גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא הסכימו לקבל מכם בקבוקים למיחזור ב-am:pm? זו הפרה של החוק

בשלטים שניתלו ברחבי הרשת בת"א נכתב כי"על פי הנחיית משרד הבריאות החל מיום 6 ביולי ועד להודעה חדשה, חל איסור על קבלת אריזות בקבוקים למיחזור" ● אלא שמשרד הבריאות כלל לא היה מודע לאותה "הנחיה", וגילה על כך רק בעקבות פניית "גלובס"

מחזור בקבוקים / צילום: איל יצהר
מחזור בקבוקים / צילום: איל יצהר

תושבי תל אביב שניסו לאורך השבוע להחזיר לסניפי AM:PM בקבוקים המיועדים למיחזור ולקבל את כספי הפיקדון ששילמו עבורם בעת הרכישה, נתקלו בתשובה מפתיעה: "לא מקבלים בקבוקים". על חלונות סניפי הרשת ברחבי העיר נתלה שלט, בו מסבירה הרשת לצרכנים: "על פי הנחיית משרד הבריאות, החל מיום 6 ביולי ועד להודעה חדשה, חל איסור על קבלת אריזות בקבוקים למיחזור. עמכם הסליחה". אלא שמשרד הבריאות כלל לא היה מודע לאותה הנחיה, וגילה על כך רק בעקבות פניית "גלובס". אתמול, הונחתה הרשת להסיר את השלטים ולחזור לקבל בקבוקים, אך ישנם סניפים שעדיין מסרבים לקבל בקבוקים.

השלטים שאוסרים על קבלת בקבוקים למיחזור בסניפי AMPM / צילום: שני אשכנזי

ההחלטה לא לקבל בקבוקים, מקורה בטעות אנוש, כאשר המהנדסת המחוזית מטעם משרד הבריאות נעתרה לבקשת רשת AM:PM שלא לקבל בקבוקים בשל התפשטות הגל השני של הקורונה. זאת מבלי שיש כל הוראה כזו מטעם משרד הבריאות (למרות שישנם קשיים משפטיים שלא מאפשרים זאת) ולמרות שאין במשרד הבריאות חוות דעת על סכנה ממשית להדבקה ממשטחים או בתהליכי קבלת הבקבוקים, שאינם שונים מרכישת מוצרים במרכול. בעקבות פניית "גלובס" והמשרד להגנת הסביבה למשרד הבריאות, התגלתה הטעות ותוקנה - לפני שהוענק אישור דומה לרשתות נוספות שפנו ללשכה המחוזית של משרד הבריאות.

ההחלטה המקומית השגויה התקבלה באופן נקודתי ובלא סמכות, כשהיא מסתמכת על הוראות שניתנו בגל הראשון של הקורונה, במהלכו נעתר משרד הבריאות לבקשת רשתות השיווק שלא לקבל בקבוקים לפיקדון למרות החוק המחייב זאת. זאת, לאחר שהרשתות טענו כי קיים צורך לצמצם את מגע עובדי הרשתות עם חפצים אותם הביא הציבור מביתו, ובשל הטענה כי בימים בהם ישנו עומס כבד על הסניפים, הרשתות יתקשו להקצות כוח אדם לטיפול בבקבוקי הפיקדון.

לאחר החלטת משרד הבריאות, הבהיר המשרד להגנת הסביבה כי "לפי נציג מערך בריאות הסביבה במשרד הבריאות, אין סכנה במכלי המשקה הריקים כל עוד מטפלים בהם בכפפות ושקיות ייעודיות". בשל החלטת משרד הבריאות, הציבור שילם את מלוא דמי הפיקדון על בקבוקי המשקה בעת הסגר - מבלי לקבל את ההחזר כחוק.

באשר לחשש מפני הדבקה ממשטחים, לאורך החודשים האחרונים פורסמו מחקרים ברחבי העולם בהם הסבירו חוקרים כי הסבירות להידבק ממשטחים עליהם שורד הנגיף נמוכה מאוד עד כדי לא אפשרית. גם אם לא ניתן לשלול זאת לחלוטין, עד כה, לא זוהו מקרים של הדבקה ממשטחים. גם בישראל, במחקר שביצעו חוקרים מבית החולים אסותא אשדוד, לניאדו והמכון הביולוגי, נמצא בסבירות גבוהה כי נגיפים ממשטחים בסביבת אדם חולה לא הצליחו "לצמוח" במעבדה ואכן להפוך מדבקים.

"בגל הראשון הייתה הצדקה למנוע את החזרת הבקבוקים לרשתות השיווק: לא ידענו לומר האם הנגיף יכול לשרוד על חפצים ולהמשיך להדביק, והיה נכון לפרק זמן מוגבל לנקוט בעיקרון הזהירות המונעת, שבמצבים בהם יש חוסר וודאות מדעית אפשר לבחור בחלופה שגורמת מעט אי נוחות או נזק קל בלבד לציבור הרחב", אומרת ד"ר חגית אולנובסקי, מומחית לניהול סיכוני בריאות. "כיום, אנחנו יודעים בוודאות שהסיכון להדבקה מחפצים ומשטחים אינו קיים או לכל היותר - אפסי. לא סביר להשתמש שוב בעיקרון הזהירות המונעת, כיוון שהוודאות המדעית כמעט מוחלטת. יתכן שהגל הנוכחי יארך זמן רב יותר, כבר היום מצטברים סימנים לכך שהתחלואה אמנם קלה יותר אבל ארוכה יותר, ולא סביר למנוע החזרת בקבוקים לפרק זמן ארוך".

בפנייתם ללשכה המחוזית של משרד הבריאות, ביקשו am:pm לחדול מאיסוף הבקבוקים מפני ש"הומלסים מגיעים ללא מסכות וכפפות מה שחושף את העובדים שלנו, עוד יותר ובפרט שקבלת חומרי מיחזור במסות הם פגיעה בבריאות הציבור" - דברים שאינם נכונים, ולא זכו לכל מענה מצד הגורם המקצועי במשרד הבריאות.

על כך, אומרת אולנובסקי: "אין הבדל בין לקוח שבא לרכוש מוצר כלשהו ובין לקוח שנכנס לחנות כדי להחזיר בקבוקים ולקבל את דמי הפיקדון, כולם חייבים להקפיד על עטיית מסכה, ואם בית העסק לא אוכף זאת - הרי שהוא מפר את התקנות ועלול להיקנס. בעניין הכפפות, הובהר והוסבר על ידי משרד הבריאות ומומחים נוספים שהכפפות אינן מסייעות למניעת הדבקה, ואולי אף מעלות את הסיכון. מומלץ לציבור לא להשתמש בכפפות חד פעמיות אלא לשטוף ידיים במים ובסבון בתדירות גבוהה מהרגיל, או להשתמש באלכוג'ל כשאין כיור קרוב.

"יש אף לתת את הדעת לסוגיה הכלכלית-חברתית: בימים אלו בהם מאות אלפי ישראלים, וכנראה אפילו מיליונים, חווים מחסור משמעותי בשל גלי הפיטורים והחל"ת, אסור לאף רשת שיווק למנוע מתושבים לקבל את דמי הפיקדון עבור הבקבוקים. יש כמה אנשים שזוהי האפשרות היחידה שלהם לרכוש מזון בסיסי מאוד, ובהיעדר סיכון בריאותי, אין כל הצדקה לאסור על החזרת הבקבוקים".

במשרד להגנת הסביבה אומרים כי: "מהתיעוד עולה כי מדובר בהפרת החוק באופן בוטה. ככל שידוע למשרד להגנת הסביבה, למשרד הבריאות אין הנחייה שלא לאפשר לציבור להחזיר בקבוקים למיחזור תמורת דמי הפיקדון במרכולים וברשתות השיווק. המשרד רואה בחומרה אירוע זה - שנראה כמדיניות המקיפה את כלל סניפי הרשת, ולא אירוע נקודתי בסניף מסוים - ויבדוק את הנושא לעומק.

"רשתות שיווק אינן רשאיות לסרב או להגביל את אפשרות החזרת הבקבוקים לפיקדון על דעת עצמן. המשרד להגנת הסביבה קורא לציבור שנתקל ברשת שיווק או במרכול שמסרבים לקבל בקבוקי הפיקדון לפנות לאימייל pniot@sviva.gov.il ולמסור פרטים מדויקים על אודות החנויות ורשתות המזון המדוברות".

"מייבשות" את הלקוחות

עם ההחלטה להקל את הסגר, הונחו הרשתות לשוב ולקבל בקבוקים. אלא שבמערכת "גלובס" התקבלו תלונות רבות של אזרחים שנתקלו בקשיים מול הרשתות, שמצידן סירבו לשוב ולקבל את הבקבוקים, למרות ההוראה המפורשת. חלקן חזרו לעשות זאת - רק לאחר התערבות המשרד להגנת הסביבה.

בנוסף לכך, אזרחים רבים מספרים כי הם נתקלים גם בימי השגרה בקשיים מול הרשתות - כאשר מקומות מסוימים מסכימים לקבל בקבוקים רק למשך שעה אחת ביום או בשעות מסוימות, או נוהגות "לייבש" את הלקוחות ולהתייחס אליהם בצורה תוקפנית כאשר הם מבקשים להפקיד את הבקבוקים. זאת, למרות שלפי המשרד להגנת הסביבה - הרשתות מחויבות לקבל את הבקבוקים, ולא יכולות להגביל את הפקדתם למסגרת זמנים מצומצמת או כלשהי. במקרה של סירוב לקבל את הבקבוקים או במקרה שהמרכול יוצר תנאים והגבלות, האזרח זכאי להגיש נגדו תביעה אזרחית בבית המשפט לתביעות קטנות ובית המשפט רשאי לפסוק פיצויים של עד 1,800 שקל לכל סירוב.

"הנקודה הזו מאירה סיפור כואב: הדרך השלומיאלית שבה אוספים את בקבוקי הפיקדון. אנחנו המדינה היחידה שאצלה מפרידים מכלים קטנים וגדולים, ושאי אפשר לקבל את דמי הפיקדון על כלל הבקבוקים - כפי שנהוג בכל העולם. בנוסף, בכל העולם, העסק הזה עובד בצורה אוטומטית", אומר עמיעד לפידות, ראש תחום פסולת בארגון אדם טבע ודין.

"88% מפסולת הבקבוקים למיחזור בעולם - נאספת באופן אוטומטי, ואצלנו במדינת הסטארטאפ - באופן פרמיטיבי. הרשתות שונאות את ההתעסקות עם העניין של הבקבוקים, ובצדק. יש כ-1000 מרכולים גדולים בארץ, ורק 90 מכונות אוטומטיות להפקדת בקבוקים. למרכולים, אין מוטיבציה להשקיע באוטומציה של התהליך הזה, כי מרבית הרכישות של הבקבוקים הקטנים הן לא של אנשים פרטיים - שקונים את הבקבוקים הגדולים במרכולים, ולכן מדובר בכמויות גדולות. כשירחיבו את חוק הפיקדון, הסופרים יאלצו להשתפר, ולהציב מתקנים אוטומטיים. זה ייגרום למערכת לרצות להשתפר, וזו עוד סיבה להרחיב את החוק. הסופרים רק ירוויחו".

מרשת am:pm נמסר בתגובה: "הגל הראשון של התפרצות הקורונה, כאשר היו הרבה פחות חולים מאומתים באזורי הפעילות של הרשת, הנחה משרד הבריאות להפסיק את קבלת הבקבוקים למיחזור מחשש להדבקה מהבקבוקים עצמם, כמו גם לנוכח העובדה שרבים מחסרי הבית שמתפרנסים מאיסוף בקבוקים מפחי הזבל אינם מקפידים על היגיינה, כפי שמורות ההנחיות.

"בימים האחרונים התגברה כידוע מאוד התחלואה באזורי פעילות הרשת. מתוך מחויבות לשלומם ולבריאותם של העובדים והלקוחות נשלחה פניה אל משרד הבריאות בבקשה להפסיק שוב את קבלת הבקבוקים. האישור אכן ניתן והודעות מתאימות הוצבו כדי ליידע בכך את הציבור. אתמול, שינה משרד הבריאות את ההחלטה וביטל את האישור. משכך הוסרו המודעות והרשת חזרה לקבל בקבוקים למיחזור".

עוד כתבות

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באסיה; הניקיי צולל ב-2%

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"