גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ככה זה כשסגורים בבית: 25 מיליארד שקל מכירות בשוק מוצרי הצריכה במחצית 2020

שוק מוצרי הצריכה מציג צמיחה של כ-9% במכירות במחצית הראשונה של השנה ● לא רק המכירות עלו, אלא גם המחירים – בעיקר בקטגוריות המזון והמוצרים לבית ● "גלובס" מנתח איזה חברות מזון נהנו ואיזה נפגעו, מה קנינו יותר, מה פחות, ועד כמה מחירי המזון ממשיכים לטפס

קניות ברשת מזון בימי הסגר / צילום: כדיה לוי
קניות ברשת מזון בימי הסגר / צילום: כדיה לוי

שוק מוצרי הצריכה מסכם את המחצית החזקה ביותר שנראתה בענף בשנים האחרונות הודות להשפעות משבר הקורונה - מכירות של 25 מיליארד שקל, המציגות צמיחה של כ-9% במכירות הכספיות, תוספת של 2.08 מיליארד שקל בהשוואה למחצית המקבילה אשתקד. המשבר, שהוביל לסגירת השמים בישראל ולמגבלות על מסעדות ובתי קפה, הביא לצמיחה אדירה הן בתחום המזון והמשקאות, והן בתחום מוצרי הטואלטיקה.

כיצד נראתה המחצית הראשונה עבור חברות המזון הגדולות, וכיצד תיראה המחצית השנייה? "גלובס" מנתח אילו חברות מזון נהנו ואילו נפגעו, מה קנינו יותר (מוצרי בישול ואלכוהול) ומה קנינו פחות (חטיפים ומסטיקים לדרך), ועד כמה מחירי המזון ממשיכים לטפס.

הודות לגל הראשון של הקורונה ולקראת הגל השני

יותר מזון, פחות משקאות

באופן מסורתי, דווקא המחצית השנייה של שוק המזון נחשבת לחזקה יותר בהיקפי המכירות השנתיים. אלא שהמחצית הנוכחית מציגה גידול משמעותי של 7.2% גם ביחס למחצית השנייה ב-2019, כפי שעולה מנתונים שמפרסמת חברת איסוף המידע והניתוח סטורנקסט.

לא רק המכירות עלו, אלא גם המחירים. במהלך המחצית נרשמה עלייה של קרוב ל-1% לפי מדד המחירים של סטורנקסט. עלייה זהה נרשמה גם בחודש יוני, בהשוואה ליוני אשתקד. הצמיחה החדה ביותר במכירות במחצית נרשמה בקטגוריות המזון והמוצרים לבית, והן גם אלה שהתייקרו בצורה המשמעותית ביותר.

גם בחודש יוני עצמו הקטגוריות הצומחות קשורות לשהייה ממושכת יותר בבית, והטיית צריכת המזון לסביבה הביתית. כך, המכירות הכספיות של תחום מוצרי המזון צמחו במחצית הראשונה של 2020 ב-9.4% לעומת המחצית אשתקד, מתוכן 8.4% נובעים מצמיחה ריאלית, כשהפער מגיע מעליות מחירים. גם בתחום המוצרים לבית נרשם גידול של 13.3% במחצית, וגם כאן 1.3% מגיעים מעליית מחיר, כשהצמיחה הריאלית עומדת על 12.1%.

בתחום המשקאות, שלא נהנה מהצמיחה החריגה שאפיינה את יתר התחומים, נרשמה עלייה במכירות של 3.6% בלבד. כאן עיקר הצמיחה נבע באופן מובהק מגידול במכירות, כשהמחירים נותרו יציבים יחסים עם עלייה קלה של 0.3%. התחום היחיד שבו לפי סטורנקסט לא נרשמה עליית מחירים הוא טיפוח הפרט, שם נרשם גידול כספי של 6.1%, וירידת מינורית של 0.3%.

עוד עולה מנתוני סטורנקסט כי 62% מהצמיחה בשוק מגיעים מעשר מחלקות המהוות 38% מהמכירות, רובן משויכות לעלייה בבישול והאפייה הביתיים. היקף מכירות מוצרי האפייה והבישול זינק בהיקף אדיר של כ-27%, והן הסתכמו ב-123 מיליון שקל במחצית. מוצרים כמו אורז, קטניות, פסטה ותבשילים זינקו בכ-22% וטיפסו ל-105 מיליון שקל במחצית, קטגוריית השמנים גדלה ב-19% להיקף של כ-69 מיליון שקל, והרטבים והממרחים צמחו בכ-17% להיקף של כ-120 מיליון שקל. גם קופסאות שימורים צמחו ב-13%, ומכירותיהן הסתכמו בכ-109 מיליון שקל. קטגוריות נוספות שצמחו במיוחד היו בשר ועוף קפואים, עוף טרי, ניקוי הבית, והיגיינה וטיפוח הגוף.

נתון מעניין נוסף שמבטא את השפעות התקופה הוא הגידול במכירות האלכוהול, על רקע ההגבלות על פעילות הברים והמסעדות בהנחיית משרד הבריאות. המכירות של יין, בירה ומשקאות חריפים ברשתות הקמעונאות צמחו במחצית הראשונה של השנה בכ-10%, כאשר רק בחודש יוני לבדו נרשמה צמיחה של 7%.

הנתון הזה מעניין במיוחד, לאור העובדה שדווקא במשקאות לא אלכוהוליים, כלומר משקאות קלים ומים, נרשמת ירידה במכירות המחצית הראשונה של 2020 לעומת 2019. לאורך המחצית נרשמה ירידה של 0.7% במכירות המשקאות, וביוני לבדו ירידה של כ-3%. הקטגוריה הזו מציגה סטגנציה כמותית וירידה כספית, שנובעת מצניחה כספית חדה של כ-8% במכירות של משקאות אישיים. עיקרה נרשם במהלך אפריל, שאופיין בסגר וביציאות מעטות מהבית עקב מגפת הקורונה.

כתמונת ראי, המחלקות שמציגות את הירידה החדה ביותר במכירות הן מסטיקים וחטיפי דגנים, שמוגדרים כ"מוצרים לדרך", כמו גם בקבוקי שתייה אישיים. אותן קטגוריות שרשמו ירידה במכירות בתקופת הגל הראשון הציגו עלייה במכירות עם החזרה לפעילות והסרת המגבלות, אך כעת מציגות שוב ירידה, גם מבלי שהוטלו מגבלות תנועות משמעותיות על רקע העלייה בתחלואה.

בחרו במבצעי הפסד

איך נראה החודש שמסכם את המחצית, ומה אפשר ללמוד ממנו קדימה? בתחילת יוני התברר כי המגמה של עלייה במכירות משבוע לשבוע נבלמת אחרי 12 שבועות (מלבד שבועות החגים פסח ויום העצמאות). בשבוע של ה-31 במאי ירדו המכירות השבועיות בשוק מוצרי הצריכה לראשונה מתחת לרף של מיליארד שקל, ומאז באופן הדרגתי נרשמה ירידה כמעט מדי שבוע. בשבוע של ה-7 ביוני נרשמו מכירות של 945 מיליון, בשבוע של ה-14 ביוני 939 מיליון, ובשבוע של ה-21 ביוני, מכירות של 924 מיליון שקל.

הירידה הזו שלחה את רשתות הקמעונאות לצאת במבצעים יוצאי דופן, אחרי שבועות ארוכים שבהם צומצמו המבצעים, בטענה לעומסים שהביאו לחיסול הסחורה בחנויות. כך, בסוף חודש יוני החלו הרשתות לפרסם מבצעי הפסד שלא נראו כמותם בענף בשנים האחרונות, כמו אבטיח בשקל, מגנום בשקל או מבצעי חינם. המטרה כאן היא שיווקית - למשוך צרכנים להגיע לחנויות הפיזיות, ולבצע בהן את הקניות. זו גם הסיבה שרוב הרשתות מתנות את המבצעים בקנייה מעל לסכום מסוים.

בינתיים, בשבוע האחרון של יוני נרשמה עלייה בהיקף התחלואה בישראל, וכבר באותו סוף שבוע החל שיח על הטלת מגבלות ואפשרות של הסגר, שיצרו בהלת קניות ברשתות המזון. באותו שבוע של ה-28 ביוני נרשמה תוספת של 24 מיליון שקל במכירות לעומת השבוע שקדם לו. כלומר, עלייה בתחלואה והגבלות חדשות על ברים ומסעדות לצד מבצעים האגרסיביים, שינו את המגמה.

כך או כך, גם בשבועות החלשים יותר מדובר במכירות שגבוהות משבוע ממוצע ב-2019. הן מושפעות כמובן מהמציאות שבה יותר ישראלים נמצאים בישראל בשל השמיים הסגורים, ויש יותר פיות להאכיל.

תנובה ירדה, שטראוס עלתה

תנובה, חברת המזון הגדולה בישראל, הציגה בסיום יוני ירידה במכירות של קרוב ל-2% לעומת יוני אשתקד, והן הסתכמו ב-462 מיליון שקל. זאת למרות מבצע אגרסיבי של שני מוצרים חינם ברכישת 8 מוצרים. הירידה מתרחשת, בין היתר, על רקע עיתוי חג שבועות שחל השנה במאי, לעומת יוני בשנה שעברה.

שטראוס, חברת המזון השנייה בגדולה בישראל, שפתחה גם היא במבצע אגרסיבי של 8 מוצרים ב-30 שקל, דווקא הצליחה לצמוח ביוני ביותר מ-6% לעומת החודש המקביל ב-2019, עם מכירות שהסתכמו ב-396 מיליון שקל - פער של 66 מיליון שקל בלבד לעומת אלה של תנובה באותו חודש. גם קבוצת המזון השלישית בגודלה, אסם-נסטלה, הציגה צמיחה מרשימה ביוני, עם 7.3% בסך של 292 מיליון שקל.

בניגוד לשתי אלה, החברה המרכזית, הבעלים של קוקה קולה וטרה והקבוצה הרביעית בגודלה בשוק המזון והמשקאות, ממשיכה להציג חודש אחרי חודש שחיקה במכירות. בחודש יוני התבטאה השחיקה הזו בירידה של כ-5% במכירות לעומת החודש המקביל ב-2019, עם מכירות של 224 מיליון שקל.

חברת המזון הציבורית נטו היא הצומחת ביותר מבין ספקיות המזון הגדולות, והיא מציגה גידול של כ-12% לפי נתוני סטורנקסט, שאינם כוללים את מכירות הבשר והדגים הטריים שלה. בתוספת המכירות הללו, כפי שעולה מנתונים שמסרה החברה ל"גלובס", עולה כי מכירותיה טיפסו בכ-26% לסך של 184 מיליון שקל.

בסיכום המחצית הראשונה של 2020 מציגות כל חברות המזון הגדולות צמיחה יוצאת דופן בשיעורים חד ספרתיים גבוהים, למעט נטו שסיכמה את המחצית עם צמיחה בשיעור דו ספרתי, והחברה המרכזית שסיכמה את המחצית הראשונה של השנה עם צמיחה של 2% בלבד, בעוד שהשוק כולו גדל בקרוב ל-9%. שלוש חברות נוספות בשוק המזון נהנו מצמיחה חריגה במחצית - וילי פוד (30%), גד (20%), וספקית הביצים מ.לסר (31%).

גם ההסתערות על נייר הטואלט באה לידי ביטוי בסיכום המחצית. בתחום הטואלטיקה הספקית הצומחת ביותר בסיכום מחצית 2020 היא חברת סנו הציבורית, שרשמה גידול של 14.3% עם מכירות של 840 מיליון שקל. חברות נוספות שבלטו בצמיחה שלהן על רקע המשבר הן קימברלי קלארק (5.6%), יוניליוור (7.6%) ושניב, שצמחה בשיעור חריג של 28% לעומת המחצית המקבילה אשתקד.

וכיצד ייראה הענף במחצית השנייה של 2020? בענף המזון עוקבים מקרוב אחר השלכות המשבר. בחברות רבות צופים האטה במכירות, לצד פגיעה בקטגוריות פרימיום יקרות יחסית, מה שעלול להביא לכיווץ מסוים בהיקפי סלי הקנייה הממוצעים. עם זאת, כל עוד קיימות מגבלות על המשק שמשפיעות על צריכת מזון מחוץ לבית, ועל האפשרות לטוס לחו"ל, יהיו כאמור יותר פיות להאכיל - גם אם הסלים של חלקם יצטמקו.

עוד כתבות

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח

שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא ● פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● בלבנון דיווחו על עשרות מטרות שהותקפו בבת אחת בדרום המדינה ● צה"ל: סוכל פיגוע ליד חברון, מחבלת חוסלה אחרי שהסתערה עם סכין לעבר כוח ● עדכונים שוטפים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים יוסי ושלומי אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק לבעלי המניות מהציבור בסכום הנע בין 146-232 מיליון שקל

עלי רזא אסגארי / צילום: Reuters, Fars News

פעם הוא היה סגן שר ההגנה של איראן, עכשיו הוא מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה מעורבת בוול סטריט; טסלה מזנקת בכ-12%

מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"