גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה יכולים ללמוד מנהלים מהצעד הנועז של חברת לייבפרסון

חברת התוכנה לייבפרסון סוגרת את משרדיה הפיזיים, וכל אנשיה, בכל העולם, יעבדו מהבית ● הכסף שייחסך יושקע בגדילה וברווחת העובדים

קפיצה לעתיד: סוגרים את המשרדים וכל העבודה עוברת לבית / איור: חן ליבמן
קפיצה לעתיד: סוגרים את המשרדים וכל העבודה עוברת לבית / איור: חן ליבמן

לפני כמה שבועות נודע על שינוי דרמטי בחברת לייבפרסון, חברת תוכנה אמריקאית המפתחת פלטפורמות דיגיטליות לתקשורת בין לקוחות ומותגים. החברה הגלובלית דיווחה שהיא סוגרת את משרדיה הפיזיים, וכל אנשיה, בכל העולם, יעבדו מהבית. הכסף הרב שייחסך, יוחזר לעובדים באופנים שונים לצורכי גדילה, היערכות נוחה לעבודה מרחוק - ולפעילויות רווחה. המהלך האמיץ והרענן הזה בא על רקע של כמה הנחות יסוד הרווחות במגזר העסקי ומשנות (שוב) את כללי המשחק.

היברידי

עם פרוץ הסגר העולמי, נאלצו ארגונים להיערך במהירות לעבודה מרחוק. בארגונים פחות מתקדמים נרכשו מחשבים ניידים, שופרו פלטפורמות תקשורת, הועברו ישיבות והדרכות מרחוק. בארגונים שעוד קודם לכן היו משתמשים כבדים בפלטפורמות של תקשורת וירטואלית, הוכנסו כלים חדשים לטיפול בבעיות אבטחת רשת וסייבר.

בכל הארגונים עלתה סוגיית האמון במועסקים, והתקיימו ישיבות הנהלה לדיונים כבדי ראש בנושא. ברוב המקרים התברר, ואפילו די מהר, שאנשים עובדים ברצינות מהבית, והתפוקה לא רק שלא ירדה, במקומות רבים אפילו עלתה.

עם היציאה מהסגר נכנס ללקסיקון הניהולי הביטוי "היברידי" על כל הטיותיו וצורותיו: עבודה היברידית, למידה היברידית, מערכות היברידיות. בכל הצורות הכוונה היא אחת: תהליך שינוי הדרגתי. העולם הישן - דהיינו עבודת משרד, דיונים בחדרי ישיבות, בפינות הקפה ובמטבחוני הקומה - נותר קיים באופן חלקי, ועליו "התלבש" העולם החדש, המקוון, המבוזר, המנוהל מכל מקום והמאפשר עולם וירטואלי.

המודל ההיברידי כשלעצמו נתפס כפתרון לתקופת מעבר בעולם שמשנה את פניו. ברור שהולכים למקום אחר, אבל מעדיפים תהליך לינארי, אם אפשר מדורג. אבל אז הגיעו מנהיגים עסקיים כמו אלה שעומדים בראש לייבפרסון, שהעזו לקרוא תיגר על האמונה הרווחת בתהליכים הדרגתיים ודרשו זינוק קדימה.

קפיצת ראש

בבסיס ההחלטה האמיצה המבקשת לדלג על שלבי ביניים ולעבור ישירות לעתיד, עומדות כמה הנחות יסוד הראויות לתשומת לב, ושרצוי לשאול לגביהן שאלות בכל ארגון חפץ חיים: האם אכן בני אנוש ירגישו גאווה ארגונית, מחוברות, שייכות ושמחה, בעולם שבו הם רואים את חבריהם לעשייה רק דרך הזום? האם החיסכון הגדול של מיליוני דולרים "ילך" לבעלי ההון או יוחזר למועסקים? האם מועמדים טובים, טאלנטים, הרצויים על-ידי הארגון יישארו, ויקראו לחבריהם הטובים להצטרף לארגון וירטואלי, כאשר יתר החברות בוחנות אופציות היברידיות שונות?

אין תשובה נכונה או שגויה לאף אחת מהשאלות הללו. כל ארגון הוא שונה ולכל ארגון המורכבות שלו והתשובות הנכונות והמדויקות לו. ובכל זאת, ארגונים המעוניינים לקבל השראה מאנשי לייבפרסון יכולים להיעזר בכמה עצות פרקטיות:

1. לספר את הסיפור: ארגון השואף לייצר קיצורי דרך ולדלג על השלבים ההיברידיים צריך לספר את הסיפור שלו, את הנרטיב הארגוני שלו, כך שיהיה מבדל, בהיר, אותנטי ועכשווי. התלכדות קהילה סביב מוטיבים של ערכים משותפים, אמונות משותפות, גורל ומטרות כבר הוכחה, גם מחקרית, כ"דבק" מוצלח. את הסיפור הארגוני יש לספר למשקיעים, למועסקים, למנהלים, למועמדים ולסביבה העסקית.

מהטמה גאנדי מצוטט במשפט הידוע: "שים לב למחשבותיך, הן יוצרות את מילותיך. שים לב למילותיך, הן יוצרות את פעולותיך. שים לב לפעולותיך, הן מעצבות את גורלך". מחשבה מייצרת שפה - ושפה מייצרת גורל.

2. לא לוותר על המקום הפיזי: האדם הוא חיה חברתית. בני האדם לא נולדו כדי לחיות, או לעבוד, בנפרדות. ההתכנסויות הפיזיות חשובות, אך אלה לא חייבות להיות כרוכות במבני קבע יקרים. קיימות אופציות רבות לחללי עבודה משותפים שהשימוש בהם נוח ולא יקר, והם מתאימים להתכנסויות בפורומים בגדלים שונים וסביב אירועים שונים, על בסיס מתוכנן או מזדמן.

כבר עכשיו קיימות חברות מסוג חדש, המתקשרות בחוזה עם ארגונים ומספקות להם חללי התכנסות שונים - לצוותים קטנים הנדרשים להיפגש על בסיס קבוע בסביבה משרדית ומרושתת, לקבוצה גדולה המבקשת להיפגש לצורכי למידה או עבודה או אפילו לאדם אחד, אשר אינו יכול או רוצה לעבוד מהבית.

3. להראות לטאלנטים את האופק: מנהלים רבים חוששים כי בהעדר משרדים ממותגים, חניה, חדר אוכל ויתר סמלי סטטוס, יקשה עליהם לגייס טאלנטים שיהיו אמיצים דיים לבחור לעבוד בארגון שמשנה את כללי המשחק. מן הסתם, יהיו טאלנטים שיעדיפו את המודל המוכר, אולם מועמדים עם ראש פתוח יבואו בשמחה לארגון אמיץ, המתמודד ביצירתיות עם העולם החדש. מועסקים אלה יחפשו את התשובות לסוגיות שמחוץ לקופסה, אם הם אכן רואים שההנהלה עומדת בהבטחתה ומסיטה את משאבי הבטון, המלט והמכוניות לטובת רווחתם, קידומם והתפתחותם העתידית.

לייבפרסון היא רק הסנונית הראשונה. אחריה בואו יבואו עוד ארגונים שיקצרו טווחים ויקבלו החלטות קיצוניות לזניחת העבר ללא תקופות ביניים היברידיות. הפתרונות שנראה בשנים הקרובות יהיו כאלה שאין ביכולתנו לדמיין כרגע, אבל כשנראה אותם נאמר: "איך אף אחד לא חשב על זה קודם?!". העיקר שנרשה לעצמנו לעוף ולהיות מופתעים.

ציטוט מחץ: "הדרך הטובה ביותר לחזות את העתיד היא להמציא (או לחולל) אותו". פרופסור פיטר דרוקר.

ניל"י גולדפיין היא משנה למנכ"ל קבוצת נירם גיתן NGG, מומחית למנהיגות וניהול בעולם של הפרעה

ברוכים הבאים למדור הניהול החדש של מגזין G. על המדור הזה עמלנו עוד לפני תקופת הקורונה מתוך מחשבה שהמוסף השבועי של "גלובס" יכול וצריך להוות במה עיתונאית רלוונטית לאוצרות של ידע בתחומי הניהול, ומתוך רצון להציג מגמות עדכניות, כלים חדשניים ומקורות השראה למנהלים בדרגים שונים.

ואז הגיעה הקורונה. ומתוך הכאוס התעסוקתי התחדד עוד יותר הצורך לייצר בית שירכז מגמות ניהוליות שונות ויסייע בקבלת החלטות.

המדור שאותו אתם קוראים כעת הוא הסנונית הראשונה, מעין גרסת בטא שתלך ותתרחב עם הזמן. נשמח לתגובות, הארות והצעות: g@globes.co.il

עוד כתבות

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

זהו הרבעון הטוב ביותר ל-S&P 500 מאז 2019 ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם