גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קוד אלפא: מה צפוי להנהלת בזק תחת היו"ר החדש גיל שרון

היו"ר החדש מקבל בירושה שלוש חברות בנות שעברו לפעול תחת הנהלה אחת ובמודל שנוי במחלוקת ● לאחר שנים בחברות סלולר, הוא ימצא אתגרים כבדים גם בתחום הקווי

גיל שרון / צילום: תמר מצפי
גיל שרון / צילום: תמר מצפי

שם קוד "אלפא", כך כינו בבזק את המהלך למיזוג חלקי של החברות הבנות שהחל עוד ב-2018. מדובר במהלך חסר תקדים ושנוי במחלוקת, שבו בעיקר בגלל אילוצי רגולציה מונתה הנהלה אחת לשלוש חברות תפעוליות - בזק בינלאומי, yes ופלאפון. המודל כולו, מתחילתו ועד ליישומו, נהגה על ידי היו"ר היוצא שלמה רודב. גיל שרון, יושב הראש החדש של בזק, יידרש עתה לשאול את השאלות שרודב מעולם לא שאל. מעורבותו של שרון במשולש החברות הזה תהיה ללא ספק הרבה ביותר.

רודב, הידוע בחשיבתו ה"לא שגרתית", לטוב ולרע, האמין כי באמצעות מיזוג חלקי ניתן להשיג את רוב יעדי ההתייעלות של מיזוג מלא. הוא היה זה שיזם, דחף, והגן בחירוף נפש על פעילותה של החברה החצי ממוזגת הזו. אך רבים מאמינים כי מדובר בטעות שתביא להשמדת ערך עצומה.

ההתחלה לא נראית מבטיחה. בזק ביצעה מחיקות ענק במרבית חברות אלפא, ואפילו בזק בינלאומי, שנחשבה לאחת החברות המוצלחות בקבוצה סובלת מנסיגה חדה בביצועיה. ההקלות ברגולציה על בזק קווי גם הן מאתגרות את אלפא. ביטול העיוות ההיסטורי של פיצול החיבור לאינטרנט בין תשתית לספק מעמיד בספק את הצורך בקיומה של בזק בינלאומי לאורך זמן. בלעדיה יישארו באלפא yes ופלאפון שהקשר העסקי ביניהן רופף מאד. בינתיים yes ממשיכה לדמם ודורשת הזרמת כספים מתמשכת מבזק. במקביל מתנהל בבג"ץ הדיון על ביטול ההפרדה המבנית, ולאחרונה שומעים יותר קולות המצדדים בסיום ההפרדה במתכונתה הנוכחית.

לא אותו העסק, ולא אותו מנהל

שרון, הצפוי להיכנס לתפקידו בשבועות הקרובים, פועל בשוק התקשורת בישראל כבר למעלה משני עשורים. אך הצגת המינוי בתקשורת כ"חזרה הביתה" לא מדויקת. שרון אמנם שימש כמנכ"ל פלאפון במשך למעלה מעשור, אבל תחת ההפרדה המבנית הנוקשה כל מנכ"ל בקבוצת בזק עסק בענייני חברתו עם מעט מאד ממשקים, אם בכלל, לחברות האחרות. שרון יידרש ללמוד ולהכיר גם את התחום הקווי על מורכבותו ואתגריו, וגם את תחומי הפעילות של החברות הבנות. אפילו פלאפון, אותה הוא מכיר היטב, אינה אותה חברה חזקה ורוווחית שהייתה במרבית שנותיו כמנכ"ל.

גידול רק בסלולר

גם שרון עצמו אינו אותו מנהל שעזב את הקבוצה לפני מספר שנים. שרון, שבתקופתו בפלאפון נחשב על ידי העובדים יהיר ומנותק, ישב בגולן טלקום כיו"ר ומנכ"ל במרחב פתוח ומשותף יחד עם יתר עובדי המטה. למי שמכיר אותו היה זה חזון אחרית הימים. עם זאת, צריך לזכור שבגולן הוא היה גם בעלים ולכן ההשוואה לא לגמרי מדויקת. בכל זאת, הוא למד שמטה קטן וצפוף שבו אפשר להריח את הכריך של העובד שאוכל לידך, הוא אתגר נסבל בדרך אל האקזיט. בגולן הוא גם למד שאפשר להפעיל חברה סלולרית קטנה יעילה, ובעיקר רווחית גם בתקופה קשה לשוק הסלולרי כמו זו הנוכחית.

לשרון יש תכונה נדירה שצריך להעריך: הוא יודע לזהות כשהגבינה זזה והוא אסטרטג מעולה. שרון נהג להזכיר מודלים שמבטאים שינוי כמו אייר בי אנד בי. אם נתרגם זאת לעולם הסלולר אז מבחינתו לא בטוח שהתשתית הסלולרית היא נכס, כשאפשר לחלוק רשתות.

שרון נכנס לנעלי היו"ר היוצא רודב, שתקופתו בבזק שנויה במחלוקת. הוא עסק רבות בשיקום הממשל התאגידי, מהלך שהושלם באופן מהיר וחד. אולם כדרכו בקודש, רודב עשה זאת באופן קיצוני שהפך את בזק לחברה הרבה יותר ביורוקרטית וכבדה. רודב ושרון נחשבים לידידים אישיים, אך מדובר בטיפוסים שונים לחלוטין. שרון לא צפוי להתמקד בצדדים הביורוקרטיים של העסק ובחיזוק הממשל התאגידי, אלא בתחומי מומחיותו - הצדדים השיווקיים והעסקיים. הנושאים הכבדים שעל הפרק בבזק נמצאים בשלבים אחרונים של הסדרה, כך שבעניין זה מקבל היו"ר הנכנס שולחן נקי, או כמעט נקי. 

יחסי עבודה: מתח ומעט הערכה הדדית

מבחינת יחסי עבודה קבוצת בזק נמצאת בימים אלה במצב עדין. בקבוצת אלפא אמנם נחתם הסכם עבודה אחרי מו"מ ארוך, אבל לאחרונה פרצו סכסוכים נוספים, והיחסים בין המנכ"ל וההנהלה לוועד העובדים, מתוחים מאד ועם מעט מאד הערכה הדדית. גם בבזק קווי מתנהל משא ומתן קשה על הסכם עבודה חדש. למרות שבבזק קווי קיימת מערכת יחסים טובה בין ההנהלה לוועד, במשך למעלה משנה לא מצליחים הצדדים להגיע להסכם, והדבר עלול לסכן את השקת הסיבים האופטיים הצפויה של החברה. ועדי העובדים בקבוצת בזק קיבלו בקרירות ובחשדנות את הידיעה על מינויו של שרון. סכסוכי העבודה בפלאפון וההתנהלות הכוחנית של ההנהלה באותה עת, עשו את שלהם. לשרון ייקח זמן רב לרכוש את אמונם, ויש להניח שהוא ימעט ככל הניתן לעסוק בנושאים הקשורים ביחסי עבודה, וישאיר זאת למנכ"לים, באופן די דומה לאופן בו התנהל בעניין זה רודב.

רגולציה: מערכת היחסים השתנה לחלוטין

אין נושא המשפיע על קבוצת בזק, ובעיקר על בזק קווי כמו הרגולציה. על בזק קווי חלים כללי רגולציה מהנוקשים ביותר בעולם. בשנתיים האחרונות פעלו המנכ"ל דודו מזרחי, וסמנכ"ל הרגולציה ארז חסדאי, רבות על מנות ליישר את ההדורים עם גורמי הרגולציה, ובהצלחה רבה. מערכת היחסים הנוכחית של בזק עם הרגולציה שונה לחלוטין מכפי שהייתה לפני שנתיים, והשינוי העמוק באופן ההסדרה של פרויקט הסיבים קשור קשר הדוק להשבת האמון בין הצדדים. שרון אינו מומחה לרגולציה, והעדיף לעסוק בצדדים העסקיים. רודב עסק בתחילת כהונתו כיו"ר בנושאי רגולציה ואולם לזכותו יש לומר כי הוא הבין מיד כי עדיף להשאיר זאת לאנשי המקצוע. יש להניח ששרון ינהג באופן דומה.


פרויקט הסיבים: לייצר שקט וגיבוי להנהלה

פרויקט הסיבים הוא אולי הפרויקט הגדול ביותר של בזק בעשורים האחרונים. ציפיות הרגולציה הן שבזק תפרוס סיבים ברוב המוחלט של שטחי המדינה תוך שנים ספורות. בשנה האחרונה חלה שינוי חד בגישת הרגולטור כלפי בזק בעניין הסיבים, והדרישות הפכו להרבה יותר פרקטית והגיוניות. גם בבזק וגם במשרד התקשורת מבינים כי השקת הפרויקט צפויה כבר בתקופה הקרובה. הפרויקט זוכה לרוח גבית חזקה מצד בעלי השליטה בבזק, ומצד דירקטוריון החברה, כך שבעניין זה לא נותר ליו"ר החדש הרבה מה לעשות. משימתו של שרון תהיה בעיקר לייצר להנהלה את השקט והגיבוי להתמקד בפרויקט התפעולי העצום. 

אחרי מצנח הזהב בגולן: סגירת מעגל בלי לחזור לניהול חברות תפעוליות

מבחינת גיל שרון, לאחר שסיים את האקזיט בגולן טלקום ויגרוף כ-65 מיליון שקל, אין דבר טוב יותר מאשר לחזור לקבוצת בזק בתור יו"ר. אמנם שרון יחסית צעיר, אבל סביר להניח שהוא כבר לא ירצה לחזור ולנהל חברות תפעוליות, בטח לאחר האקזיט.

מכיוון שטלקום זו המומחיות שלו, עבור שרון בזק היא סגירת מעגל מיוחדת. את דרכו בשוק הטלקום הוא אמנם לא התחיל בבזק אלא דווקא בסלקום כשהוקמה בשנות ה-90 אבל פלאפון מקבוצת בזק הייתה החברה המרכזית והגדולה בקריירה שלו.

ב־2017 אלקטרה צריכה רכשה את גולן טלקום תמורת 350 מיליון שקל. במסגרת העסקה מונה שרון ליו"ר ומנכ"ל ורכש 10% מהמניות בסכום סמלי של 2 מיליון שקל. לאורך כל התקופה הוא בחן את הנעשה בשוק הסלולר והבין שבסופו של דבר או שאלקטרה צריכה תקנה את סלקום או שסלקום תקנה את גולן. בסופו של דבר רצה הגורל והוט ניסתה לקנות את פרטנר. זה היה איתות לסלקום שהיא חייבת לסכל את העסקה והסתערה על גולן. בימים אלה העסקה מחכה לאישור סופי ממשרד התקשורת.

בסופו של דבר שרון בא לעמוד בראש קבוצת התקשורת הגדולה בישראל עם בעלים שנחשבים לנוחים, במובן שהם לא מחפשים את הדיבידנד המיידי ומאמינים שהחזר ההשקעה שלהם יגיע מהשבחת ערך החברה. שרון באופיו גם הרבה יותר עגול וסלחני היום מאשר היה בעבר, ובוודאי ביחס לשלמה רודב, כך שהעבודה שלו עם בעלי השליטה סרצ'לייט סביר להניח תתנהל על מי מנוחות. 

עוד כתבות

גל בר-דעה, מנכ''ל וואן זירו / צילום: איל יצהר

הבנק הדיגיטלי כבר שרף כ-800 מיליון שקל; המנכ"ל: "המשקיעים ימשיכו לתמוך"

לוואן זירו כבר יש כ-100 אלף לקוחות והמנכ"ל גל בר דעה מעריך כי "נהפוך לרווחיים כשנגיע ל-200 אלף לקוחות" ● את 2023 סיים הבנק של אמנון שעשוע עם הפסד של 357 מיליון שקל, אך בר דעה אופטימי:  "ההכנסה מלקוח יותר גבוהה ממה שחשבנו. אם נמשיך כך ונגביר פעילות אנחנו על דרך המלך"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

אייל בן סימון מימש אופציות של הפניקס בהיקף של 1.65 מיליון שקל

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה • מניית הפניקס ירדה היום ב-2.6%

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

הכפר פטריצ'ה באיטליה. ראש העיר מנסה למכור בתים באירו / צילום: Shutterstock

באיטליה מנסים למכור בתים באירו אחד. אז למה זה לא עובד?

ראשי עיירות קטנות באיטליה, שהתרוקנו מתושבים בשל מגמת עיור ארוכת־שנים, מציעים בתים למכירה באירו אחד בלבד, כאשר עלות השיפוץ מוטלת על הקונה ● התקשורת האמריקאית רווייה בסיפורים על בתים עתיקים שעברו שיפוץ והפכו לבתי נופש משפחתיים, אך בפועל, עסקי "הבתים באירו" עומדים בפני חסמים רבים

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל