גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסגר רק נגמר, הזלזול כבר חוגג: המילניאלס מפיצים קורונה באירופה

לדור המילניום ובני דור ה־Z נמאס מהריחוק החברתי שהושת עליהם באביב בעקבות המגפה ● עכשיו הם "מתדלקים" כיסים חדשים ביבשת בהתנהגות "חסרת אחריות" בחופים ובברים ● האם צעירי אירופה יהיו האחראיים לגל השני?

חוף בדרום ספרד, לפני שבועיים. המוני צעירים שטפו את החופים והברים ברחבי באירופה / צילום: Emilio Morenatti, Associated Press
חוף בדרום ספרד, לפני שבועיים. המוני צעירים שטפו את החופים והברים ברחבי באירופה / צילום: Emilio Morenatti, Associated Press

האם דור המילניאלס ודור ה-Z אחראים ליצירת גל שני של קורונה באירופה? הצעירים ברחבי אירופה מרגישים טוב. אולי טוב מדי וזו הסיבה שהם הביאו לעלייה במקרי הקורונה, שמאיימת כעת על ההתקדמות שהושגה בחודשים האחרונים בעמל רב ביבשת במאבק נגד התפשטות הנגיף.

עיירות שממוקמות על חופי צרפת וספרד מתמודדות עכשיו עם כיסי התפרצויות חדשים כאשר צעירים ממלאים את החופים ואת הברים שממוקמים עליהם או בקרבתם, מתעלמים מכללי הריחוק ונדבקים. אלפי אירופים צעירים התכנסו לאחרונה למסיבת ריקודים לא חוקית בפארק בברלין, והתעלמו ממאמצי המשטרה לפנותם.

הרשויות באירופה נוזפות בבני דור ה-Z והמילניום על מה שהן רואות כזלזול בכללי בריאות הציבור והביטחון של מבוגרים יותר, שפגיעים למגפה. הצעירים מנגד אומרים שהם עייפים משמירה על כללי ריחוק החברתי הנוקשים, אחרי שהם העבירו את רוב חודשי האביב בסגר ביתי.

"נזהרנו בהתחלה, ואחר כך פחות", אומרת מארי-לאה טרון, סטודנטית בת 23 מפאריז. ליד סבה וסבתה, היא מספרת, היא שוטפת ידיים לעיתים תכופות, עוטה מסכה ושומרת על מרחק, אך במחיצת צעירים בני גילה היא ללא מסכה וריחוק חברתי הפך זה מכבר למשהו שחושבים עליו בדיעבד.

ב-20 עד ה-25 ביולי, שכיחות מקרי הקורונה בין צרפתים בגילאי 20-29 הייתה 19.6 ל-100,000. באוכלוסייה הכללית, השכיחות הייתה חצי מזה - 9.7 ל-100,000 תושבים בצרפת, לפי רשויות הבריאות.

באיטליה, הגיל החציוני של הידבקויות חדשות בחודש האחרון ירד לכ-40, לעומת 60 במהלך הסגר שהיה באפריל. נתונים של מכון רוברט קוך, המרכז הגרמני לבקרת מחלות, מצביעים על עלייה קטנה במספר הצעירים שנמצאים חיוביים בבדיקות.

מחוץ לסטטיסטיקות

מומחי בריאות מזהירים שצעירים רבים אינם מופיעים בסטטיסטיקות מפני שהתסמינים שלהם פחות חמורים מאלו של המבוגרים, ולכן הם לא נוטים להיבדק, אבל גם חולים צעירים מתחילים להופיע בבתי חולים.

בספרד, שבה ההידבקויות עולות בקצב המהיר ביותר באירופה, צעירים בגילאי 15-29 היוו יותר מ-27% מסך המקרים במדינה ביולי, לעומת 6% בלבד בסוף מרץ. כ-8% מסך חולי הקורונה המאושפזים במאי עד יולי השתייכו לקבוצת גיל זו, לעומת 2.2% בלבד במרץ, לפי נתוני מכון קרלוס השלישי לבריאות שממומן על ידי הממשלה.

בשבועות האחרונים עברו כמה מעונות גיל זהב בצרפת למשטר של סגר בעקבות גילוי מקרים חדשים במעון. ביו היתר מהחשש שצעירים אירופים, שהם נשאי קורונה, יכולים גם להדביק מבוגרים יותר, שפגיעים יותר למחלה.

"התכנסויות של צעירים בתקופה הזו היא לא צחוק, אלא אקט של סיכון בריאות הציבור", אמר קווים טורה, נשיא מחוז קטלוניה בספרד.

חזרו לחיים הרגילים

ההידבקויות אמנם בעלייה, אך אירופה לא עוברת גל שני בהיקף של מה שקורה בארה"ב. איטליה, שנפגעה קשה ומוקדם מהנגיף, לא רושמת עלייה משמעותית במקרי הקורונה. בשבוע שעבר גרמניה רשמה כ-900 מקרים חדשים ביום לעומת כ-300 ביום באפריל. צרפת קפצה ליותר מ-1,000 מקרים ביום, וספרד חצתה לאחרונה את קו 2,000 המקרים החדשים ביום.

העלייה במספר המקרים בארה"ב, עם זאת, הגיעה כשצעירים מטקסס עד פלורידה פירשו את ביטול הוראות השהייה בבית כהיתר לחדש את חייהם ללא הגבלות. מומחי מגפות אומרים שחלק מן העלייה בשיעורי ההידבקות של צעירים נובע בין היתר מכך שיש יותר בדיקות מאשר בעבר. כעת נבדקים בארה"ב יותר נשאים א-סימפטומטיים או בעלי תסמינים קלים בארה"ב מאשר במרץ או אפריל, כאשר זמינות הבדיקות עלתה.

מסיבות חשאיות

גם אירופה הרחיבה את הבדיקות, אך רשויות הבריאות בצרפת אומרות שקצב ההידבקויות הוא מהיר בהרבה, בייחוד בין בוגרים-צעירים. כ-1.4% מהנבדקים מקבלים תוצאה חיובית, מול 0.8% לפני חודש.

הרשויות באירופה מנסים להתגבר על ההתפרצות באמצעות איסורים על התכנסויות ופעילות בתוך בתים ומבנים. מיליוני צעירים אמנם מצייתים לכללים, אך מיליונים אחרים מתעלמים מהם.

מסיבות חשאיות מתנהלות ברחבי גרמניה כמעט מידי יום, למרות שמועדונים וברים בערים כמו ברלין נשארו סגורים מאז פרוץ המגפה. בירת גרמניה מתירה התכנסויות של עד 1,000 בני אדם, תחת אמצעי ביטחון נוקשים.

למרות זאת, במסיבה שנערכה בפארק הייזנהיידה בברלין ב-25 ביולי, העריכה המשטרה שמעל 3,000 בני אדם רקדו, שתו וצרכו סמים קלים. סרטונים מהמסיבה מראים עשרות שוטרים עם כלבים, פנסים ומגפונים קוראים לקהל להתפזר בשעות הקטנות של יום א'. כאשר המשטרה כרזה אזהרה שנייה, קבוצת צעירים המשיכה לרקוד במעגל.

"אני יודעת שיש עדיין קורונה, אבל אנחנו צריכים גם לעשות קצת חיים", אמר קארין, סטודנטית בת 18 שחגגה במסיבה ביום ה' בלילה עם עשרות אחרים בני גילה בפארק גלייזדרייק.

המסכה נשארת בבית

בצרפת, אנשים שנכנסים לבר חייבים במסכה ובשמירת מרחק. זה לא הפריע לעשרות צעירים בתחילת יולי להתכנס בכל לילה בבר בקיברון, עיירת חוף קטנה בבריטני, על החוף האטלנטי של צרפת. הם שתו ורקדו עד שהבר נסגר ואז המשיכו לחוף כדי להמשיך את החגיגה, לפי רשויות מקומיות.

צעיר שנהג להגיע לבר בקיברון חלה ונמצא חיובי בבדיקת קורונה שנערכה זמן קצר אחרי המסיבה. הרשויות החלו לבצע בדיקות המוניות, ומצאו 126 מקרי הידבקות, רובם בגילים 18-25. בבריטני - 45% מהנשאים החדשים ב-22-28 ביולי היו בני 18-25.

"צעירים רבים חושבים שגם הנגיף נמצא בחופשה", אמרה סגנית ראש עיריית קיבורן, גילדס קואנדו.

לוקאס קסטן, עובד בארגון לא ממשלתי בן 31, שתה עם חברים על טראסה פריזאית במחצית יולי, כשבעל בר הזמין אותם פנימה למסיבה. עשרות רקדו ושתו, כולם ללא מסכה.

קסטן לא הראה תסמינים של קורונה, אך הוא נאלץ להיבדק לפני שובו לעבודה. התשובה לא איחרה להגיע והוא קיבל הלם כשהתוצאה הייתה חיובית. הוא עבר במהירות מן הדירה שבה הוא שהה עם חבר בן 70 של אמו ובודד את עצמו בדירה ריקה. "טעיתי כשנכנסתי לבר ההוא", הוא אמר היום.

עוד כתבות

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה