גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זיהום אוויר מגביר את התחלואה מקורונה, אז למה ישראל מתעלמת

מחקרים חדשים מראים כי חשיפה גבוהה וארוכת טווח לחלקיקי זיהום אוויר מעלה את הסיכוי להידבקות בקורונה ואשפוז בכ-10%, ולמקרי מוות מהמחלה ב-15% ● שירותי הבריאות בעולם לא נותרו אדישים לנתונים, אך נראה כי בישראל הנושא נזנח

רוכב אופניים על רקע זיהום בתל אביב / צילום: שלומי יוסף, גלובס
רוכב אופניים על רקע זיהום בתל אביב / צילום: שלומי יוסף, גלובס

סגר הקורונה ברחבי העולם השבית מפעלים תעשייתיים, הפחית נסיעות רבות על הכבישים, וניקה, ולו במעט, את זיהום האוויר בערים רבות. אך עם היציאה מן הסגר, זיהום האוויר חזר לסורו. בסין דווח לאחרונה כי זיהום האוויר אף הפך חמור יותר מזה שאליו הורגלו התושבים טרום תקופת הקורונה. במרכז לחקר האנרגיה והאוויר הנקי (CREA) מצביעים על כך שהנתונים עלולים לסמן כי התאוששות סין מהקורונה היא "התאוששות מלוכלכת", שבה התעשיות המזהמות מובילות את הדרך החוצה מהמשבר, בזמן שהפיקוח הסביבתי דומם.

מחלת הקורונה מסוכנת, אך בזמן שלבני אדם ישנם אמצעים אישיים לצמצום סיכויי ההדבקה וההשפעה שלה, דוגמת הסתגרות, ריחוק פיזי ושימוש במסכות, השפעתו של זיהום אוויר על הבריאות היא הרסנית. לפרט הבודד קשה להתגונן מפניה ללא פעולת והגנת הרשויות, כשכל מי שמהלך בעיר סופג ונושם את הזיהום. לפי ארגון הבריאות העולמי, זיהום אוויר אחראי לכ-7 מיליון מקרי מוות בעולם מדי שנה. בישראל, כך על פי נתוני ה-OECD, מוצאים את מותם בשל נזקי זיהום אוויר כ-2,500 בני אדם בשנה, כשהנזק למשק נאמד בכ-24 מיליארד שקל, הכוללים ימי אשפוז ממושכים ונטל רב על מערכת הבריאות.

מחקרים חדשים, שפורסמו באחרונה, מצביעים על קשר בין תחלואת קורונה קשה לבין חשיפה לזיהום אוויר. לפי מחקר שבוצע באוניברסיטת ברמינגהם בבריטניה, זיהום אוויר מגביר משמעותית את זיהומי הווירוס, את האשפוזים בבתי החולים ואת מקרי המוות.

המחקר מבוסס על נתונים שנאספו בהולנד עד ה-5 ביוני, גם באזורים כפריים קטנים יותר המושפעים מזיהום שיוצרת חקלאות בעלי חיים, ולא רק בערים גדולות. החוקרים בחנו יותר מ-20 גורמים שונים, בהם צפיפות אוכלוסייה ממוצעת, גיל, גודל משק בית, עיסוק ונטייה להשמנה. התוצאות מצביעות על כך שחשיפה גבוהה וארוכת טווח לחלקיקי זיהום אוויר, ולו באחוזים בודדים, מעלה את הסיכוי להידבקות ואשפוז בכ-10% ולמקרי מוות ב-15%.

מחקר קודם שנערך באוניברסיטת הרווארד, מצא עלייה של 8% במקרי המוות בשל עלייה של יחידה אחת בחלקיקים נשימתיים הנגרמים בשל זיהום אוויר. עם זאת, יש לציין כי המחקר התרכז בערים גדולות יותר מהמחקר שהתבצע בהולנד.

שירותי הבריאות הלאומיים בבריטניה לא נותרו אדישים. נציגים רבים בשירות פנו לממשלה במכתב, והזהירו כי איכות האוויר הגרועה ושינוי האקלים מהווים איום גדול יותר על בריאותם של אנשים והכלכלה מאשר וירוס הקורונה. כחלק מ"התאוששות בריאה" מהווירוס, הם קוראים לממשלה לתעדף סוגיות סביבתיות ירוקות, ולמדענים להיות מעורבים בפיתוח המדיניות הכלכלית, תוך "עידוד הליכה ורכיבה על אופניים בערים, הגדלת כמות האנרגיה המתחדשת, והתניית מענקים לעסקים בצמצום צריכת האנרגיה וצמצום פסולת".

להפסיק לגרור רגליים

בישראל נראה כי דווקא נושא סביבתי קריטי, הקשור באופן הדוק לבריאות האדם, נזנח לצד הדרך בזמן שהמיקוד הממשלתי כולו מרוכז במאבק אד-הוק במגפת הקורונה. אם לא די בכך, קידומה של תוכנית לאומית להפחתת זיהום אוויר נותר תקוע. חוק אוויר נקי, שעבר בכנסת ב-2011, קבע כי אחת לחמש שנים תונח על שולחן הכנסת תוכנית לאומית להפחתת זיהום אוויר. התוכנית ראשונה הונחה בשנת 2013, רק לאחר בג"צ שהגיש ארגון אדם טבע ודין. ב-2018 אמור היה המשרד להגנת הסביבה לקדם תוכנית חדשה, אך הדבר לא התבצע עד כה.

"מה שצריך לעשות כדי להגן עלינו מפני נזקי זיהום האוויר אינו סגר קבוע או הפסקה מוחלטת של פעילות תחבורתית ותעשייתית, אלא ליצור מערכות תעשייתיות ותחבורתיות נקיות ובנות קיימא", אומר ד"ר אריה ונגר ראש תחום זיהום אוויר ואנרגיה באדם טבע ודין. "צריך להתבסס על רכב חשמלי ועל אנרגיות מתחדשות, כגון אנרגיה סולארית או אנרגיית רוח.

"כדי להתמודד עם הקורונה, שצפויה ללוות אותנו לזמן מוגבל, המדינה מקבלת החלטות מהירות, ובצדק. על מנת להתמודד עם זיהום האוויר שמלווה אותנו עשרות שנים, המדינה גוררת רגליים. על מנת להתמודד עם הקורונה ועם המשבר הכלכלי שהיא גרמה, המדינה מקצה עשרות מיליארדי שקלים, ועל מנת להתמודד עם זיהום האוויר המדינה אינה מאשרת תוכנית לאומית שעל פי החוק כבר הייתה צריכה להתקבל ולהיות מתוקצבת".

ונגר קורא למדינה להפנות קשב לקשר בין הקורונה לזיהום האוויר. "קורונה היא מחלה חדשה הפוגעת במערכות רבות בגוף, ובהן מערכת הנשימה, תוך שהיא גורמת לעיתים לדלקות ריאה ולצורך בהנשמה. זיהום אוויר, לעומת זאת, הוא בעיה ישנה הפוגעת במערכת הנשימה ובריאות (ובמערכות נוספות בגוף), וגורמת לתחלואה נשימתית ולעיתים למוות מוקדם.

"במקרים של זיהום אוויר חמור וחריג במיוחד, הפגיעה, התחלואה והמוות הם אקוטיים ומהירים, כמו באירוע של לונדון בשנת 1952, שבו מתו בתוך שבוע 4,000 איש מהזיהום. למזלנו, במרבית הזמן מרבית האנושות לא נחשפת לזיהום אוויר אקוטי, ואולם אנחנו כן נחשפים באופן קבוע לזיהום אוויר כרוני, שפוגע בבריאותנו גם בריכוזים נמוכים יותר, ולמותם של מיליונים בשנה ברחבי העולם".

שיקולים אנטי סביבתיים

בתוך כך, השבוע יונח על שולחן הממשלה חוק ההסדרים, הקובע שורה ארוכה של רפורמות ושינויים, שארגוני הסביבה חוששים כי יפגעו ביישום חוק אוויר נקי, וכי יובילו להקלות מרחיקות לכת עבור המזהמים. המשרד להגנת הסביבה מצוי בדיונים עם משרד האוצר על הדברים, כשהוא מתנגד נחרצות לרפורמה ברישוי עסקים, שבמסגרתה דורש האוצר להקים ועדה מייעצת שתפקיע סמכויות בנושאי סביבה ובריאות מהרגולטורים הרלוונטיים ומהרשויות המקומיות. לפי גורמים במשרד, "הרפורמה מעקרת את מהות רישוי העסקים, ותייצר פגיעה משמעותית ביכולת של הרגולטורים, עד כדי פגיעה ביכולתם להגן על הציבור".

יחד עם זאת, ארגוני הסביבה חוששים כי במסגרת הרפורמה, שיקול דעתו של המשרד להגנת הסביבה יצומצם ויוכפף לשיקולים כלכליים של שרים אחרים - במסגרת "מנגנון השגה" מיוחד שיוקם מעל הדרג המקצועי, ושיהיו שותפים בו משרדים נוספים להם נוגעות החלטות המשרד להגנת הסביבה. כך ייכלא המשרד בין שיקולים מקצועיים לבין הצורך לאזן את האינטרסים של המזהמים.

גם השבוע נמשכים הדיונים בין המשרדים, כאשר לגבי חלק מהסעיפים ישנה הסכמה. עמדת המשרד להגנת הסביבה לא פורסמה באופן רשמי, אך על הסיכונים שבהתערבות שיקולים אנטי סביבתיים ניתן ללמוד דווקא ממכתב שהגיע לידי "גלובס", אותו שלח סגן יו"ר ועד עובדי המשרד להגנת הסביבה, פרופ' סטליאן גלברג, למשרד ראש הממשלה בספטמבר. דבריו של גלברג נכתבו בתגובה לדרישות להקים ועדה מעל המשרד להגנת הסביבה. לאורך השנים נהדפו ניסיונות כאלה לייצר רגולטור-על מעל המשרד, אך לא מן הנמנע כי עוד ישובו לאחר חוק ההסדרים.

"אין הצדקה במימון עוד גוף ממשלתי להגנת התעשייה, ואין הצדקה למימון עוד גוף ממשלתי שיעסוק בהצדקת המפגעים ולא במניעתם", כתב גלברג. "במשרד ראש הממשלה רוצים להיות עם המשרד להגנת הסביבה רק בתנאי שמרגישים לגמרי בלי".

גלברג הסביר כי "הציבור לא יקבל לאורך זמן משרד שעוסק לא בהגנה על הסביבה, אלא בחיפוש אחרי נקודת האיזון בין צרכי הסביבה וצרכי הפוגעים בה". זאת, בדיוק כשם ש"משרד הבריאות לא נדרש לקבוע בעצמו נקודת איזון בין שיקולים בריאותיים לשיקולים של קופות הפנסיה, משרד התחבורה לא נדרש לקבוע בעצמו נקודת איזון בין קידום תחבורה ציבורית יעילה לצרכי יבואני הרכב הפרטי, והמשרד לביטחון פנים לא נדרש לקבוע בעצמו נקודת איזון בין מניעת הפשע לצרכי הפושעים".

האם רגולציה סביבתית חלשה משמעותה רווח גדול יותר לכלכלה? לצד חוק אוויר נקי הישראלי, שעד היום חסך למשק 115 מיליארד שקל, מחקרים בעולם מעידים על כך שהרווח מיישום רגולציה סביבתית מחמירה הינו גבוה. בבדיקה שביצע "המכון לשגשוג חכם" באוניברסיטת אוטווה התגלה כי עלות תקנות סביבתיות מחמירות איננה גבוהה כפי שממשלות סבורות, וכי הן מייצרות יתרונות כלכליים. כך, למשל, לפי דוח הקונגרס האמריקאי ב-2017, 39 חוקים שהעבירה הסוכנות להגנת הסביבה במשך עשור עלו בין 54.1 ל-64.8 מיליארד דולר, בעוד הרווח מהיישום הגיע לבין 195.8 מיליארד דולר ל-705.7 מיליארד דולר בשנה. 

עוד כתבות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת ״יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה״ל״

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

רונן בר, ראש השב''כ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

המו"מ לעסקת חטופים: משלחת מצרית תגיע לישראל מחר

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות בוול סטריט; מטא צוללת ב-10%, אנבידיה עולה ב-3.5%

נאסד"ק יורד בכ-1.2% ● מניות השבבים עולות ●  IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבות הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי