גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קול המואזין קורא מ"מסגד" איה סופיה: אטאטורק מת

ארדואן לא רק החזיר כנסיה ביזנטית עתיקה אל חיק האסלאם, אלא גם שלח רמז עבה על עתידה האסלאמי של טורקיה ● לוח השנה שלו מצטופף מאוד בדרך אל שנת 2023 - אז יגיע הזמן לגרש את מייסד טורקיה המודרנית מן הפנתיאון, ולהתחיל מאה חדשה בלעדיו

דגל טורקי מונף מול איה סופיה באיסטנבול / צילום: Emrah Gurel, Associated Press
דגל טורקי מונף מול איה סופיה באיסטנבול / צילום: Emrah Gurel, Associated Press

מה היה הדבר הנורא ביותר שקרה בשנת 1934? זה קל. היטלר טבח את מתנגדיו והפך לפיהרר, או סטאלין רצח המונים, או היפנים הוסיפו להחריב את מנצ׳וריה, או בוני וקלייד נהרגו במארב של המשטרה. הלוא כן?

לא, לא כן. אפילו לא קרוב, אם את התשובה צריך לתת רג'פ טאיפ ארדואן, נשיא הרפובליקה של טורקיה. הדבר הנורא ביותר שקרה בשנה ההיא היה החלטת הקבינט הטורקי להפוך את המסגד של איה סופיה למוזיאון.

מאז, במשך 85 שנה, כיכר השוק של איסטנבול הייתה ריקה ויבשו בורות המים. לא עוד. ביום ששי שעבר הוחזרה איה סופיה לידי המאמינים. ביום ששי שעבר גם התחיל להסתמן לוח השנה להתנערותה הסופית של טורקיה מן האדרת החילונית שהשליך על כתפיה מוסטפא כמאל. הוא הגנרל הגדול, מציל המולדת, שנטל לעצמו את השם "אטאטורק", זאת אומרת "אבי הטורקים". שירותי אבא אינם נחוצים עוד.

עיתוני טורקיה ציינו את חידוש ימיה של איה סופיה בשעתוק ציורים של התפילה הראשונה, 567 שנה קודם. מהמט השני, הלוא הוא מהמט הכובש, שליט שתי הארצות ואדוני שני הימים, קיסר רומא השלישית, מייסד האימפריה, ראשון הח׳ליפים העות׳מניים, חייך ביום ששי אל ארדואן. ב־1453 הוא השלים את כיבוש שאריותיה של רומא המזרחית, הלוא היא הקיסרות הביזנטית. בשיאה היא עמדה להיפרס משערי וינה עד מצרי באב אל מנדב, מן המפרץ הפרסי עד סמוך למצרי גיברלטר.

״רדיפת איה סופיה הסתיימה״, מכריז עיתון טורקי לצד דיוקן של מהמט השני, כובש קונסטנטינופול, 1453  / צילום: צילום מסך

הוא, אטילה והוואסאל הצרפתי

התעניינותו של ארדואן בהיסטוריה הייתה תמיד יוצאת דופן. לא פעם היא העמידה בספק את מעשיותו, שלא לדבר על הרציונליות שלו.

הוא אמון על מונולוגים ארוכים, המפארים את תור הזהב של הקיסרות העות׳מנית. ממשלתו עודדה הפקה של סדרות טלוויזיה ארוכות על גיבורי העבר. ארמון אלף החדרים, שבנה לעצמו ליד אנקרה, כולל אוסף פסלים של טורקים מכל הזמנים (הוא מתחיל באטילה מלך ההונים).

הוא אוהב להזכיר את גיבורי העבר לבני שיח זרים, בייחוד אם הם עצמם אינם מעזים לתבוע שורשים במאה הרביעית. כאשר נשיא צרפתי לשעבר, ניקולא סרקוזי, בא לבקר אצלו לפני עשר שנים, הוא הזכיר לו מיד בהגיעו, שרק 500 שנה קודם מלך צרפתי עתר לסולטן טורקי להעניק לו את חסדיו הצבאיים תמורת מעמד של ואסאל.

העניין של ארדואן בתהילות העבר מעולם לא היה קוריוזי. הוא שייך אל אסכולה, המאמינה שסדרה מזעזעת של מעשי בגידה הורידה את הקיסרות העות׳מנית מגדולתה, ותיקון המעשים ההם ישוב ויכונן את גדולתה.

הנשיא טאייפ ארדואן  / צילום: Associated Press

עמדו לבתר את גופתה

החזרת איה סופיה לידי המאמינים הייתה התיקון הדרמטי הבולט ביותר. אבל זה היה תיקון סמלי. שלוש שנים צפופות מצפות ל"ג׳ומהורבאשקאנה" (תוארו הרשמי של הנשיא). הן מתחילות או־טו־טו.

בחודש הבא ימלאו 100 שנה להסכם סוור (sèvres), שנועד להיות תעודת פטירתה הרשמית של טורקיה. מנצחי מלחמת העולם הראשונה עמדו לבתר את גופתה, ולהשאיר ממנה רק שרידים עשנים.

אטאטורק בא לעזרתה, אסף את שייריה, ויצר את טורקיה המודרנית. העולם כולו התבונן בהשתאות. מעטים חשבו שתעלה יפה התקוממותו נגד המהלך הטבעי של ההיסטוריה. היא עלתה יפה, אבל בעיני הרבה מאוד טורקים סוור חשפה את כוונותיו האמתיות של המערב. הן לא השתנו עד עצם היום הזה, מאמינים טורקים רבים: לשלול מטורקיה את מקומה הטבעי תחת השמש.

נורמלית, או לא נורמלית

שלוש שנים אחר כך, אוקטובר 1923, אטאטורק החליט להרחיב את מלחמתו נגד המהלך הטבעי. הוא הדיח את אחרון הסולטנים העות׳מניים, והפך את טורקיה לרפובליקה. הוא רצה שהיא תהיה משתתפת נורמלית במשפחת האומות.

בדרכו אל הנורמליות הוא עצר בתחנה אחת נוספת: במארס 1924 הוא ביטל את הח׳ליפות. אחרון הח׳ליפים, עבדול מג׳יד השני, יצא לגלות ולא שב עוד.

כמעט 500 שנה עמדו הח׳ליפים העות׳מניים בראש האסלאם. סמכותם הוכרה בשלוש יבשות. כריתת הראש זיעזעה את המאמינים. הגעגועים אל הח׳ליפות פירנסו מאז שורה של ניסיונות דתיים, מיסטיים, פוליטיים וצבאיים בכל העולם המוסלמי להחזיר עטרת אל יושנה. אף אחד מהם לא עלה יפה. אבל אף אחד מן הניסיונות האלה לא נעשה בידי שליט רב כוח, המפגין לא רק יראת שמיים כי אם גם תיאבון גובר להתפשטות פוליטית וטריטוריאלית.

זה הזמן לחשוד, שארדואן מכין הפתעה לשנים 2024־2023. הרפובליקה החילונית שהקים אטאטורק היתה תמיד לצנינים בעיני קנאים אסלאמיים.

"בוגד, שמכר את נשמתו ליהודים"

ביקורת על אטאטורק בטורקיה עצמה לא באה בחשבון, אפילו בין קנאים. המדינה ה"כמאליסטית" (על שמו) חשבה ביקורת כזאת לבגידה. דיוקן של אטאטורק היה ציוד חובה בכל משרד, ומס שפתיים לגדולתו היה כורח המציאות.

אבל מחוץ לטורקיה, אסלאמיסטים לא חדלו להגיד בדיוק מה הם חושבים עליו: בוגד, שמכר את נשמתו ליהודים. אחדים אפילו מאמינים שהוא עצמו היה יהודי. הבל, יהיו מקורותיו הלא־רציניים אשר יהיו.

אטאטורק פוחת והולך זה שנים. מהלך ההתנערות ממורשתו החילונית בטורקיה כבר הרחיק מאוד לכת. אבל מכת החסד עדיין לא הגיעה. איסלומה־מחדש של איה סופיה הוא רמז עבה על העתיד לבוא. אם אטאטורק חטא כאשר הפך את איה סופיה למוזיאון, בוודאי שחטא כאשר הדיח את העות׳מנים.

המסע אל 1912

1934, או 1924, אינן שנות החטא היחידות שעל תקנתן שוקד ארדואן בימים האלה. השנה השלישית שהוא מתקן היא 1912, תבוסת טורקיה לאיטליה במלחמה על הגמוניה במזרח הים התיכון. בשנה ההיא טורקיה איבדה את לוב ואת האיים הדודקאנסיים (מזרח הים האגאי, כולל רודוס) לאיטליה. זה היה המסמר הלפני־אחרון ביומרתה הדועכת של המדינה העות׳מנית להיות מעצמה גדולה.

