גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משבר הקורונה: התערבות המדינה בשוק ההון אינה חזות הכל

עליות מחירי המניות והאג"ח אולי נותנים תחושת עושר, אבל לא מסייעות לציבור הרחב ● את המחיר של רכישות האג"ח על ידי בנק ישראל נשלם כולנו, ואולי גם הדורות הבאים

בדרך ללשכת התעסוקה בת"א. מן הראוי שהממשלה תציע הכשרות מקצועיות  / צילום: כדיה לוי, גלובס
בדרך ללשכת התעסוקה בת"א. מן הראוי שהממשלה תציע הכשרות מקצועיות / צילום: כדיה לוי, גלובס

הגיע הזמן להפנים: המחלה המדבקת כאן לזמן ארוך. יש לחשוב לטווח ארוך, יש לקיים את החיים והכלכלה לצד הקורונה. זוהי פעילות במקביל, ולא בטור.

אי אפשר להמתין לסיום הקורונה. הכלכלה תסתיים לפני כן אם לא נפעל נכון. מניעת ההידבקות היא מטרה ראויה, אבל סביר להניח שלא ניתן למנוע לאורך זמן את ההדבקה, אלא יש לנהל נכון ולשלוט בקצב ההתפשטות שלה. לכן, יש להגדיר ראשית את המטרה ארוכת-הטווח, ויחד עימה לתת פתרון קצר-טווח לבעיות הפרנסה. למשל, טיפול מעמיק ושמירה על קבוצות הסיכון, ובמקביל הפעלת הכלכלה; או לימוד מעמיק של גורמי ההדבקה המשמעותיים יותר, ומלחמה בהם תחילה.

הבעיות העיקריות הן היעדר תוכנית לטווח ארוך, אובדן אמון הציבור, היעדר שקיפות הנתונים והיעדר שיח פתוח מול הציבור. שיח כזה יש לקיים תוך הקשבה, ולא רק השמעה מצד הדרג הפוליטי. כדי להתמודד עם המשבר יש לקיים תנאים הכרחיים ועקרונות למדיניות הממשלה. עם התנאים ההכרחיים ניתן למנות: תעסוקה וקיום כלכלי - ברור לכל שיש חובת קיום יסוד לאדם; דיור וקורת גג; חיי חברה ותרבות - שברור שאינם מותרות, והם בעלי חשיבות לקיום חברה אנושית.

עובדים סוציאליים, אחיות ורופאים הם הלוחמים בחזית המלחמה הזו. גורמי הרפואה המסורים וכן העוסקים בתמיכה נפשית ובהכוונה תעסוקתית, הם תפקידים קריטיים במשבר זה, שלהם צריך להצדיע מדי יום ונצטרך להצדיע להם גם כשנצא מהמשבר. בדיוק כמו שהצדענו לצה"ל לאחר מלחמות ישראל, ולרופאים לאחר גל הקורונה הראשון. כיום, יש לתת להם את התנאים והכלים כדי להיות עמוד השדרה של הטיפול במשבר.

על הסקטור הציבורי לקחת חלק במחיר המשבר הזה. הסקטור הציבורי גדול, ברובו מקצוען, אבל ברובו אינו מבין ואינו חווה את סכנות המשבר. כעת הגיעה השעה של הסקטור הציבורי בכללותו לשאת בחלק מהנטל - לא בדיבורים, אלא בקיצוצים, בהפחתות ובצמצום תנאים.

על הסקטור הציבורי לבצע מעבר מלא לשירותים מקוונים. התקדמות זו תשפר את השירות, את הנגישות לשירותים בימי הקורונה ואת מצב הרוח של אזרחי ישראל.

דמי עבודה במקום דמי אבטלה

על הממשלה להכריז על תוכנית של תשלום "דמי עבודה", ולהימנע עד כמה שניתן לחלוטין מתשלום "דמי אבטלה" (או "דמי בטלה"). אנשים אלה, שעבדו קשה כדי להתפרנס והרוויחו את לחמם בזיעת אפיהם, מעוניינים לעבוד - גם כדי לקבל שכר, אבל גם כדי להתקיים בכבוד. ההשתכרות האישית יש בה גם תרומה נפשית, סיפוק וגאווה. את זה דמי האבטלה לא נותנים.

לכן, הממשלה צריכה להציע לממן את שכרם של עובדים שחוזרים כעת למעגל העבודה לתקופה ארוכה יחסית, של 24 חודשים לפחות. ארגונים ישמחו לקבל עובדים שיסייעו, ושעלותם תמומן על-ידי הממשלה. זהו פתרון שאין בו מפסידים, אלא רק מרוויחים. העובד יקבל משכורת ולא דמי אבטלה, המעבידים יקבלו סיוע למימון עלות העובדים וייהנו מסבסוד עלויות, והממשלה תשלם אותו הדבר, כאילו שילמה את דמי האבטלה.

נוסף על כך, יש לשקול ביצוע עבודות יזומות, גם להגדלת תשתיות, וגם סיוע לכל "לוחמי הקורונה", תמיכה תפעולית בבתי חולים, מרפאות, שינוע של ציוד רפואי, סיוע לציבור עם רמת הסיכון הגבוהה יותר, לבתי אבות ועוד. עבודות אלה ישפרו את התמיכה בהתמודדות עם משבר זה ויספקו שכר למשפחות רבות. תשלומים אלה אינם תשלומי חסד, אלא תשלומי זכות. אנשים יעדיפו דרך זו.

שינויי תפיסה נדרשים לאור המשבר

קפיטליזם לא יכול להתקיים כאשר לאחר אין ממה לחיות. קפיטליזם יכול להתקיים רק כאשר לאחד יש יותר, אבל לאחר יש בסיס קיום. לא מדובר בסוציאליזם או בחלוקה מלאה ושוויונית של כל העוגה. עדיין צריך לשמר את התגמול על מאמץ, יכולת והשקעה, אבל שוב, כאשר יש לאחר ממה לחיות.

מדינה או שלטון ריבוני לא יכולים להתקיים כשקיום האזרחים לא תופס מקום ראשון בסדר העדיפות החברתי-כלכלי (עם יחס מועדף לצד הביטחוני).

צריך להפסיק לדבר במונחים סטטיסטיים. יש להבין שכל אדם הוא עולם ומלואו. אין משמעות לממוצע ההכנסה או לצמיחת (קיטון) התוצר. יש לעבור לדבר במספרים, על אנשים ומשפחות שאין להם ממה לחיות. זה שהתוצר קטן "רק" בכמה אחוזים, לא משקף את עומק המשבר של אותן מאות אלפי משפחות, המגלמות את אותם אחוזי תוצר שהלכו לאיבוד.

יש לבצע הכשרות מקצועיות בהיקפים גדולים. העולם משתנה, ושוק העבודה משתנה עימו בקצב גדול. לא כל מי שפוטר יוכל למצוא עבודה בתחום שבו עסק קודם לכן. על הממשלה לבנות תוכניות לאור שינוי זה בשוק העבודה, וכבר להציע הכשרות מקצועיות כדי לתת מענה נכון לשינויים אלה.

בשעה זו, על הממשלה לאפשר פתרונות לשוכרי הדירות ולמשלמים משכנתאות. תמיכה ממשלתית זמנית לדמי שכירות או תשלומי משכנתא עד לגובה מסוים היא הכרח. שמירת קורת גג תאפשר לאנשים לחיות בכבוד.

אי אפשר לפתור בעיה אחת על-ידי יצירת בעיה אחרת, שיכולה להיות חמורה יותר מזו שאותה מנסים לפתור. יש לתת פתרון מושכל של הקטנה מירבית של ההדבקה, אבל בד בבד לתמוך בהמשך מירבי של הפרנסה וקיום הכלכלה. את קבוצות הסיכון יש לשים במרכזה של תוכנית למניעת הידבקות ולאפשר לכלכלה לעבוד.

ההתערבות דרך הבורסה, הן על-ידי בנק ישראל והן על-ידי הממשלה, אינה חזות הכל. גורמים אלה צריכים לכוון ולתמרץ. אין זה מתפקידם לנסות לייצר מציאות שאינה משקפת נכונה את המצב ואת הכלכלה.

עליות מחירי המניות והאג"ח אולי נותנים תחושת עושר, ומצב רוח טוב, אך בעיקר הן מעשירות את העשירים ואינן מסייעות לציבור הרגיל. את המחיר של רכישות האג"ח על-ידי בנק ישראל נשלם כולנו, ואולי גם הדורות הבאים. הבנק המרכזי אינו קרן גידור או קרן השקעות, והממשלה אינה שחקן פיננסי.

שקיפות הנתונים ואמון הציבור הם יסוד מהותי בקיומה של כל תוכנית, ובכלל ביכולת לצלוח את המשבר המורכב הזה. כן, זה משבר מורכב מאוד, מסוכן ובעל השלכות שלא נראו כ-100 שנה. כדי לא לאבד את הציבור, חובה לקיים מדיניות של שקיפות, שיח ציבורי ופתוח. יש להסביר באופן מפורש את השיקולים שהביאו להחלטה כזו או אחרת. הציבור רוצה לדעת מדוע גוזלים ממנו חירות כה חשובה. הוא בוודאי זכאי וראוי לכך.

יש לזמן לכל הישיבות המקצועיות לגיבוש הצעדים להתמודדות עם המשבר, גם עם אנשים מהתעשיות שבהן דנים. אותם אנשים שהממשלה דנה בעסקיהם, כנראה מבינים דבר או שניים על הדרך שבה ניתן להקטין את הסיכונים בעסק שלהם. לפקידי הממשלה אין תמיד ניסיון או ידע בכל העסקים, בפרט עסקים קטנים. זו לא רק חוכמת ההמונים, זו חוכמת המנוסים והמבינים.

לעם ישראל לדורותיו הייתה תכונה מופלאה של ערבות הדדית. תכונה זו בלטה כל אימת שסכנה ריחפה מעלינו. זה היה בכל מלחמות ישראל וברגעים קשים אחרים. הפעם, התחושה הזאת אינה קיימת יותר. עוד לא מאוחר, עדיין ניתן לתקן. 

הכותב הוא ד"ר שמעון אלקבץ, יו"ר הראל פיננסים, מקבוצת הראל ביטוח ופיננסים. הכותב ו/או חברות בקבוצת הראל ו/או בעלי עניין בהן ו/או בעלי השליטה בקבוצה, עשויים להחזיק ו/או לסחור, בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסיים המצוינים בטור זה, ו/או לנהל מכשירי השקעה בתחום הנזכר בטור זה. אין לראות בכתוב משום שיווק השקעות או תחליף לשיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים האישיים והמיוחדים של כל משקיע

עוד כתבות

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד