גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משרד התיירות: דרוש תקציב לעידוד תיירות פנים; האוצר: אי אפשר להשיג חדר באילת

משרד התיירות דרש תקציב מיוחד לעידוד ושיווק תיירות פנים בדיון שנערך בוועדה לביקורת המדינה ● באוצר השיבו כי המשרד כבר דרש וקיבל שני מיליון שקל למטרה זו, ושכרגע נראה כי תפוסת המלונות בארץ נמצאת במצב טוב

הטיילת על רקע הרי אילת / צילום: יוד צילומים
הטיילת על רקע הרי אילת / צילום: יוד צילומים

עוד דיון בנושא התיירות הגוועת בצל הקורונה הסתיים בלי בשורה אמיתית לענף. התקוטטות בין מנכ"ל משרד התיירות ובין נציגת אגף התקציבים באוצר בדיון שנערך בוועדה לביקורת המדינה של הכנסת הסתיים באי הסכמה באשר לצורך להעניק למשרד תקציב מיוחד לקידום ולשיווק תיירות הפנים.

נציגת אגף התקציבים באוצר, רעיה עדני נימקה כי במלונות באילת "אין להשיג חדר", וכי התפוסה הגבוהה בעיר משקפת לא רק התאוששות של הענף, לשיטתה, אלא שהתפוסה הזו מייתרת מהלכי שיווק.

עוד ציינה עדני כי משרד התיירות ביקש ואף קיבל שני מיליון שקל לעידוד תיירות הפנים. עדני הזכירה כי יותר מ-4.5 מיליון ישראלים יצאו לנפוש בחו"ל בשנה שעברה וכי "השמים סגורים ואין כל צורך לקמפיין תיירות לישראלים - "אנשים מחפשים רק איפה ללון".

אמיר הלוי מנכ"ל משרד התיירות הזכיר לעדני כי אילת אינה משקפת את מצב המלונות בישראל מה גם ש-30% מהמלונות בעיר לא נפתחו מחדש עדיין וכי התפוסה בערים כמו ירושלים, תל אביב ונצרת היא שולית כך שמהלכי שיווק לעידוד תיירות הפנים הם קריטיים לענף. "במשרד האוצר יש ניתוק ואטימות למצב ואנחנו נשלם על זה מחיר כבד", אמר הלוי.

הנוכחים בדיון שכללו את מנכ"ל לשכת מארגני תיירות נכנסת לישראל יוסי פתאל ביקשו שוב לפתוח את השמים לתיירות נכנסת. "לצערנו העמדה המקצועית של משרד בריאות אינה מוכחת ואינה נתמכת בנתונים. ישראל, המונעת כניסת זרים לחלוטין, דומה לצפון קוריאה. להבדיל מאפשרויות התנועה שכבר קיימות באירופה, ארה"ב ועוד אזורים ברחבי העולם", אמר פתאל, כשגם הוא יודע שישראל המוגדרת כמדינה אדומה לא ממש מושכת תיירים אליה בתזמון הנוכחי. עוד נלקח בחשבון כי המקור הראשון של התיירות בישראל היא ארה"ב, המוגדרת כאדומה בפני עצמה לנוכח נתוני התחלואה.

פתיחת השמים, לשיטת השואפים לכך, היא ויתור על חובת הבידוד והמרתה בבדיקות קורונה כאשר בשלב זה נזכיר כי ההנחיות של המדינה קובעות 14 ימי בידוד לנכנסים לישראל והן לא מתירות לבעלי דרכון זר את הכניסה לארץ כלל.

פתאל התייחס בדיון למתווה של תיירות קפסולה דרך קבוצות סגורות שיחויבו לבצע בדיקות מספר ימים לפני ההגעה ובדיקה נוספת בהגעה ועוד אחת נוספת מספר ימים לאחר ההגעה. "למעשה שהות עם קבוצות תיירים תהיה בטוחה יותר מכל נסיעה בתחבורה ציבורית או ביקור בקניונים ואירועים". תיירות קפסולה הציע גם הלוי כשהוא התמקד בדרום הארץ - כלומר תיירים שיוכלו לנחות ברמון ויישארו לנפוש בישובי הדרום.

פתאל הוסיף כי: "מדינת ישראל כרגע מגרשת תיירים ומסתגרת בתוך עצמה ובכך אנו דומים לצפון קוריאה. הסכמנו להתחייב בפני האוצר שאם יתנו לעבוד אנו נחזיר 25% מהתנועה של שנת 2019. בנושא של ניהול סיכונים הצענו מתווים שונים כגון מתווה לשלוש בדיקות, גם 72 שעות לפני ההגעה וגם עם ההגעה לנתב"ג. כך שניתן להכניס אדם ממדינה אדומה באמצעות בדיקות וניהול סיכונים".

פתאל ביקש מיו"ר ועדת הקורונה שתורה לאנשי המקצוע להציג עמדות איך כן ניתן לנהל תנועת תיירים לישראל, אלא שנדמה שבמשרד הבריאות לא ממהרים לרכך את הנהלים.

יו"ר הוועדה, עפר שלח אמר כי "ענף התיירות הוא ענף שמכניס מיליארדי שקלים בשנה. הנסיבות האובייקטיביות אינן מצדיקות קיבעון מחשבתי וצרות עין, המונעים מהלכים שיכולים להציל מקומות עבודה ולהניע את הכלכלה". שלח אמר כי משרד הבריאות חייב להתחיל לחשוב, ביחס לתיירות כמו בענפים אחרים, איך יוצרים תנאים שבהם כמה שיותר אנשים ועסקים יוכלו לעבוד, ולא להסתפק ב'לא' כוללני.

עוד אמר שלח כי "טענת נציגי האוצר, לפיה הם אינם מוכנים להעביר תקציב של מיליוני שקלים בודדים לקמפיין לקידום התיירות כי אין בו טעם, היא עוד דוגמה לדרך שבה האוצר מבקש לשלוט לא רק בכספים אלא במדיניות של משרדי הממשלה האחרים. ככה זה לא יכול להתנהל. הקורונה והשלכותיה יהיו אתנו חודשים רבים, אולי שנים. אם לא ישתנה הדיסקט אצל פקידים מסוימים, אם הממשלה תמשיך לא לשלוט ולא לנהל מתוך תיאום והבנה של עומק המשבר, יהיו לכך השלכות קשות על מאות אלפי בני אדם ועל המשק הישראלי בכלל. התיירות היא רק דוגמה אחת, קשה במיוחד, לדרך האומללה שבה נתניהו וממשלתו מתמודדים עם משבר. הנוכחים בדיון מבינים שמשרד הבריאות הוא זה שיכול לשחרר את הפקק שנקרא שמיים סגורים".

ד"ר אשר שלמון שייצג את משרד הבריאות בדיון אמר כי "הכוונה היא לאשר חזרה מדורגת של תיירים ממדינות ירוקות. כמעט כל מדינה באיחוד האירופי פועלת בשיטה המדורגת ומונעת כניסת אזרחים ממדינות אדומות. מדינת ישראל לא שומרת בדיקות רק לאזרחים שלה. גם אם ההחלטה תהיה לתת רישיון למעבדה בנתב"ג".

בהתייחס לדברים של פתאל אמר כי "בדיקות אינן מחליפות חובות בידוד של אנשים ממדינות אדומות, בדיקה בודדת מלמדת על מצב העומס הנגיפי במצב נתון. משרד הבריאות מנהל את הסיכונים בצורה מאוד מעמיקה - לומר שבדיקת PCR שוללת ברמה גבוהה את המחלה ממדינה בעלת תחלואה גבוהה היא לא נכונה. בגל הראשון 70% מההדבקות הגיעו ממקומות מאוד מוגדרים. האמירה הבסיסית היא להתחיל ולפתוח את המדינות הירוקות. ישראלים שיכנסו ממדינות ירוקות יהיו פתורים מחובת בידוד. כשנחזור למספרי תחלואה המאפשרים הסכמים בילטרליים אז יהיה אפשר לדבר על הרחבת המתווה. כרגע זה נותר שב-16 לאוגוסט, יפסקו חובת הבידוד לבאים ממדינות ירוקות. עקב הגל השני, מדינות רבות שהגענו איתם להסכם הדדי של תיירים, נאלצו לבטל אתנו את ההסכמים".

עוד כתבות

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

טנקים בקריית שמונה / צילום: Reuters, Mostafa Alkharouf

שלושה שיגורים מלבנון נפלו באזור ערב אל-עראמשה

בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"