בשנה שעברה חזרה טורקיה ללוב. היא מקיימת על כידוניה את ממשלת המיליציות בטריפולי, מערב לוב. במזרח שולט גנרל ח׳ליפה חפתר, שקואליציה משונה חפצה ביקרו: רוסיה, צרפת, מצרים, סעודיה והפדרציה של האמירויות.

הסיכונים בלוב פשוט עוצרים נשימה. האפשרות שטורקיה תיקלע למלחמה, גם אם לא תרצה בה, היא בסבירות גבוהה. מטוסים טורקיים, רוסיים ואמיראטיים מפטרלים במרחב האווירי של לוב. טורקיה טוענת שמטוסי מיראז׳־2000 לא מזוהים תקפו בשבוע שעבר בסיס אווירי בתחום השיפוט של בעלי בריתם. ספינות טורקיות וצרפתיות התקרבו באחרונה להתנגשות ימית. צרפת קוראת לשותפותיה באיחוד האירופי להעניש את טורקיה על מעשיה בלוב. הקריאה עמדה נידונה ביום ב' בפגישת שרי החוץ האירופיים בברלין.

ארדואן אינו תובע בעלות על לוב. אימפריאליזם יצא מן האופנה, אפילו בשם האסלאם. אבל הוא רוצה לשלוט בה הלכה למעשה, כפי שהוא שולט כיום בנתחים קטנים של סוריה ושל עיראק (אולי פחות קטנים ממה שהיו. לפי מקורות כורדיים, צבא טורקי יושב עכשיו 50 ק"מ בעומק האוטונומיה הכורדית של צפון עיראק).

החזון האסטרטגי: לסכן ולהסתכן

יש לארדואן חזון אסטרטגי, לעומת זאת, המקיף חלקים גדולים של האימפריה העות׳מנית. מהמט קאנצ׳י, מומחה למדיניות חוץ טורקית כתב זה לא כבר במאמר לסוכנות החדשות הטורקית Anadolu:

"בהפיקה לקחים משגיאות שנעשו לפני 100 שנה, טורקיה בונה עכשיו קו הגנה דינמי מן הים התיכון אל האוקיאנוס ההודי, ומלוב אל סומליה, באמצעות כלי טיס בלתי־מאוישים ורחפנים, לצד ספינות מלחמה - כולם מיוצרים בתעשייה הצבאית של טורקיה".

"קו ההגנה" הזה נועד בין השאר לבלום את שאיפותיו המדיניות והכלכליות של הציר ישראל־יוון־קפריסין.

אף פעם אחת ב־100 שנות טורקיה המודרנית לא גילה מנהיג טורקי להיטות כזאת להקים לארצו אויבים כמעט בכל פינה אפשרית. אטאטורק אמר, וחזר וצוטט, "שלום מבית ושלום מחוץ". האב המייסד דחה כל פיתוי לצאת להרפתקאות. יורשו המיידי דחה הזמנות הן מגרמניה הנאצית והן מבריטניה להצטרף אליהן במלחמת העולם השנייה תמורת רווחים טריטוריאליים ומדיניים.

גם אהמט דבוטואולו, יועצו לשעבר של ארדואן לענייני חוץ ולימים ראש ממשלתו (לפני שהוא ביטל את הכהונה, וייסד נשיאות ביצועית), נהג לדבר על היעד של מדיניות חוץ עם "אפס בעיות". איפה אפס ואיפה ארדואן.

טורקיה נפרדת והולכת ממורשת אטאטורק כמעט בכל מובן שהוא. היא מאמינה ביכולתה להכניס שינויים דרמטיים בסטאטוס קוו. היא מוכנה להסתכן ולסכן. כאשר המואזין יחזור וירים את קולו מן הצריח באיה סופיה, ב־24 ביולי, יהיה אפשר להגיד שהגיעה אל קיצה המאה הרפובליקאית. מה דמות תהיה למאה הבאה של טורקיה נצטרך לנחש, בדאגה גוברת. 

רשימות קודמות ב yoavkarny.com וציוצים ב twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל