גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העבר "המלוכלך" של אנגליה צף למעלה: צאצאי קהילת העבדים השחורים בליברפול דורשים חשבון נפש

כמעט 40 שנה חלפו מאז המהומות האלימות בליברפול שסימלו את יחסי הגזעים הגרועים בבריטניה ● לפני 200 שנה, העיר הייתה מרכז הסחר הגדול ביותר בבריטניה של עבדים ● פסלים ורחובות על שמם של סוחרי עבדים פרושים על פני כל העיר ● עכשיו ליברפול חזרה להתמודד עם עברה

רחבי בריטניה, מחאות BLM עוררו שאלות לא נוחות על איך בריטניה השתלטה על מסחר העבדים העולמי בימיה כאימפריה. תפקידה אינו נלמד בהרחבה בבתי הספר במדינה / צילום: Peter Byrne, Associated Press
רחבי בריטניה, מחאות BLM עוררו שאלות לא נוחות על איך בריטניה השתלטה על מסחר העבדים העולמי בימיה כאימפריה. תפקידה אינו נלמד בהרחבה בבתי הספר במדינה / צילום: Peter Byrne, Associated Press

על שדרה שטופת גשם בעיר הנמל הבריטית הצפונית, ליברפול, עמד ההיסטוריון לורנס ווסטגאף והצביע על בסיס אבן ריק מפסל במרכז שכונת השחורים העתיקה ביותר בבריטניה. "הפסל שעמד עליה פעם של מכובד מקומי שהיה קשור לסחר העבדים, הוסר על ידי המפגינים במהומות", הוא אומר. זה קרה כבר בשנת 1982.

היום, תנועת (Black Lives Matters (BLM פותחת עוד פרק בהתמודדות של ליברפול עם עברה. ווסטגאף הוא חלק מקהילת שחורים בריטים ששורשיהם נטועים 200 שנה אחורה, כשגלים של עבדים, מלחים וכמה לויאליסטים שחורים מאמריקה (נאמני המלך הבריטי) התיישבו בליברפול, ושגשגו מבום מסחרי, שנבנה על שינוע עבדים בקנה מידה תעשייתי.

"ליברפול היא כנראה האנדרטה הגדולה ביותר למעורבות הבריטית בסחר בעבדים", אומר ווסטגאף, ההיסטוריון בן ה-45, בלכתו בשכונת טוקסטת שסמוכה למרכז ליברפול.

ההיסטוריון לורנס ווסטגאף בסיור בעקבות העבדות בליברפול. צאצא של עבד שהובא לעיר ב־1820   / צילום: לורנס ווסטגאף

"ההון שהושג מכלכלת העבדים הפך את ליברפול מעיירה שולית לנמל העבדים הגדול ביותר באירופה, אבל תושבים רבים של העיר לא מכירים את ההיסטוריה של ליברפול", הוא אומר. גם ההקשר לא מובן במלואו, מה שממשיך להעיק על האוכלוסייה השחורה המקומית.

ברחבי בריטניה, מחאות BLM עוררו שאלות לא-נוחות על איך בריטניה השתלטה על המסחר העולמי בימיה כאימפריה. תפקידה של בריטניה בסחר העבדים אינו נלמד בהרחבה בבתי הספר במדינה. תוכנית הלימודים נוטה להתמקד דווקא בחלקה של בריטניה באיסור על העבדות בתחילת המאה ה-19. ערים בריטיות כמו לונדון ובריסטול הסירו פסלים של סוחרי עבדים ידועים, בעקבות הפגנות המחאה על רציחתו של ג'ורג' פלויד במהלך מעצר משטרתי במינאפוליס בארה"ב בסוף מאי ועל היחס לשחורים בכלל.

נראה שליברפול השתדלה יותר מרוב הערים הבריטיות להתמודד עם עברה, כולל התנצלות פורמלית ב-1999 על תפקידה בעבדות. בעיר שוכן גם המוזיאון החשוב היחיד במדינה בנושא זה, "מוזיאון העבדות הבינלאומי בליברפול".

אבל עד כה זה לא תורגם לחיים נוחים יותר לקהילה השחורה בעיר, אומרים פעילים ומקומיים. מהקהילה הזו יצאו שורה של שחקני כדורגל, בדרנים ומתאגרפים מצליחים, אבל תושבים ממוצא שחור לא מיוצגים במגזר הציבורי והפרטי בעיר, אומרת קים ג'ונסון, שהפכה בשנה שעברה לשחורה הראשונה שהיא חברת מועצה בעיר. "זו יכולה להיות רק גזענות מושרשת ממוסדת, אין דרך אחרת להסביר את זה", היא אומרת.

ההון העירוני הופק מסחר עבדים

ההיסטוריון ווסטרגאף מקיים סיורים היסטוריים בעיר כמעט מדי סוף שבוע. במהלכם הוא מצביע על רחובות שנקראים על שם סוחרי עבדים שהתעשרו מהמסחר בהם, ועל תיאורי העבדות שמצוירים או מפוסלים ברחבי העיר. ההתעניינות בסיורים ובעבר "המלוכלך" של העיר זינקה אחרי הריגתו של פלויד. וכעת הוא דוחס עוד ארבעה או יותר סיורים לימים הפנויים שלו. בתוך כמה שבועות הוא גייס 45 אלף דולר להקמת יד זיכרון בבית קברות לעבדים האלמונים שהלכו לעולמם בליברפול.

מועצת העיר אומרת שלוחות זיכרון יפוזרו ברחבי העיר, עם הסברים על איך ההון שהופק מהמסחר בעבדים מימן כמה וכמה בניינים ופארקים מרשימים בליברפול. ביולי, ראש העיר גם מינה כוח משימה לשיוויון בין-גזעי.

מוזיאון העבדות הבינלאומי של העיר מתכנן במקביל להתרחב לבניין גדול יותר, על המזחים שעליהם פורקו ונטענו פעם סחורות שייצרו עבדים.

"להיות הקהילה השחורה הוותיקה ביותר בבריטניה זה בו-זמנית מקור לגאווה אבל גם למתיחות", אומר ריי קוסטלו, היסטוריון שחור תושב טוקסטת Toxteth)). "אחת הסיבות לכך שליברפול מעולם לא נרגעה מהעבר שלה היא, שהיא קהילה כה עתיקה ושייכת ישירות לסחר עבדים ללא הפסקה", הוא אומר על היחסים העכורים בין הגזעים בעיר. בעוד שחלקים אחרים בבריטניה הסתגלו לקהילות מהגרים חדשות, "בליברפול הם פשוט שמרו על הגישה הישנה".

1.3 מיליון עבדים על ספינות מליברפול 

התיעוד הראשון של שחור בליברפול הוא משנת 1717, אומר ווסטגאף. העיר שינתה את פניה במאה ה-18 בזכות זרם ההון שיצרו העסקים ששיגרו אוניות מליברפול למערב אפריקה, חטפו עבדים ליבשת אמריקה, וחזרו לעיר עם סחורות שכללו כותנה וסוכר.

כ-1.3 מיליון עבדים הועברו על סיפון אוניות שנבנו בליברפול. האוניות הללו יצאו ליותר הפלגות עבדים בהשוואה לכל יתר הנמלים העיקריים בבריטניה ביחד, לפי מוזיאון העבדות בעיר. ההון שנגרף מהמסחר המשולש הזה (ליברפול-אפריקה-אמריקה) שינה את ליברפול ועזר לטפח את תעשיות הבנקאות והביטוח הידועות של בריטניה.

גם אחרי ביטול המסחר בעבדים ב-1807, הכסף המשיך להתגלגל בליברפול לאורך כל המאה ה-19 כאשר המסחר עם ארה"ב פרח. ליברפול גם קיימה קשרים עם הקונפדרציה (הדרום המורד במלחמת האזרחים בארה"ב).

איור מהמאה ה־18 של ספינת העבדים "ברוקס", על שם הבעלים שלה,  סוחר העבדים מליברפול, ג'וזף ברוקס / צילום: shutterstock, שאטרסטוק

האימפריה התכווצה, המסחר התייבש

בריטניה נאלצה לשלם לארה"ב פיצויים ב-1871 על הזנק שגרמו אוניות מלחמה שנבנו בליברפול עבור הקונפדרציה. העיר נזכרת כמה פעמים בספר "חלף עם הרוח", וחיילי קונפדרציה קבורים בטוקסטת.

במרוצת השנים, הקהילה השחורה התערבבה בין המקומיים והאירים בליברפול. אחרי מלחמת העולם השנייה היא התרכזה באזור טוקסטת, תערובת של בתי לבנים אדומות ובתים ג'ורג'יאניים גדולים, ממש מדרום למרכז העיר.

המסחר של ליברפול התייבש כאשר האימפריה התכווצה והעיר נקלעה לזמנים קשים. "ליברפול משקפת במידה רבה את גורל בריטניה כולה", אומר ווסטגאף. "כשאנחנו מאבדים את האימפרייה, העיר דועכת".

המהומות של 1981 בטוקסטת פרצו בעקבות מתיחות עם המשטרה. ההתפרעויות, שדוחות ממשלתיים קבעו שהן נבעו מאבטלה, שיטור-יתר וגזענות, סימלו את יחסי הגזעים הגרועים בבריטניה.

הסרת פסלים או שמות רחובות שקשורים לעבדות איננה הפתרון, אומרת מישל צ'רטרז, שמנהלת את מרכז קואומבה אימאני, ארגון קהילתי בטוקסטת. "תצטרך להסיר חצי מליברפול אם תוריד פסלים ורחובות שקשורים לעבדות", היא אומרת. במקום זאת, לדעתה, המיקוד צריך להיות על יותר חינוך והזדמנויות לקהילה שלה.

היום טוקסטת מאופיינת בדיור מוזנח לצד דיור משופץ בבתי לבנים אדומות עם חצרות קדמיות, עם מסגד ובית כנסת לצד הכנסיות שלה. חלק מהדירות הדו-קומתיות (טאון האוז) העשירות יותר הפכו לדיור יוקרתי במחירים גבוהים. בינתיים, הקהילה השחורה התרחבה לשכונות אחרות בעיר.

חברת המועצה ג'ונסון מאמינה שמותו של פלויד בארה"ב עשוי לציין נקודות מפנה. "אני חושבת שדברים השתנו, אני מרגישה חיובית, כי המדינה רואה את הגזענות וחוסר השיוויון", היא אומרת.

מרגישים פחות "בריטים" מהלבנים

אך הבעיות הן עמוקות. ווסטגאף התחקה אחרי השורשים שלו עד ל-1820, לעבד לשעבר שהגיע לליברפול מברבדוס, מושבה בריטית לשעבר. הוא אומר שלמרות הוותק הזה, הוא ובריטים שחורים אחרים סובלים מהסטיגמה של להיחשב לפחות בריטים מן התושבים הלבנים.

מאחוריו בצד השני של השדרה מונחת אבן הפינה שעליה עמד פעם פסלו של וויליאם הסקיסון, מחוקק מהמאה ה-18 בליברפול. הוא הוסר במהומות בטוקסטת על ידי מפגינים שטענו שהסקיסון תמך בעבדות.

הפסל הוצב מחדש במרכז ליברפול, והוא עומד שם היום.

עוד כתבות

אווטאר של חברה וירטואלית ב־Replika / צילום: מתוך אתר החברה

לא רק ChatGPT: שישה כלי AI שכדאי להכיר

בשוק יש היום שורה של צ'אטבוטים ייעודיים למשימות נקודתיות ● אלה יכולים לסייע הן בחיים האישיים והן בחיים המקצועיים - מכתיבת קורות חיים, דרך חבר וירטואלי ועד שיווק

הוועדה לקידום המאבק בפשיעה בחברה הערבית, ספטמבר 2023 / צילום: חיים צח-לע''מ

הפשיעה בחברה הערבית גואה, אבל הממשלה לא נותנת מענה

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם: בשיתוף "יוזמות אברהם", התוכנית לטיפול בפשיעה והאלימות בחברה הערבית

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

רועי קדוש, סמנכ''ל ההשקעות בהכשרה ביטוח / צילום: שירעד שליט

תחזיקו מזומן: ההמלצה החריגה של מנהל ההשקעות

רועי קדוש מהכשרה ביטוח מודה כי התמחור הגבוה בשווקים "בעייתי", וממליץ להשקיע במדדי וול סטריט במשקל שווה - כדי לנטרל את הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" ● חלק מהכסף הוא מציע להשאיר כיום במזומן, כדי "לנצל הזדמנויות כשיגיעו ירידות"

חברת ארמיס / צילום: שלומי יוסף

ארמיס רוכשת חברת סייבר ישראלית ב-150 מיליון דולר

סילק מפתחת פלטפורמה המאפשרת למנהלי אבטחת מידע לזהות ולתעדף שלל חולשות ואף לתקן אותן ● לאחר הרכישה, ארמיס תטמיע את הפלטפורמה של החברה בתוך המערכות והפלטפורמה שלה

אוקראינה עברה מהצלחה צבאית לכישלון. זה יכול לקרות גם לישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: המציאות העגומה של ההגנה האווירית באוקראינה עלולה לקרות גם לישראל, סין הולכת על קו דק במזרח התיכון ואפל מבצעת עדכון למערכת אחרי סערת האימוג'י של דגל פלסטין ● כותרות העיתונים בעולם 

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

בנק דיסקונט ובנק לאומי

הריבית במשק נשארת גבוהה, המינוס לא השתנה, והבנקים מקזזים הטבות

בנק לאומי הודיע כי הוא מעלה את הריבית המקסימלית לחשבונות שנמצאים במשיכת יתר ● דיסקונט הודיע לפני כמה שבועות על ביטול ההטבה על אוברדאפט עד 2,000 שקל

בנייה חדשה. האם ההצעה תשפיע על המחסור בפועלי בניין? / צילום: טלי בוגדנובסקי

הממשלה מתכננת: הבאת עובדים זרים לישראל ישירות ולא דרך חברות כוח אדם. לא כולם מרוצים

הממשלה דנה באופן מפתיע בסעיף שלא היה על סדר יומה שיכול להקל על הבאת פועלי בניין מחו"ל לארץ ● לפי ההצעה, קבלנים יוכלו להביא עובדים מחו"ל באופן זמני בהעסקה ישירה על ידם, בכפוף להבאת מינימום של 50 עובדים על ידי אותו מעסיק ● שר הבינוי והשיכון: "מייתרת את המשרד מכלל הליכי קבלת החלטות"

שיגור כטב''ם איראני / צילום: Reuters, dpa via Reuters Connect

ישראל וארה"ב בוחנות נשק חדש נגד איום הכטב"מים האיראני

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ארה"ב וישראל בוחנות מערכות נשק מיקרו־גל ולייזר נגד כלי טיס בלתי מאוישים ● בזמן שיירוט באמצעות כיפת ברזל, למשל, מוערך בכ־30 אלף דולר, עלות יירוט באמצעות לייזר היא זניחה

טיל איראני ליד ים המלח, ששוגר לעבר ישראל ויורט / צילום: Reuters, ALON BEN MORDECHAI

איראן אוזרת אומץ ולוקחת הימור מסוכן בעימות גלוי מול ישראל

ההתקפה של טהראן על ישראל סימנה שינוי אסטרטגי בעימות בין המדינות ●  מלחמת הצללים הפכה לעימות ישיר, ולא ברור עדיין מה יהיה הצעד הבא ● ברקע, הלחץ על איראן להוכיח כי היא מובילה את 'ציר ההתנגדות' מתגבר

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל מתקרב לרמה של 3.78 שקלים, שיא של חמישה חודשים

מסילות רכבת בחדרה, באזור מתחם 27 / צילום: תמר מצפי

המאבק שתוקע הכפלת מסילת הרכבת ופיתוח קרקע ביותר ממיליארד שקל

הוועדה לתשתיות לאומיות רוצה להפקיע כ-400 דונם במערב חדרה ● בעלי הקרקעות עתרו לבג"ץ והזהירו: ההפקעה, הפיצויים וביטול אזור התעסוקה יגרמו נזק של יותר ממיליארד שקל

רצפת המסחר בבורסות וול סטריט בניו יורק. זו לא בועה, אבל יש סיבה לדאגה / צילום: ap, Seth Wenig

תגובת השוק למתקפה באיראן מוכיחה שהמניות אינן בבועה

העליות והמורדות בימי שישי ושני בוול סטריט הקלו זמנית על החששות לגבי היווצרות בועה אפשרית ● המשקיעים אולי נותנים הערכות שווי גבוהות על מניות, אבל הם עדיין מסוגלים לקבל החלטות מנומקות

יצחק קרויזר, עוצמה יהודית / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

האם שיעורי הגיוס באוכלוסייה הכללית נמצאים במגמת ירידה?

האם שיעורי הגיוס יורדים בחברה הכללית כפי שטוען ח"כ יצחק קרויזר? פירקנו לגורמים ● המשרוקית של גלובס

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

חיקוי ירוד וזול: זהו הכטב"ם שאיראן שיגרה לעבר ישראל

שאהד 136 נחשב גם לחיקוי ירוד של המל"ט המתאבד הארופ, מתוצרת התעשייה האווירית, שלפי הערכות מחירו עומד על כ־700 אלף דולר ● לצורך ההשוואה, מחיר שאהד 136 מוערך בכ־30 אלף דולר בלבד

קיבוץ כפר עזה. עלות שיקום הנזק מוערכת ביותר מ־5 מיליארד שקל / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

יותר מ־5 מיליארד שקל: ממדי הנזק בעוטף עזה נחשפים

נזקים ביישובי העוטף, שמוערכים במיליארדי שקלים, נחשפו בהצעת המחליטים של הממשלה שאושרה היום ● מספר דורשי העבודה זינק והפגיעה בחקלאות מוערכת במאות מיליונים ●  שיקום הבתים טרם החל בשלב זה

המדינה מאפשרת יבוא הולך וגובר של חומרי מחצבה ממחצבות פלסטיניות / צילום: Shutterstock

"סכנה של ממש": מה נחשף בתביעה של מפעילת מחצבה ישראלית?

תביעה של מפעילת מחצבה באזור בית שאן חשפה כי היקף חומרי המחצבה שנכנסו לישראל דרך מעבר ג'למה שבצפון זינק בשנתיים האחרונות ● על פי ההערכות, 15% מכלל החצץ המשמש בישראל מגיע מהרשות - שיעור שצפוי עוד לגדול

חנן מור / צילום: אייל טואג

חנן מור מכר מניות ב-2 מיליון שקל, המניה נפלה ב-37%

המשקיעים של חברת הנדל"ן שנמצאת בהסדר חוב הרימו גבה כשראו את בעל השליטה לשעבר מוכר מניות, בהיקף של 78% ממחזור המסחר ביומיים, מה שהפיל את המניה ● ניתן להניח שמור היה מוכר עוד לולא עו"ד גינדס שביקש שיעצור

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

"עשיתי דברים מסוכנים": המנכ"ל שמכר מניות בעשרות מיליוני שקלים

יאיר נחמד הקים את חברת הפינטק נאייקס עם שני שותפים, הנפיק אותה בת"א לפי שווי של כמעט מיליארד דולר ובהמשך הוביל אותה לנאסד"ק ● הגיוס בנאסד"ק בוצע אחרי שהמניה עלתה בעשרות אחוזים מתחילת 2024 ● "לא רציתי למכור", טוען נחמד, "אני מאמין בחברה ולא רוצה למכור מניות. יכולנו גם לא להנפיק, אבל היו לנו סיבות"