גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניהול תיקים 2.0: כיצד יגיבו הבנקים למודל החדש שמקדמת רשות ני"ע

מודל השקעות חדש, המקודם על ידי רשות ניירות ערך כבר יותר משנה, מנסה לחבר יחד שני מכשירים: ניהול תיקים וקרן נאמנות ● מה אפשר ללמוד מניסיון הבנקים להכפיף קרנות ל"תיק השקעות בנקאי"?

יו"ר רשות ניירות ערך, ענת גואטה / צילום: ענבל מרמרי
יו"ר רשות ניירות ערך, ענת גואטה / צילום: ענבל מרמרי

לא ברור עד כמה יודעים או זוכרים, אבל רשות ניירות ערך משחקת כבר יותר משנה "ים-יבשה" בהשקת מכשיר חדש, שזכה לשם "ניהול תיקים 2.0". בגדול, מדובר במודל נוסף לניהול תיקי השקעות, המיועד בעיקר ללקוחות הקמעוניים המחפשים אלטרנטיבה לניהול כספם. זאת, נוסף על המכשירים הקיימים, כמו קרנות נאמנות, פוליסות השקעה - ולאותם לקוחות בעלי הון מינימלי שבית השקעות מוכן לקבל אותם, גם ניהול תיקים.

בשורה התחתונה מדובר בסוג של ייצור כלאיים - כלומר, תיק מנוהל לכל דבר, שינוהל בקרן נאמנות לכל דבר, עם כמה פרופילים של סיכון קבועים כמו בפוליסת השקעות. ולכל הטוב הזה ניתן להצטרף באופן פשוט ומקוון דרך מערכת אינטרנטית, שתערוך סוג של בירור צרכים ללקוחות, ובכך תסווג את הלקוחות לאחד ממסלולי ההשקעה. בכל זאת, צריך להצדיק את התוספת "2.0" לשם.

כשנוברים בתוך תעשיית קרנות הנאמנות, מגלים למעשה שישנו סגמנט קטן, שדומה מאוד למוצר הסופי. הסגמנט הזה נקרא "קרנות עוקבות בנקים" בשפת יועצי ההשקעות בבנקים או המשווקים בבתי ההשקעות. לא מדובר באיזה נתח עסיסי מהתעשייה, אלא במיליארדי שקלים בודדים שבהם מנהלות חברות לניהול קרנות של בתי ההשקעות קרנות נאמנות בכמה מסלולי סיכון, ומי שקובע את מדיניות ההשקעה והקצאת הנכסים בכל מסלול סיכון הוא הבנק המתפעל.

ות עוקבות בנקים הקצאת הנכסים בתיקי הבנקים דיסקונט והבינלאו

רק שני בנקים מספקים חשיפה דומה

קשה להגיד שהאפשרות להיחשף ל"תיק הבנק" זכתה להצלחה מסחררת - אולי מכיוון שהבנקים הגדולים לא משתתפים ברעיון המקורי, והשאירו אותנו עם שני בנקים בלבד (הבינלאומי ודיסקונט), אחרי שמזרחי טפחות ויתר על התענוג (היו בעבר קרנות עוקבות במחלקת השקעות של מזרחי).

בתי ההשקעות שנענו לאתגר, ומנהלים קרנות העוקבות אחר מערך ההשקעות של שני הבנקים האלה, הם השחקנים הגדולים בתעשייה, כמו פסגות, מיטב, מור, ילין לפידות, אנלסט, אי.בי.אי, אקסלנס, אלטשולר שחם, מגדל, הראל ואחרים. ואם מישהו רוצה לבחון איך בתי ההשקעות מתמודדים עם מדיניות השקעות חיצונית להם, הוא מוזמן לבצע "ליגה" (כפי שנקראת בשוק תחרות תשואות בין המנהלים השונים) בכל אחד ממסלולי הסיכון.

תיק 1 עוקב בנקים הוא, למעשה, תיק השקעות אג"חי ללא מניות, ונמצא בקטגוריה של אג"ח כללי בארץ ללא מניות; תיק 2 עוקב בנקים הוא תיק אג"ח כללי בארץ עד 20% מניות; ואילו התיק הפופולרי ביותר הוא בקטגוריית אג"ח כללי בארץ עד 30% מניות (תיק 3).

היתרון מבחינת בתי ההשקעות הוא ערוץ נוסף לגייס כסף מיועצי ההשקעות בבנקים, שגם כך ניזונים ממחלקת ההשקעות של הבנק שלהם. מבחינת הבנק, מעבר לכך שמן הסתם הקרנות האלה של כל בית השקעות אמורות להיות מתופעלות אצלו, היתרון הוא שיש קרנות נאמנות שהן למעשה תיקים מנוהלים, שבהן הבנק מעביר למנהלי הקרנות את נקודת המבט שלו על השווקים, במוצר שמהווה תיק השקעות לכל דבר ללקוחות ה- Retailשלו.

כדי לבחון את ההבדלים בין הבנקים, השוויתי את הקצאת הנכסים בתיק 3 - התיק הפופולרי ביותר של שני הבנקים - יחד עם ההקצאה הממוצעת בקטגוריה שמהווה את תוחלת ההשקעה של שאר קרנות הנאמנות המנוהלים בבתי ההשקעות (ראו תרשים).

בנקודה הנוכחית, למשל, הבנק הבינלאומי נמצא עם החשיפה הנמוכה ביותר לחוב חברות, והגבוהה ביותר לחוב ממשלתי, וברכיב המניות הוא יחסית מאוזן בין המניות המקומיות למניות בחו"ל. דיסקונט, לעומתו, מוטה לחוב הקונצרני, ובמניות מעדיף באופן מובהק את החשיפה לחו"ל על פני המניות המקומיות. שאר הקרנות בקטגוריה עם חשיפה הפוכה ברכיב המניות לזה של בנק דיסקונט, וגם מנהלים את רכיב החוב במח"מ (משך חיים ממוצע) גבוה משמעותית מהמח"מ של קרנות עוקבות הבנקים.

לחובבי התחרות, בתי ההשקעות מיטב דש, איילון ואלטשולר שחם השיגו את התוצאות הטובות ביותר בתיק 3 של בנק דיסקונט מתחילת השנה הנוכחית הקשה; ואילו אנליסט, אילים וקסם אקסלנס עשו זאת בתיק 3 של הבנק הבינלאומי.

תשואות שליליות לתיקי הבנקים השנה

כשעושים זום-אאוט ובוחנים את החלטות המדיניות, ניתן לראות שזה היה דווקא רעיון לא רע להיצמד לקו ההשקעות של הבנקים. בשנה הנוכחית, כשמשקיעים בוחנים את תשואת ההשקעה שלהם עם אוכל בפה, וקיים סיכוי גבוה שיגמרו חלילה עם תמרון היימליך, תיקי 3 של הבנק הבינלאומי עמדו על תשואה שלילית של מינוס 2.8% (נכון לסוף יום המסחר 19 ביולי 2020) בלבד. אלה מספרים טובים אף מהממוצע בתעשיית ניהול התיקים בתיקי ה-30% מניות. תיקי דיסקונט עמדו על תשואה שלילית של מינוס 3.9% לאותו מועד, ואילו התוצאה הממוצעות של הקטגוריה עצמה מוגדרת בנימוס "לא משהו", והתמקמה אחרונה בתשואה ממוצעת של מינוס 5.2%.

גם פתיחת בחינת התשואות לשנתיים האחרונות מציבה את מחלקת ההשקעות של הבינלאומי ודיסקונט מעל לממוצע בקטגוריה, רק שהפעם הפערים נמוכים יותר.

לסיכום, אם נחזור למודל הניהול תיקים 2.0 שבו פתחנו, ובדרך לכבוש, ככל הנראה, נתח לא מבוטל מכספי משקיעים קמעוניים, מעניין יהיה לראות האם הבנקים ירצו להגיב למכשיר החדש, שמהווה תחליף גם לייעוץ הבנקאי.

צריך לזכור שכאשר בנק מפנה לניהול באחד מתיקי המודל החדש שמקדמת רשות ני"ע, הוא למעשה חולק דאטה עם בית השקעות. להבדיל מהשקעה בקרן נאמנות רגילה, בית ההשקעות שינהל תיק בעזרת המודל, מקבל לקוח חדש עם פרטים מלאים. הוא יידע לקבל מידע על מצבו הפיננסי, ואפשר שיידע מה לעשות עם זה במוצרים אחרים שהוא משווק.

בהחלט יכול להיות ש"תיקי השקעות בנקאיים" המנוהלים על ידי בתי ההשקעות, אבל עוקבים אחר הוראות מחלקת המחקר של הבנקים, שגם משקפים טוב יותר את נקודת המבט של הבנקים על השווקים (וכפי שניתן לראות בשנים האחרונות, יש להם מה למכור), וגם משאירים את הלקוח בלעדי לבנק - יהיו מעניינים גם לבנקים הגדולים. אלה, בעזרת החברות לניהול קרנות נאמנות של בתי ההשקעות, יכולים לשווק את מערך הייעוץ ומערך ההשקעות שלהם לצרכנים. 

הכותב הוא מנכ"ל נוסטרו החלטות השקעה בע"מ, מלווה ועדות השקעה/כספים ודירקטוריונים בניהול ההשקעות הפיננסיות והריאליות. אין לראות בסקירה ובאמור בה תחליף לייעוץ השקעות כהגדרתו בחוק.

עוד כתבות

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

מגמה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קופצות

הנאסד"ק קופץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● הנפט נסחר בירידות ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● הערב אחרי נעילת המסחר בוול סטריט יפורסמו דוחות טסלה

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

איזה נשק ישראל תקנה בתקציב של 14 מיליארד דולר?

הסיוע האמריקאי לישראל שאושר בבית הנבחרים עומד על כ-26 מיליארד דולר, מתוכו 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לתובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה