זה מה שארה"ב עושה עכשיו".

3. להכשיר עובדים למקצועות חדשים

"כשיש מיתון שנובע מחוסר ביקושים, זה הזמן להשקיע בתשתיות. בישראל הרבה מההשקעות הציבוריות והתשתיתיות נעשות על ידי חברות זרות ועובדים זרים, אבל אפשר לקחת מובטלים, אנשים שהוצאו לחל"ת או אנשים שסגרו את העסק שלהם, ולהשקיע בתשתית האנושית שלהם. כלומר, לשלם להם כסף בתנאי שילכו ללמוד, ולהכשיר אותם למקצועות או כישורים חדשים. למשל, אוכלוסייה מבוגרת יותר ללמד אוריינות טכנולוגית, או עובדים בתחום התיירות ללמד תכנות.

"אחת הבעיות הקשות בישראל היא פריון נמוך, שנובע מחוסר תשתיות ומחסור בהשכלה טכנולוגית בהשוואה למקומות אחרים בעולם. הרעיון הזה יכול להוות השקעה ציבורית, להגדיל צריכה ולהגדיל את התוצר".

4. הקלות הגולטוריות לבנקים

"הממשלה ובנק ישראל צריכים לדאוג שהמשבר הריאלי הזה לא יהפוך לפיננסי. אם המשק ייכנס למשבר נוסף בעקבות סגרים, ומשקי בית ועסקים ייכנסו לצונמי של חדלות פירעון, גם הבנקים ייכנסו למשבר. עד כה, בנק ישראל והפיקוח על הבנקים נקטו צעדים נכונים במשבר הראשון. צריך להמשיך עם ההקלות הרגולטוריות, כמו ההורדה בדרישות ההון לבנקים והתמיכה בנזילות. צריך גם לבחון הקלות בנושא ההפרשות באם הבנק אירגן מחדש את החוב על מנת להקל על משקי בית ועסקים".

"הצעד של הארכת דמי אבטלה לא תורם לחזרה לפעילות"

ד"ר מיכאל שראל, ראש פורום קהלת לכלכלה, לשעבר הכלכלן הראשי במשרד האוצר

ד"ר מיכאל שראל / צילום: יעל צור

1. להקטין את דמי האבטלה

"הצעדים שעליהם מדברים כעת - הארכת דמי האבטלה וביטול הקנסות על קרנות ההשתלמות - לא מתאימים למצב של חזרה לפעילות. אסור לייצר תמריצים שלא מעודדים חזרה לפעילות כלכלית, ומייצרים למשל מצב שבו אנשים ירגישו שיותר משתלם לקבל דמי אבטלה.

"לדוגמה, לפני יותר מחודש דיברו על כך שהמלונות באילת לא מוצאים ישראלים שיעבדו בניקיון, בשעה ששיעור האבטלה בעיר הוא הגבוה בארץ. בסופו של דבר נאלצנו לייבא עובדים מירדן שיעשו את זה. הממשלה היא זו שאשמה, כי היא לא מייצרת את הצעדים הנכונים. אם לאדם צעיר ובריא משתלם יותר לקבל דמי אבטלה מאשר סידור חדרים וניקיון, יש לנו בעיה. כשנותנים 75% מהשכר לאנשים שיושבים בבית, זה עלול לגרום לחלקם לא לחזור למעגל העבודה, במיוחד אם לוקחים בחשבון את ההוצאות הכרוכות ביציאה מהבית".

2. לתכנן את ההרחבה הפיסקלית

"מתחילת המשבר אין מסגרת פיסקלית, אלא רק שליפות מהמותן. כל קבוצת לחץ שמפעילה לחצים זוכה לסיוע, והתוצאה היא גירעון. אף אחד לא עושה ניתוח, ושואל מה ההרחבה הפיסקלית הרצויה. זה חשוב, כי אולי צריך הרחבה פיסקלית גדולה יותר, אבל לא כמו שעושים עכשיו. הפחתת מסים, למשל, עשויה לסייע למשק הרבה יותר".

3. להעביר את הנטל מהמעסיק לעובד

"צריך לעודד את העסקים לקלוט את העובדים, וזה לא קיים בתוכנית. אפשר, למשל, להעביר את האחריות לתשלום ביטוח לאומי מהמעסיק לעובד. זה קשה פוליטית, אבל זה יקטין מאוד את עלויות ההעסקה, ויגדיל את הכדאיות של המעסיקים.

"יש גם צעדים שאפשר לעשות בצורה זמנית, כמו ביטול לשנה של הפרשות המעסיקים לפנסיה ולקרן השתלמות. זה יסייע מאוד להגברת הפעילות הכלכלית, ויקטין את עלויות ההעסקה של המדינה בשירות הציבורי. עדיף שהמדינה תשתמש בכסף הזה כדי להפחית מס הכנסה, מע"מ ומסים נוספים. צעד חכם שעשו הוא הארנונה העסקית. הפחיתו אותה ב-25% בשנה, ולדעתי אפשר אפילו לבטל אותה עד סוף השנה".

4. להגדיל את האשראי לעסקים

"צריך גם להגדיל עוד יותר את האשראי לעסקים. מצד שני, הערבות של המדינה צריכה לעמוד על 15% ולא יותר. ערבות מדינה ברמה של 50%-60% זו טעות, כי ענפים שנפגעו מאוד קשה ימשיכו כנראה להתכווץ בתקופה הקרובה.

"חשוב להציג עכשיו תוואי להפחתת הגירעון במהלך העשור הבא ולחוקק כבר עכשיו חלק מהצעדים שיידרשו להפחתת הגירעון בעתיד. צעדים אפשריים הם ביטול פטורים ממע"מ על פירות וירקות, על רכישות באילת ועל תיירות נכנסת. צריך לחוקק את הביטול עכשיו, גם אם היישום יהיה בעוד מספר שנים".

הצעדים בתוכנית החילוץ הכלכלית של נתניהו וכ"ץ*

● העצמאים שקיבלו את הפעימה השנייה במאי יקבלו בשבוע הבא מקדמה של 7,500 שקל
● דמי אבטלה משופרים לשכירים הנמצאים בחל"ת
● ביטול קיזוז קצבאות
● הרחבת מענקי הסתגלות לבני 67 ומעלה
● ביטול קנס על משיכה מוקדמת מקרן השתלמות, עד 10.5 אלף שקל
● הארכת רשת הביטחון לעצמאים שספגו ירידה של כ-40% במחזור
● מענק ארנונה לעסקים עם מחזור של עד 100 מיליון שקל, שפעילותם ירדה מעל 60%
● תוכנית האשראי לעסקים קטנים בערבות מדינה תגדל ל-45 מיליארד שקל
● הרחבת היקף ההכשרות המקצועיות לכ-50 אלף בשנה
● תוכנית האצה להשקעה בתשתיות
● עסק של עד 300 אלף שקל יקבל מענק של עד 15 אלף. עסק בינוני במחזור של עד 100 מיליון יקבל מענק השתתפות בהוצאות קבועות של עד חצי מיליון


*עד יוני 2021

עוד כתבות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באסיה; הניקיי צולל ב-2%

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● "לעובדים היה קשה לתפקד דווקא כשהבינה המלאכותית התפוצצה"

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילי שיוט חדשים ואופנועי שלג למשימות מיוחדות

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן