גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"שוק הנפקות האג"ח מאוד חד וזריז: החברות מנסות לנצל את ההזדמנות שנוצרה בעקבות הודעת בנק ישראל"

התוכנית של בנק ישראל לבצע רכישות בשוק החוב הקונצרני הקפיצה את המדדים, והובילה לגל הנפקות בזק לגיוס של כ-1.5 מיליארד שקל בסך הכול ● פעילים בשוק: "זו תופעה ייחודית שמהיום למחר כל כך הרבה חברות מנפיקות בבת אחת"

פרופ' אמיר ירון / צילום: רפי קוץ, גלובס
פרופ' אמיר ירון / צילום: רפי קוץ, גלובס

מלבד העליות החדות שנרשמו באפיק האג"ח הקונצרני המקומי בעקבות הודעת בנק ישראל מהשבוע שעבר על רכישות אג"ח קונצרניות שהוא מתכנן לבצע במהלך המסחר בשוק, הודעת הבנק גם הובילה להתעוררות משמעותית בגיוסי החוב שמבצעות החברות.

בהשפעת הודעת הבנק ותגובת השוק, ביומיים האחרונים של השבוע שעבר (בעיקר ביום רביעי) נרשמה "מתקפה" מסיבית של הנפקות אג"ח קונצרניות, עם קרוב לעשרה גיוסי חוב (בשלבים שונים) שקידמו החברות הנסחרות - מרביתן בהליך מהיר שביקש לנצל את המומנטום בשוק. כך, תוך ימים ספורים הבטיחו החברות בבורסה גיוסי חוב בהיקף מצרפי של כ-1.5 מיליארד שקל.

פעילים בשוק מסבירים, כי "השוק מאוד חד וזריז, וזה ברור שהחברות מנסות לנצל את ההזדמנות שנוצרה בעקבות הודעת בנק ישראל, אחרי העליות החדות שנרשמו במדדי האג"ח בשבוע שעבר.

"זו תופעה ייחודית שמהיום למחר כל כך הרבה חברות מגיעות בבת אחת לשוק, ויום רביעי האחרון היה יוצא דופן, עם שבע הנפקות שבוצעו בו, רובן הגדול בעקבות הודעת בנק ישראל. מצד שני, בגלל שהיו כל כך הרבה הנפקות, בחלקן לא היו ביקושים חזקים". במבט קדימה, הצפי של אותם פעילים הוא, כי "אם יתחילו בפועל הרכישות של הבנק והמדדים שוב יעלו, החברות ימשיכו להנפיק".

לא כולן נהנו מביקושים גבוהים

מפילוח החברות שהיו מעורבות בגיוסי אג"ח בימים האחרונים עולה כי חלקן הגיעו מתחום הנדל"ן המניב - שפעילותו הייתה מהנפגעות הגדולות של משבר הקורונה - ואשר לפי ההערכות יהווה חלק משמעותי מהרכישות שיבצע בנק ישראל, וכן מענפי הליסינג והאנרגיה שנפגעו גם הם בצורה ניכרת מהמשבר.

שלא במפתיע כל המנפיקות מחזיקות בדירוג A מינוס ומעלה, בהתאם לקריטריונים לרכישות שהציב בנק ישראל לסדרות שבהן ישקיע (למעט אחת מהן), וכי מרביתן ביצעו את ההנפקה באמצעות הרחבת סדרות קיימות - מה שסייע למהירות התגובה.

בין המנפיקות שביקשו לנצל את "השוק החם" לא כולן, כאמור, נהנו מביקושים גבוהים.  כך לדוגמה, חברת הנדל"ן למגורים דמרי הסתפקה בכ-85 מיליון שקל בשלב המוסדי של ההנפקה שבוצעה באמצעות הרחבת סדרות קיימות, לאחר שקיבלה דירוג לגיוס של עד 250 מיליון שקל.

גיוסי אג"ח בולטים

עוד בין המנפיקות האחרונות, חברות הנדל"ן המניב מגה אור וביג הבטיחו כל אחת גיוס בהיקף של כ-200 מיליון שקל בשלב המוסדי של ההנפקה, באמצעות הרחבת סדרות, בעוד שחברת התשתיות והפרויקטים שיכון ובינוי (שו"ב) שבשליטת נתי סיידוף עדכנה בשלב דומה על הבטחת סכום של כ-220 מיליון שקל.

חברה נוספת מענף הנדל"ן שמיהרה להנפיק בשבוע שעבר היא החברה הזרה דה-לסר שבשליטת אברהם לסר. למרות שדה-לסר אינה צפויה להיכלל בתוכנית הרכישות של בנק ישראל (שהודיע שלא ירכוש אג"ח של חברות זרות), החברה ניצלה את מצב השוק לגייס חוב והבטיחה סכום של כ-160 מיליון שקל בשלב המוסדי בהנפקת סדרה חדשה.

רוח גבית לגיוסים שהחלו לפני ההודעה

שתי חברות נוספות שניצלו את השינוי במצב השוק היו חברת הליסינג שלמה החזקות, שנהנתה מביקושים גבוהים שבעקבותיהם הגדילה את סכום ההנפקה המתוכננת, והבטיחה סכום של כ-180 מיליון שקל בשלב המוסדי, בעוד שחברת האנרגיה דור אלון הסתפקה בכ-70 מיליון שקל.

מלבד המוזכרות, שני גיוסים נוספים שהחלו עוד לפני הודעת בנק ישראל, ואשר בהשלמתם נהנו מהרוח החיובית שהביאה עימה הודעת הבנק המרכזי, היו של חברת האנרגיה סופרגז ושל מור בית השקעות.

סופרגז עדכנה ביום רביעי בלילה כי נהנתה מביקושים גבוהים במיוחד בהנפקת החוב הראשונה שביצעה בבורסה - זמן קצר אחרי הנפקת מניותיה - ביקושים שמהם החליטה לקבל קצת יותר מ-200 מיליון שקל, סכום שיוכל לגדול עוד קצת בשלב הציבורי של הגיוס, אותו החלה לקדם כבר בסוף חודש יוני.

מור, שהנפיק אג"ח להמרה, עדכן ביום רביעי על תוצאות השלב הציבורי בהנפקה, שהשלים לו סכום של כ-100 מיליון שקל, במהלך שגם הוא החל עוד לפני הודעת בנק ישראל, וזכה לביקושים גבוהים.

העליות החדות בתל-בונד תוקנו

הודעת בנק ישראל מהשבוע שעבר על כוונתו לרכוש אג"ח הנסחרות בבורסה סחפה את מדדי תל-בונד לעליות דו-יומיות משמעותיות, שתוקנו חלקית מאז, לאחר שהגיעו בשלושת המדדים המרכזיים (תל-בונד 20, 40 ו-60) לכ-2.5%-3%.

מדובר בתוכנית שבמסגרתה מתכנן בנק ישראל להשקיע 15 מיליארד שקל ברכישת אג"ח של חברות בדירוג A מינוס ומעלה.

לפי הקריטריונים שהציב הבנק בהודעתו מיום שני האחרון (שפורסמה לצד הודעת הריבית), האג"ח הפוטנציאליות לרכישה כוללות כ-75% משוק האג"ח הקונצרני המקומי, ששוויו כ-341 מיליארד שקל - כלומר, רכישות בשיעור של כ-6% משוק פוטנציאלי בהיקף של כ-255 מיליארד שקל.

התכנית שהציג בנק ישראל זכתה בסך הכול לתגובות חיוביות מפעילים בשוק, שציינו בין היתר כי היא צפויה לסייע בעיקר לחברות מענפים שנפגעו מהמשבר, דוגמת נדל"ן מניב, ליסינג ותקשורת, וכן כי היא תסייע בגיוס כסף בריביות נוחות ותמנע לחצים פיננסיים אצלן.

יחד עם זאת, התוכנית של בנק ישראל לא תוכל להציל את אותן חברות במקרה שלא יחול שינוי משמעותי במציאות הכלכלית שבמסגרתה הן פועלות, והיו גם מי שמתחו ביקורת על התוכנית, וציינו, כי "בנק ישראל החליט לתת עזרה לשוק שמתפקד בסך הכול בסדר, בוודאי בדירוגים הגבוהים שלו".

ירידה של 13% בגיוסים במחצית

על תפקודו של שוק האג"ח יכולים להעיד גם היקפי הגיוסים שבוצעו בו בסיכום המחצית הראשונה של השנה, ואופי החברות המנפיקות.

לפי נתוני הבורסה, גיוסי האג"ח הקונצרניות הצטמצמו בסיכום מחצית השנה בכ-13%, והסתכמו בכ-27.5 מיליארד שקל, לעומת 31.5 מיליארד שקל במחצית המקבילה של 2019.

בבורסה מציינים בין היתר, כי כמעט כל הסכום שגויס, כ-26 מיליארד שקל, "בוצע בדירוג גבוה מקבוצת A ומעלה", וכן מציינים, כי גיוסי הסקטור הריאלי עלו והגיעו לכ-21 מיליארד שקל, לעומת כ-18 מיליארד שקל במחצית הראשונה של 2019. זאת בעוד גיוסי הסקטור הפיננסי התכווצו משמעותיות, והסתכמו בכ-6.5 מיליארד שקל, לעומת כ-13.5 מיליארד שקל שגויסו על-ידי חברות הפיננסים בסיכום המחצית המקבילה אשתקד. 

בדומה לקרן סל: כך יפעל בנק ישראל בשוק האג"ח  הקונצרני / מאת: עמירם ברקת

את תהליך רכישת האג"ח הקונצרניות מבצע בנק ישראל ישירות באמצעות חטיבת השווקים של הבנק, אותה יחידה שאחראית למשל על רכישות המט"ח. הבנק לא מתכוון לרכוש במועדים קבועים או במחירים קבועים אלא "בהתאם לתנאי השוק". הרעיון הוא לבנות תיק בדומה לקרן סל העוקבת אחר מדד אג"ח קונצרניות בדירוג השקעה, באופן פסיבי וללא  אנליזה פרטנית לנייר כזה או אחר.

מדובר בסמן שהוא קבוצה של אג"ח תאגידיות בעלת התפלגות סקטוריאלית ודירוג דומה להתפלגות השוק הכולל, אולם במספר חריגים. ראשית הבנק רוכש רק אג"ח בדירוג "A מינוס" ומעלה, משום שעל פי הבנק "חלק הארי של השוק התאגידי בישראל מורכב מאג"ח בקבוצת דירוג A מינוס ומעלה, ולכן איגרות אלו משקפות את עיקר אוכלוסיית האג"ח התאגידיות בישראל".

שנית, הבנק אינו רוכש אג"ח של חברות זרות משום ש"הפעילות הכלכלית של חברות זרות שהנפיקו אג"ח בתל אביב אינה מתבצעת בישראל ורכישת האג"ח שלהן לא תתרום לכלכלת ישראל". שלישית, הבנק אינו רוכש אג"ח בעלת אופציה להמרה למניות כולל אג"ח CoCo, אג"ח צמודות מט"ח ואג"ח שאינן בריבית קבועה.

משום כך המשקל היחסי של האג"ח שעומדות בקריטריונים של הבנק יהיה גבוה יותר ממשקלן בסמנים מקובלים (כמו מדד תל-בונד).

עוד כתבות

המדינה מאפשרת יבוא הולך וגובר של חומרי מחצבה ממחצבות פלסטיניות / צילום: Shutterstock

"סכנה של ממש": מה נחשף בתביעה של מפעילת מחצבה ישראלית?

תביעה של מפעילת מחצבה באזור בית שאן חשפה כי היקף חומרי המחצבה שנכנסו לישראל דרך מעבר ג'למה שבצפון זינק בשנתיים האחרונות ● על פי ההערכות, 15% מכלל החצץ המשמש בישראל מגיע מהרשות - שיעור שצפוי עוד לגדול

אוקראינה עברה מהצלחה צבאית לכישלון. זה יכול לקרות גם לישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: המציאות העגומה של ההגנה האווירית באוקראינה עלולה לקרות גם לישראל, סין הולכת על קו דק במזרח התיכון ואפל מבצעת עדכון למערכת אחרי סערת האימוג'י של דגל פלסטין ● כותרות העיתונים בעולם 

שכונת קריית משה ברחובות / צילום: איל יצהר

פינוי בינוי ברחובות: 65 מ"ר תוספת לכל דירה ומענק כספי של 100 אלף שקל

במרינה בהרצליה ייבנה מלון יוקרה שיכלול 365 חדרים שבו שותף גם הכוכב ההוליוודי לאונרדו דיקפריו ● במסגרת פרויקט פינוי-בינוי בשכונת קריית משה ברחובות, יהרסו 40 דירות ישנות ובמקומן ייבנו 224 דירות חדשות ● שכונה חדשה בבאר שבע תכלול 840 יחידות דיור שיוקמו ב-11 מבני מגורים ● חדשות הנדל"ן

רחוב כנפי נשרים 24 בירושלים / צילום: דוברות עיריית ירושלים

רשות המסים שכרה מקומות חניה ל-17 עובדים. כמה היא משלמת?

מאז פרצה המלחמה, רשות המסים שוכרת חניה ל־17 עובדים ותשלם כ־180 אלף שקל עד סוף 2024 ● "העובדים הועסקו במוקד למתן מענה לצורכי המלחמה. עובדים אלו נדרשו להגיע בשעות הבוקר המוקדמות וסיימו את עבודתם בשעות הערב המאוחרות" ● נכון להיום רשות המסים שוכרת חניות מבעלי חניונים פרטיים ב־48 חניונים ברחבי הארץ

מארק קיובן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

המיליארדר שהתחיל כמוכר שקיות אשפה חושף כמה מסים שילם ואומר: "אני שמח"

"אני משלם את מה שאני צריך. ארה"ב עשתה הרבה בשבילי, ואני גאה להחזיר לה במסים כל שנה", אומר המיליארדר מארק קיובן, שצפוי שלם מס של 275.9 מיליון דולר על הרווחים שלו ב-2023

עסקים ברמת גן / צילום: טלי בוגדנובסקי

תביעה ייצוגית נגד מילואימניק העלתה מחלוקת ישנה. האם נמצא לה פתרון?

תובעים ייצוגים מתנגדים זה שנים לרצון לחייב אותם להתריע בפני עסקים טרם הגשת תביעה נגדם ● אולם כעת, סיפורו של בעל עסק שחזר מעזה וגילה שהוא נתבע ב־2.5 מיליון שקל, עשוי לגרום לזה לקרות ● מומחים חלוקים לגבי ההשלכות

בנייה חדשה. האם ההצעה תשפיע על המחסור בפועלי בניין? / צילום: טלי בוגדנובסקי

הממשלה מתכננת: הבאת עובדים זרים לישראל ישירות ולא דרך חברות כוח אדם. לא כולם מרוצים

הממשלה דנה באופן מפתיע בסעיף שלא היה על סדר יומה שיכול להקל על הבאת פועלי בניין מחו"ל לארץ ● לפי ההצעה, קבלנים יוכלו להביא עובדים מחו"ל באופן זמני בהעסקה ישירה על ידם, בכפוף להבאת מינימום של 50 עובדים על ידי אותו מעסיק ● שר הבינוי והשיכון: "מייתרת את המשרד מכלל הליכי קבלת החלטות"

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

במערב מתכננים סנקציות על תוכנית הכטב"מים האיראנית. איך זה יקרה בפועל?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן, ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

יצחק קרויזר, עוצמה יהודית / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

האם שיעורי הגיוס באוכלוסייה הכללית נמצאים במגמת ירידה?

האם שיעורי הגיוס יורדים בחברה הכללית כפי שטוען ח"כ יצחק קרויזר? פירקנו לגורמים ● המשרוקית של גלובס

נרשמה עלייה של 19% במחזור הקניות בכרטיסי אשראי בהשוואה לשנה שעברה / צילום: Shutterstock

החשש מתקיפה איראנית וחג הפסח הובילו לעלייה ברכישות מזון ומוצרי חשמל

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי מספר הרכישות בענף החשמל נותר דומה, אך בשל עליות המחירים שילם הציבור כ–20% יותר

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו?

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

הפגנה של פרו-פלסטינים נגד גוגל, 2022 / צילום: ap, Eric Risberg

הפגנות ומעצרים: פרויקט נימבוס הישראלי מעורר סערה בארה"ב

מספר עובדי גוגל פתחו בשביתת מחאה נגד העבודה של החברה עם ממשלת ישראל במסגרת פרויקט נימבוס להעברת המחשוב הממשלתי לענן ● באתר Wired דווח כי עשרות עובדים התבצרו במשרדי החברה בניו יורק ובקליפורניה, ואחרי מספר שעות, האבטחה של גוגל האשימה אותם ב"הסגת גבול"

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

רועי קדוש, סמנכ''ל ההשקעות בהכשרה ביטוח / צילום: שירעד שליט

תחזיקו מזומן: ההמלצה החריגה של מנהל ההשקעות

רועי קדוש מהכשרה ביטוח מודה כי התמחור הגבוה בשווקים "בעייתי", וממליץ להשקיע במדדי וול סטריט במשקל שווה - כדי לנטרל את הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" ● חלק מהכסף הוא מציע להשאיר כיום במזומן, כדי "לנצל הזדמנויות כשיגיעו ירידות"

בנק דיסקונט ובנק לאומי

הריבית במשק נשארת גבוהה, המינוס לא השתנה, והבנקים מקזזים הטבות

בנק לאומי הודיע כי הוא מעלה את הריבית המקסימלית לחשבונות שנמצאים במשיכת יתר ● דיסקונט הודיע לפני כמה שבועות על ביטול ההטבה על אוברדאפט עד 2,000 שקל

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

"עשיתי דברים מסוכנים": המנכ"ל שמכר מניות בעשרות מיליוני שקלים

יאיר נחמד הקים את חברת הפינטק נאייקס עם שני שותפים, הנפיק אותה בת"א לפי שווי של כמעט מיליארד דולר ובהמשך הוביל אותה לנאסד"ק ● הגיוס בנאסד"ק בוצע אחרי שהמניה עלתה בעשרות אחוזים מתחילת 2024 ● "לא רציתי למכור", טוען נחמד, "אני מאמין בחברה ולא רוצה למכור מניות. יכולנו גם לא להנפיק, אבל היו לנו סיבות"

מערכת חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הזמנות בשיא וביקוש מקומי: האם החברות הביטחוניות ירוויחו מהתקיפה האיראנית?

מערכות ההגנה האוויריות בישראל קיבלו חותמת משמעותית כאשר הדפו 99% מהאיומים במתקפה האיראנית ● כעת העניין במערכות מצד ממשלות מסביב לעולם מזנק, והביקושים עולים ● בתעשייה האווירית מרגיעים: "יודעים לתת איזון בין צרכי מדינת ישראל לבין הלקוחות"

אווטאר של חברה וירטואלית ב־Replika / צילום: מתוך אתר החברה

לא רק ChatGPT: שישה כלי AI שכדאי להכיר

בשוק יש היום שורה של צ'אטבוטים ייעודיים למשימות נקודתיות ● אלה יכולים לסייע הן בחיים האישיים והן בחיים המקצועיים - מכתיבת קורות חיים, דרך חבר וירטואלי ועד שיווק

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

להשתמש בישראל כדי לדחוף את אוקראינה אל גרונו של העם האמריקאי

זה מה שאומר ציר בית הנבחרים הימני הקיצוני בארה"ב על תכסיס פרלמנטרי שנועד לאפשר סיוע צבאי לאוקראינה, לישראל ולטייוואן ● במקביל, הימין שוקל להדיח את יו"ר בית הנבחרים על נכונותו להתפשר ● "הם רוצים שהעולם יעלה בלהבות", אומר הציר הדמוקרטי