גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרופ' גמזו: "עוברים למודל הרמזור. רשויות יהיו אחראיות לגורלן"

פרויקטור הקורונה הציג את עיקרי תוכנית "מגן ישראל" ● הדגש: טיפול בערים עם רמת תחלואה גבוהה ● "לסגור את הערים האדומות, זה לא דבר שתמיד עובד. צריך להיכנס פנימה לתהליך אינטנסיבי"

לאחר שאתמול החליטה הממשלה לא להרחיב את צעדי הסגר בעת הזו, מציג היום פרויקטור הקורונה פרופ' רוני גמזו את עיקרי תוכניתו "מגן ישראל", כפי שהוצגה אמש בפני קבינט הקורונה הממשלתי.

"ישראל נמצאת בתחלואה גבוהה. מספר החולים החדשים לנפש הוא מהגבוהים בעולם, ולאורך זמן אי אפשר להמשיך כך. תחלואה של 1,700 חולים ליום, יוצרת עומס על מערכת הבריאות", אמר גמזו. "המערכת עומדת בעומס, אבל אנחנו חייבים להמשיך במגמת הורדת התחלואה, וזו מטרת הממשלה. להוריד את התחלואה לרמה של מאות, עד ה-1 בספטמבר. זה חשוב בפן הבריאותי והכלכלי. המצב הזה גורם לקושי לעסקים שלא מצליחים להרים את הראש ולחזור לפרנסתם".

לפי גמזו, במצב הנוכחי, "ישראל השיגה הקטנה ועצירה של התחלואה, אולי אפילו הפחתה. הצגתי בקבינט את כל תמונת המצב; אנחנו רואים גם עצירה במספר החולים הקשים. האם אנחנו על פחות מ-1R בוודאות? ודאות אין. בנקודת הזמן הזו אנחנו צריכים לתת עוד דחיפה קדימה. הקבינט ביקש ממני צעדים. משמעות של סגר היא פגיעה בכלכלה, ולכן אנחנו דוחפים לחיפוש כלים להורדת התחלואה בכל מחיר. לאחר התייעצות עם כלל המומחים בישראל, הכיוון הוא - לחכות עם צעדים דרסטיים של מגבלות, מתוך הערכה של מצב החברה והכלכלה. המסר שלי לקבינט התקבל בפה מלא. כולם הבינו שאנחנו רוצים עוד הזדמנות אחת להפחית את מקדם ההדבקה ולשמור עליו".

"עומדים בפנינו סיכונים: הייתה תקופה בה לא היו חתונות ושמחות, בעיקר במזר החרדי, והתקופה הזו עברה. אנחנו רואים שמחות עם הפרה של הכללים - וזה לא יכול להימשך. מי שעושה את זה מתנהל באקט של רולטה. התקהלות כזו מובילה להדבקה. פתיחת בתי הספר והישיבות מחייבות את הידוק ההקפדה. הסיכונים יכולים לפגוע בהישגים שלנו. מי שיש במשפחתו חולה אחת מאומת, לא יכול לצאת החוצה. את החולים המאומתים צריך להוציא מהבית למלוניות.

"במקום סגר מלמעלה, אני רוצה יותר סדר ושותפות מלמטה, זה המסר שלי, בגיבוי צעדים נוספים. זה המסר שהתקבל בקבינט. לא סגר לילי, לא סגר של סופי שבוע - להם אין היתכנות מקצועית. לסגור את הערים האדומות, זה לא דבר שתמיד עובד. לכן, הצעתי תוכנית אחרת. לקחת את הערים האדומות והכתומות, ולהיכנס פנימה לתהליך אינטנסיבי.

"זה דורש שיתוף פעולה של כולם, וצריך לנהל את העיר באופן שמכוון להקטנת התחלואה. עיר שמתעלמת מהבדיקות, יוצרת המשך גידול השרשרת. אין מקום לשחק עם חתונה פה ושם בעיר אדומה וכתומה. המשטרה, הרשות המקומית, חייבת להיכנס עמוק. ממחר, יהיה לנו פורום של הרשויות המקומיות לפי מגזרים. זה הרבה יותר קשה מסגר, אבל זה יותר נכון וטוב".

"יכול להיות שמערכת חינוך לא תפתח בעיר אדומה"

לקראת פתיחת שנת הלימודים וחגי תשרי, אומר גמזו: "החודש הקרוב הוא חודש מורכב. אנחנו צריכים להגיע לספטמבר עם הורדת התחלואה. כרגע, מה שאני רוצה לעשות זה הקלות, במיוחד במקומות שבהם יש סתירה במגבלות. חנות סגורה מול מסעדה פתוחה בסופ"ש - אין בזה היגיון וזה מבוטל. אבל כרגע המשימה העיקרית היא לדחוק יותר את מקדם ההדבקה. זה ניתן לביצוע".

איך יעבוד מודל הרמזור של גמזו? "נחשוב על הקלות רק במסגרת של צבעים ושונות בין עיר לעיר. מודל הרמזור הוא המודל שאושר על ידי הממשלה. כרגע, אנחנו בעבודת מטה לקראת הפרטים הפרטניים. אנחנו עם סט מגבלות מינימלי. לאחר מכן, כל רשות תקבל את הצבע שלה, ונתמקד בשוני ובמגבלות לפי צבע העיר. ראש הרשות והתושבים ייקבעו את גורלם ואת ההתנהלות. אנחנו נשב לתאם את זה, כלל הגורמים, בימים הקרובים. זה הדבר הנכון להסתכל עליו קדימה. יכול להיות שמערכת חינוך לא תפתח בעיר אדומה".

לסיום, הדגיש גמזו כי מדובר בסיטואציה מורכבת לניהול, אך "זה לא הזמן לסגר. ישראל יכולה לרדת בדרך אחרת. לא סגר מלמעלה, סדר מלמטה. זו הדרך שאני בוחר".

"על השולחן גם אפשרות של סגר, אבל אסור להגיע לזה"

לאחר מכן, ענה גמזו לשאלות העיתונאים. איך מונעים מאנשים מעיר אדומה להגיע לפעילויות בעיר ירוקה? "זה הקושי העיקרי של הרמזור", מסביר גמזו. "אבל אנחנו רוצים ליצור אצל התושבים הבנה ומשמעת לקביעת גורלם. אנחנו כרגע לא במגבלות תנועה, אבל אנחנו רוצים שהרשויות תהיינה אחראיות לגורלן. הן רוצות את העסקים פתוחים, ולכן הן יעשו מאמצים כדי לעבור מאדום לירוק. אנחנו בדיונים כדי להפוך את הקשיים למינימום".

באשר להיערכות לפתיחת נתב"ג, אמר גמזו: "כרגע אנחנו מכוונים את נתב"ג להיערך. לגבי בדיקות, דיברתי היום עם מנכ"ל רשות שדות התעופה, והם יוצאים למכרז כדי לקיים מערך של בדיקות בתוך נתב"ג. זה נותן ביטחון ומחבר אותנו למדינות שזה מה שהן עושות".

מהו הסף האדום של התחלואה שהגעה אליו תדרוש הטלת סגר? "אם לא נשתפר, התחלואה לא תהיה במגמת ירידה ותשאר קבועה, זה מסר מאוד ברור. זה מסר שישראל, עם כל הניסיון, לא מצליחה בשום ניסיון אחר להוריד את התחלואה. במצב כזה, נצטרך לנקוט צעדי הגבלה מסיביים יותר. כן, על השולחן גם אפשרות של סגר. אסור להגיע לזה. עסקים קורסים, אנשים מובטלים, אפשר לא להגיע לזה". 

האם לממשלה יש רק עוד הזדמנות אחת לסגר, ולכן היא בחרה לא לנקוט כרגע בצעד כה דרסטי? "אנחנו אומרים בואו נחכה עוד קצת כדי להימנע מזה. אין תכנון או תזמון אחר כזה. כולם לא רוצים סגר, בוודאות אני אומר לכם. כולם בממשלה חושבים על חברה וכלכלה, עליכם. כולם מבינים שזה כלי אפקטיבי, אבל נמנעים מזה. כולם נתנו בי אמון, ואני חייב את זה לכולנו".

באשר לתמונות החתונה ההמונית שהתקיימה אתמול במגזר החרדי בירושלים, אמר גמזו: "החתונה שראינו אתמול היא פוטנציאל להדבקה המונית. זה מכעיס ומטריף אותי. אנחנו צריכים להיות הרבה יותר קשוחים: אכיפה לפני האירוע, סגירת מתחמים. אנחנו צריכים לאסור את זה. אני פונה לציבור החרדי: אם יש שם חולה, זו בטוח הדבקה. אם יש שם קשישים: בוודאות מדובר בחולים קשים. מה אנחנו עושים?!".

עוד כתבות

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר